Philip Yancey Cronica la vizita din 2010 in Romania

Posted: decembrie 20, 2010 in lideri spirituali
Etichete:

Pe pagina oficiala de internet a lui Philip Yancey am gasit un raport scris in urma vizitei sale in Romania. Scrie destul de obiectiv despre Romania. Vizita l-a facut sa fie multumitor inca odata pentru faptul ca traieste in America chiar daca sunt unele „neajunsuri” ca oriunde pe pamant.
Totusi am un sfat . Sa nu-i mai da-ti de mancare, pentru ca a ajuns sa creada ca romanii sunt infometati si au ramas cu un reflex al foamei de pe vremea comunismului. Lasati-l sa-si cumpere singur de-ale gurii. Si apoi aveti grija de cei din satul sau orasul vostru care poate nu au ce manca cu adevarat.

Let alone hunger. I noted that my hosts seemed inordinately obsessed with meals: “Do you have lunch plans? What about dinner? Do you have snacks in your room?” Finally one told me that this obsession stems from the years of hunger when each day a family member had to stand in a long line and wait an hour or two for a meager ration of milk or bread and, very rarely, vegetables or meat.
traducere in romana
Să nu mai vorbim despre foame. Am observat că gazdele mele păreau excesiv de obsedate cu mesele: „Ai planuri de masa de prânz? Ce zici de cina? Aveţi gustări în camera ? „În cele din urmă mi-a spus că o această obsesie provine din anii de foame în fiecare zi când un membru al familiei a trebuit să stea într-o linie la o coada lungă şi să aştepte o oră sau două pentru o raţie slaba de lapte sau de pâine şi , foarte rar, legume sau carne.

(din articolul de pe saitul mentionat)

Pe de alta parte il consider pe Philip Yancey un om cu mult bun simt si scrie foarte bine. Tocmai am terminat de citit cartea „The Jesus I Never Knew”. O recomand tuturor.

Puteti citi aici despre Vizita Philip Yancey in Romania

Comentarii
 1. manuintrigatu spune:

  un dobitoc care pretindea ca mai este si roman! De unde aceasta interpretare? Yancey nu a inteles ca asta vine nu din „foame” ci din dragoastea adevarata de frati sau primirea de oaspeti ( lucru greu de inteles prin vest) Merci fr. Luceascu pt link

 2. Adi spune:

  Atat gazda cat si musafirul au fiecare punctul lor de vedere. Gazda a fost ospitaliera, lucru caracteristic in cultura noastra, iar daca i s-a oferit ocazia sa se planga de trecutul greu, nu a ratat-o.
  Musafirul a vazut lucrurile prin prisma sa.
  Il suspectez putin de „rotunjire” a relatarii asa incat articolul sa aduca a senzational.

  Un exemplu scurt: am fost odata cu cineva cu masina si a ramas fara frane intr-un sat, la 2 minute de destinatie. Nimic spectaculos as spune. In schimb, cand am auzit versiunea lui povestita la altii, condimentata cu ganduri si framantari ce i-ar fi trecut lui prin minte, ma intrebam daca chiar am fost in aceeasi masina.
  Concluzia: unii au capacitatea de a condimenta si a povesti lucrurile ca sa te impresioneze.
  Nu stiu pe cati ii impresiona tipu’ daca scria doar ca a fost in Romania si a fost primit bine. Punct.

 3. Swan spune:

  Adica unul care a suferit de foame in trecut devine obsedat de foamea altuia in prezent? Ce aberatie e asta? Se numeste generozitate, grija, dorinta de a face musafirul sa se simta bine, sau altfel spus „primitori de oaspeti”… Traducerea, cu tot respectul, este jalnica. S-a tradus cu Google Translate? Asa pare (Google nu stie ca line = coada in cazul de fata; o persoana cu siguranta ar fi stiut, mai ales una care a stat macar o data la o coada). Grozav! In Occident nu sunt cozi? Ahh… ei stau la coada la banca ;). Data viitoare poate se foloseste o persoana. Sunt multi romani care stiu engleza, iar unii chiar au terminat Limbi Straine.

  P.S. Cred ca si multi romani se bucura ca nu locuiesc in USA. Cam superficial Yancey asta. Aveam o parere buna despre el.

 4. manuintrigatu spune:

  Ai doua lucruri la care trebuie sa mai lucrezi: Nu trebuie sa faci caz ca ai terminat „limbi starine” ( sunt aici oameni care vb 4-5 limbi straine destul de bine 😉 si 2. Nu asa arati ca ai „educatie” land aceeasi atitudine exclusivista a lui Yancey ( care ne-a bagat pe toti in…coada) ci interpreteaza-l holistic. In rest Craciun fericit la toata lumea cu pace si multa sanatate.

  • Swan spune:

   Si tu tot doua: unul din ele e ortografia… altul poate fi coerenta in exprimare. Nu am terminat „limbi starine”. Ma bucur ca sunt aici oameni care vorbesc 4-5 limbi. De unde stiti cate vorbesc eu? Nu am inteles ce fac cu atitudinea exclusivista a lui Yancey? „land”? Nu cunosc cuvantul. In ce limba e?

 5. cris spune:

  Altu care ne face de rusine prin toata lumea ca sa-si vanda el cartile si sa faca bani

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s