Craciun ?!?

Posted: noiembrie 29, 2011 in sarbatori
Etichete:, ,

Nimeni si nimic nu are monopol peste nimic din ceea ce a fost creat de Dumnezeu, cu atit mai mult asupra zilelor. Cred cu tot din adinsul ca nenumaratele citate biblice care spun „sa se pastreze ca ducere aminte” o cutare zi, sau un cutare loc, sau un cutare obicei,- nu marginalizeaza de loc sau nu pune punct la numarul zilelor de sarbatoare sau lucrurilor sfinte care-L arata si-L slavesc pe Dumnezeu Creatorul Slavei si al sufletelor noastre. Nu cred ca oricine sarbatoreste aceasta sarbatoare este demn de iad sau va fi condamnat la iad, si nu e locul meu sau a niciunuia dintre muritori sa pronunte judecata peste nimic. Cred totusi ca Satan s-a folosit de dorinta noastra de individualitate, de nevoia noastra de satisfacere trupeasca, respectiv de cele trei imbolduri launtrice ale fiecarui om : ” pofta firii, pofta ochilor si laudarosenia vietii” – ca sa inflienteze putin cite putin -in ORICE facem noi (fie Craciun sau Pasti sau orice altceva) -cite o ideie, cite o iota , cite o farama de indulgenta fireasca personala, pina la punctul la care orice facem noi si in orice, ne gasim desfatarea vietii devine despre noi si pentru noi, si pentru ca ne face sa ne simtim
importanti i-L vom inabusi pe Dumnezeu afara din viata noastra, avind doar o forma de inchinare formala de o ipocrizie crasa in care „vezi Doamne” ai facem un favor lui Dumnezeu daca ai dam un ban la colecta dumineca … S.a.m.d.
Voi incepe sa descriu o parte dintr-un articol care, o entitate numita C.R.I.(Christian Research Institute) la produs ca si explicare a Craciunului, articol care poate fi gasit la adresa furnizata mai jos: http://www.equip.org/articles/should-christians-celebrate-christmas-
Aici este problema PRIMORDIALA care o am cu Craciunul : si asta e un citat luat direct din cautarile institutului de cercetari crestine… care din parere de rau face acelasi lucru ca Darwin
– adica incepe de la o idee formata, luind dupa aceeia Biblia si dovedindu-si punctul de vedere cu ajutorul Bibliei.

„Take Christ out of Christmas, however, and all that remains is a pagan festival.”

Logica deci … adauga-l pe Isus la orice si acel lucru trebuie sa devina bun ?!? (la fe ca si vegeta) Ce inseamna asta ?!?!? I-L bagam si scoatem pe Isus in orice forma de indulgenta personala ca sa „aratam bine” in timp ce ne desfatam in placerile noastre… !

NU NU NU NU NU ! ! ! – SCOATE TOT AFARA (INCLUSIV SARBATORI PAGANE) SI INLOCUIESTE CU ISUS – APOI MAI VORBIM.

Articolul de mai sus face greseala de a da sugestii in loc sa redea evidente, ceea ce e si mai insultator … asa poate sa faca oricine si cu privire la orice … cind cinstit era sa nu sugereze ce e bine si ce nu e bine si sa lase cititorul sa-si traga singur concluzii, ei sugereaza si gasesc scuze la fiecare element al craciunului pina la punctul la care, chiar sugereaza ca copiii sub 7 ani (cea mai vulnerabila stare de developare mintala) pot sa se joace “let’s pretend” cind e vorba de Santa Claus.Simplu pentru articolul acesta – sursa aceasta ar trebui eliminata ca si sursa valida si doar considerata cel mult ca fiind o opinie la care scopul scuza mijloacele.
Dupa citeva citate biblice as vrea sa intram serios si cu o minte clar vazatoare in citeva evidente istorice care au sa relateze niste adevaruri in ceea ce priveste traditia Craciunului:
(sugerez o rugaciune de predare a tot ce este „eu” sau „sine” in mina lui Dumnezeu)
Scris de Johnny Dragan
Citeste mai mult mitul craciunului – adevarul
Varianta pdf mitul craciunului – adevarul(1)
Autor articol Johnny Dragan

Comentarii
 1. Johnny Dragan spune:

  Vreau sa cautionez cititorii – in caz ca doresc sa lase opinii – cu toate ca vor fi apreciate _ nu asta e ce caut … Caut dovezi reale care justifica stilul acesta de sarbatoare pagana „imprumutata in crestinism cu obiceiurile si datnile ei si adauging pe Hristos al nostru la ele … de exemplu: cum as face sa fie si placut lui Dumnezeu sa sarbatoresc ziua cind Hristos a fost prima data la templu , intro zi ca si Valentines day, pastrind ciocolatile, trandafirii, saruturile, pe Cupidon s.a.m.d. dar adaugind elementele plecarii familiei lui Iosif la Ierusalim … asta as dori eu foarte mult un studiu biblic care sa scuze Craciunul- daca exista asa ceva- si facut in asa fel ca sa nu „insulte inteligenta”( citez pe Simona L.) celor care’l citesc .
  Versetul probabil care fara astimpar imi rasuna mereu in minte este „Titus 2:12. si ne invata s-o rupem cu PAGANATATEA si cu poftele lumesti si sa traim in veacul de acum cu cumpatare, dreptate si evlavie”- Acest verset mie i-mi descrie craciunul ca niciodata…

