NEGRU pe ALB- Despre rasism

Posted: noiembrie 5, 2008 in politica
Etichete:, ,

                              NEGRU pe  ALB  -Despre  rasism

  Rasismul este mai mult decat diferenta dintre doua culori . Se intinde asupra unui spectru mai larg de culori si aspecte  specifice ale termenului .  Desi  idéea acestui articol mi-a  fost provocata de o existenta  mai veche a atitudinii rasiale a albilor impotriva negrilor, rasismul este  un fenomen care trece  dincolo de alb si negru.

  Cand scriu aceste randuri nu cunosc rezultatul alegerilor prezidentiale  din America  din 2008.  Ceea  ce m-a impins  catre  acest  subiect  a fost rezultatul  unui sondaj de opinie care a descoperit ca aproximativ 6 procente(peste zece milioane de oameni din America) din cei chestionati nu ar vota in nici o circumstanta  cu un  candidat  de culoare, Afro-American .

 “Multi albi simt ca ei pierd tara lor dinaintea ochilor lor.” a spus Mark Potiok care este director al  “Southern Poverty Law Center “, intr-un articol  consemnat de agentia Reuters in urma atentatului  de asasinare  asupra  candidatului la presedintie  Barack Obama, prevenit de fortele de politie .

 Atentatul a fost pus la cale de doi membrii a unui grup  numit Alianta pentru Suprematia Albilor (SWA,“Supreme White Alliance”  in engleza) Ei sunt parte din unul cele   aproximativ 800 de grupuri pentru suprematia albilor sau nationaliste  care se afla astazi in America.   Sloganul lor format din 14 cuvinte in limba engleza , “Noi trebuie sa asiguram  existent oamenilor nostrii(albi)si un viitor pentru copii nostrii” a  motivat ca in mod symbolic sa fie decapitati  14 Afro-Americani  in atentatul planuit, pe langa  omorarea a 88 oameni,  numar care reprezinta  codul pentru “Heil Hitler” .

Anumite  actiuni, dupa cum se relateaza in acelasi articol din Reuters, au avut ca tinta nu numai faptul ca este dintr- un tata  de culoare, negru  din  Kenya si mama  alba din Kansas ci si din informatia  falsa ca este  musulman.

Am primit si  eu scrisori  care circula pe internet si care  in mod crestinseste ma avertizau  asupra pericolului Obama. Uneori nu ne dam seama  ca rasismul are  forme adesea  mai subtile decat violenta fizica si sau verbala. Uneori in subconstientrul  nostru  suntem “farisei”  rasisti. Nu vi s-a intamplat ca atunci cand ati completat o cerere de angajare si raspunzand la intrebarea ce rasa sunteti .ati simtiti  asa o mandrie alba?  Era asa ca o rugaciune in subconstient  “Doamne iti multumesc ca sunt alb. Ca nu  sunt negru sau de origine spaniola sau nici chiar musulman sau arab.” Doamne iti multumesc ca sunt din Europa si nu din Asia sau Orientul Mijlociu si nici chiar din Africa. Doamne iti multumesc ca sunt din Romania  si nu din nu stiu din ce tara,sau ca nu sunt dintr-o anumita zona a Romaniei…“

 O definite simpla  a rasismului  ar fi “un  grup de atitudini care isi are sursa in convingerea ca diferentele sociale si culturale se explica prin diferentele biologice si ereditare”

Am fost anuntat  de sotie  ca noul presedinte ales al Americii este Barack Obama. Cred ca   se va implinii peviziunea unui alb de 52 de ani, din Pensilvania, care a declarat  agentiei Reuter.”Un lucru care poate accelera eradicarea rasismului in America  va fi sa avem un presedinte  negru, carsimatic( nu religia), inspirational, transformator . “   

America este in schimbare .Nu mai este numai alb si negru. Este un amestec de populatii si culturi  diferite. Nu mai este loc pentru rasism . El trebuie sa dispara si chiar sub formele mai subtile.

 Am citit cum presa poate folosi un limbaj care sa arate  rasit  discriminatoriu .   

 In timpul calamitatilor produse de uraganul Katrina in New Orleans  doua fotografii care au imortalizat  doua scene  identice au fost comentate diferit, de autorul articolului.

In prima fotografie era o femeie neagra  care isi croia drum prin  suvoiul de apa ducand  un sac cu mancare si o caseta cu bauturi racoritoare . Autorul articolului descria fotografia “o femeie de culoare (o negresa) care tocmai a pradat un magazine alimentar din zona”

In cea de a doua fotografie era  un cuplu alb care de asemnea  isi  croia drum prin suvoiul de apa  si care duceau un sac cu mancare si o caseta cu bauturi racoritoare . Fotografia a fost descrisa ca si “un cuplu alb care tocmai a gasit mancare de la un magazin  alimentar din zona”  

 Nu mai este loc pentru rasism  nicaieri in lume.  Din anul 1945 in statele democratice  rasismul este  penalizat prin lege si descurajat prin educatie

 In raportul lui Ammnesty International, din iulie 2008, privind situatia din Ucraina,  se spunea ca guvernul trebuie sa actioneze  pentru a stopa discriminarea rasiala. Pana la  acea data, in anul 2008, au fost  raportate in Ucraina 30 de incidente rasiste  din care 4 au avut ca rezultat  moartea victimelor.  Majoritate a victimelor au fost Africani sau Asiatici.

  “Guvernul Ucrainei trebuie sa lucreze pentru  o societate in care diversitatea este vazuta  nu ca o amenintare ci ca o sursa de  prosperitate  si imbogatire pe toate planurile. Masurile guvernamentale  pentru  a atinge acest obiectiv vor intarii pozitia Ucrainei  si rolul sau in toate domeniile scenei internationale.” a  fost recomandarea organizatiei in raportul intocmit.

