Este Zeciuiala o porunca ?

Posted: aprilie 14, 2011 in bani, etica crestina
Etichete:, ,

Principiile de darnicie din Noul Testament conform 2 Corinteni capitolele 8 si 9 :
1. Da-te mai intai pe tine insuti lui Dumnezeu
2. Da-te pe tine insuti cautand sa cunosti voia lui Dumnezu
3. Daruieste ca raspuns la darul lui Hristos
4. Daruieste cu o inima sincera
5. Nu darui din cauza ca crezi ca exista vreo porunca sa dai
6. Daruieste dincolo de abilitatile tale
7. Daruieste ca sa produci egalitate (unii pot da mai mult de 10% ca altii sa aiba mai mult)
8. Daruieste cu bucurie
9. Daruieste pentru ca tu cresti spiritual
10. Daruieste pentru a continua sa cresti spiritual
11. Daruieste pentru ca tu auzi Evanghelia predicandu-se
(Traducere din expunerea din filmul video de mai jos)

Conform unui sondaj de opinie recent, realizat de catre Asocitia Nationala a Evangheliclor din America (NAE) 58 % au raspuns ca Zeciuala (tithing) nu este o porunca Biblica iar 48% au spus ca membrii bisericii trebuie sa dea zeciuiala.
Parerea mea despre Biserica si bunurile materiale intr-un articol Resurse Crestine

Comentarii
 1. Este zeciuiala o porunca ? NU !

  • Popp spune:

   Mai intai va rog sa rectificati eroarea de mai sus, principiile enuntate mai sus nu sunt din 1 Corinteni, ci din 2 Corinteni, capit. 8 si 9.
   Trebuie totusi observat ca practicarea ZECIUIELII ca recunostinta si ofranda catre DUMNEZEU si preotii Celui Prea Inalt (noi toti suntem si preoti ai Lui, dar si fii-saminta lui Avram) – a fost initiata de patriarhul Avraam, tatal spiritual al tuturor celor credinciosi – deci zeciuiala nu a fost instituita, ci doar confirmata si adaptata de Legea Mosaica.

 2. Alin Cristea spune:

  „În Biblie se vorbește despre zeciuială. Prin urmare, da, zeciuiala este biblică. Dar nu este creștină. Zeciuiala ține de Israelul din vechime, și era, în mod esențial, taxa pe venit pe care o plăteau evreii. Nicăieri în Noul Testament nu veți găsi că primii creștini ar fi dat zeciuială.” (Creștinism păgân?)

  http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2010/08/28/creștinism-pagan-18

  • Asa-i ! si totdeauna sustinatorii zeciueilii ne ameninta cu textul din Maleahi 3:9-10

   • radu oprea spune:

    Adica: (vers10) „Aduceti insa la casa vistieriei
    toate zeciuielile…puneti-Ma astfel la incercare…
    si veti vedea daca nu voi turna peste voi belsug si
    binecuvantare”
    Prea frumos ,sa nu te gandesti !

  • eliza spune:

   Trebuie sa ne fie rusine ca nu ne platim zeciuiala inclusiv mie,conform Faptele Apostolilor 2:44,45,46 cei dintai crestini dadeau totul lui Dumnezeu,pe ei,timp,bani,bunuri etc. ,,Toti cei ce credeau,erau impreuna la un loc,si aveau toate de obste.Isi vindeau ogoarele si averile,si banii ii imparteau intre toti,dupa nevoile fiecaruia.Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi,si luau hrana,cu bucurie si curatie de inima.,,AMIN!,,Sa ne ajute Dumnezeu sa dam cu bucurie macar zeciuiala.

   • @Eliza Intrebarea era daca zeciuaiala este o porunca adica daca trebuie sa dam 10% din venitul nostru la biserica toti fara nici o exceptie ? Ce zici de invatura din Noul Testament care stabileste principiile de a da (enumerate mai sus in articol) care au in vedere principiul de a da prin credinta si nu ca o lege impusa de biserica sau de altcineva ! 🙂 PS Scuze n-am vazut ca te-ai adresat lui Alin Cristea cred ca nu se supara ca am intervenit si apoi cred ca nu-l impiedica nimic ca sa raspunda si el!

   • Daniel spune:

    „dupa nevoile fiecaruia”. Cand l-ai auzit pe pastor spunand care sunt nevoile lui financiare in biserica? Crezi ca banii care se aduc la biserica din „zeciueli” se dau fiecaruia dupa nevoile lor? Nu mai avem acum pe timp de criza saraci care merita sa fie ajutati in biserica? Sunt niste intrebari doar….

    • Daniel spune:

     Totul tine de administrarea banilor care se aduna la biserica. Nimic mai mult… mie mi se pare ca in biserica primara era mai multa transparenta si era mai multa unitate. Acum nu mai e asa, de aceea lucrurile s-au complicat putin ca ORGANIZARE. Cladirile care reprezinta bisericile noastre tind sa se asemene tot mai mult cu templele din Vechiul Testament, conduse in general de un singur levit, foarte rar mai multi leviti adica de un pastor si eventual vreo cativa prezbiteri. Ei sunt platiti pentru ca e criza si nu au alt venit si e mai confortabil asa, in plus Biblia le da dreptul, insa isi stabilesc sumele fara sa dea socoteala nimanui, adica…. dupa principiul zeciuielii din Vechiul Testament DIN BELSUG, pentru ca asa scrie SA FIE BELSUG LA CASA DOMNULUI. Totodata…. cade principiul organizarii bisericii primare „DUPA NEVOILE FIECARUIA”, e mai comod si mai profitabil sa fie ca in Vechiul Testament, nu-i asa? de aceea nu veti auzi niciodata pe un pastor predicand de la amvon care sunt nevoile lui materiale, si cum cheltuie lunar baniii care intra in contul bisericii, chiar daca sunt vaduve care au nevoie din acei bani stransi sau oameni bonavi etc…. Judecati dragi frati si surori contextual, atunci cand se vorbeste de darnicie, deoarece, nu stiu cum e la alte culte evanghelice, dar stiu sigur ca in Marturisirea de credinta a bisericilor Baptiste, nu se pomeneste nimic despre zeciuiala ci despre DARNICIE. Oare de ce o fi asa? Nu cunosc pastorii nostri statutul cand predica la amvon? Sau atunci se patrund de un spirit de dreptate pentru a interpreta „corect” principiul „zeciuielii” din Vechiul Testament? Fiecare da cat crede el de cuviinta ca ESTE NEVOIE Si stati linistiti ca va vor spune cand biserica ARE NEVOIE DE BANI…. Asta este targetul principal pentru pastorii care predica ZECIUIALA ca principiul actual.