  • Radu Oprea spune:

   ….veretul Titus 2-12 este intr-adevar relevant: „….sa o rupem cu paganitatea si cu poftele lumesti”
   Sarbatoarea lumeasca nu trebuie amestecata cu cea metafizica,chiar daca ele au si acelasi nume,si acelasi pretext.Sunt doua lucruri diferite care urmeaza sa fie privite si traite distinct.

   Data istorica exacta a nasterii Mantuitorului nu este cunoscuta.A pune semnul egalitatii intre Craciunul
   laic pe de o parte si cel metafizic pe de alta este o divagatie la fel de mare ca si identificarea nasterii
   Domnului ca eveniment real al istoriei crestine,cu Mos Craciun.Acesta din urma nu are nici o legatura cu
   Isus Christos si cu Biserica.(nu-i decat un erou dintr-o poveste multiplicata pt.copii,inventata prin 1862 de
   catre un anume Thomas Nast.)

   Deasemenea ,sarbatorirea laica a Craciunului in jurul bradului nu face parte din traditia crestina.Din
   punct de vedere teologic insa,intruparea Domnului este traita mistic de crestinii exersanti indiferent de
   data scrisa in calendar.In primele trei secole,ei(crestinii),nu au avut o sarbatoare speciala dedicata
   nasterii Mantuitorului.Insa comemorarea dumnezeirii lui Isus a fost mereu vie !

   PS…si totusi suntem intrebati,…din timp…Cum,unde si cu cine sarbatoresti… Craciunul ?

   • Johnny Dragan spune:

    Sint parca atras mai mult de a raspunde „PS”-ului tau, mai mult decit orice, deoarece aici cred eu ca pacatul ne-a ifasurat in atatea straturi de istorie si traditii care le vedem bune, incit Craciunul e implicit… nici nu ne gindim la viata fara acest punct de reper foarte vital (pare-se ) pentru existenta si functionarea noastra „normala”… asa ca – avind la dispozitie toate cererile si porucile bibliei inspre o viata dedicata lui Dumnezeu, si dezbracarea de „sine” implicit tot ce este dorinte si pofte personale sa ne des-telenim gitul si sa intoarcem capul din oglinda ( unde noi ne intrebab pe noi insine cum e mai bine sa traim – chiar si cind o facem pentru Cristos) si sa ne indreptam privirile noastre catre Dumnezeu – implicit biblie – si sa vedem ce vrea El sa facem, cum vrea El sa traim, si ce vrea El sa sarbatorim. Lumea de azi duce inainte o datina „cersineasca” de peste 1400 de ani ( ma refer la craciun) – care a for un COMPROMIS de la bun inceput… iar noi ca si crestini adevarati – pare-se – sintem neputinciosi in a shimba lumea cu craciunul ei, si incet incet fiecare din traditiile pagine ajung la loc de cinste in bisericile noastre … cei de la Elim, stiu bine ca l-am avut pe Santa craciunul trecut ducind cadouri copiilor nici sa nu mai vorbim de brazi si alte lucruri in biserica , pe podium, la loc de cinste – suna familiar ?!? este un verset faimos in biblie – Matei 24 :15. De aceea, cand veti vedea „uraciunea pustiirii”, despre care a vorbit prorocul Daniel, „asezata in Locul Sfant” – cine citeste sa inteleaga! – Aici este indemnul meu … aici vreau sa vad barbatia unei ere probabil de mult apusa… aici as dorii sa vad o rascoala a fiilor lui Dumnezeu pentru ca eu singur voi fi nimicit de greutatea acestui lucru mai repede decit o musca ce se intilneste cu parbrizul la 100 km/ora. Sintem prea mici sa intoarcem o traditie umana? de dragul lui Dumnezeu ? are rost? Chiar asa de mult iubim „lumea si lucrurile din lume” incit e prea de tot? ori cel putin o data si pentru totdeauna cineva mai destept ca noi restul muritorilor sa prezinte un studiu biblic care sa ne arate biruinta ( nu numai teoretica) asupra Craciunului unde Dumnezeu vrea (nu noi) sa-l sarbatorim.

