CAT COSTA UN DIVORT ?

Posted: octombrie 24, 2008 in etica crestina
Etichete:, , , , ,

  Este singurul serviciu la care am constatat o reducere a pretului. A fost $250 cand ne-am mutat in Phoenix. Dar totusi cat costa cu adevarat un divort ? Poate ca cineva care a trecut prin aceasta experienta vrea sa impartaseasca sincer acest lucru.  Poate ca cineva reuseste sa estimeze costurile (reale) si sa realizeze ca nu-si poate permite sa plateasca.

 PS.  POTI AFLA CATE CEVA DESPRE COSTURILE DIVORTULUI CITIND COMENTARIILE LA ACEST ARTICOL !

Comentarii
 1. danlucescu spune:

  1. produce foarte multa suferinta celor aflati in acest proces. Motivul ? Este ca si cum ai rupe un lucru care este dintr-o singura bucata. „…omul… se va lipi de nevasta sa si se vor face UN SINGUR trup”(Genesa 2:24).Va urma.

 2. FelixR spune:

  Auzisem intr-o zi un comentariu al unui pastor, cum ca „UN SINGUR TRUP” se refera la rezultatul iubirii celor doi: copiii. Face sens .. oricum comentariul era pe marginea evenimentelor din California (legalizarea casatoriilor homo), si vroia sa scoata in evidenta ca un cuplu homosexual nu se preteaza la fraza „VOR FI UN SINGUR TRUP” fiindca nu au cum 🙂 . Pai nici nu!

  Scuze daca nu are prea multa legatura dar mi s-a parut interesant de mentionat.

  Cat despre anuntul de mai sus .. le-am vazut si eu pe drumuri. E de fapt o soparla (minciuna) ca multe altele menite sa fie inghitite pentru a facilita transferul de $$ de la client la cel cu anuntul (si nu conteaza ce fel de „serviciu” ar fi). Normal… doar cum ar putea sa coste un divort $200 ? Macar de ar costa doar o avere, dar costa infinit mai mult, mai ales daca sunt si copii la mijloc.

 3. danlucescu spune:

  @ Felix R
  cred ca „se va lipi de nevasta-sa” descrie mai mult unitatea din toate punctele de vedere dintre cei doi

 4. danlucescu spune:

  si apoi versetul intreg Genesa 2:24 si contextul ne arata familia ca o noua unitate („celula de baza a societatii”)”Va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa …”

 5. FelixR spune:

  De-acord 🙂
  Cred ca era o observatie buna totusi, ceva ce inca n-am auzit in biserica.

 6. danlucescu spune:

  2.Actionezi impotriva uniunii create de Dumnezeu. Orice casatorie este o unire validata de Dumnezeu.
  „…Deci ce a impreunat Dumnezeu ,omul sa nu desparta.”(Matei 19:6b)

 7. danlucescu spune:

  3. Faci un lucru care Dumnezeu il (detesta)uraste.
  Ne place sa fim acceptati de ceilalti,cum am putea sa suportam supararea lui Dumnezeu.
  „Caci Eu urasc despartirea in casatorie- zice Domnul..” dar sa nu uitam ca uraste si lipsa dragostei „… si pe cel ce isi acopere haina cu salnicie …” (Maleahi2:16)
  4. Sfidezi pe cel mai veritabil martor(Dumnezeu) la angajarea ta fara rezerve in castorie . „..Domnul a fost martor intre tine si nevasta ta din tineretea ta ,careia acum nu-i mai esti credincios,macar ca este tovarasa si nevasta cu care ai incheiat un legamant.”
  5. Esti mai putin credibil in orice angajament pe care il vei face in viitor. Este cineva gata sa se casatoreasca cu o persoana care de la inceput ar spune ca se angajeaza dar nu stie sigur daca va putea sa ramna impreuna in orice conditii.

 8. danlucescu spune:

  6. Incalci cea mai mare porunca „Sa iubesti pe aproapele tau..”.”Cel mai” aproapele tau este partenerul tau de viata. Modelul iubirii este Isus „Barbatilor iubiti-va nevestele cum a iubit Hristos Biserica si S-a dat pe sine pentru ea.”
  „S-a dat pe sine pentru ea” inseamna nu numai sa mori pentru cineva ci sa-ti dedici(sacrifici) viata pentru partenerul tau de viata in fiecare zi indiferent de comportamentul sau.
  Conform 1 Crointeni 13 dragostea se dovedeste prin ceea ce face si ceea ce nu face cineva pentru aproapele(partenerul de casatorie) sau.