    • „Totul tine de administrarea banilor care se aduna la biserica. ” Cam asa-i Daniel ! 🙂 Chiar am scris cu ani in urma despre acest subiect :http://www.resursecrestine.ro/eseuri/11448/biserica-locala-si-administrarea-banilor-si-bunurilor-materiale

    • Daniel spune:

     Multumesc frumos frate Daniel Lucescu pentru link: http://www.resursecrestine.ro/eseuri/11448/biserica-locala-si-administrarea-banilor-si-bunurilor-materiale Recunosc ca am fost sceptic prima data cand l-am deschis, dar am avut de invatat din el… Cu toate ca mai citisem Faptele Apostolilor 6: 1-6, niciodata nu am interpretat corect acele versete, intr-adevar acolo evreii care vorbeau greceste „carteau”, iar reactia lui Pavel nu a fost de mustrare ci de indreptare a unei situatii defectuase de organizare si in cele din urma de administrare corecta a banilor. De multe ori auzim in predici ca pacatuim atunci cand vorbim de modul fie el chiar si defectuos de administrare a banilor proveniti din darnicie… in teoalogia actuala se spune ceva de genul: „Ce fac cei care administreaza banii din darnicie e problema lor si a Lui Dumnezeu, ei nu trebuie sa dea socoteala decat inaintea lui Dumnezeu, dar daca noi cartim sau aducem vreo acuzatie fie ea chiar fondata ne razvratim inaintea Lui Dumnezeu. Iata ca Faptele Apostolilor 6: 1-6 spune altceva. In plus acolo era o dovada de transparenta, fapt dovedit si de 2 Corinteni 8:21. Apostolilor le pasa ceea ce vorbesc oamenii despre modul cum administreaza ei banii si cred ca ar fi fost gata sa dea socoteala oricui de lucrul acesta: „Căci căutăm să lucrăm cinstit, nu numai înaintea Domnului, ci şi înaintea oamenilor.” In contextul acestui verset, Pavel se referea la adminitrarea banilor obtinuti din darnicie.
     Are o foarte mare importanta in zilele nostre acest aspect si va voi spune si de ce… In primul rand, nu poti sa duci la bun sfarsit lucrarea de evanghelizare particulara a unei persoane, iar eu m-am confruntat cu asa ceva. Le vorbesc oamenilor despre Dumnezeu despre modul in care cred protestantii, dar cand vine vorba de a le da sfatul de a urma o biserica, APROAPE INTOTDEAUNA se poticnesc de aspectul ZECIUIELII si de starea financiara a PASTORULUI. Si nu poti sa-i spui ca nu are dreptate. Adica lucrarea de evanghelizare se termina pana la sfatul de a urma o biserica ce respecta principiile biblice, pentru ca asa ceva nu-i mai poti recomanda atunci cand iti expune starea financiara a pastorului si faptul ca iti cere zeciuiala, se poticneste pur si simplu de acest aspect si culmea este ca are dreptate. De regula primesti un raspuns de genul…. cu ce e mai bun un pastor evanghelic decat un preot care se imbogateste? Amandoi nu cauta decat sa se imbogateasca… Ce incredere pot avea in ei ca predica Cuvantul Lui Dumnezeu corect cand ei alearga dupa imbogatire?
     Ce raspuns le dati atunci dragi frati si surori? Personal pe mine ma inchide la intrebarea aceasta. Pot cel mult sa-i spun ca de fapt Cuvantul predicat nu este atat de corupt dar e greu sa demonstrez acest lucru…. datporita marturiei proaste.

 3. Remus spune:

  Zeciuala nu mai este o porunca in Noul Testament, insa asta nu ne absolva de obligatia de a cinsti pe Dumnezeu din venitul nostru si de obligatia de a sustine financiar lucrarea lui Dumnezeu pe pamant.
  Zeciuala a fost data ca mostenire numai semintiei lui Levi pentru slujirea pe care o facea , fara ca celelalte semintii ale lui Israel sa aiba vreun drept asupra ei. Cat despre neamuri nici nu mai discutam. Zeciuala nu a fost transferata in Noul Testament. Semintia lui Levi a incetat slujba preoteasca in Noul Testament, noi avindu-l ca Mare Preot acum pe Domnul Isus Hristos. Apoi o mentiune pe care doresc s-o fac fata de acest subiect este faptul ca, niciodata nici in Vechiul Testament nu a fost poruncita zeciuala din bani ( vezi Levitic 27:30-34 ). Daca privim la actiunea vaduvei care a aruncat ” doi banuti ” la visteria Tempului , vedem ca acolo banii erau aruncati benevol ( sau pusi ) fara a fi contabilizati cine si cat pune in visterie ( vezi Marcu 12:41-44).

  • mihai spune:

   PT Remus. Daca Isus e Mare Preot si Pastor dece va inchinati la oameni???Nu vati saturat de construit cladiri in timp ce milioane de oameni mor de foame??Cum scrie in Biblie sa ziditi pe paie cind vine focul incercari va dovedi pe ce a cladit fiecare???Toti ce construiesc cladiri pe planeta asta si le numesc biserici uita ce spune Petru in epistola sa:pamantul acesta si tot ce are pe el va fi distrus prin foc:.Ajutand saraci si vaduvele si orfani aceste fapte vor ramane,, restul se va nimici in foc.Toti asa zisi evanghelici,sant cu fata la evanghelie si cu spatele la Cristos.Dece va inchinati la pastori si popi???Este scris in Cuvant care este singurul nume in care sintem mintuiti???Dai la ala zeciuiala ta nu la hoti si la talhari.Toti inafara de Cristos care pretind ceva sant hoti si talhari fara exceptie!!!!Spune Biblia nu eu.Problema oamenilor este ca le este lene sa citeasca Biblia,,cine cauta sincer gaseste,,Calea,Adevarul si Viata.La construit cladiri ne-a chemat Cristos???sau El in Evanghelii spune- Fiul Omului nu are unde sasi plece capul-.Toti pastorii ,preoti si smecheri fac concurs in imparatia lui dracu cu averile lor si propovaduiesc Imparatia cerurilor.Nu ti se pare ciudat?Daca totul o sa fie distrus prin foc dece mai vor banii oamenilor pt cladiri si nu pt ajutorul saracilor ??In faptele apostolilor gasim scris caci a fost o mare foamete in Ierusalim si sau strans bani pt ajutorarea celo in nevoie nu pt construit cladiri,,locuri de muls bani de pe fraieri care ei le numesc biserica??Biserica Lui Cristos sant persoanele nu cladirile!!!Cititi Biblia oameni buni nu va lasati inselati de lupi rapitori si proroci mincinosi.