 2. DanutM spune:

  Draga Daniel,
  Am citit cu interes textul tau si banuiesc ca nu vei fi surprins ca nu sunt de acord cu tine.
  Pozitia ta nu este noua, De aproape 20 de secole Biserica s-a confruntat cu doua strategii culturale:
  1.Cea inclusivista, ilustrata de metafora ‘jefuirii egiptenilor’ la Exod, porneste de la premisa ca ‘orice adevar este adevarul lui Dumnezeu’ si, ca atare, orice sursa poate fi ‘increstinata’, atita vreme cit sunt lasate deoparte acele elemente incomatibile cu Evanghelia. Aceasta abordare este tipica parintelui apostolic Sf. Iustin Martirul, dar si ortodocsilor si celtilor.
  2. Cea rigorista, in care se incadreaza pozitia prezentata de tine, care sustine ca tot ce provine din alte surse decit cele pur crestine (care sunt acestea ramine de discutat si chestiunea nu este nicidecum atit de simpla pe cit pare) trebuie lepadat si inlocuit cu ceva pur crestin (pornind de la premisa ca asa ceva este posibil ceea ce ramine de dovedit.
  Simpatiile mele pentru prima optiune sunt evidente si nu necesita explicatii.
  Daca-mi ceri versetele pentru ea, sa stii ca m-ai prins. Nu practic sportul asta cu textedoveditoare. Dupa parerea mea chestiunea nu poate fi transata cu citate biblice, ci este una care tine de paradigma teologica – mai larga sau mai ingusta – la care am aderat.
  Cealalta optiune,

  • Stimate Danut M. Sunt inca odata onorat de vizita ta virtuala ! Este foarte binevenita interventia ta. Imi cer scuze ca nu am facut mai vizibil faptul ca articolul este scris de un prieten din biserica Elim de aici,Johnny Dragan. Nu stiu daca este posibil dar cred ca parerea mea inca neexprimata la acest subiect se incadreaza pe undeva la mijloc desi in trecut am fost mai „rigorist” .

  • Johnny Dragan spune:

   Draga Danut !
   La fel cum imi pare de bine de „cunostinta” imi pare bine de faptul ca ai onorat cu un raspuns articolul meu.
   Realizez ca problema e foarte veche si prea infuzata in societatea de azi ca sa mai recurgi la o operatie chirurgica de a separa crestinismul de Craciun, dar ce am vrut eu sa accentuez cu articolul meu e REALITATEA trista ca noi sintem in un asa de mare nor de ignoranta incit nu ne mai intereseaza voia lui Dumnezeu cind e vorba de placerile noastre… pretindem ca nu ne facem icoane in biserica, si sub nici o forma nu am concepe sa avem un tablou mare cu Isus in biserica ( ca vezi doamne asta ar fi o icoana) dar avem trei brazi impodobiti in spatele amvonului chiar sub porumbelul stilizat (ma refer la Elim Church of Phoenix AZ). De ce ??? ce e bradul ??? Cred ca e super bine o reevaluare chiar si a traditiilor noastre daca vrem treziri spirituale. Nu stiu de unde esti tu , dar la noi in america din punct de vedere spiritual sintem goi si falsi, si lipsiti de ORICE realitate divina, si ne „scremem”(scuza-mi expresia) dupa vre-un semn din partea lui Dumnezeu, pina la punctul in care nu bem nisip din cauza ca nu mai avem apa – ci bem nisip ca nu mai cunoastem diferenta.Optiunea ta #2 zic eu e ceea ce e necesar – tocmai din cauza ca Diavolul nu va accepta termenii tai de joc… pe el nu il intereseaza ca tu vrei sa „play nice” si sa nu fi un spin in coasta lui… el- pentru ca e destept si versat stie sa bage pumnalul asa de usor si incet incit noua ne e usor sa ne obisnuim cu putinul discomfort atita timp cit pe de alta parte suletul ni se desfata cu placerile oferite de el… dar nu fa greseala sa ignori pumnalul care e la milimetrii de inima… I-mi cer scuze de folosirea metaforelor si de limbajul adeseori simplu dar 18 ani de america m-au facut mediocru in doua limbi si excelent la niciuna… mi-a trebuit mult doar sa descifrez raspunsul tau – dar a fost binevenit. multumesc ! ! !

   • DanutM spune:

    Imi pare rau ca v-am pus la incercare limba. Eu sunt in Romania.
    In ce ma priveste, nu ma prea dau in vint dupa obsesia evanghelica a trezirii. Trezirile vin si pleaca asa cum a hotarit Dumnezeu, fara sa ne intrebe pe noi. Pe mine ma intereseaza mai mult masura in care traim sau nu cu credinciosie in perioada dintre treziri, care este probabil 95% daca nu cumva chiar 99% din timpul Bisericii

    Eu nu cred in teoria originii pagine a Craciunului. Saturnaliile, sarbatorite de romani la 25 decembrie erau intr-adevar o sarbatoare pagana.
    Sarbatoarea nasterii Domnului, stabilita de Biserica pentru 25 decembrie, pentru a rascumpara si inlocui ceea ce se intimpla de Saturnalii este o sarbatoare pur crestina.
    Ce au facut insa astazi ‘crestinii’ din Craciun, cu mania asta consumerista, este mai rau ca Saturnaliile.

