Cantaretii crestini artisti sau cantareti mincinosi

Posted: mai 11, 2011 in muzica
Etichete:,

Totul a inceput de la un articol din Christianity Today despre istoria muzicii crestine rock din America. Un oarecare Larry Norman a fost numit „parintele muzicii rock crestine”. Un comentariu care m-a trimis pe youtube m-a ajutat sa vad cum arata acest „parinte” care a fost declarat chiar si Billy Graham al muzicii crestine rock al anilor ’70.
Muzica crestina este o parte importanta a constructiei noastre spirituale pe langa faptul ca ne „gadila urechile in mod placut”. Daca luam in calcul si importanta care o are in biserica pentru construirea unei „liturghii” reusite si pregatirea emotionala a audientei pentru predica, nu este de mirare ca de multe ori m-am gandit sa ma fac cantaret.
Dupa obiceiul meu din ultimii ani instituit prin facilitarea gratuita a cautarii pe internet am purces la cunoasterea mesajului si mesagerului pentru a fi lumintat de veridicitatea sau falsul acestora.
Am aflat ca timp de mai multi ani Larry Norman a reusit sa-si mentina o buna imagine pentru admiratorii sai in ciuda unor grave abateri morale si profesionale. Lucrurile au devenit publice si oricine poate sa le gaseaca pe internet Wikipedia si un film documentar produs dupa moartea „artistului” si a cantaretului „mincinos”. Intr-adevar Larry Norman a fost un artist dupa cum sustine un bloger pentru ca el putea fi egoist,manipulator,plin de mandrie dar si un cantaret „mincinos” eticheta fiind in concordanta cu realitatea vietii pacatoase, marcata de adulter,minciuna,furt realitate desconspirata in filmul „Fallen Angel:The Outlow Larry Norman” produs de David de Sabatino.
Am vazut si asculat cantecul foarte cunoscut „De ce trebuie oare ca Diavolul sa aiba toata aceasta muzica buna ? („Why Should The Devil Have All the Good music ?”)si nu lam judecat pe Norman pentru parul lui sau gesturile lui de scena ci chiar am fost impresionat sa vad un asemena om proclamand mesajul evanghelic .
Dezamagirea a venit dupa ce am cunoscut drama acestui om. In timp ce predica altora el insusi a trait o viata mizerabila. Ce poate fi mai tragic decat sa ai un copil in urma unei aventuri amoroase si sa negi ca este copilul tau si sa refuzi sa te faci disponibil pentru al ajuta atunci cand a fost bolnav, sau dupa ce l-ai ajutat pe Randy Stonehill sa vina la credinta sa te incurci cu nevasta acestuia;sau sa furi drepturile de autor a unor oameni care au fost colaboratorii tai; sau sa fi casatorit si divortat de doua ori,sau sa-ti traiesti ultimii saptesprezece ani din viata pe pat bolnav de inima si sa cersesti donatii pentru a-ti platii operatiile si dupa ce ai murit numai Dumnezeu stie unde ai ajuns.
„As vrea sa fim toti gata… Nu e timp de asteptat, El va veni si tu vei fi lasat” am cantat ani de zile acest imn fara sa stim ceva despre autorul lui, Larry Norman dar cel putin ne-a ajutat sa ne gandim mai mult la viitorul nostru etern.
Mesajul si mesagerul, continutul si caracterul, lucrarea si omul sunt lucruri care trebuie sa le analizam atunci cand angajam cantaretii care au devenit indispensabili in catedralele si campaniile noastre de prezentare a Evangheliei.
In Romania exista dupa Revolutie o invazie de cantareti care „traiesc din Evanghelie” si muzica crestina de toate genurile.Este nevoie de discernamant spiritual pentru a sti ce si pe cine sa-l primesti in computerul tau.
Daca aveti timp si rabdare puteti citi biografia reala a lui LARRY NORMAN

Publicitate
Comentarii
 1. Videoclipul cu cantecul „Am vrea sa fim toti gata” cred ca recunoasteti melodia asociat cu versuriel din romaneste http://www.youtube.com/watch?v=Xn38LidAiZQ&feature=related

 2. Textul cantecului „As vrea sa fim toti gata
  I Wish We’d All Been Ready

  Life was filled with guns and war,

  And everyone got trampled on the floor,

  I wish we’d all been ready

  Children died, the days grew cold,

  A piece of bread could buy a bag of gold,

  I wish we’d all been ready,

  There’s no time to change your mind,

  The Son has come and you’ve been left behind.