   • Daniel spune:

    @mihai Galateni 6:6
    Cine primeşte învăţătura în Cuvânt să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă.
    Corinteni 9:14
    Tot aşa, Domnul a rânduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia să trăiască din Evanghelie.
    Corinteni 9:7
    Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău sau de silă, căci „pe cine dă cu bucurie îl iubeşte Dumnezeu.”
    Luca 21:1-4
    1 Isus Şi-a ridicat ochii şi a văzut pe nişte bogaţi care îşi aruncau darurile în vistierie.
    2 A văzut şi pe o văduvă săracă, aruncând acolo doi bănuţi.
    3 Şi a zis: „Adevărat vă spun că această văduvă săracă a aruncat mai mult decât toţi ceilalţi;
    4 căci toţi aceştia au aruncat la daruri din prisosul lor; dar ea a aruncat, din sărăcia ei, tot ce avea ca să trăiască.”
    De aici se pot distinge mai multe învățături. Ultimul este cel mai controversat. O văduvă alege să dea tot ce are în vistieria templului. Controversa provine din faptul că fondurile din vistieria templului ajungeau la niște preoți care în marea lor majoritate erau corupți și totuși Domnul Isus Hristos o laudă pe văduvă pentru fapta ei.
    În același timp, dacă nu dăruiești fără strângere de inimă, sau fără părere de rău, degeaba o mai faci și nici nu te obligă cineva să dai ceva. Și atunci… de ce ne revoltăm când alții aleg să dea? E drept că Dumnezeu nu ne obligă să dăm zeciuială, însă în anumite condiții, ar trebui să o dăm. Și sunt situații când credincioșii sunt binecuvântați material. Dacă aceștia aleg să nu dea sau să ajute pe cei nevoiași nu cred că mai sunt credincioși decât lăcomiei lor.
    Deci zeciuiala nu este o poruncă dar nu se poate spune că cel care nu e constrâns să o dea și alege să dea zeciuială greșește, de fapt dacă judecăm sau disprețuim astfel de oameni, s-ar putea să disprețuim învățătura Domnului Isus Hristos din Luca 21: 1-4.
    Apoi dacă pastorii sau preoții au dreptul să trăiască din dările noastre, atunci e bine de știut că tot Dumnezeu a rânduit și lucrul acesta. Nu cumva se aseamănă cu slujba de preot din Vechiul Testament?! Eu cred că da… și se referă la cei investiți într-o postură de autoritate în biserică.
    Cine vrea să dea, cine nu poate sau crede că nu e bine, fără motiv întemeiat, să n-o facă… ultima categorie săvârșește oricum un păcat, dar măcar să nu judece pe cei ce dau… și mai lăsați-i pe pastori și pe preoți că îi judecă Dumnezeu…
    Cât despre megaconstrucții bisericești… și cei care se îmbogățesc pe spinarea credincioșilor și eu cred că e o josnicie… dar nu îi băgați pe toți în aceeași oală, pentru că vă faceți păcate degeaba. Să nu amestecăm propriile noastre frustrări și decepții cu poruncile clare ale Lui Dumnezeu.

    • mihai spune:

     Daniel tu spui cine primeste invatatura in cuvant sa faca parte si celui cel invata,nu??Cel care invata ce face isi gaseste clienti ai pune la cotizatie si sia facut un business????Oare cel care inavata nu trebuie sa umble ca un invatator fara avere pe pamantul acesta,doar cu grija raspandiri cuvantului!!Cat timp ei au averi nu poti,,dar absolut nu poti!!!!! ca sai spui la cel flamand si insetat fizic ca Domnul o sai dea binecuvantari ceresti in timp ce tu il jumulesti in numele lui Cristos de putinul ce il are!!! Cum spui tu,,invatatori trebuie sa traiasca din evanghelie,,si in chestia asta ortodcsi se afla mai aproape de adevar ca si evanghelici pentru ca ei au case parohiale pentru preoti si acestea nu devin proprietatea preotului.Daca in schimb Cristos nea rascumparat si nea facut pe toti!!! un neam sfant si o preotie aleasa!!!!!Atunci ce facem???Cristos nea facut pe toti preoti,iar noi il refuzam:nu ne place ordinea Ta noi vrem inapoi preotia vechiului testament cand unul gandea pentru toti???Cat despre zeciuiala ::daca nu scrie in Noul Testament nimic cine santeti voi asta este intrebarea mea ca sa adaugati sau sa scoteti din Cuvantul Lui D-zeu???Invatatorul trebuie sa traiasca din Evanghelie ,nu sa faca din Evanghelie un mijloc de imbogatire!!!! Invatatori asa zisi evanghelici din ziua de azi au facut din raspandirea Cuvantului un mijloc de imbogatire.Sa faca cum crie in Biblie!! Sa nu ia cu ei doua perechi de haine de schimb,argint in buzunare,,fara plata au primit fara plata sa dea!!!Asta ar insemna sa traiasca prin credinta caci D-zeu va ingriji pentru ei.Dar cat timp puneti o zeciuiala voi aratati clar ca nu va intereseaza credinta,,doar banul!!!Voi vreti siguranta,cea ce se vede!!La fel cum cei ce se inchina la icoane au nevoie de o imagine sa le aduca aminte de Cristos,,,evanghelici au nevoie de bani sa le aduca aminte de siguranta bunastarii..Si una si alta sant inchinare la idoli!!! Dece nu vreti sa intelegeti caci din cauza lucrari acesteia Iuda la vandut pe Cristos!!!!Cat despre a nu judeca spunei La Cel ce In Cuvantul Sau Biblia,spune sa ne ferim de aluatul fariseilor si ca putina plamadeala strica tot aluatul.Daca voi evanghelici credeti caci Cristos nu este in stare sasi duca Biserica Sa spre desavarsire,si voi mai adaugati o minciunica ca sa-l ajute pe D-zeu si Biserica Sa Vie care e alcatuita din persoane nu din cladiri,,,eu la un D-zeu incapabil ca al vostru nu vreuau sa ma inchin.Daca are nevoie de sprijinul vostru sa nu se clatine eu nu-l servesc.Daca Cristos a venit sa moara doar pentru o elita din turma credinciosilor,,pastori si preoti,,mai bine statea cuminte erau preoti din neamul lui Levi::templul era nu mai avea nevoie sa moara ca sa faca cea ce era.Dar multumiri Tatalui Ceresc caci prin jertfa Mantuitorului avem intrare al Tronul Milei Ceresti:,la D-zeu fiecare fara discriminare.Cand Ioan Botezatorul trimite sa intrebe pe Isus daca El Este Cel care a fost asteptat::ce raspuns a primit??? Orbi,vad,surzi aud si saracilor li se vesteste Vestea Buna.Voi evanghelici le dati vestea ca a sosit timpul sa fie jumuliti…Stiti ce o sa se intimple cu pleava.Nu mai obisnuiesc sa fac referinte cu versete Biblice pt astia care credeti ca stiti ceva pt ca nici Domnul Isus nu face aceasta din pricina ca cei ce vad sa nu vada si cei ce cred ca aud no sa auda.Cercetati scripturile…..