 9. 7. Divorce= Bankruptcy; Divort = Faliment
  Exista de cele mai multe ori pe langa divort si falimentul financiar al familiei respective. Dar mai mult decat atat este un faliment spiritual adica UN MARE PACAT.

 10. Dorina spune:

  doar cine a trecut print-un divort poate sti cit e de greu si ce costuri spirituale implica! pt.mine a fost si este foarte greu dar si crucea casatoriei a fost grea! acum eu vad atfel lucrurile, de fapt sunt atfel decit inainte de divort! e rau ca se ajunge la singuratatea in doi care este prima treapta a divortului, totusi de acolo de pe acea treapta se mai sunt sanse sa se rezolve lucurile, Dumnezeu nu te lasa!Problema e attfel! putini dintre noi stiu ce inseamna casatoria si orcum la virsta cind se face nu avem cum sa stim! nu exita retele dar mai ales nu exista ascultare…SI-ATUNCI NE CASTORIM FARA SA STIM CE FACEM DE FAPT!Casatoria nu poate exista cu adevarat decit daca cei doi sunt cu adevarat crestini, constienti de Cel pe care Il urmeaza! Scuzati ca poate am comentat prea mult, NU DIVORTATI FRATILOR,NU DIVORTATI pentru ca nu stiti cu adevarat ce insemna de fapt, costurile nu se pot extima nici aici nici dincolo…mila Domnului! pace si bucurie in suflete si Domnul sa fie cu voi toti sa se nasca cu adevarat in sufletele voastre!

 11. @ Dorina
  Multumesc ca ai impartasit din experienta ta si pentru pledoaria facuta impotriva divortului care deriva din aceasta experienta a ta. Sper sa ii faca pe cei care cocheteaza cu ideea divortului sa se gandeasca de doua ori sau sa se razgandeasca inainte de a face pasul acesta.Sarbatori binecuvantate !

 12. Vezi si comentariile pe aceasta tema la articolul „Numai o minune ma poate ajuta sa scap de datoriile financiare”
  Apasa pe legatura urmatoare: https://danlucescu.wordpress.com/2008/08/05/numai-o-minune-ma-poate-ajuta-sa-scap-de-datoriile-financiare/

 13. MARIA spune:

  CUM POATE CINEVA SA STIE SI SA SI DEA SEAMA CA O CASATORIE ESTE DE LA DOMNUL?

 14. MARIA spune:

  EU SUNT CRESTINA DAR AM FACUT UN FEL DE CASATORIE LA MOSQUE CU UN MUSULMAN.
  EU NU MIAM SCHIMBAT RELIGIA , SI CRED DIN TOATA INIMA CA ISUS ESTE FIUL LUI DUMNEZEU.
  DAR JUMATATEA MEA NU ESTE DE ACORD CU MINE,
  IN ACEST CAZ VA TREBUI SA NE DESPARTIM???
  ESTE VALABILA ACEEA CASATORIE IN RELIGIA LUI?
  DACA SE VA GANDI CINEVA VA ROG SAMI DATI UN RASPUNS.

  MULTUMESC

 15. @ MARIA
  Dumnezeu respecta alegerea care o face fiecare persoana in alegerea partenerului de viata.Odata facuta aceasta alegere Dumnezeu priveste aceasta unire ca fiind definitiva(numai moartea o desfiinteaza). „…ce-a impreunat Dumnezeu omul sa nu desparta …(Matei 19:6).face referire la validarea de catre Dumnezeu a oricarei uniri prin casatorie(angajamentul).
  In acelasi timp un crestin cu frica lui Dumnezeu va face o alegere a partenerului de viata gandindu-se sa respecte in general vointa lui Dumnezeu .(…Femeia…este libera sa se marite cu cine vrea dar numai in Domnul..adica cu cineva care are frica lui Dumnezeu…(1Cor 7:39))Este adevarat ca unii crestini poate se vor ruga si vor cere ca Dumnezeu sa-i calauzeasca in mod specific in alegerea partenerului. Dar indiferent de modalitatea aleasa prin care se ia decizia privind persoana cu care sa te casatoresti,indiferent daca te indoiesti ulterior ca ai inteles bine sau nu calauzirea lui Dumnezeu,indiferent daca ai respctatat voia lui Dumnezeu sau nu, inaintea lui Dumnezeu acea casatorie este valida.
  Citez doua pasaje din 1 Corinteni care arata implicit acest lucru:
  1. „Celor casatoriti le poruncesc nu eu ci Domnul ca nevasta sa nu se desparta de barbat.(daca este despartita ,sa ramana nemaritata sau sa se impace cu barbatul ei) Si nici barbatul sa nu-si lase nevasta.(1 Cor 7:10-11)
  2. „Si daca o femeie are un barbat necredincios si el voieste sa traiasca inainte cu ea, sa nu se desparta de barbatul ei.”(1Cor 7:13) Intreg capitolul 1Corinteni 7 este recomandat pentru a fi citit.

