Gabi Zagrean si „Spatiu Neutru”

Posted: aprilie 5, 2011 in de prin predici adunate
Etichete:, , ,

Nu umblu sa vanez greseli dar sunt provocat sa reactionez cand aud afirmatii cu pretentia de descoperiri senzationale,de ultima ora, din Biblie care se dovedesc a fi cel putin ciudatenii daca nu mai mult. Ma astept la mai multa acuratete soteriologica din partea evanghelistilor de cariera.
„Deodata ne aflam intr-un anumit spatiu destul de neutru” spune Gabi despre care crede ca se poate observa „deslusit” si „foarte logic” din textul evanghelic (Evanghelia dupa Matei capitolul 7,versetele 13 si 14).
Din textul si contextul Bibliei,cred eu ca se poate vedea deslusit ca nu au fost, nu sunt si nici nu vor fi decat doua stari posibile de existenta umana terestra.
Dupa starea unica,singulara, de traire intr-o prezenta si armonie permanenta cu Dumnezeu din Gradina Eden,prin caderea in pacat s-a ajuns la o stare de simpla divizare in raport cu Dumnezeirea.
De la inceput ii avem pe Cain si Abel doua stari primit si respins de Dumnezeu ascultare si neascultare, apoi oameni intr-o stare de „umblare cu Dumnezeu” si oameni cu „intocmirile gandurilor din inima lor …indreptate… numai inspre rau”, Israel poporul ales si neamurile si acum Isus care ne spune „Intrati pe poarta cea stramta ” pentru ca s-a deschis pentru toti dar tragedia este ca cei mai multi prefera sa ramana unde sunt si sa umble pe calea larga.
Nu exista o „stare neutra” si daca ar fi sa fie, astept sa o defineasca cineva cu mai multa imaginatie sau cu pretentia unei revelatii noi. Exista oameni pe care „Dumnezue i-a lasat in voia mintii lor bletemate”,si ca „El (Isus) S-a dat pe Sine insusi ca sa ne smulga din acest veac rau” etc.
De ce sa stricam logica Evangheliei de dragul unor constructii logice de pe o zi pe alta, si sa nu recurgem la o meditatie temeinica si studiu serios al subiectului sub inspiratia Duhulu Sfant.
Cuvintele „mari”, epitetele, metaforele,istorioarele, tot felul de figuri de stil cunoscute, recunocute si nerecunoscute nu vor satisface decat numai emotiile superficiale si de moment ale ascultatorilor dar nu vor construi o baza solida pentru viata de credinta a audientei.

Si pana la urma ceea ce descrie Gabi ca fiind „spatiu netru” nu este altceva decat trairea noastra pe acest pamant blestemat care este destinat pierii impreunna cu cei care nu au intrat pe „poarta cea stramta”. Nu este comfortabila si toti cauta o iesire si orice oferta de iesire oferita de aceasta lume, nu este decat aceeasi minciuna si anume, ca intr-o ne va fi mai bine fara Dumnezeu.
Fiecare evanghelist serios ar trebuii sa studieze atent cel putin capItolul desre Mantuire din Teologia Sistematica. Nu stiu ce s-a mai tradus in limba romana dar eu il am pe Millard J Erickson cu cele trei volume de Teologie Crestina si in volumul 3 gasiti la pagina 49 partea despre „Mantuire”.

Comentarii
 1. Adi spune:

  Zona neutra este definita de noi pentru confortul nostru personal. Nu are acoperire in Biblie.

  Dupa parerea mea, zona neutra este biserica. Ne place sa mergem pentru ca ne face sa credem ca vom fi mantuiti prin simpla participare si trairea unei vieti decente care nu incalca legile tarii.

  E ca si la un aeroport care are o zona neutra. Faptul ca esti acolo nu te ajuta cu nimic sa pleci din tara respectiva atata timp nu te urci in avion. La fel si cu mantuirea: nu te ajuta cu nimic sa mergi la biserica atata timp cat nu te urci in „avionul” lui Isus. La rapire tot aici jos ramai.
  Iar daca o luam logic si practic, tu tot in tara respectiva esti si ramai, doar ca oamenii au numit-o zona neutra dupa legile lor.

  Daca vine un cutremur sau un tzunami, si pe tine te prinde chiar daca esti in zona neutra. Atata timp cat nu esti in „avion” cu Isus, esti in aceeasi oala cu ceilalti oameni de pe pamant, indiferent cum iti place sa ii spui zonei tale.

  • romanul spune:

   fr Adi, cred si eu ca tine ca atunci cind vrei sa participi dar sa nu te bagi, gasesti zona neutra.Inventam definitii si creem cadre imagistice pentru a fi „originali”, mai ales ca avem un partener de discutii savante, eterna sotie.Ce ne-am face in grelele aspecte ale invataturii daca nu am avea cu cine dezbate duhovniceste, biblic si proffetic aceste grele probleme.Faptul ca biblia ne spune ca Duhul Sfint ne v-acalauzi in toate, este acolo asa o consemnare scrisa, iar daca avem alte idei originale, putem sa nu tinem cont de cele biblice, doaar si noi avem Duhul Sfint,nu? Ba mai mult, „cred” ca este nevoie de definitii a „spatiilor neutre” altfel cum am justifica noi cursurile atit de grele de la ITP, cele de omiletica si hermeneutica, acestea fiin de fapt emblema celor ce au trecut pe acolo.Si nu mare este diferenta intre aceste afirmatii si definitia mintuirii pe caare ne-o da Isus pe paginile sfintelor scripturi atunci cind spune: cine pazeste poruncile…cine raamine in mine… cine face…, incolo bunul Dumnezeu sa aiva mila de noi sa putem implini tot ce este scris, si chiar si asa cuvintul ne spune ca nufacem nimic deosebit ci am facut doar ceea ce trebuia.Fii bnecuvintat.