    • Asa scrie in Biblie „”cine primeste invatatura din Cuvant sa faca parte si celui cel invata…” Dar numai ca acelasi Pavel care o spus lucrul asta o spus ca sa nu alegem Invataori care sunt dornici de castig marsav… ” ASa ca noi decidem cui si cand sa dam … Parerea mea…!

    • Daniel spune:

     @Daniel Lucescu… sunt si eu deacord cu tine, cu o mica paranteza (intotdeauna contributia sau lipsa ei sa nu aiba nimic in comun cu lacomia, judecata gresita, mandria sau nepasare fata de lucrarea Lui Dumnezeu), de fapt Pavel spune: „pe voi insiva cercetati-va daca sunteti in credinta” si fiecare scoate din vistieria inimii lui ceea ce are…. lucruri bune, sau lucruri rele.

    • Daniel spune:

     @mihai Nu ai citit cum trebuie ce am scris. Am spus ca nici eu nu sunt deacord cu cei care se imbogatesc din cotizatiile de la biserica. Pentru asta si eu indemn credinciosii la discernamant. Protestantii la fel ca si ortodocsii se inchina la acelasi Dumnezeu, cu exceptia ca ortodocsii se mai inchina si la alti sfinti.
     Am scris si mai scriu…. ZECIUIALA nu este porunca… daca vrei o dai daca nu…. nu o da. Nu inteleg de ce esti atat de acid. Si poate imi explici si mie cum a fost in exemplul cu vaduva saraca… cea care a dat ultimii doi banuti in visieria templului. Nu judeca pe cei ce dau… Forma de organizare nu este intotdeauna rea.
     Nu stiu ce vezi rau in faptul ca exista cladiri utilate in care crestinii se pot aduna sa-l laude pe Dumnezeu!? De parca Dumnezeu ar fi impotriva progresului si si-ar dori un crestinism clandestin. E o idee preconceputa, nu crezi, in acelasi timp…. nici eu nu sunt deacord cu megaconstructiile.
     Dimpotriva eu cred ca Dumnezeu isi doreste ca toti sa-l cunoasca pe Dumnezeu si nu cred ca se supara cand credinciosii ii dedica o casa pentru a-L lauda si a reuni credinciosii. Asta inseamna oranduire sau organizare iar Dumnezeu este un Dumnezeu al oranduielii.

    • mihai spune:

     Pentru Daniel.Pe mine nu ma deranjeaza absolut deloc daca cineva isi da toata averea saracilor,,dimpotriva ,, ma bucura.Ce ma deranjeaza este faptul ca se trambiteaza de la toate amvoanele cu texte de la Maleahi ca sai sperie pe bieti crestini spunandule ca ei sant sub blestem din cauza ca-L fura pe D-zeu si nu-I platesc zeciuiala. Oare asa zisi pastorasi uita caci Cristos sa facut blestem pt noi…pt ca este scris blestemat…cine este atarnat pe lemn…Deci Cristos sa facut blestem pt noi sa nu mai fim sub blestemul legii,,,iar fariseii din ziua de azi de la amvoane ne sperie cu zeciuiala,dar uita caci cine voieste sa traiasca dupa Lege trebuie sa o implineasca pe toata ,or daca traim prin har Cristos a implinit legea.Cristos a platit darea la templu in Ierusalim,dar ce le-a spus ucenicilor???Le-a spus caci Fiul nu trebuie sa plateasca,dar el a platit.Cand o femeie a spart un vas de ulei scump si ia uns picioarele Domnului,cand Iuda spune::vasul acesta se putea vinde si bani da saracilor ce raspuns a dat Mantuitorul??? Pe saraci ai aveti totdeauna cu voi dar femeia aceasta a facut lucrul acesta pentru ingropaciunea mea:::.Aceasta este singurul loc in Evanghelii cand Mantuitorul a lasat ca lucrul acela sa fie facut pentru El…Ce a spus???.Pe saraci ai aveti totdeauna cu voi,Deci???La saraci sa le dai zeciuiala.Fiul Omului nu avea loc unde sasi plece capul,,,iar azi in Numele Lui toate asa zisele biserici cer bani ca milogii in numele lui Cristos.Nu va lasati inselati Cristos nu este milogul universului,,,El este Mostenitor,,Este Fiul Lui D-zeu.Spunemi Daniel,,cand o sa vezi evanghelici ca se duc pe strazi si aduna pe cei fara casa,pe betivi,pe oameni de jos si chinuiti de satana cum le place sa zica,sa-i adune sa-i spele si sa zica la hangiu ca in pilda samariteanului.Locuiesc in Irlanda in prezent si aici Irlandezii au sistem de somaj foarte bine pus la punct cu care ajuta oameni ce nu lucreaza.La bisericile evanghelice este o lauda cat de mult sant ei binecuvantati de ,,Domnul,a lor care o fi ala,, ca ei au somaj si lucreaza in negru pe deasupra. Ei numesc a declara fals ca nu lucreaza si a lua somaj cea ce este pt saraci,,,deci pt ei a fura de la vaduva si orfan e binecuvantare.In Biblia mea scri ca religiunea curata este a cerceta pe orfan si pe vaduva,in Biblia lor e invers.Sute dintre evanghelici au venit aici cu acte false….adusi de pastori penticostali..diaconii lucreaza in negru si au somaj..ghici la cine??? La pastori care au firme de constructii si oameni in negru la lucru..Si nu e unul nici zece asa,,,sute…Ati facut din casa Tatalui Meu o pestera de talhari!!!!!Ati suna cunoscut versetul???Deci in concluzie zeciuiala pentru crestini este o facatura satanica sa tina in spate o clica de parveniti pe care ai intereseaza doar banul……Cand Irlandezii le dau la asa zisi pastori locasuri de inchinare unde ei platesc o chirie mica de ca ei doresc sa stranga bani sa construiasca biserici de romani cand doar taxele anuale ar costa mai mult decat chiria???? Pentru ca pastorii au firme care construiesc neamuri pe somaj care si lucreaza si trebuie ca banul sa circule!!!!! Deci concluzie !!!! Este totul despre bani si pentru bani……Pe toti evanghelici ce ia-m intalnit primul lucru ati spune ce casa si facut cate camere ce masina…Sti biserici pe baza de nepotism???? Pastorul biserici varul casierul,cumnatul dirijorul fratele diaconului conducator la grupul de tineret,,,tot timpul trei patru familii conduc turmele de fraieri de pe care mulg si trag,,dar ei au averi in Romanica la greu si aici toata ziua plang…Nu se aseamana nimic cu Biserica Primara,sant falsi si mincinosi.Am invatat din Biblie caci Cristos este pt fiecare personal nu mai conteza pe ce munte ne inchinam,,doar sa ne inchinam in Duh si Adevar…Daca tu ai gasit altcumva e problema ta,tu sti pe ce vrei sa zidesti.Eu am ales.Numai bine si sorry pt greseli.