    La fel, nu ma deranjeaza deloc nici bradul. Ba chiar imi place, prin simbolistica lui.
    Daca argumentul dvs. este ca nu se vorbeste de el in Biblie, atunci nici de banci si amvoane nu se vorbeste acolo. Ca sa nu mai vorbim de microfoane sau video proiectoare.
    Sa fim seriosi. Diavolul nu-si bate capul cu asemenea nimicuri.
    Noi ne certam pe Craciun si brad, dar lasam ura birfa si invidia sa ne umple. Asta nu e crestinism, ci paganism curat, de cea mai pura speta.

 3. Johnny Dragan spune:

  Sa ma scuzati de raspunsurile in engleza, dar fiindca imi concentrez eforturile in mai multe directii – cel mai mult am sa revin probabil in engleza:
  „O vanity of vanities! Everything is vanity” I have begun to draw conclusions regarding my latest search, and this is what I realized: People will have their pleasures met without regard to whether God likes it or not… But in order to convince themselves, their friends and family- that they are in the will of God, they will mix God in everything that they find good and pleasurable, sort of like a super spice, that makes everything taste good. When asked about it, most God believing people will go down the list of how they do it in order to please God, and how in their hearts they mean well … how ironic to know that God tell us that the human heart is wicked and deceitful – as to warn us that the heart should be our last point of reference when trying to find the will of God. The mind is however inutile when trying to get people to analyze things that they really love to do… such as Christmas. Let you minds dictate how you should worship your God and guard your heart more than anything for the very reason that it may lead you to sin thinking you are in fact worshiping God. I am sorely disappointed with the fact that most intelligent people I have tried to ask to analyze whether Christmas is a form of self indulgence derived from paganism or a form of worshiping God, I have been inundated with a „what’s wrong with you ” attitude, rather than a philosophical challenge to find the will of God. They probably would if it did not cost them anything … the other people just do not care to be part of it (most religious leaders) making themselves completely unavailable for comment or impossible to find… so – My first conclusion : ask people to give up God (at least the appearance that they are Christians) and they will (for the grater good of the society ) and they will even feel enlightened and understanding of others … ask people to give op Christmas with all the proof of the history facts that support the theory of its pagan routs – and they will eat you alive, and you will be the joke of the town.

 4. Johnny Dragan spune:

  Another conclusion regarding Christmas:
  The sad reality is there is no charm in the Christmas without all the glitter, lights, pine tree, gifts, mistletoe, and Santa etc… I actually had conversations with plenty of people that cannot see themselves coping without Christmas, and I tried to go along and be understanding of their situation… so I said lets analyze this and take out everything that’s not found in the bible and decorate everything that we find in the bible surrounding the birth of Christ … the results : BOOOOOORING… What ?!? no lights , no Christmas tree, no Santa, no gifts and so on ?!?!?!?!? HOW STUPID !!!!! Nobody likes that …
  Now … are you ready ? … lets put all the other things back and bingo !!! its Christmas again … and if we pull out Christ the baby … guess out nobody seems to notice. But in the church there would be no Christmas without the 3 big pine trees decorated and posted upfront for everyone’s enjoyment…
  So… the boiled down version of my conclusion … To us – Christ the baby is not so exciting without all these traditional items (or idols) but nothing can touch the supremacy of Christmas…SAD!
  TEACH THAT TO YOUR KIDS!