  Pentru o femeie sau un barbat casatorit cu un partener necredincios un exemplu de viata crestina de o inalta tinuta morala va fi cel mai puternic mesaj,mai putenic decat cuvintele,predicile etc. „Tot astfel nevestelor fiti supuse barbatilor vostri;pentru ca daca unii nu asculta Cuvantul,sa fie castigati fara cuvant,prin purtarea nevestelor lor, cand va vor vedea felul vostru de trai curat si in temere”(1Petru3:1-2).
  Sa ne iubim partenerul de viata este cea mai mare porunca pentru noi cei casatoriti indiferent ce sunt si cum se comporta. Stiind in acelasi timp ca si noi insine avem nevoie de o asa dragoste care nu o meritam.
  Astept si alte pareri. si ma bucur sa continui dialogul pe acesta tema.

 16. tina spune:

  TINA :divortul ca si dragostea nu se pot estima in valori ori cit ai crede ca platesti un divort mai putin sau mai mult nu iti va aduce fericire .sint divortata de 15ani ,am crescut 4copii si sintem in strinsa bucurie a lui D-zeu din goana dupa avere sa gindesti ca traiesti mai bine intro alta tara departe de cea ce tea daruit D-zeu (familia) nu esti multumit azi de inprejurari nu vei fi nici peste 15ani si minia lui D-zeu va fi minie nu binecuvintare ,daca stai smerit linga D-zeu vei fi si multumitor si vei avea si de unde darui dragoste,,,,,

  • ” nu esti multumit azi de imprejurari nu vei fi nici peste 15 ani..” este un mare adevar pe care l-ai spus, pe langa celelalte lucruri bune pe care le-ai marturisit, Tina. Multumesc !

 17. Cetateanu' Turmentat spune:

  E foarte ciudat ce spui tu aici. E un fanatism aproape absurd, iar comentariile sunt toate la fel si scrise in acelasi stil a.i. lasi impresia ca ai fi ceva in genul Martorii lu’ Iehova. Daca tu chiar crezi ce spui pe aici, fa-o totusi cu mai putin fanatism. Cel putin frazele de genul „nu divortati fratilor, nu divortati” sunt absolut penibile. Atat de penibile incat imi este chiar mai clara ideea ca trebuie sa ma grabesc sa depun naibii actele alea cat mai repede si sa scap odata de nebuna de langa mine.
  O sa mor probabil de doru’ copilului care nu va mai fi mereu langa mine. Dar oricum va fi mai bine.

  • Dupa cum cred ca tu nu esti turmentat nici eu nu ma consider fanatic. Era o vreme cand crestini ca mine si ca tine nici macar prin gand nu le trecea sa divorteze. Mergeau mai mult la biserica citeau Biblia si astfel erau influientati de morala crestina. Apoi dpv social, divortul era mai putin acceptat, ceea ce astazi este foate diferit. O sa scapi de „nebuna de langa tine” si o sa dai peste o alta „ne-buna”. Cred ca trebuie sa ai un timp de reflectie si sa faci o lista cu lucrurile bune pe care poti sa le gasesti la „ne-buna de langa tine”. si poate poti sa treci peste lucrurile care ti se par „ne-bune”, ca de aceea esti barbat. Ce zici incerci ?
   PS Poate te ajuta si filmul FIRE PROOF sa vezi ca sunt si alte optiuni.

 18. Vezi un film cum o familie a fost salvata de la divort „Fire proof” https://danlucescu.wordpress.com/2009/07/26/fire-proof-the-movie/

 19. vincentiu spune:

  sotia mea dupa o relatie de 19 ani cu mine, doreste acuma sa divorteze pentru ca nu ma mai iubeste. Cum ma sfatuiti sa incerc sa o recuceresc. Avem si un copil de 4 ani si 6 luni. Sunt disperat si ei nu-i mai pasa de loc. Ce sa fac ?