    • Daniel spune:

     @mihai Ce pot sa zic? Personal pot spune ca am iesit dintr-o biserica penticostala si m-am dus la una baptista. In principiu am facut asta, pentru ca am ajuns la concluzia ca sunt unele aspecte doctrinare in teologia penticostala care sunt erezii…. cum ar fi modul de interpretare al darului vorbirii in alte limbi…. si de aici pornesc o gramada de derapaje. Asta e concluzia mea. Ceea ce am vrut sa spun e ca… poti iesi dintr-o astfel de biserica daca in loc de hrana spirituala ti se serveste si erezii, de fapt…. rodul pastorilor corupti nu are cum sa nu iasa in evidenta si in invatatura pe care o dau la amvon…. in general acestia vor predica o evanghelie a prosperitatii e ca in versetele: 1 Timotei 6: 3-5 „Dacă învaţă cineva pe oameni învăţătură deosebită, şi nu se ţine de cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Hristos şi de învăţătura care duce la evlavie,
     este plin de mândrie şi nu ştie nimic; ba încă are boala cercetărilor fără rost şi a certurilor de cuvinte, din care se naşte pizma, certurile, clevetirile, bănuielile rele,
     zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricaţi la minte, lipsiţi de adevăr ȘI CARE CRED CĂ EVLAVIA ESTE UN IZVOR DE CÂȘTIG. FEREȘTE-TE DE ASTFEL DE OAMENI.”
     Vezi? Scriptura scrie despre astfel de oameni și ne spune să ne ferim de ei.
     „,cand o sa vezi evanghelici ca se duc pe strazi si aduna pe cei fara casa,pe betivi,pe oameni de jos si chinuiti de satana cum le place sa zica,sa-i adune sa-i spele si sa zica la hangiu ca in pilda samariteanului.”… să știi că în România mai sunt și astfel de oameni sau fundații, trebuie doar să le cauți. Wurmbrand spunea că într-un ocean de răutate poate exista și lucruri bine, importantă este perspectiva din care privești. Dacă ești axat doar să vezi lucrurile rele, doar pentru faptul că sunt mai multe decât cele bune, atunci rezultatul e amărăciune, dacă ne axăm pe binele pe care îl vedem în mijlocul răului atunci ne schimbăm optica și putem să evităm mai bine astfel de oameni.
     Ce faci însă dacă nu există nici o biserică în apropiere în care să nu existe nepotism, pastori lacomi după bani și corupți? Este o întrebare pe care mi-am pus-o și eu… și am auns la concluzia că există un grad degradare spirituală într-o biserică peste care nu se poate trece și din care trebuie neapărat să ieși, cum ar fi ereziile grave ce lovesc în doctrina biblică, restul se poate încadra la capitolul: neghină și grâu. Cred că știi pilda.
     Și mai este o învățătură pe care ne-o dă Domnul Isus Hristos despre fariseii fățarnici, pe care de altfel îi condamnă dur…. cam așa cum ai făcut și tu în postarea ta, dar totuși Domnul Isus mai spune ceva intrigant despre aceștia: Matei 23: 1-4 „Atunci Isus, pe când cuvânta gloatelor şi ucenicilor Săi,
     a zis: „Cărturarii şi fariseii şed pe scaunul lui Moise.
     Deci toate lucrurile pe care vă spun ei să le păziţi, păziţi-le şi faceţi-le; dar după faptele lor să nu faceţi. Căci ei zic, dar nu fac.
     Ei leagă sarcini grele şi cu anevoie de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le mişte.”
     Ideea este că dacă liderul bisericii a luat-o rău din punct de vedere doctrinar pe arătură, atunci trebuie neapărat să ieși din acea biserică, dar dacă nu a luat-o pe arătură doctrinar și nu găsim o biserică mai bună… atunci nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne rugăm pentru ei…. știind că sunt în pericol să ajungă în iad.
     De aceea, eu cred că partea cu zeciuiala în cazul unor lideri care se îmbogățesc de pe spatele bisericii, poți pur și simplu să o ignori… însă nu cred că ea e greșită pentru cei care își permit să o dea fără să-și prejudicieze familia și mai ales dacă banii sunt administrați de un lider corect. Mai sunt și din aceștia… trebuie doar să-i cauți.
     Și mai este ceva… Dacă într-o biserică în care se administrează banii obținuți din colecte „zeciuieli” sunt administrați corect, inclusiv în mod transparent, ai putea să vezi că o parte considerabilă se duc pe: utilități: curent, apă, canalizare, femeie de serviciu, întreținere(obiecte care se strică), căldură, impozit pe clădire, transport pentru călătorii misionare (Pavel făcea așa ceva și se folosea de fonduri, deci e biblic), instrumente muzicale, dacă biserica are orchestră și desigur…. un salariu CORECT (asta însemnând după posibilitățile bisericii și după nevoile lui reale, care sunt stabilite în adunarea generală a bisericii) pentru pastor. De aici scade ceea ce se mai poate da și pentru cei săraci și ajungi la un rezultat corect. Desigur, în foarte multe biserici, realitatea e alta, dar asta nu te împiedică să contribui cu ce sumă dorești, chiar dacă pastorul predică blestemul de la amvon iar el e plin de bani și nu îi pasă de cei care sunt nevoiași în biserică, totuși, pentru a exista o biserică locală cu locaș de închinare, are nevoie de acei bani pentru întreținere.
     De ce este necesar un locaș de închinare? Eu cred că pentru evanghelizarea necredencioșilor… pentru faptul că oricine trece pe lângă un astfel locaș știe că e destinat pentru a fi locaș de închinare și nu e locuința lui X…. deci șansele sunt mai mari pentru ca acesta să intre măcar o dată în acel locaș decât în locuința lui X pe care nu-l cunoaște… mai e și pentru că un locaș de închinare e destinat să fie PUBLIC adică poate intra oricine. În locuința lui X ai rezerve să intri. În locuința lui X deasemenea ai toate șansele ca și el să-și impună anumite pretenții exact ca un pastor ș.a.m.d.