 5. McLaus spune:

  Raspuns : Dragul meu frate !
  Erau o data zece fecioare care s-au impartit in doua atunci cind au fost invitate sa faca parte din alaiul de nunta al mirelui … cinci erau obsedate de sosirea lui, iar cinci nu prea ( zimbesc in sinea mea ca-mi dau seama ca incepi sa realizezi la ce ma refer) … nu am sa cred ca noi putem induce o trezire spirituala tot asa cum ele (fecioarele) nu au putut grabi venirea mirelui … ai un mod unic de a citi intre rinduri si de a eticheta persoana care scrie, si intrun mod subtil fara sa fi direct m-ai etichetat ca fiind un obsedat dupa o trezire evangelica… O mica autobiografie, mai ales in ce priveste subiectul de fata, ar suna in felul acesta: Gelos si zelos pentru Dumnezeu care nu se multumeste cu faptul ca lumea accepta explicatii simplistice la probleme grave … parerile dumneavoastra, cu toate ca sunt foarte antrenante, nu le vad rostul cum as vedea rostul CERTITUDINILOR dumneavoastra… daca ele exista – ceea ce ma duce ’napoi la “sportul” care nu vreti sa-l practicati, adica dovezi biblice sau textologie… e trist cind voi (sau dumne-a-lor-voastre) spuma societatii, dotati cu studii si aptitudini superioare preferati sa fiti intelegatori si maleabili cu lumea si doritele-respectiv placerile lor – in loc sa fiti rigizi cu poruncile si voia lui Dumnezeu- voi – care ati putea sa va permiteti luxul acesta… cind noi astia mai simpli ne trezim la multe rascruci in viata spunind “no … bine-i si-asa rau”…deoarece timpul alocat studiilor ne rapeste din nevoia de a supravietui financial… Incerc sa fiu cit de respectuos posibil cind din nou cititi printre rinduri si considerati ca trebuie sa-mi replicati cu echivalentul intre brad si amvoane si banci , si va va aduc aminte de nunta dumneavoastra pentru un moment (consider ca at-i trecut prin experienta respectiva)… imaginati-va ca la nunta dumneavoastra mireasa (viitoarea sotie) si-a impodobit rochia cu toate amintirile de la toti baietii care au vrut sa o curteze sau care au iubit-o cindva… toate martisoarele toate inelele, lantisoare, crecei si mai stiu eu ce : asta e Craciunul de azi – o desfatare in toate obiceiurile vechi paganesti cu o nota religioasa … e o chestie de gelozie care daca Dumnezeu ne iubeste trebuie sa fie gelos pe noi mai ales atunci cind stim ce reprezinta un lucru sau altul … Nu am nimic cu ziua de 25 decembrie si chiar sincer sa fiu nu cred ca ar fi un moment mai oportun ca de Craciun in care sa-mi invat copiii despre nasterea lui Isus, dar la fel de oportuna e seansa sa arat raspicat diferenta intre lume cu placerile ei, si Dumnezeu si adevarata inchinare.
  Revin la o afirmatie anterioara a dumnevoastra:”Eu nu cred in teoria originii pagine a Craciunului”si ma intreb daca ati citit articolul original in intregime … nu e o alegere pe care o puteti face … e fapt istoric : papa de la roma vazind ca nu poate sa faca populatia sa renunte la sarbatorile lor a introdus (sau infuzat) nasterea Mintuitorului in sarbatorile lor pagine…Craciunul a fost , este si continua sa fie un COMPROMIS.
  Si in cele din urma vreau sa ma refer la un sport care eu refuz sa-l practic dar care, pare-se, e favorizat de dumneavoastra si anume – magia. Toti stim ca nu exista magie dar ca exista iluzii optice si tot felul de tricuri care par a fi magice … sa ma explic : cu toate ca agreez a ura, invidia, pizma sint forma pura a naturii satanice nu cred ca trebuie ignorata forma lor „diluata” …” cita otrava ti-ar place in cana cu ceai ?!?” Hai sa fim cu adevarat seriosi Dracul isi bate capul atit cu „nimicuri” cit si cu lucruri mari … orice numai sa avanseze … Satan e probabil cel mai bun exemplu de perseverenta … la fel ca apa – ca e Cascada Niagra, ca e un piraias mic, e tot eroziune se numeste. are ardeleanul o vorba „la o oala de fasole, un cacat mic nu se obsearva ” si asa si este – dar daca-ai sti ce-i in fasole nu stiu daca ai mai minca din ea.

 6. Johnny Dragan spune:

  By the way McLaus and Johnny Dragan – sintem aceeasi persoana – diferite emailuri de originare

 7. Daniel Hozan spune:

  Johny, nu cred nici eu ca modul trivial in care abordezi subiectul Craciunului, (adica motivatia fiind…ca nu scrie in biblie despre anumite aspecte legate de aceasta sarbatoare) reuseste sa faca dreptate sau sa reduca sarbatoarea la esentialul ei cu succes.Pentruca gandind prin aceasta prisma, ar trebui sa aplicam „regula” nu numai cu privire la Craciun, ci la mai toate sarbatorile crestine din lumea crestina neo-protestanta. Este adevarat ca multe sarbatori si chiar unele oficieri ale actelor de cult par sa fie (sa te citez) „diluate” si nu stiu daca exista o balanta de care biserica locala tine cont cand este vorba de motivatii in ce priveste ritualul preferat in lumea evanghelica ( ex. numar de versete pro sau contra, etc.) dar de ani buni crestinii au construit un cadru care reprezinta cel mai bine in contextul cultural apropiat sarbatoarea respectiva. Este suparator sa auzi colinzi vreo doua saptamani cantate in mall ? poate da. dar eu prefer sa aud colinzi cantate in preajma Craciunului chiar si 2 saptamani dacat sa le aud in iulie o saptamana. Parca i-si au si ele locul lor chiar daca nu scrie in biblie ca trebuie sa cinti colinzi.Cred ca problema se agraveaza in momentul in care unele elemente ornamentale devin indinspensabile sau consideram ca lipsa lor ne „saraceste” Craciunul , sau in cazul cel mai grav ne inchinam la Santa Claus sau bradului.Dar aici nu cred ca s-a ajuns cel putin nu crestinii pe care eu ii cunosc. Ca si crestini nacuti din nou nu cred ca ar trebui sa fie confuzie in ce priveste motivul sarbatorii Craciunului, El este si va ramane pruncul ISUS. Fara El nu ca este sarbatoarea mai saraca ci fara El pentru mine sarbtoarea nici nu exista .Celalate care sunt intentionate sa dea un farmec aparte (lumini,cadouri, brazi,etc.) tin de decor si atat. Fi binecuvantat si un An Nou Fericit!