  A man and wife asleep in bed,

  She hears a noise and turns her head, he’s gone,

  I wish we’d all be ready,

  Two men walking up a hill,

  One disappears and one’s left standing still,

  I wish we’d all been ready,

  There’s no time to change your mind,

  The Son has come and you’ve been left behind.

  Life was filled with guns and war,

  And everyone got trampled on the floor,

  I wish we’d all been ready,

  Children died, the days grew cold,

  A piece of bread could buy a bag of gold,

  I wish we’d all been ready,

  There’s no time to change your mind,

  How could you have been so blind,

  The Father spoke, the demons dined,

  The Son has come and you’ve been left behind.

 3. Adi spune:

  Frate Daniel,

  Ma bucur sa vad ca si altii mai cauta sa separe lucrurile dupa provenienta lor. Marturisesc faptul ca si eu de ceva vreme caut pe internet istoricul pieselor si a compozitorilor. De mai multe ori, „the story behind the song” m-a impresionat enorm si de fiecare data cand ascult cantarea respectiva imi amintesc istoria ei.
  Un exemplu pozitiv este piese „This is your time” a lui MWS. Vezi aici si istoria: http://dorianocarta.com/tag/cassie-bernall/
  sau aici: http://www.cassierenebernall.org/

  Am cautat uneori si piese mai dubioase pe net si am vazut ca cei care le-au scris nu aveau nimic de a face cu pocainta. Noi le-am tradus si ne miram ca nu misca pe nimeni desi suna bine la ureche. (Vezi: „I want to know what love is” cantata de David Phelps http://www.ilike.com/artist/David+Phelps/track/I+Want+To+Know+What+Love+Is)

  Chiar ma gandeam sa fac un website in care sa adaug si istoriul pieselor cantate/ascultate de noi…

  • @ Adi Un website cu informatii despre autori si cantareti si mesajul cantecelor crestine poate fi instructiv. Cred ca si compozitorii si cantaretii crestini trebuie sa se supuna acelorasi cerinte spirituale ca oricare alta persoana care pretinde ca raspandeste mesajul biblic altora. In esenta cantarea crestina are mai putin de a face cu performantele interpretative si artistice.

 4. […] ei! (crestintotal.ro) 71. Ca fapt divers: BCR, nu gândim la fel! (clujulevanghelic.ro) 73. Cantaretii crestini-artisti sau cantareti mincinosi (danlucescu) 87. Liderul autentic coboara, nu urca! (penticostalul) 88. Mesaj către BCR: Nu, nu […]

 5. Anca spune:

  1. When peace, like a river, attendeth my way,
  When sorrows like sea billows roll;
  Whatever my lot, Thou has taught me to say,
  It is well, it is well, with my soul.
  * Refrain:
  It is well, with my soul,
  It is well, it is well, with my soul.
  2. Though Satan should buffet, though trials should come,
  Let this blest assurance control,
  That Christ has regarded my helpless estate,
  And hath shed His own blood for my soul.
  3. My sin, oh, the bliss of this glorious thought!
  My sin, not in part but the whole,
  Is nailed to the cross, and I bear it no more,
  Praise the Lord, praise the Lord, O my soul!
  4. For me, be it Christ, be it Christ hence to live:
  If Jordan above me shall roll,
  No pang shall be mine, for in death as in life
  Thou wilt whisper Thy peace to my soul.
  5. But, Lord, ’tis for Thee, for Thy coming we wait,
  The sky, not the grave, is our goal;
  Oh, trump of the angel! Oh, voice of the Lord!
  Blessed hope, blessed rest of my soul!
  6. And Lord, haste the day when my faith shall be sight,
  The clouds be rolled back as a scroll;
  The trump shall resound, and the Lord shall descend,
  Even so, it is well with my soul.

