CU TELEVIZORUL ATI MINTIT POPORUL

Posted: noiembrie 18, 2008 in donatii, etica crestina
Etichete:, , , , ,

“Suna acum si doneaza!.. Bunastarea ta este chiar in curtea ta,in samanta! Pune mana pe telefon.Ungerea divina este prezenta!Urmeaza sa ne rugam,chiar acum. Nu exista seceris fara seminte.Pune mana pe telefon si suna acum!.Dumnezeu vrea sa traiesti liber,fara datorii.Acesta este un act de ascultare .(Daca suni si faci un angajament de a sustine cu anumita suma statia de televiziune,propusa de vorbitor)Nu este importanta numai samanta sau solul ci si anotimpul este important. Acum este momentul sa semeni. Simt ca 12 persoane daca vor semana 10000 de dolari pentru anul viitor vor avea trei lucruri : 1.un seceris neobisnuit ,familia fara stres , 2. Un an cu sanatate divina,3.Un favor financiar neobisnuit .”Cam asa suna unul din multimea de mesaje ale „evangheliei prosperitatii”,in perioada aceasta cand o televiziune crestina este in campania de strangere de fonduri pentru anul 2008. In esenta majoritatea vorbitorilor de la aceasta statie de televiziune propovaduiesc „inventia” aceasta de cativa ani: samanta sunt banii tai si daca ii donezi unei anumite organizatii iti va produce o bunastare materiala care se considera a fi secerisul. Uneori se invoca ca trebuie sa ai credinta si chiar daca nu ai credinta, samanta va lucra de la sine. Cred ca majoritatea dintre cititori vor intelege ca ma refer la cea mai mare televiziune crestina de aici din America ,condusa de Paul si Jan. Desi nu este pe lista celor 6 organizatii neguvernamentale sau biserici care sunt investigate de Comitetul Financiar al Senatului,este pe lista neagra a unei organizatii care monitorizeaza organizatiile nonprofit in scopul de a-i ajuta pe donatori in decizia de a da acelor organizatii care dovedec integritate ,transparenta ,folosesc banii primiti in scopul pentru care au fost donati. Principalele acuzatii sunt: Televiziunea aceasta continua sa ceara tot mai multi bani desi are peste 300 milioane de dolari lichizi si in investitii pe termen scurt si alte investitii pe termen lung si cheltuieste foarte putini din banii primiti pentru scopuri caritabile.Ultimul raport financiar facut public este din 2004 , ceea ce face imposibil pentru donator sa analizeze nevoile reale ale televiziunii. Salariile celor doi fondatori sot si sotie sunt mult peste media celor din domeniul organizatiilor nonprofit. In acelasi timp ei au stil de viata extravagant ,posesiuni de zeci de milioane de dolari ale organizatiei care de multe ori sunt folosite in scopuri personale.

Televiziunea a devenit principala sursa de acumulare de bunastare a multor organizatii nonprofit. Toate cele sase organizatii(biserici ) investigate de senat folosesc televiziunea ca si mijloc de propagare a evangheliei dar si de strangere de fonduri. Articolele recente din presa si stirile privind posibila folosire incorecta a donatiilor a determinat Comisia de Finante a Senatului sa trimita scrisori celor sase organizatii. In aceasta investigatie li se cere sa aduca documente concrete: explicatii in detaliu pentru folosirea proprietatilor organizatiilor,inclusiv terenuri,avioane,angajati,facilitati,toate cheltuielile lunare facute pentru cumpararea ,mobilarea si intretinerea tuturor proprietatilor,conturile de cheltuieli,cheltuielile cu automobilele,platile facute cu bani lichizi(cash),conturile detinute in tara si in strainatate,procedurile de manuire a banilor adunati cu ocazia cruciadelor de evanghelizare .si altele Nici una din cele sase organizatii conduse de Kenneth C,Creflo D,Benny H,Eddie L,Joyce M si Paula W. nu sunt obligate de lege sa completeze rapoarte financiare catre IRS pentru ca sunt biserici. Desi se ascund dupa acest statut ele nu functioneazea in domeniul financiar ca si niste biserici. In mod traditional exista un comitet de directori , sau comitet de presbiteri sau diaconi care supravegheaza activitatea financiara a bisericii. De exemplu Benny conform satutului de infiintare a bisericii nu exerseaza numai o influienta majora in afacerile financiare ale organizatiei ci un control total: Pastorul si fondatorul Benny va fi presedinte al Comitetului de directori pe toata durata vietii sale,Vicepresedintele este numit de pastor si este membru al comitetului,Comitetul este ales de Benny,Pastorul are autoritatea sa suspende orice membru al comitetului. Pe fondul acestui totalitarism ,Benny refuza sa faca publica orice informatie financiara .