  • interesanta aceasta comparatie cu zona neutra de la aeroport ! 🙂

 2. vorbabuna spune:

  Unul dintre marii poeti romani se afla in cadrul unei manifestari care ii era dedicata.Se aflau acolo mari exegeti ai operei sale care s-au lansat in explicatii si interpretari…La un moment dat poetul i-a oprit, spunand simplu: Nu m-am gandit la ceea ce afirmati voi,atunci cand am scris!Interpretarile voastre nu sunt altceva decat…alegorii!
  Ei bine, cred ca la fel de abstracte sunt multe exegeze biblice astazi si nu exprima gandulLui Dumnezeu! Gandul Lui ne este descoperit prin Duhul, in portii mici si revelatii speciale ca sa traim in acord cu El si nu ca sa despicam firul in patru!El este Da si Amin, ce trece dincolo de aceste doua cuvinte este…
  La fel ca poetul, cred ca Dumnezeu din ceruri spune multora dintre exegetii biblici astazi…!
  Sa privimla modul de predicare al Domnului Isus: simplu,concret,exemplificat practic tocmai pentru a fi inteles de oricine!Pildele si metaforele au fost si ele explicate!
  Ratiune, gandire omeneasca sterila sau…Duhul Lui,Duhul mintii noastre? Aceasta-i intrebarea!

  • @ vorba buna Excelenta ilustratie ! 🙂 Exista dupa cum ai mentionat predicatori care fac caz de abilitatile lor intelectuale si oratorice si predicatori care isi ascund incompetenta si lipsa de „transpiratie” si inspiratie cu pretentia ca „Domnul le-a spus sa spuna ce spun”

 3. Remus spune:

  Fr. Daniel,

  nu exista zona neutra. Ori mergi spre imparatia lui Dumnezeu, ori spre Locuinta Mortilor.

 4. Parerea mea personala: Este o nevoie acuta ca totii predicatori de calibru mare sau mai mic, sa puna mana urgent pe teologia sistematica si arta comunicari, sunt doua manuale foarte inportante si mai putin citite de mari predicatori, deacea apar tot felul de cuvinte fara continut in anumite predici, si aduc atata discordie, osa va dau doua exemple cu predicatori care au predicat la milioane de omeni, predici simple dar cu un continut sistematic ex: Rhainer Bonke, Byllygrem.

  • @ Corect Daniel Borgovan Predicatori toti ar trebuii sa puna mana pe carte permanent si sa nu-i considere pe ascultatori o masa de oameni la care poti sa le spui orice si apoi sa se gandeasca ca au responsabilitate sa duca invatatura care sa ajute la maturizarea spiritula a credinciosilor si nu numai la stadiul sa se simta „bine”. Si ai dreptate trebuie predicate adevarule simple dar in acelasi timp trebuie sa depaseasca stadiul de „lapte duhovnicesc” si sa ajunga si la hrana „tare”.

 5. Radu Oprea spune:

  …nu exista o zona neutra. Probabil f. Gabi Zagrean voia sa se refere la o alta zona,amintita de multe
  ori de alti vorbitori,si anume „zona gri”.- un spatiu de interferenta intre „cele lumesti” cu „cele duhov-
  nicesti”. Pentru unii o zona de compromis,intre atitudini si practici lumesti cu cele bisericesti.Este o zona
  periculoasa.Trebuie evitata. (unii spun ca astazi nici nu mai stii unde sa incadrezi anumite fapte de prin
  biserici). Oricum,Cuvantul ne ideamna clar :”fugiti de pacat”

 6. Raisa spune:

  Neutralitatea apartine lui il separatio.Cititi despre asta

 7. Nelu Pop spune:

  Trebuie sa fim mai atenti la lecturarea expunerii (stingace, e drept) a celor trei planuri (temporale) ale existentei umane, descrise de pastorul Gabi Zagrean:

  1. Existenta actuala, pamanteana si tranzitorie a Umanitatii/Omenirii;

  Dupa judecata finala, din fatza Marelui Tron Alb, oamenii vor trece in alt statut, vesnic,:

  2. o parte a Umanitatii va fi invitata la dreapta lui Dumnezeu, alaturi de Christos, pe scaunul Sau de domnie, vor domni impreuna cu Christos in trupuri slavite, gloriase; avem promisiunea ca vom fi ca Isus.
  3. O alta parte a Umanitatii va fi aruncata in iazul de foc, iadul harazit satanei si ingerilor lui;

  In acest sens trebuie inteleasa aceasta zona neutra, tranzitorie, a existentei pamantesti efemere a oamenilor.
  Ioan S. Pop, Christian Life College

 8. george spune:

  de la nastere si pana la mormint traim in zona neutra.mintuirea e la ordinea de zi ,alege astazi binele si raul,si tot la fel trebuie sal faci si miine si asa mai departe,vom fi ispititi ,incercati,loviti dar trebuie sa alegi.

  • @george Din punct de vedere soteriologic adica invatatura despre mantuire In textul din Matei ceea ce spune Isus este ca in economia lui Dumnezeu nu exista decat doua categorii sau situatii in care se afla oamenii pe pamant unii care merg pe calea lui Dumnezeu(minoritate) si cei mai multi care nu merg(lumea). In pozitia in care ne aflam (pe calea ingusta sau pe calea larga ) este adevarat asa cum spui tu, ca intotdeauna trebuie sa facem decizii sau alegeri morale sau spirtuale . Daca alegem ceva impotriva voii luiDumnezeu am ales lucruri care apartin celor care umbla pe calea larga etc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s