Sa fim vigilenti. Rasismul s-a extins déjà dincolo de alb si negru., datorita situatiei conflictuale dintre America si  lumea araba din  Orientul Mijlociu. O contributie o are si Hollywoodul prin filmele care le produce .  In majoritatea productiilor arabi sun tprezenati sub una din cele trei categorii  in  engleza trei “B” “bombers, belly dancers,or billionaire” adica  tradus ,cei care atac cu bombe sinucigase, dansatori din buric, sau bilionari.  

Rasismul are si o componenta  psihologica. Este o reactive de aparare a individului care ia nastere  din teama de a pierde identitatea,caracteristicile de rasa proprii, sau ca o reactie a unor elemnete deziluzionante, frustante care cauta sa justifice esecurile suferite si sa  descarce nemultumirea pe o minoritate , totul fiind suprapus peste clisee de prejudecata ,de intoleranta ,obscurantism religios si ignoranta.

S-ar putea ca unii dintre noi sa fim manati de  acesta componenta  psihologica a rasismului , pe fondul propagandei  unor conservatori  crestini din politica. S-ar putea sa  inghitim tot ce ni se serveste  ca si cum  noi trebuie  sa ne angajam in face din America o tara crestina prin mijloace altele decat crestinesti . Acesta este un  subeict pentru un alt  articol.

 Noi nu avem permisiunea de a incalca porunca dragostei fata de aproapele si chiar pentru  dusmanul nostru, prin actiunile noastre ca apoi sa ne asteptam sa ne primeasca mesajul nostru de impacare a omului cu Dumnezeu prin regele pacii si dragostei,  Isus. In declaratia  de dragoste a lui Dumnezeu catre omenirea cazuta in pacat nu este loc pentru rasism.

 Prin studii stiintifice  s-a  determinat ca diferenta de culoare a pielii sau  fizionomiei, nu ofera nci un indiciu pentru a putea stabilii diferente calitative dintre rase.. Falsa stiinta a incercat un timp.

Dar mai mult de atat,  prin revelatie divina  ni se spune ca “EL (Dumnezeu)  a facut ca toti oamenii , iesiti dintr-unul singur , sa locuiasca pe toata fata  pamantului;le-a asezat anumite  vremi si  a pus  anumite hotare locuintei lor, ca ei sa  caute  pe  Dumnezeu  si  sa se sileasca  sa-l  gaseasca bajbaind, macar ca nu este  departe  de fiecare din noi .” Dumnezeu nu este  rasist ,  este aprope de fiecare  fiinta  umana , nu este  segregationist, vine la cine il chema prin credinta.

                                                                 De Daniel Lucescu

    4 Noiembrie 2008  

  vezi www.romaniantimes.com pentru alte articole

Comentarii
 1. cristina spune:

  Sint de acord ca rasismul nu este bun. Nu stiu daca ai fost pe faza in timpul acestui an de cind s-a inceput cu alegerile, in general (ca sint nebuni de amindoua taberele), in general democratii au adus intotdeauna in discutie culoarea reprezentatului lor. Chiar el in persoana a facut-o de multe ori. Niciunul dintre republicani nu a zis un cuvint de culoarea pielii cuiva. Democratii joaca foarte bine cind e vorba de perceptii false. Daca in lume America pare rasista, fara Dumnezeu, socialista, sau orice altceva, e pentru ca democratii imprastie aceste perceptii false acuzindu-i pe republicani de ele. Iar liderii negri (Jesse Jackson, Al Sharpton) au vrut sa-i tina jos pe ai lor ca sa exploateze pe altii in numele fratilor lor.

 2. paul spune:

  La fel si eu cred ca rasismul nu e bun. Dar sa nu cadem in partea cealalta.. acceptam orice numai ca sa aratam ca nu suntem rasisiti ! Cat despre scrisorile primite prin mail, nu mi s-a parut deloc ca se face aluzie la rasism, ci chiar strict la valorile lui morale. Si mi se pare foarte corect ca si crestin sa ma uit la cea ce promoveaza Obama intr-o societate ca asta. Daca McCain era unul foarte liberal si fara valori morale , ar fi putut fi el cat de ALB ca tot nu il votam:) Noi nu suntem din lume si cred ca lumea ar trebui sa vada asta; inclusiv in felul cum gandim,cum ne comportam, ce valori avem si „celelalte ni se dau pe deasupra” spune Biblia

 3. danlucescu spune:

  Reducand problema strict la aspectul moral-crestin (lasand la o parte aspectul social-politic),rasismul este de neconceput,fata de orice persoana indiferent de culoarea pielii, religie,etc.
  Unul din e-mailuri il prezenta in mod fals pe Obama ca fiind musulman.Sa nu uitam ca indiferent de evolutia politica adevarul ramane acelasi. Sa nu uitam ca atunci cand rasismul a fost acceptat politic, a fost in acelasi timp justificat biblic de la amvoanele bisericlor.

 4. […] NEGRU pe ALB – Despre rasism Daniel Lucescu: “Am primit şi eu scrisori care circulă pe internet şi care în mod creştinneşte mă avertizau asupra pericolului Obama. Uneori nu ne dăm seama că rasismul are forme adesea mai subtile decât violenţa fizică şi verbal directă. […] S-ar putea ca unii dintre noi să fim mânaţi de acestă componentă psihologică a rasismului, pe fondul propagandei unor conservatori creştini din politică. S-ar putea să înghiţim tot ce ni se serveşte ca şi cum noi trebuie să ne angajăm în a face din America o ţară creştină prin mijloace altele decât creştineşti.” […]

 5. ion spune:

  sunteti tigani cumva?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s