 4. vesteabună spune:

  Pentru a fi plăcuţi lui Dumnezeu trebuie să ne apropiem de El cu credinţă, nu cu altă atitudine. Atitudinile de dedicare, jertfă, extaz, entuziasm sau oricare în afară de credinţă în Cuvânt, nu-I fac plăcere.De obicei astfel de atitudini pornesc din om, sunt îmbrăcate în bunăvoinţă, dar plină de idolatria şi păgânismul inimii necurăţite a omului firesc.

  Credinţa nu este o stare sentimentală a inimii noastre, ci o raportare la Cuvântul Lui, o subordonare a gândurilor noastre Gândului Lui, credinţa nu se poate defini singură, fără Cuvânt.

  Nu numai zeciuiala nu este biblică, ci şi clerul care o pretinde, templele care o cheltuiesc şi ritualurile care îi amăgesc pe cei ce o plătesc. Curăţind conştiinţa doar de gândul zeciuielii, facem o treabă pe jumătate, sau pe sfert, mai sunt multe alte înşelări la fel de amăgitoare.

  Domnul să ne dea Harul care ne învaţă s-o rupem cu toată păgânătatea şi cu poftele fireşti(viaţa instinctuală, sentimentală, emoţională) şi să trăim corect raportaţi la standardul dat de coordonatele stricte ale Cuvântului Său.

  • @ vestea buna Da ! Cuvantul ne invata ca „…fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui…”(1Cor 9:7) (nu10% ci poate fi mai mult sau mai putin si nu trebuie masurata darnicia numaidecat in procente din venit ) si apoi credinta eset cheia dupa cum ati spus Evrei 11 :6 „Credinta ca Dumnezeu rasplateste” Indoctrinarea cu zeciuiala a mers pana acolo ca in niste cursuri despre cum sa iti organizezi viata financiara de familie te invata fara sa iti dea libertatea sa decizi, ca trebuie sa dai 10% din venitul tau brut.

  • radu oprea spune:

   foarte corect si adevarat:
   „Credinta nu este o stare sentimentala a inimii
   noastre,ci o raportare la Cuvantul Lui,o subordonare
   a gandurilor noastre Gandului Lui,credinta nu se
   poate definii singura,fara Cuvant”

 5. radu oprea spune:

  Este zeciuiala o porunca sau nu?

  Iata ce scrie in cartea „Crestinismul pagan”de Frank
  Viola si George Barna editura Kerigma,Oradea 2010:

  „In Biblie se vorbeste despre zeciuiala.Prin urmare da
  zeciuiala este biblica dar nu este crestina.Zeciuiala
  tine de Israelul din vechime si era in mod esential
  taxa pe venit pe care o plateau evreii.Nicaeri in NT
  nu veti gasi ca primii crestini ar fi dat zeciuiala !
  Numerosi crestini nu au nici cea mai vaga idee despre ce ne
  invata Biblia cu privire la zeciuiala.Cuvantul zeciu-
  iala inseamna pur sisimplu a zecea parte.Pentru Israel
  Domnul a instituit trei feluri de zeciuiala ca parte a
  sistemului de taxare.Acestea erau:
  – zec.din roadele pamantului,ca sprijin pt.leviti(care
  nu mostenisera pamant in Canaan)
  – zec.din roadele pamantului,necesara pentru org.sar-
  batorilor relig.la Jerusalim.
  – zec.din roadele pamantului-adica seminte,fructe
  precum si rodul turmelor.
  Asadar,era vorba despre roadele pamantului si nu despre bani. ! Primul scriitor crestin care mentioneaza practica suportului financiar destinat clericilor este Ciprian din Cartagena,in sec.III.
  El sustinea,ca dupa cum levitii fusesera sustinuti
  materialprin zeciuieli,tot asa si clericii crestini
  trebuiau sustinuti in acest fel.Gandirea aceasta era insa gresita,atat in sec.III cat si astazi.Sistemul
  levitic a fost desfintat,si acum noi toti santem preoti.Prin urmare,daca un preot sustine ca pop.lui
  Dumnezeu trebuie sa dea zec.,el numarandu-se printre
  beneficiarii acesteia,atunci toti crestinii(care dupa
  cum se spune in NT sant preoti)ar trebui sa-si dea
  zeciuiala unii…altora !”

 6. Nicu spune:

  Este revoltator de ce azi cei din conducerea Bisericilor insista ca zeciuiala este obligatorie si o impun in moduri cu totul si cu totul revoltatoare.Voi expune unele moduri:Pastorul venea acasa la membri si in biserica si detea niste foi numite Statut si spunea ca membri care vor sa ramana sa le semneze,iar in aceste foi printre diferite cerinte biblice de traire crestina erea adaugat si acela de a plati zeciuiala.Pastorul spunea ca cine nu semneaza nu va mai fi parte din biserica…Frati semneau dar nimeni nu platea…(asta e ipocrizie nu?)Apoi pastorul punea fratii la sfarsitul luni sa citeasca plicurile cu cat a dat fiecare zeciuiala fiecare se ridica in picioare si spunea …ereau uni de nu aveau ce pune si plini de rusine se ridicau si ei umiliti…Aceste metode de constrangere va sunt si voua cunoscute si nu zic nimic nou dar totusi le acceptati…Itr-o societate crestina in care zeciuielile sau practicat prima data la mormoni(asta finca uni au luat invatatura dela mormoni suntem obligati sai numim crestini pe mormoni…),preluate prin ani 70 de penticostali si apoi de celelalte culte…este cunoscuta azi ca si regula practicata dintodeauna de crestini…Sa inteleg ca crestinismul a pornit de la mormoni sau nu inteleg eu prea bine pe acesti preacuviosi de promoveaza zeciuiala?Zic asta sa vedem impreuna ridicolul zeciuieli si provenienta ei.Desigur se dau citate din biblie din vechiul testament,se spune despre lui Isus legate de zeciuiala de chimen si altele adresate fariseilor din care reiese ca zeciuila nu este desfintata dar totusi din cuvintele lui Isus nici altarul nu e desfintat.De ce?Simplu si voi pastorilor o stiti…Noul testament a devenit valabil decat dupa moartea celui ce la facut…Abia atunci au fost desfintate dupa moartea Lui.Si voi pastorilo vi se preda homiletica in care se spune de context si voi stiti contextul zeciuieli si al celui cu pietrele aruncate in vrajitoare pe cel cu vrajitoarele lati inteles(ca ati face puscarie si nu va e in interes asta )dar cel cu zeciuiala va este greu sa-l intelegeti sau nu aveti interes sa o faceti?
  Cuvantul Domnului este inteles doar in interesul fiecaruia….Este adevarat ca se vorbeste de o poarta stramta dar pastorilor fatarnici se vorbeste si de o cale ingusta si aceasta cale nu este a voastra ci a Domnului si este suficient de ingusta incat un ipocrit sar dezechilibra instant de pe ea…Nu includ pastori care sunt cu adevarat loiali Domnului ci numai pe majoritatea care sunt doar niste prefacuti.Deasemmenea foarte multi frati sunt prefacuti finca altfel nu se explica de ce acesti pastori sunt promovati si toti tac si multi ii lingusesc…