  • Johnny Dragan spune:

   Daniel draga :
   NU pot decit sa-L felicit pe Duhul Sfint care m-a calauzit sa reevaluez nu doar importanta acestei sarbatori dar si modul meu de a schimba unghiul din care privesc lucrurile… si daca asta va fi singurul mod in care am sa reusesc sa stirnesc o dorinta a cititorului de a re-evalua felul de a privi lucrurile, voi fi fericit. Sa sti Daniele ca motivul din care a ajuns lucrarea aceasta despre Craciun la lumina e pentru ca mie mi-a adus multa pace si bucurie, si acesta e motivul din care ma bucur ca sa facut publica.
   Hai totusi sa analizam raspunsul tau:

   „eu nu cred”
   – Te rog sa iei dojeana care urmeaza in prisma adevarului ca te iubesc ca frate in Cristos, dar chiar asta nu am dorit de la nimeni – sa-mi ofere opiniile lor si nu certitudinile lor… as vrea sa schimbi felul in care gindesti si in prisma scripturilor , mai ales a cuvintelor „nu mai traiesc eu ci Hristos traieste in mine ” sa raspunzi la intrebarile grele in viata… e usor sa idolatrizam anumite persoane, si adevarul e ca te uiti la oamenii de bine din ziua de azi care sint foarte activi si „clar vazatori” si sa faci ce fac ei zicind „if I am like that guy – for sure I make it to heaven” … ce inseamna asta „eu nu cred” sau „eu cred” asta eu un joc periculos!!! cui ai pasa ce crezi tu? – doar tie – ca lui Dumnezeu te asigur – NU-I PASA! ! ! – hai sa ne uitam la asta de-acum inainte – CE CREDE EL despre un anumit lucru sau altul.

   ” Pentruca gandind prin aceasta prisma, ar trebui sa aplicam “regula” nu numai cu privire la Craciun, ci la mai toate sarbatorile crestine din lumea crestina neo-protestanta”
   – Care o fi regula care reiese din tot ce am scris eu? si de ce ar fi ce am scris eu o regula … nimic din tot ce am scris eu nu are nici o valoare substantiala in afara de citatele scripturale, care daca pentru tine definesc o regula ma bucur dar pentru mine sint doar coplesitoare si ma fac constient de un singur lucru: sint un om complect neputincios in fata unui Dumnezeu a tot puternic , a tot stiutor, a tot iubitor, si drept in judecata Lui, iar noi , ce „regula” putem aplica sau dez-aplica in asa fel incit sa-L multumim pe El… sa nu sarim garduri care n-au rost …dar… cit despre craciun, pasti, si toate celelalte zile si sarbatori, ce ni se cere e sa fim lumina si sare si in tot ceea ce facem sa-L glorificam pe El… eu (in nemernicia mea) cred ca am reusit in mica parte sa fac multe persoane sa realizeze ca le este mai greu sa renunte la Craciun decit la Dumnezeu… asta e motivul din care anu acesta chiar si mie mi s-a parut ciudat un Craciun fara brad si fara cadouri … mi-s-a parut ca nu mai are acelasi farmec- si pe drept m-am intrebat „unde-i pruncu Isus si plinatatea Lui in viata mea fara aceste NIMICURI?” deaceea am zis in cercuri mai restrinse „dovada valorii Craciunului si suprematiei lui peste Dumnezeu in inima omului este in puterea de a renunta la el” Dute a oricine si spunele ca nu te simti asa tare in credinta si ca Dumnezeu nu mai pare asa real pentru tine – si ai sa fi incurajat si luat frumos si probabil chiar inteles de multi … dar declara o renuntare la Craciun si incepind cu cei mai dragi ai tai ai sa vezi o respingere extraordinara- O GARANTEZ

   „crestinii au construit un cadru”
   S-ar parea ca ai omis partea istorica a lucrarii mele ( probabil vrei s-o revizitezi) dar „crestinii” care au construit acest „cadru” au fost catolicii care de la bun au fost autorii celor mai mari compromisuri… acuma ce e de facut?!? – daca ne gandim putin nu e posibil sa intoarcem istoria inapoi si sa desfacem ce a fost facut deja … dar daca ne gasim intr-o conjunctura in care facem anumite lucruri din cauza ca asa se face de cind e lumea si ca asa fac toti – apoi cu o mentalitate de asta o sa ajungem unde ajung toti (majoritatea)