  • Ti-am scris un e-mail sper ca l-ai primit. Astept si raspuns(e-mail) din partea ta daca vrei. „Fire proof” (movie) filmul contine de asemenea sfaturi practice bune pentru a-ti salva casatoria.

  • remoremo spune:

   Vincentiu ,

   este foarte greu in conditiile in care ea nu te mai iubeste dar asta nu inseamna ca situatia nu se mai poate schimba . Dumnezeu are putere sa schimbe inima omului . Este clar ca radacina tuturor relelor din casatorie este lipsa de dragoste . Apoi mai exista si alti factori care apar in viata de casnicie care schimba mersul lucrurilor . Cind nu mai este iubire , este altceva si acela se numeste ” pacat „. Pacatul intra in viata omului si face ravagii . Din felul in care te exprimi , rezulta clar pentru mine ca cel ce este afectat de divort , este mai putin vinovat decit cel ce vrea sa divorteze .
   Dumnezeu sa aiba mila de inima ta si sa se indure , ca lucrurile ca revina la normal .

 20. remoremo spune:

  Daniel Lucescu ,

  ce parere ai despre Fr. George W.Galis , fost mare pastor cu multe implicari in viata de credinta , care promoveaza DIVORTUL pe motiv de agresiune fizica sub pretextul protejarii vietii ? Vezi comentarii la PASI.RO , la rubrica : Certificate de casatorie ” legamint ” .
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Raspuns danlucescu

  Eu sunt de parere ca nu poti sa definesti din start o lista cu situatii in care cineva poate sa divorteze . Atunci cand cineva(pastor,lider,parinte etc) se confrunta cu o situatie in care doi sunt pe cale de divort trebuie cautata solutia care sa duca la pastrarea acelei familii . Daca de la inceput vii cu optiunea divortului ai deschis o usa spre distrugerea acelei familii. Nu este singurul pastor din pacate care trateaza cu usurinta problema divortului si care da solutii generale. Am dat un exemplu cu cineva care a divortat ca sa-si pastreze viata si ulterior a fost impuscata mortal de fostul sot. Asa ca nu poti sa dai solutii generale de care cineva sa se agate .

  • remoremo spune:

   Dar cum este posibil ca oameni ai lui Dumnezeu de nivelul acesta sa gindeasca asa si sa dea astfel de sfaturi dracesti ? Se vede clar ca anumite laturi din gindire sint rau intunecate cit de ” mare ” este acel om .

 21. George W.Galis spune:

  Teorii, teorii si iaras teorii. In urma cu
  ani de zile a venit in Chicago un tanar de
  30 de ani. Dupa un an s’a casatorit cu o fata credincioasa din biserica. Era un barbat in aparenta cinstit, credincios. Cu-
  nunia s’a facut bineinteles in biserica la altar. Dupa doi ani dela casatoria acestor
  doi tineri, un alt frate soseste in Chicago,
  si afla de familia aceasta in aparenta feri-
  cita. Fratele spune pastorului, acest frate are in tara sotie si doi copii. Cei de
  facut? Dumnezeu a binecuvintat ambele
  neveste ale acestui frate? Dati solutia va rog dvs. caci vad caci fiecare este tare la
  teorie. Ce ati face dvs. in fata unui fapt
  implinit ca acesta si altele. Remoremo, ce
  spui?

  • remoremo spune:

   In Germania cind vrei sa te casatoresti autoritatile cere celui venit din Romania o adeverinta cu situatia starii civile , altfel nu poate sa se casatoresca . In America nu este tot asa ? Sint convins ca Dumnezeu a instiintat aceasta sora cu privire la inselaciunea ce urma sa o pasca , insa ea nu a luat seama . Undeva a gresit aceasta sora in atitudinea ei , fapt care a dus la caderea ei in aceasta inselaciune .

 22. George W.Galis spune:

  Cazul acesta s-a petrecut in ani 80′ cand
  romani fugeau din tara ilegal, si nu era nici o comunicare legala. Sute de cazuri au fost de genul acesta. Eu te intreb ce faci in cazul acesta? Un barbat cu doua sotii? Nu a
  fost nici un prooroc sa spuna ceva. In fata unui fapt implinit ce faci? Fratele trebuia sa
  divorteze de una dintre soti. Dar de care? Sau
  daca divortul este pacat sa stea cu doua soti.
  Daca sti raspunzi, daca nu, atunci nu mai
  da sfaturi in asemenea cazuri. In vremea aceia
  intra oricine in america cu azil politic.
  RASPUNDE REMOREMO, DACA STI?