  • @ Nicu Daca pastorul i-a obligat pe frati sa dea zeciuala atunci trebuia sa-i puna sa duca si adeverinta de la seviciu cu cat castiga lunar ca sa verifice exactitatea procentelor date . 😦 Rusine pastorului acestuia si rusine si pastorilor care sunt la extrema cealalta si manipuleza credinciosii ca sa dea si apoi nici nu dau socoteala de modul cum sunt folositi banii dar rusine s i oamenilor care nu au curajul sa se opuna unor aemenea practici care i-mi produc o greata imensa !!

   • Remus spune:

    Fr. Daniel,

    in Vechiul Testament, nu se dadea zeciuala din bani. Apoi zeciuala care se primea nu se contabiliza la nivel de individ. Venitul fiecarui individ sau unei familii este ceva strict personal si privat si nimeni nu are dreptul de a sti situatia mea financiara, daca eu nu doresc sa o marturisesc. Ori in conditiile in care cineva pretinde zeciuala de la credinciosi si acei credinciosi respecta procentul de 10%, atunci in mod involuntar iasa la iveala castigul fiecarui individ. Si aceasta m-i se pare un abuz din partea celor ce promoveaza aceasta invatatura si care contabilizeaza banii primiti pe individ.

    • @ Remus Corect ! „Venitul fiecarui individ sau a unei familii este ceva strict personal….” mai ales ca nu poti avea incredere nici in unii slujitori care sunt abuzivi si etc.

   • Daniel spune:

    La problema cu increderea subscriu si eu. Imi place pastorul bisericii, dar atata timp cat nu este transparent lunar in folosirea banilor si nu tine cont si de nevoiele celor care nu au ce sa manance, sau nu vad lucrul acesta am dreptul sa nu am incredere in el. Personal cred ca banii pe care trebuie sa ii dai pe zeciuiala mai bine ii dai celor nevoiasi. E drept ca si biserica ca si cladire cu utilitare si lucrarile care se fac in ea are nevoie de finante, dar asta, inca o data repet…. trebuie sa se faca transparent.
    Lunar ar trebui sa se faca sedinte cu toti membri care doneaza din veniturile lor si sa se expuna toata situatia financiara si proiectele care implica fonduri. Si sa se tina cont de NEVOILE adevarate ale BISERICII mai intai. Iar noi stim ca biserica nu inseamna ziduri si cladiri ci oameni.
    Asta este… Dumnezeu ne-a inzestrat p[e toti cu intelepciune si trebuie sa o folosim.
    Cine poate sa puna 10% si sa ajute cu ei pe orfani bolnavi si nevoiasi in fiecare luna, Dumnezeu sa-L binecuvanteze! Personal eu iubesc sincer un astfel de om! Dar e greu si sunt putin oameni de genul asta.

 7. N spune:

  crd ca ar trebui sa ne pocaim cu toti Domnul Isus si-a dat viata Sa si noi nu suntem gata sa dam un procent sa ne cheltim pentru lucrarea Sa !Ar trebui sa ne fie rusine sa mai comentam…..suntem niste zgirciti fata de dragostea Domnului.

  • @ N Ar trebui sa ne fie rusine ca nu comentam la acest subiect,cand sunt atatea invataturi „aiurite” cu privire la acest subiect !!!!

  • vesteabună spune:

   Dragă N.
   …din punctul de vedere al unui catolic, a te inchina la o icoana sau a face semnul crucii este un act de reverență. În mintea lui, un catolic zice(gândindu-se la icoane sau semnul crucii):”ar trebui să ne fie rușine că nu suntem gata să facem un mic efort în închinarea către Dumnezeu!”. Chestiunea nu este arătarea devotamentului în fel și chip, ci rămânerea în Cuvânt. Nu știu dacă dumneata ai sensibilitate la acest criteriu! Plec la gara…

 8. vesteabună spune:

  …m-am întors. Ar trebui să ai. Cuvântul este Cristos. Nu facem după capul nostru, sau facem…cum vrei, dar nu uita că el este Capul nostru sau ar trebui să fie. Gândurile răzlețe ale minților noastre trebuie supuse Lui.
  Dacă nu convenim între noi cadrul etic la care ne raportăm: Cuvântul Lui, orice discuție devine ca o navigare de corăbii fără ancore și fără cârme. În acest cadru, al Cuvântului, nu putem să improvizăm, să inovăm practici sau concepte. Dacă o facem ieșim din cadru și construim inconștient un eșafodaj de tradiții cu nimic mai bune ca cele de care le zicem altora să se pocăiască.
  Daniel, te rog să corectezi comentariul anterior:
  icoana=icoană
  aface=a face,
  devotamentul=devotamentului,
  cuvânt= Cuvânt
  mă grăbeam
  mulțumesc