   „contextu cultural”
   Nici nu am sa incerc sa descriu cit de mult ma enerveaza expresia respectiva mai ales cind fiind taticul unei fetite, si vad in jurul meu „contextul cultural” si ce dicteaza acesta fetelor din ziua de azi … stiu ca ma intelegi ce zic – ca fetitele noastre au aceeasi virsta 🙂 dar revenind la Craciun, contextul cultural dictat de craciun e din orice punct de vedere EGOCENTRISMUL! cine zice altfel se minte pe sine insusi – cred eu.

   ” dar eu prefer”
   O simpla afirmatie de genul asta e usor spusa unui alt om dar hai sa facem testul respectiv… arunca biblia la gunoi, du-te in rugaciune si incepe astfel „Doamne Tata si Dumnezeu atotputernic etc… dar eu prefer s.a.m.d” . Nu cred ca poti dar am fost dovedit gresit de atatea ori … Tocmai la asta m-am referit de atitea ori cind am spus – fara toate brizbrizurile introduse de paganism, nasterea lui Hristos e total lipsita de farmec – dovada e tocmai ca in iunie nu-ti pace sau nu preferi sa auzi colinzi… nu e un brad impodobit nu umbla lumea febrila dupa cadouri, nu se fac repetitii la biserica , nu vezi rosu si verde nicaieri s.a.m.d.hai sa recunoastem Hristos e cultural nesimnicativ in fata tuturor acestor lucruri- dovada e in faptul ca fara aceste lucruri nu poate exista Craciun dar fara Hristos Craciunul merge inainte fara esec.

   „ci fara El pentru mine sarbtoarea nici nu exista”
   Hai sa inversam ce ai zis tu si sa-l formulam ca intrebare : „pentru tine El exista fara sarbatoare???”- Ce ar face cu tine familia, daca le-ai lua craciunul (aproape ca am ramas fara par) – iubesc si eu farmecul craciunului si vreau si eu sa serbez Nasterea, vreau si eu sa fac cadouri celor dragi sau celor carora simt o obligatie morala sa le fac cadouri, si testul asta nu a fost usor de loc pentru mine, dar sincer sa fiu a fost foarte eliberator – pentru ca am realizat ca aceasta sarbatoare nu vine „conditionat cu Cristos” si se poate sa ai bucurie in Cristos si fara craciun…

   „Celalate care sunt intentionate sa dea un farmec aparte (lumini,cadouri, brazi,etc.) tin de decor si atat”
   Daca chiar e asa atunci e fain… dar realitatea este ca de mult sa „incurcat marfa cu ambalajul” chiar asa este ?!? hai sa luam atunci la o parte, mai ales elementele datate istoric ca fiind elemente idolatrice ( mai ales bradul) si urmatorul Craciun sa-l sarbatorim doar cu Isus fara „farmec” fals- sa lasam la parte ambalajul,
   Inca o data vreau sa subliniez insotit de citatul biblic „Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine. (1Cor.6:12)”
   telul meu este insotit de i gelozie pentru Dumnezeu, si este menit sa stirneasca in noi o testare a sistemului de alarma… lumea o ia razna si noi sintem foarte „acomodabili” cu dorintele ei… uraciunea pustiirii este la loc de cinste in zilele noastre si copiilor nostri li se fac umezi ochii de placere la tot ce vad in lume … da daca trebuie sa devenim radicali opusi ca sa le salvam sufletul??? vom putea oare??? Eu cred cu tot sufletul ca Craciunul, cu toate ca ne ieste ingaduit, a pus stapanire pe noi, si nu putem sa-l evitam chiar daca am vrea.

 8. victorryuzaki spune:

  Nu sunt crestin deci aceasta postare nu este un punct de vedere crestin ca sa zic asa. Dar iti dau dreptate in ceea ce scrii si anume ca defapt Craciunul nu este o sarbatoare crestina. E adevarat, e pagana. Dar nu e singura sarbatoare pagana ce supravietuieste si azi.
  Atitudinea ta imi aduce putin aminte de atitudinea lui Kierkegaard, a carei critica vis a vis de crestinismul vremurilor lui pornea tocmai de la faptul ca acesta nu a reusit defapt decat sa lipeasca o eticheta crestina tuturor lucrurilor. Numai ca tu probabil nu esti la fel de radical precum acest filozof danez. Insa daca chiar vrei sa fi crestin ai putea sa te intrebi daca nu cumva mai sunt o alta gramada de lucruri care nu sunt crestine si pe care cei ce se pretind crestini le fac.
  Personal consider ca asta e problema oricarei religii sau ideologii, ca nu reuseste defapt sa se aplice intocmai precum suna in teorie tocmai din cauza ca nici una nu este adevarata. Dar asta e doar opinia mea fireste si e cu totul alta discutie.
  Deci daca tu cauti sa impaci crestinismul cu Craciunul nu ai sa gasesti nimic care sa le impace pe cele doua. Oricum e de apreciat ca ai observat chestia asta.