  • Parea mea, daca imi dati voie:
   Aceasta situatie este asa cum spunea cineva „Caci nici lui Dumnezeu nu-i trece prin cap… ‘
   As aprecia hotararea cu care Remoremo este impotriva divortului mai ales cand in zilele noastre cand acest fenomen este destul de raspandit intre crestini si tratat uneori cu superficialitate de lideri sau care sunt „nevoiti” ca si Moise sa faca decizii de compromis „din pricina impietririi inimii” credinciosilor.
   Teoretic , acest domn de 30 de ani si-a abandonat familia(a divortat) si s-a casatorit cu o alta persoana (lucru care nici la pagani nu este apreciat). Acum aceasta este o lectie in primul rand pentru altii si pentru liderii bisericilor pentru a prevenii astfel de cazuri.
   Apoi nu cred ca trebuie sa venim cu o solutie pripita prin care sa-i asiguram linistea acestui domn dandu-i o solutie care sa-l faca sa creada ca daca i-a pacalit pe oameni il poate pacalii si pe Dumnezeu.
   O idee gresita in mintea celor care pacatuiesc si a liderilor este ca biserica trebuie sa-i dea o solutie cu care el sa mearga linistit mai departe . Oamenii acestia in primul rand trebuie facuti sa inteleaga ca nu biserica le da deslegarea reala ci numai Dumnezeu si daca nu cauta ei insisi o solutie dupa voia lui Dumnezeu nu fac decat sa se insele pe ei insisi.
   O solutie practica in acest caz trebuie facuta luand in considerare „teoria” . Practic: probabil depinde si de reactia celor doua femei in cauza dupa aflarea adevarului (oare cine si-a mai dori sa aiba un asemenea sot,sau poate ar accepta situatia pentru a nu pacatui si mai mult).
   Oricum acest domn este un nefericit, unul care crede ca se poate ascunde de Dumnezeu in spatele oamenilor, a credinciosilor din biserica si a liderilor .
   In final trebuie sa ne fie mila de toti si sa speram ca vor gasi impacarea cu Dumnezeu dupa o cainta sincera !

  • remoremo spune:

   Fr. Galis ,

   in anii 80 era telefon totusi . Cit despre prooroc , chiar daca nu era , Dumnezeu poate sa vorbesca unui om in vis de noapte , prin vedenie , prin inger sau cum vrea el . Faptul ca el s-a angajat la o noua relatie in conditiile in care el era casatorit , asta dovedeste ca el a divortat sentimental de sotia lui din Romania . Sint total convins caci Dumnezeu a instiintat aceasta sora despre aceasta inselaciune cu ceva timp inainte de a se produce , insa ea nu a luat seama . Datoria ei era sa cerceteze situatia din tara a acelui om din mai multe puncte de vedere , nu numai in ce priveste casatoria . Cred ca ea a dat dovada de neglijenta si de neascultare de Dumnezeu in aceasta privinta , si a cazut in aceasta inselaciune destul de mare si complicata . Daca intra in post si rugaciune inaintea lui Dumnezeu si astepta sa vada ce spune Dumnezeu despre acest pas pe care vroia sa-l faca , sint convins ca nu se ajungea aici . Concluzia este ca ea a incalcat principiul lui Dumnezeu cu privire la acest subiect si in acest fel satana a reusit sa o insele .
   Fr. Galis , eu am si experiente pe care le-am trait in viata mea si eu stiu cum stau lucrurile , chiar daca dumneata spui ca eu vorbesc in necunostinta de cauza . Afla ca eu nu sint asa de scolit ca altii dar nici un necunoscator al Cuvintului lui Dumnezeu nu sint .
   Am si eu marturii pe care pot sa ti le asez in scris si pot sa spun ca fiecare din ele are un raspuns de ce s-a ajuns acolo .
   Este clar ca acesta casatorie pe care a facut-o aceasta sora nu a fost de la Dumnezeu . Sint convins ca aceasta sora ar fi trebuit sa divorteze de acest inselator , imediat dupa aflarea acestei situatii , datorita faptului ca ea a inceput sa traiasca in preacurvie ( in mod involuntar si din nestiinta ) cu acest om prin ” casatoria ” incheiata . Acolo unde sint casatorii ilegale si interzise de Dumnezeu care produc pacat de preacurvie , trebuie aplicat imediat divortul si ruperea legaturilor pentru a se opri comiterea pacatului de preacurvie .
   As vrea sa atentionez cititorii acestui comment , sa fie atenti in ce context m-am referit la aplicarea divortului , care nu are nici o legatura cu alte situatii in care divortul este exclus in totalitate .
   Fr. Galis ti-am dat raspunsul . Esti multumit ?

