Democratia-raspunsul la capitalismul salbatic

Posted: octombrie 8, 2009 in bani, politica
Etichete:, , , ,


M-am dus sa vad acest film care ruleaza acum in cinematografe in America nu pentru iubesc socialismul ci pentru ca detest capitalismul „salbatic”. De altfel in finalul fimlului se afirma ca raspunsul la capitalism este „democratia’.
Este o comedie -tragica. Filmul scoate in relief cateva din cauzele pentru care s-a ajuns la criza economica, vina fiind in curtea bancilor si a lumii financiare care a profitat de eliminarea regulilor in domeniul financiar si pot sa spun ca s-a ajuns la „dictatura” bancilor.
Mi s-a confirmat inca odata iluzia cu care am fost alimentat cand „loan officer”-ul meu care imi arata cat am castigat prin cresterea pretului casei pe care am cumparat-o, ca apoi dupa „dezumflarea balonului” sa revin cu picioarele pe pamant. „Refinantarea” poate fi periculoasa chiar si dupa ce ai platit tot impumutul pentru casa de la banca(vezi exemplul din film).
Sunt strain si calator
N-am aici palate
Dar in Tara fara nori
Ale mele-s toate

Comentarii
 1. Octi spune:

  Daniel,
  „Capitalismul” este un mod de productie care produce capital in mod privat prim munca. Munca, capitalul, bunurile sint apoi comercializate se obtine profit care revine proprietarilor.
  „Democratia” este un sistem de guvernare in care guvernarea se face de oameni direct sau prin reprezentare.
  Nici una nu poate fi alternativa celeilalte pentru ca sint 2 lucruri diferite.
  Numai Michael Moore poate sa le alterneze ca sa isi vinda si el filmul sa faca un ban pe care sa il bage in banca in contul lui personal.
  Bancile nu au profitat de eliminarea regulilor ci de prea multe reguli.
  O banca fara reguli nu va da bani la cei care nu pot sa plateasca imprumutul.
  O banca fortata de reguli va da bani si la cei care nu pot sa plateasca daca cel ce face regulile forteaza alte institutii financiare sa cumpere imprumutul.

 2. Am gasit un termen aproape sinonim la ceea ce numeam eu „capitalism salbatic”. In The Wall Street Journal din octombrie 10-11 2009 la rubrica opinii, in articolul The Bank Everyone Loves to Hate, se spune ca exista termenul „unacceptable face of capitalism”, „fatza inacceptabila a capitalismului”, probabil atunci cand capitalismul o ia razna. Criza cu casele, care ajung inapoi la banci sau sunt abandonate de proprietari, este din vina bancilor in cea mai mare parte (70%). Cine a construit cartiere intregi cu case care apoi au fost vandute? Cine a aprobat creditele pentru cumpararea lor? Cine are informatii si instrumente mai bune decat au bancile pentru a evalua situatia economica si finanaciara la un moment dat? Nu eu cetateanul de rand. Si cine a pierdut cel mai mult in acest macel? Cetateanul care a pus ceva bani intr-o casa care nu era a lui inca! Spun aceste lucruri pentru ca ceteanul de rand care citeste acest blog sa inteleaga ca va trebui sa se gandeasca singur pe viitor ce investitii face si sa nu se lase prostit de un alt val, sa nu lase ca banca(oameni care lucreaza pentru aceasta) sa gandeasca in locul lui.

 3. Octi spune:

  „Spun aceste lucruri pentru ca ceteanul de rand care citeste acest blog sa inteleaga ca va trebui sa se gandeasca singur pe viitor ce investitii face…”

  In sfirsit iata un concept „nou” pentru romanul venit in America si obisnuit ca altii sa gindeasca pentru el.

 4. „Democratia este raspunsul la capitalismul salbatic”!
  „Dictatura lumii financiare” trebuie invinsa prin democratie atunci cand oamenii alesi(presedinte,congresmeni etc) prin vot democratic actioneaza conform intereselor generale ale societatii si nu ale unui grup special de interese.
  Video eset un exemplu reprezentativ pentru acest conflict de interese

 5. Octi spune:

  Este destul de dezgustator sa vezi propaganda comunista in actiune denigrind pe cel mai bun presedinte pe care l-a avut America, Ronald Reagan. Care a preluat o economie dezastroasa de la cel mai prost pesedite pina atunci, Jimmy Carter, cu inflatia atingind 18-20% si taxe de pina la 90%. Si care a redresat ecomomia a redus taxele cu mai mult de jumatate si a dublat GDP. Se pare insa ca Marxistii nu il iarta pentru ca este arhitectul caderii comunismului in Europa si al discreditarii ideologiei marxiste.
  Inca odata sint dezgustat de aceasta propaganda josnica.

  • Am intentionat sa pun in discutie o idee de principiu aici un subiect care se dezbate si in media. Cat de mult este normal si etic ca „Wall Street” sa influienteze deciziile politice prin donatii catre partide si congresmeni si lobby pe langa senat si in ce masura acest lucru este in detrimentul cetateanul de rand caruia tu ii spui ca sa nu astepte nimic(sau foarte putin) de la guvern.
   Cred ceea ce spui tu despre Reagan, dar nu putem sa ii atribuim toate meritele cu caderea comunismului etc,precum nu-l putem invinovatii pe Bush sau pe Obama de toate problemele cu care ne confruntam. Trebuie sa reusim sa atacam problemele si nu persoanele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s