Duhul Sfant si Consilierea psihologica

Posted: iunie 8, 2011 in consilierea psihologica
Etichete:, ,

Ce legatura poate fi pentru un crestin, cu atat mai mult pentru unul nascut din nou din apa si din Duh intre consilierea Duhului si consilierea umana psihologica ?

M-a surprins insistenta cu care o persoana care se declara crestin incerca sa-si lamureasca persoana de sex opus careia ii facea curte si intentiona sa se casatoreasca ca are nevoie sa fie „reglata” de catre un consilier psihologic, pana va ajunge, banuiesc eu la o forma emotionala si de comportament acceptabila care sa-i inlature toate temerile legate de o viitoare casatorie.
Si atunci m-am intrebat care este standardul dupa care se ghideaza psihologii in modelarea personalitatii si a comportamentului cuiva pentru a-l considera „reparat” sau „sanatos” acceptabil pentru familia lui sau locul lui de munca etc.
Oare familia nu este locul in care trebuie sa stim ca suntem acceptati asa cum suntem cu slabiciunile noastre cu esecurile, cu defectele, cu „iesirile” noastre, cu mania si cu nervii nostri obositi! Mai vrea cineva astazi sa iubeasca pe cel de langa el asa cum si-a iubit Hristos Biserica incat si-a dat viata pentru ea. Mai sunt oameni dispusi „sa-si piarda („iroseasca”) viata de dragul lui Hristos si a partenerului sau.
Unii se declara gata sa sufere pentru Hristos dar nu sunt in stare sa accepte nici o stare de suferinta din partea celui din casa lui.
Am incercat un raspuns: Nu este mai bine sa te bazezi pe consilierea Duhului Sfant care te modeleaza dupa chipul lui Cristos si nu dupa un model omenesc psihologic ?
Roada Duhului, idealul pentru comportamentul sanatos al unui individ se produce prin rugaciune si citirea Bibliei in cadrul relatiei intime, mistice si transformatoare cu Isus. Biserica si comunitatea crestina sunt mediul in care se pot „repara” crestinii unii pe altii ! Daca abandonzei aceste practici ale unui discipol s-ar putea sa ajungi pe mana oamenilor, a consilierilor psihologici.
Scuze de la cei care traiesc din „evanghelia” psiholgiei dar cred ca psihologia comportamentului religios este bine pusa la punct in crestinism.
Si cel mai maret adevar este ca este coordonata de Cel care a zis „Veniti la Mine toti cei truditi si impovarati si Eu va voi odihna pentru sufletele voastre…”
Te simti cu nervii terminati, ca ti s-a terminat rabdarea, ca nu mai merita sa traiesti etc cred ca este pentru ca ai neglijat sa participi la sedintele de consiliere ale Duhului si daca cineva te acuza si te trataeza in asa fel incat te simti tot timpul in stare de inferioritate spunei Lui pentru ca EL te trateaza cu har si cu mila si are rabdare cu tine si are timp si solutii pentru orice problema !
„In cautarea mea prin lume” am gasit acest mesaj video (6 video in total 50 de minute) care trateaza problema legaturii dintre Biserica si Psihologie. Cine se uita sa inteleaga !! 🙂
Pentru a viziona Psychology and the Church part 1/6 apasa (click) pe imagine

Psychology and the Church part 2/6
Psychology and the Church part 3/6
Psychology and the Church part 4/6
Psychology and the Church part 5/6
Psychology and the Church part 6/6

Comentarii
 1. Syme spune:

  Dar atunci nu poate fi adus un argument prin care să spunem că nu ar trebui să ne lăsăm modelați după modelul organismului omenesc și ar trebui să renunțăm să mergem la medici pe motiv că vrem să fim modelați trupește după cine știe ce trup spiritual vom îmbrăca în lumea de apoi?

  Veți spune poate că una este povestea trupului și alta este cea a sufletului. Dar să nu uităm că nici unul, nici altul nu sunt cu totul „reparate” în această lume de simplul fapt că devenim ai lui Hristos. Așadar pe ce criteriu renunțăm la o reparație umană în cazul sufletului dar o acceptăm în cazul trupului?

  Mai mult de atât, este destul de evident astăzi că există o corelație a psihicului cu creierul uman. Sufletul se poate manifesta atât cât creierul îi permite. În acest context, a lucra la sufletul omului, cel puțin ca efect pare a fi legat și de a lucra la o bucată din trupul lui.

  Nu contest prin toate acestea importanța rugăciunii și a asemănării cu Hristos, dar cred că o viziune de excludere pur și simplu a ideii de consiliere este destul de nejustificată aici. Odată consilierea psihologică nu se presupune a fi „repararea caracterului”. Nu merge nimeni la psiholog pentru că vrea să fie mai onest.