  • Foarte frumos ati venit cu un exemplu pozitiv-ziditor dar cred ca si din exemplele cu oameni care au esuat avem de invatat !

   Asa cum imi place si sunt obisnuit sa fac am si un exemplu Biblic care imi sustine punctul de vedere

   „Totusi cei mai multi dintre ei n-au fost placuti lui Dumnezeu caci au pierit in pustie.Si aceste lucruri s-au intamplat ca sa ne slujeasca noua drept pilde pentru ca sa nu poftim dupa lucruri rele cum au poftit ei” (1Corinteni 10:5-6)

 6. dumi spune:

  Cred ca stim si noi pe-aici artisti care au intrat pe panta aceasta (cel putin strict muzical) Bodo (chipurile pocaitul de la Proconsul)- http://www.youtube.com/watch?v=ZhL2-hWfE-k sau Simina – http://www.youtube.com/watch?v=KFKI0c0Y6Os

  • @ Dumi Oamenii (artistii si cantaretii) sunt schimbatori asa ca atentie tot timpul la „roade” !!!!!! Unii cantareti vor fi biruiti de ispita de a devenii artisti folosind biserica ca rampa de lansare,sau gandindu-se ca spatiul religios este prea stramt pentru ei !!!

 7. […] faci, o fi ceasul lui Dumnezeu de vină, am remarcat provocarea lui Daniel Lucescu de a privi la mărturia “părintelui muzicii rock creştine” Larry Norman. Întrebării clasice, De ce să aibe Diavolul toată această muzică bună?, eu i-as opune o […]

 8. Un articol interesant despre Muzica Sacra pe blogul Harul Mantuirii http://harulmantuiriiro.blogspot.com/2009/12/muzica-sacra.html

 9. tudor spune:

  Dragilor , Inainte de toate muzica este AMORALA.Adica nu are morala , nu este un gen muzical mai bun sau mai rau decat altul.Noi facem asocieri in functie de cultura sau educatia noastra. Atribuim muzicii mai ritmate un duh rau.Spun mai ritmata pentru ca ceea ce numim acum „rock”,,,,numai rock nu e.Altfel era rock-ul anilor ’70.
  De obicei ce cei produc un fel de muzica sau altul imprima acesteia si amprenta spirituala proprie, de aici poate veni raul.
  Eu personal as testa toata trupa de inchinare ,,,si corul 🙂 .Ar trebui sa fie „invatatori” (sa stie si sa traiasca Biblia).Asta nu prea ai cum sa afli ca pastor daca nu pastoresti.Trebuie sa-i faci vizite si Duhul Sfant iti va arata ce fel de crestin este …merita sau nu sa stea in fata.
  Intram intr-o zona , cea a slujbelor spirituale(vezi efeseni 4: 11), si ar fi mult de vorbit…sa revenim la muzica
  Desigur ca inchinarea ar trebui sa fie facuta de oameni spirituali si in acelasi timp muzicieni buni , investiti in aceasta lucrare de Duhul Sfant. E cam greu stiu…
  Cineva facea o comparatie intre doua carti 1 Harry Potter o carte despre vrajitorie ….foarte bine scrisa si 2 Narnia o carte crestina f slabut scrisa …impactul este direct proportional.Am fost intro tabara pentru inchinatori „Drum fest”ii spune parca.Au fost multi romanasi din toate colturile romaniei, de prin tarile vecine….Ciudat e ca atunci cand calitatea muzicala si spirituala era mediocra sa nu spun slaba toti erau cu mainile pe sus…
  A venit o trupa super din Noua Zeelanda(nu spui cine) care au avut o marturie super au condus inchinarea admirabil, noi , cei cativa care nu am plecat, am fost condusi spre rugaciune si adorare asa cum si-au propus cei ce cantau.Cand am privit in jur , din peste 100 (o suta) de tineri mai ramaseseram ….7 (sapte)
  Sa nu ma lungesc prea mult , muzica este o parte mititica din inchinare care inseamna „SA-L SARUTAM PE DOMNUL).
  P.S. Solutia vine din repararea relatiilor noastre de gheata din adunari.Intr-o societate de necunoscuti nu-mi vine sa-mi arat afectiunea cu dezinvoltura…Dam vina pe genul muzical de multe ori, dar inchinarea tine exclusiv de noi (toti)cand suntem in adunare sau numai de mine cand sunt singur si ma inchin.