 9. Daniel spune:

  1 Corinteni 9:14
  Tot aşa, Domnul a rânduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia să trăiască din Evanghelie.
  Totusi eu cred ca suntem responsabili in ceea ce priveste folosirea banilor pentru „zeciuiala ” si cum. Sunt 2 aspecte care mie nu-mi plac si acestea sunt: TRANSPARENTA si MORALITATEA BIBLICA privind folosirea banilor adusi la biserica.
  Modelul bisericii primare este cel mai bun model in acest sens. Unii credeau ca a fost primul model comunist, dar eu cred ca in biserica primara se directionau banii in mod corect… mai intai banii se duceau catre cei nevoiasi, apoi se dadeau pentru misiuni de evanghelizare, calatorii, etc. deci se dadeau si pentru nevoile evanghelistilor, insa se dadeau in acord cu biserica, adica in mod transparent si se dadeau dupa nevoile lor, asta inseamna ca nu se dadeau pentru imbogatirea preotilor sau pastorilor. De unde stiu?
  Nevoile sunt foarte clar descrise de apostolul Pavel:
  1 Timotei 6:8
  Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.
  Si aici apare problema de moralitate. Daca in biserica in care slujeste un pastor sunt enoriasi, sau frati de credinta, care sufera de foame, iar pastorul vrea sa aiba parte din veniturile aduse la biserica adica din „zeciuieli”, iar totalitatea veniturilor pe care le obtine, cu tot ce primeste de la biserica sunt imense, atunci, intr-adevar acel pastor este corupt si imoral.
  Daca traieste doar din evanghelie, atunci e corect sa i se dea o cota parte din zeciuiala, dar asta inseamna ca TOATA BISERICA LOCALA sa-i stie problemele financiare, (lunar daca este nevoie, pentru ca poate sa-si revina din punct de vedere financiar intre timp) pe care le are si sa nu fie mai presus decat altii din biserica, si care au aceleasi nevoi materiale, asta insemnand smerenie si TRANSPARENTA.

 10. ION GHERGA SUEDIA spune:

  Nu vreau sa vorbesc mult, doar vreau sa spun caci zeciuiala nu este practicata in viata copiilor lui DUMNEZEU. Cei care cer zeciuiala sunt IUBITORI DE BANI. Fiecare biserica sa se administreze dupa posibilitatile copiilor lui Dumnezeu.

 11. ionut spune:

  am citit ce scrieti dumneavoastra si vreau sa va spun doar atat! dragii mei, faceti o varza in tot ceea ce inseamna religie, biserica, hristos , punand egal intre acestea si credinta in Dumnezeu! nu sunt evreu si nu am sa fiu vreodata dar cred in Dumnezeu si atat! orice altceva nu este Dumnezeu! zeciuiala este pentru cei care cred in Dumnezeu! este o porunca pentru cei care cred in El si nu in altceva! cei care dau zeciuiala sunt cei care cred intr-adevar ca nu munca lor le-a dat banii, mancarea, bautura in luna respectiva ci numai DUmnezeu in dragostea lui fata de oameni! zeciuiala trebuia sa se aduca la casa visteriei, insa biserica incalcand grav aproape toate poruncile lui Dumnezeu aducand in prim plan un alt dumnezeu(hristos),nu ai cum sa mai faceti asa ceva deoarece zeciuiala ti se va duce la idoli! ce faci in situatia in care nimeni nu poate colecta zeciuiala? o dai pur si simplu la oamenii suferinzi, vaduve si orfaci aflati cu probleme etc. dar le spui foarte clar! ”NU EU TI-AM DAT CI DUMNEZEU TI-A DAT! DUMNEZEU SI NU ALTCINEVA!” asta inseamna zeciuiala dragilor si nu altceva(a nu se confunda cu darile catre stat niciodata)

 12. ana maria spune:

  este usor sa ceri zeciuiala de la biserica cind esti pastor si ai un slariu in jur de 700 de euro, sa muncesti din greu pentru banii astia , nu sa-ti vina asa doar predicind, de predicat pot si eu pe orice tema, avraam a inceput cu zeciuala , biserica are sponsori asa ca zeciuala merge spre cheltuiele biserici pe cind banii sponzorizati pe care-i acopera zeciuala merg spre mai marii biserici pentru a merge in calatorii etc, nu este o porunca pentru noul testament pentru ca preotii nu mai sunt, mergeti la munca , va-ti deprins sa cereti de la saramanii aomeni, rusine ioc.

  • Daniel spune:

   Ana Maria iti inteleg sentimentul de frustrare si in mare parte cred ca ai dreptate, insa ai grija la atitudine, pentru ca Biblia spune clar:
   1 Corinteni 9:14 „Tot aşa, Domnul a rânduit ca cei ce propovăduiesc Evanghelia să trăiască din Evanghelie.”
   Am mai discutat asta si cred ca un pastor are dreptul sa traiasca din predicarea Cuvantului. Ca sa iti deschid o alta perspectiva, gandeste-te la o firma sau companie care angajeaza un administrator al unei societati…. Nimeni nu va face slujba de administrare degeaba ci va fi platit de un patron pentru administrarea unei firme….
   Acum gandeste-te ca munca unui pastor nu include doar predicarea Cuvantului, ci include administrarea lacasului de cult (ceea ce noi impropriu numim biserica) cu toate utilitatile de care acest lacas nevoie, tot el este responsabil pana la un anumit nivel inaintea lui Dumnezeu de situatia spirituaala a fiecarui membru din biserica (sau ma rog un pastor bun… se considera responsabil… si isi cauta turma), adica se intereseaza de situatia fiecarui membru.
   De asemenea, un pastor bun ofera consiliere spirituala…. Acum, daca mergi la un cabinet psihologic pentru consiliere psihologica, cu siguranta vei fi taxat.
   Si, in fine… oficializeaza nunti, botezuri, inmormantari si este responsabil cu Cina Domnului.
   Te las pe tine sa fii rezonabila si sa alegi daca 1 Corinteni 9:14 in lumina lucrurilor pe care ti le-am explicat mai sus este un verset corect sau nu…
   Acum…. desigur ca ceea ce am prezentat mai sus reprezinta cazurile ideale in care un slujitor al Domnului este dedicat 100% in lucrarea Domnului, insa, cum traim vremurile din urma…. pastorii nostri, in marea lor majoritate nu mai au dragoste pentru turma, sunt lacomi dupa bani si se considera superiori la toate capitolele fata de turma, insa chiar si in aceste conditii…. tot ar trebui sa contribui cu o suma pentru biserica… pentru ca…. chiar daca isi face slujba cu jumatate sau un sfert de norma, totusi si-o face… si apoi daca iti ste bine, mai ales iarna cand mergi in Casa Domnului si nu ingheti de frig, sau daca iti place faptul ca nu este un locv insalubru si mizerabil, sa stii ca acest lucru tot cu bani se intretine…. De aceea, fiindca ai constiinta, roaga-te si doneaza cat iti spune constiinta ca este totusi rezonabil. Acesta este sfatul meu.
   Domnul Isus Hristos sa te binecuvanteze!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s