 23. George W.Galis spune:

  remoremo, insfirsit ai aprobat divortul. Dar
  daca familia vrea sa stea impreuna, tu nu poti face nimic, doar sa le anulezi drepturile de membri. Lucrurile sunt foarte complicate, nu sunt asa cum dta le crezi. Dta
  ai anulat divortul chiar cind si Biblia il
  recomanda. Nu fi mai catolic decit „Papa” dela
  Roma.

  • remoremo spune:

   Fr. Galis ,

   eu am facut o precizare pentru cititori sa fie atenti la contextul in care eu am vorbit de divort . De fapt eu am aprobat ruperea imediata a unei relatii pacatoase si nu divortul in fond , care bineinteles ca trebuie rupta si juridic acolo unde exista un ” CERTIFICAT DE CASATORIE ILEGAL ” din punct de vedere a lui Dumnezeu . Si imi mentin acea pozitie . Invatatura este ca , in anumite situatii relatia trebuie sa fie rupta imediat acolo unde se produce pacat , si acest lucru trebuie bineinteles facut si din punct de vedere juridic nu numai sentimental . Cine traieste sau continua sa traiasca intr-o relatie interzisa de Dumnezeu cu o alta persoana , inseamna ca traieste in pacat si acest lucru este condamnat de Biblie . Si daca ” acea familie ” nu vrea sa se supuna regulilor Bibliei , normal ca le iei dreptul de membru din Biserica , ca doar nu o sa lasi niste preacurvari sa fie membrii in Biserica lui Dumnezeu .

  • remoremo spune:

   Fr. Galis ,

   unde ai gasit dumneata in Biblie , ca Biblia sa recomande unui om divortul ? Da-mi si mie versetul acela , ca eu maninc toata foaia din Biblie .

 24. Andra spune:

  S.U.A este tara unde casatoria este „testata” din plin: casatorii de convenienta (pt. legalitate), casatorii de „proba” etc. Iar rata divorturilor este corelata cu proportional cu motivul. Un divort poate fi o experienta traumatizanta sau nu, costisitoare (daca este de lunga durata si implica custodie, pensii alimentare, impartirea unor bunuri)sau nu, depinde de circumstante.
  M-au uimit situatiile in care cupluri cu peste 10 ani de casatorie, chiar 20 ani, venite aici, pur si simplu „aruncau la gunoi” o casnicie care dupa cum se stie se construieste cu multe sacrificii.Pur si simplu, renuntau la un trecut, amagiti poate de conceptul de „fresh start” (foarte en-vogue), plictisiti de rutina vietii, sau pur si simplu negasind o alta solutie pt. tensiunile din familie. Pt copiii lor aflati la varsta copilariei, adolescentei, un asemenea model de abandon nu poate sa nu aiba consecinte negative in viitor.
  O familie este supusa unor presiuni deosebite aici in U.S.A. dpvd economic si social,mai ales in situatii de criza. Si cei care locuiesc aici, inteleg mai bine acest lucru. In plus exista si mentalitatea de „spalare a rufelor in familie”, caci e rusinos sa se afle ca sunt „probleme”. In general, liderii spirituali afla despre acest lucru, foarte tarziu, cand deja sunt „irreversible damages” si incearca sa salveze ce se mai poate salva. Seminariile despre familii, studiul biblic cu familiile trebuie incurajat, si nu trebuie considerate ca fiind activitati formale ale Bisericii. Predicile pe aceasta tema de la serviciile divine sunt bune dar efectul lor tb. amplificat.

  @Vincentiu

  Daca o sotie spune ca nu mai iubeste dupa 19 ani de casnicie, inseamna ca iubeste altceva/altcineva. De fapt este o iluzie, iar dezamagirea va fi cumplita la „trezire”. Puneti-va pe genunchi in fata Domnului, postiti si rugati-va impreuna. Ati fost binecuvantati de Dumnezeu cu un copil, dupa multa vreme. Acest dar ar tb. sa fie ocrotit, pastrat cu dragoste de amandoi.