Randy si Paula care au anuntat recent divortul lor s-au aratat indignati spunand ca este ciudat ca IRS nu a initiat acest lucru si ca li s-a cerut sa prezinte lucruri care nu au legatura cu activitatea bisericii.

Joyce ,femeia teleevanghelist are un imperiu de 124 milioane dolari pe an. A inceput activitatea sa in 1985 impreuna cu cel de al doilea sot al ei si in 1999 ei s-au mutat intr-un sediu al organizatiei de 20 milioane de dolari .

In scrisoarea trimisa de senat i se cere sa trimita in detaliu cheltuielile din conturile lor de la banca,inclusiv despre haine si operatia estetica;informatii despre conturile din strainatate si depunerile facute cu ocazia cruciadelor de evanghelizare;explicatii despre cum au fost raportate la IRS cadourile primite de la donatori ,bani sau bijuterii ;explicatii pentru folosirea in interes personal unor proprietati si bunuri ale organizatiei,inclusiv avioane cu reactie,facilitati, si alte a lucruri.

Cred ca aceste organizatii ar trebuii sa nu ridice nici o obiectie ,ci ar putea acum sa dovedeasca ca nu au nimic de ascuns,ca au administrat banii primiti de la donatori asa dupa cum au declarat atunci cand au facut cereri pentru donatii.Nu se incalca libertati fundamentale din partea senatului ci acesti domni ar avea ocazia sa depuna o marturie pentru Cristos ,sa priveasca aceasta ca o oportunitate de a-si imbunatatii activitatea.Daca au gresit au ocazia sa se pocaiasca ca si Zacheu . Omul acesta cand s-a intalnit cu Isus a dat o dovada de pocainta si prin corectarea erorilor comise inainte „Iata Doamne,jumatate din averea mea o dau saracilor;si daca am napastuit pe cineva cu ceva ,ii dau inapoi impatrit.”

Si daca aceste organizatii ,biserici ,noi credinciosii nu suntem in stare sa facem curat in curtea noastra atunci va veni guvernul sa ne faca lumina. Accceptand statutul de a fii scutite de taxe, bisericile deja au consimtit sa permita un anume control din partea statului. Biserica nu este stat in stat . Biserica,organismul lui Hristos,este chemata sa se supuna guvernului pentru ca „ nu este stapanire care sa nu vina de la Dumnezeu…dregatorii nu sunt de temut pentru o fapta buna,ci pentru una rea . Vrei dar sa nu-ti fie frica de stapanire ?Fa binele si vei avea lauda de la ea”(Apostolul Pavel catre biserica din Roma,sec I, Biblia). Pentru mine apostolul Pavel este un exemplu extraordinar. Daca vreti sa aveti un element de referinta pentru practicile de astazi din bisericle noastre, inclusiv a teleevanghelistilor,va propun o lectura atenta a doua capitole din a doua scriere alui Pavel catre Biserica din Corint(2Corinteni 8 si 9). Acolo veti gasi de toate ,campanie de strangere de fonduri, motivarea donatorilor, proceduri ,transparenta.

Membrii bisericilor ar trebui ei insisi sa sanctioneze acest abuzuri. Atunci cand cineva are o practica nu numai in afara Bibliei ci si in afara legii, trebuie sa apelam la „Cezar”.

Lasă un comentariu