 10. vali spune:

  De fapt, cu adevarat important este cum merge in general treaba in biserica ta? Fiindca, in definitiv, la eficienta se rezuma totul. – http://www.opiniacrestina.net/barometru-spiritual-lideri-si-biserici

  • tudor spune:

   Lucrurile merg , pentru ca nu este biserica noastra si Domnul vegheaza ca sa mearga.El isi face partea lui si noi ne asumam de multe ori lucrarea pe care o face El..Partea noastra ar trebui sa o facem cat mai bine (vezi Ef 4:11-16) pentru ca lucrarile noastre vor fi cantarite.1 Cor 3:10-15
   Iata ce ni se spune prin Ieremia cap 25
   34. Gemeţi, păstori, şi strigaţi! Tăvăliţi-vă în cenuşă, povăţuitori ai turmelor! Căci au venit zilele înjunghierii voastre. Vă voi zdrobi, şi veţi cădea la pământ ca un vas de preţ.
   35. Nu mai este niciun loc de adăpost pentru păstori! Nu mai este nicio scăpare pentru povăţuitorii turmelor!
   36. Se aud strigătele păstorilor şi gemetele povăţuitorilor turmelor, căci Domnul le pustieşte locul de păşune,
   37. şi colibele cele liniştite sunt nimicite de mânia aprinsă a Domnului.
   38. El Şi-a părăsit locuinţa ca un pui de leu, vizuina; aşa că ţara le este prefăcută în pustiu de urgia nimicitorului şi de mânia Lui aprinsă.”
   In Ezechiel cap 34 Domnul spune : Din cauza ca voi nu va faceti treaba Eu insumi o sa o fac in locul vostru.Va merge dupa fiecare oaie in parte si o va aduce inapoi.
   Fiecare oita…..noi suntem mantuiti unul cate unul nu in general.
   Cu drag Tudor

   • Vali spune:

    Corect Tudor, insa ma gandeam ca toate lucrarile bune se vad din rezultate. Eficienta era cuvantul cheie. In sens de „Merge treaba?”.Si unde mai pui ca avem in alta parte si situatia care ne demonstreaza ca unora, statutul le da chiar puterea sa rataceasca pe cei pe care ii „calauzesc”: Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi INCHIDETI OAMENILOR IMPARATIA cerurilor: nici voi nu intrati in ea, si nici pe cei ce vor sa intre NU-I LASATI SA INTRE.
    Apropo: Frumoase versete ai postat … frumoase intr-adevar.

    • tudor spune:

     Nu vreau sa am ultimul cuvant sau sa polemizam.Motivul pentru care scriu este sa construim .
     A propos de eficienta, toti vrem trezire spirituala si ne rugam pentru asta.De ce intarzie? Poate din simplul motiv ca ….nu suntem pregatiti cu toate ca avem capul mare de teologie..Am patit-o in Timisoara anilor 90-93.
     Rugaciunea pentru trezire si efortul depus pentru evanghelizare(obicei dinainte de revolutie) era mai mare decat capacitatea de a avea grija de cei ce se converteau.Motivul, o boala spirituala ce face ravagii si azi prin adunari”ACTIVISMUL”.Suntem atat de prinsi in nenumarate activitati incat uitam esentialul:1Relatia cu Tatal ceresc 2 relatia cu Biserica (aici sunt inclusi si noii nascuti).Cei ce se predau erau notati frumos pe niste foi de hartie ,datele lor, si ….cam atat.Daca mai veneau bine daca nu …asta era. Si relatia adevarata cu fratii in trupul lui Hristos.Rezultatul slabirea bisericii deci o mai slaba aparare impotriva uneltirilor.Astfel pe o parte (totusi)mai vin noi convertiti pe alta parte se pierd cei mai vechi , sau devin ineficienti (convalescenti) in cel mai bun caz.Adunarea devine un soi de „a strange apa in ciur”.Ca si o familie adunarea trebuie sa socoteasca bine cand merge si cum la evanghelizare.O buna evanghelizare incepe cu a sta si (vorba romanului) a cugeta.Apoi cu organizarea departamentelor (suna cam ca la colhoz) si formarea liderilor :1 pastor care sa faca vizite pastorale in principal (secundar predica)2invatator care sa pregateasca invatatori pentru grupe 3 Predicatori (de astia sunt prea multi)4 grupa de mijlocire etc .Urmarea acestei boli s-au pierdut peste 15 000 de noi nascuti.A fost cu adevarat trezire iar noi fara voie imprastiam somnifere.
     Problema principala de azi din adunarile prin care am fost este gupa de conducere ce se formeaza in jurul pastorului pe alte criterii decat cele de competenta.Lipsa fratilor dispusi sa traiasca prin credinta care sa ne fie modele.
     Cred ca ar fi bine sa vedem solutiile sa nu ne apuce depresia….
     Sigura solutie pe care o vad eu (sunt sigur ca sunt si altele) este o reorganizare prin Duhul Sfant a bisericii,Dumnezeu lasa aceasta treaba in seama noastra Ef 4 .
     O alta care vine de la Domnul poate fi…o prigoana cand de obicei biserica strange randurile.
     As prefera prima varianta.Putem incepe prin a-i cauta pe cei ce nu mai vin, indiferent de motiv , sa nu luam cina cu locuri libere la Masa .In familie nu am incepe sa cinam daca ar lipsi cineva .
     Domnul cu noi toti.Mai vorbim…

 11. tutu spune:

  Concret! Dumneata, prietene Tudor, din pozitia pe care o ocupi in Biserica de care apartii, ce anume faci pentru repararea deficitelor pe care le evidentiasi? Care ti-e ciocanul si nicovala?
  Repet: fI limpede … Fac asta si cealalta. … A,B si C
  Daca or fi bune frate, iar noua ne-au scapat, facem si noi cu tine. Ca ne doare frate … ca ne doare.
  Sanatate!

 12. tutu spune:

  Inca o intrebare: De ce le sta atat de mult mintea unora la cei care nu mai vin la biserica si mult prea putin (din ce observ eu) la strategii de cautare a celor care nu au cunoscut pana acum pe Domnul? Mie asta mi se pare o buba mare.
  Ce? Aceia nu sunt acum responsabili de ceea ce fac, odata ce au fost inauntru si au cunoscut credinta?
  Plus ca a cui treaba este acest aspect ai subliniat mai inainte. Vorba ceea: Pastorul conduce oile la pasuni bune si alearga dupa oaia ratacita, dar de nascut nasc oile, adica turma.
  Nu cumva incurcam locurile. Sau nici macar nu le cunoastem bine?

 13. tudor spune:

  Tutu este o piesa foarte faina a lui Miles Davis(cauta pe you tube).Ai un pseudonim frumos.

 14. Vali spune:

  Ironic, heh?
  Uite, acum esti multumit?

 15. tudor spune:

  Chiar e faina piesa ,poti s-o asculti ….daca-ti place Jazz-ul, jazul vine din blues care este muzica fratilor de culoare prigoniti.Asa s-a nascut blues-ul sau muzica de inima albastra (grea)care se canta in adunari si la inmormantari, apoi au introdus pe langa voce si instrumente (alamuri) si uite Jazzul.Tutu este o piesa de referinta in domeniu.
  Uite ca despre muzica vorbeam nu era nimic ironic.Vad ca v-am suparat f tare….

 16. Vali spune:

  Nicidecum. Fiti pe pace!

 17. Realizez la cerere albume de muzica crestina ! Daca doresti sa iti realizezi propriul tau album in genul muzical pe care il preferi iti ofer experienta multor ani de activitate muzicala de studio si : -compozitii,orchestratii,inregistrari voce,mixaj,masterizare,imbunatatiri melodii si albume existente. Studio de inregistrari performant.Detalii pe e-mail sau pe yahoo messenger ID ; atamusicstudio

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s