  • @ Andra
   Sunt impresionat de raspunsul pe care il dai pentru Vicentiu. Sunt multi consilieri si tehnici de terapie pentru divort dar cel mai bun lucru pentru un crestiun dupa cum spuneai este sa o ia in serios si sa caute consiliere si sfaturi de la Dumnezeu.
   Astazi din cauza inmultirii divorturilor, condamnarea lui de catre liderii crestini a devenit tot mai anemica.Poate si pentru ca sunt lideri crestini care au divortat(Charles Stanley, Paula White, etc) si poate pentru ca unii au in familiile lor(copii,frati parinti) situatii de divort. dar aceste lucru nu ar trebui sa ne faca sa renuntam sa invatam pe altii despre pacatosenia si efectele divortului. Chiar cei care au gresit ar trebuii sa ii invete pe altii sa nu divorteze .

 25. Dan Rizo spune:

  La baza divortului sta un egoism feroce,tipic vremurilor actuale. It is all about ME and MY well beeing. Casatoria inceputa exclusiv pe baza de „what’s in it for me” are mari sanse sa ajunga la divort atunci cind partenerului de viata i se termina banii , frumusetea , faima etc. ONOARE si RESPECT pentru cuvintul dat in fata altarului nu mai inseamna nimic intr-o societate in care definitia succesului e bazata pe cit de bine stii sa dai din coate si citi bani ai in banca. Am observat un lucru interesant: Exista o vorba care spune ca ” Exceptia confirma regula ” dar mai nou observ ca tot mai des oamenii aplica exceptiile pentru a elabora legi generale, bazate pe exceptii. Exceptia devine regula.”Stiu eu pe unul care mincat ciuperci si a murit asa ca de azi inainte declaram ciupercile in afara legii.” Cel mai dificil e sa-ti folosesti ratiunea cu care Dumnezeu te-a inzestrat, ratiune care si ea trebuie folosita in slujba lui Dumnezeu. Insa e mult mai usor sa adopti niste dogme rigide , legea , nu-i asa? Nu e nevoie sa depui efort intelectual pentru a procesa informatia, ci doar sa stii la ce pagina sa deschizi cartea! Poate ca totul e din cauza vitezei!

  Pace tuturor
  Dan Rizo

 26. Andrei spune:

  „Dan Rizo spus
  septembrie 29, 2009 la 3:32 pm

  La baza divortului sta un egoism feroce,tipic vremurilor actuale. It is all about ME and MY well beeing.”

  Din pacate este foarte mult egoism cand se ajunge la divort; egoism care vine din orgoliu, lipsa de intelepciune, incapatanare.

  Vorbim de faliment in cazul unui divort. Dar stiti cine iese cel mai sifonat de aici, cu urmari pt toata viata? cel mai slab, cel care are nevoie de mai multa protectie, cel care nu a facut absolut nimic si totusi este pedepsit pe nedrept, COPILUL?II. vorbesc din perspectiva copilului care a trecut prin divortul parintilor la varsta de 7 ani.
  cine poate intelege ce se intampla in inima copilului, nedumerirea si temerile lui:
  -„de ce se intampla asta?”
  -„ce se intampla?”
  -„sunt eu vinovat?”
  -„eu cu cine raman?”
  si multe alte intrebari care zbuciuma sufletul unui copil.
  un copil are nevoie de ambii parinti, de mama si tata.

  imi aduc aminte ca dupa divort, dupa o vreme se discuta ca la 10 ani voi fi dus in fata judecatorului ca sa aleg cu cine voi sta. nu va inchipuiti groaza din sufletul meu de copil si gandurile de atunci. cum poate un copil sa aleaga intre parinti (au trecut anii si nu a mai fost nevoie de aceasta procedura).

  si traumele care raman poate toata viata.

  Deci ce e divortul? Cat costa? Pe cine costa?

  Este adevarat ca nu este usor sa iei o decizie in aceasta privinta sau sa dai sfaturi, dar cred ca trebuie facute eforturi mai mari in remedierea unei casnicii distruse.

  si sa ne ajute Dumnezeu sa stam tari pe baricade, ca satan se lupta pt distrugerea familiei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s