  • Johnny Dragan spune:

   in sfirsit o briza de aer curat … pacat ca nu esti crestin pentru ca din punct de vedere filozofic esti unde ar trebui sa fi… am sa citez si pentru tine pasajul biblic care elibereaza crestinul de sub jugul ghicirii, si anume care lucru ne este permis si care nu: „Toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile imi sunt ingaduite, dar nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine. (1Cor.6:12) ” Normal tu ai pus intro singura fraza punctul pe proverbialul „i” si anume ca problema asa ziz „crestinismului” in ziua de azi e ca ambaleaza totul cu Isus sau Dumnezeu, si isi permit sa faca aproape orice din „zona gri” atata timp cit au ca stampila „crestinismul”… e aproape comic. Sau din alta pespectiva si mai grava, problema noastra ca si crestini e ca ne framantam zi si noapte cum sa facem cit mai multe lucruri la fel ca si lumea necrestina si sa ajungem totusi in rai, cum sa traim cit mai la granita „nepermisului” fara sa o trecem in loc sa facem cit mai multe lucruri cum ai place lui Dumnezeu PENTRU ca ne-a promis raiul. Mantuirea pentru care a murit Hristos consta tocmai in faptul ca nu ce facem noi ne mantuie sau condamna, El a pregatit o infinitate de fapte si desfatari minunate la mare distanta de aceasta „granita” intre rau si bine, dar e firea noastra pacatoasa care ne tine in preajma familiarului, in dorinta de a nu fi separatisti, si de a ne comforma celor din jur… Nu iti dai seama ce reactie au ouamenii cind o intreaba pe micuta mea „ce ti-o adus Santa? si eu le zic ca noi mergem direct la sursa tuturor lucrurilor bune si desavarsite adica Isus… si mai ales fiinca s-a sarbatorit ziua Lui, noi nu am primit nimica … se vede o autocondamnare pe fata lor de care nu pot scapa… In concluzie nu consider ca am dreptate absoluta, si chiar privind la tot ce am facut premergator acestui Craciun ( inotand contra curentului) imi dau seama ca mai mult as castiga pentru cei dragi ai mei sa trasez o linie distincta intre ce sarbatoreste lumea, si a nasterii Mantuitorului. Revenind la prima ta afirmatie „nu sint crestin” m-am intrebat ce esti? ateu, musulman, budist, sau altceva… as vrea sa-ti demonstrez ca Isus vrea inima ta si aptitudinile tale de om fara prejudecati care sint de o mare valoare.. de fapt, tot ce ai si tot talentul tau sint NIMIC fara Isus cu toate ca eu le apreciez, El nu le vede valoarea numai daca le folosesti pentru El. Daca vrei sa continui o discutie mai privata – dj_ionica@yahoo.com.

   • Daniel Hozan spune:

    Johny, i-ti dau dreptate (la modul general)la concluziile care le-ai tras din tot „mecanismul” sarbatorii Craciunului, si n-am sa disec comentariul tau pe fraze sau silabe dar am observat dorinta ta si cred ca e sincera ( cum e si a mea) de a pastra pe Isus Mantuitorul ca esenta si motiv al sarbatorii.Daca ne aflam in punctul unde traditiile sau obiceiurile (pagane) au luat toate cu asalt care este pozitia ta? Nu ar mai trebui sa o sarbatorim?Eu totusi cred ca Nasterea Mantuitorului Nostru trebuie cumva sarbatorita.Sau crezi ca este imposibil sa pastram cu un cuget curat farmecul si valoarea acestei sarbatori? Sau o putem asa individual dar nu mai putem intr-un cadru colectiv? Sau ce anume spurca si cum am putea elimina aceste obiceiuri? Eu cred ca as putea sarbatori la fel de bine si cu brazi ..dar si chiar daca ar lipsi brazii (si adiacentele) din biserica si chiar din casa. Ma intreb cati ar dori asta?Cum s-ar produce schimbarea si renuntarea colectiva? Raspunsul poate fi– prin schimbarea mintii. Abordarea asta poate fi adevarata dar aceasta ideie( destul de complicata) trebuie dezvoltata Deci in directia asta m-as bucura sa vii cu ceva propuneri valabile.Cred ca apostolul Pavel avea dreptate spunand ca in ce vedem la fel sa mergem ipreuna iar in celalate Domnul ne va lumina.Asta bineinteles daca o dorim.

 9. Remus spune:

  La multi ani in 2012 , bistriteanule. Domnul sa fie cu tine si casa ta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s