  Probabil faceți o confuzie între „roada Duhului”, care este în principal în domeniul caracterului și „roada consilierii psihologice” care nu este specifică reparațiilor de caracter. Nu spun că Dumnezeu nu ne poate repara și problemele care nu sunt de caracter. Le poate repara. Dar la fel ne poate repara și inima. Și totuși mergem la cardiolog.

  Mult bine vă doresc.

  • Aici vorbim despre Psihologia comportamentului uman care are pretentia sa ne corecteze comportamentul conform unor standarde stabilte intr-un ” Manual”. Cat de realtive sunt aceste standarde se vede din faptul ca acesta dupa prima aparitie a adaugat alte si alte (de la peste 100 s-a ajuns la peste 300 de diagnostice) stari comportamentale ca fiind boala psihologica.
   Astfel am ajuns la situatia in care aproape nici un om nu mai poate fi considerat sanatos menatal-psihologic comportamental.
   Un lucru pe care il sustinem ca si crestini este ca avem toate resursele in crestinism de a avea parte de o consilere autentica. In America s-a ajuns la situatia stranie ca parintii nu mai pot da un sfat copiilor lor ci trebuie sa-i lase sa fie dusi la un psiholog. Si daca nu reuseste demersul atunci puscariile pentru adolescneti se ocupa sa-i disciplineze si au libertatea s–o faca prin toate metodele.
   Si ma intreb cine il cunoaste mai bine pe acel copil,adolescent sau tanar, cine este interesat mai mult in bunastarea lui,cine poate petrece cel mai mult timp cu acesta ? Oare nu parintii ? In film sunt aduse argumente impotriva pretentiei de stiinta a tot stiitoare a psihologiei in domeniul acesta. Merita vazut !

  • adela eftimie spune:

   Faceti ca multi altii o mare confuzie intre medic si psiholog.Psihologia NU se studiaza la Facultatea de Medicina.Psihologul nu e medic.Problemele vietii nu sunt boli mintale.Mintea nu e identica cu creierul(= organ).Mintea trece de dimensiunea fizica a omului(si animalele au creier),scapa de sub controlul stiintei si nu poate fi bolnava.In timp ce un om poate avea un creier bolnav(imbolnavit) nu poate avea o minte imbolnavita dar poate avea o minte pacatoasa..Dumnezeu a creat mintea umana pentru a-L cunoaste si pentru a alege sa-L iubeasca,sa-L creada si sa-L asculte.Etichetarea alcoolismului ca fiind boala ne absolva de responsabilitate pentru actiunile noastre.Acelasi lucru e si cu homosexualitatea.Biserica primara a supravietuit fara psihologi profesionisti.De-a lungul secolelor ei au obtinut victorii prin Isus ,rezolvandu-si problemele prin predicare,invatare si sfatuire cu ajutorul Cuvantului lui Dumnezeu.Pe piata psihoterapeutica exista astazi peste 200 de abordari terapeutice diferite si peste 10 000 de tehnici.Majoritatea se contrazic reciproc..William Kilpatrik dupa cce a inteles ca devotamentul lui pentru psihologie il departeaza mult de credinta biblica a scris:”In ciuda crearii unei adevarate armate de psihologi,specialisti in psihometrie, de consilieri si de asistenti sociali nu se vede nici o micsorare a numarului de boli mintale,de sinucideri,de alcoolism,de toxicomanie,de purtare brutala fata de copii,de divorturi,de crime si de tot felul de raniri corporale in general.Contrar la ceea ce se putea astepta intr-o societate studiata cu atata grija si asistata de atatia experti in sanatate mintala,s-a produs o crestere a procentului in toate aceste domenii”
   .

 2. vorba aia: e multe psihologii si unele de-a dreptul ciudate. ce sa mai vorbim de societate. in cazul asta si unele familii sunt de speriat. in principiu sarcina familiei e cea indicata, dar in practica, chiar si in us multe familii sunt parca altceva.

 3. Daca blogul dvs se incadreaza in criterile blogosferei crestine http://blogosferacrestina.blogspot.com/ va rugam sa il inscrieti, spre folosul tuturor.

 4. sorin spune:

  Frate Daniel

  Te invit la Conferinta STRAJERILOR dela BAILE FELIX care va incepe vineri 26 august 2011 la hotelul PADIS din BAILE FELIX.Mai multe informatii pe http://www.strajeri.ro.Evenimentul va fi precedat de SCOALA DE VINDECARE PRIN CUVANT ( CONSILIERE BIBLICA ) .Te incurajez sa vii daca poti asa cum ti -ai exprimat dorinta bineinteles daca ai posibilitatea.Daca esti un cautator sincer al ADEVARULUI,DUMNEZEU TE VA AJUTA.Sunt 3 metode de vindecare : marturisire +consiliere bazat pe textul din IACOV 5 : 16,darul vindecarii exercitat de crestini imputerniciti de DUHUL SFANT si ultima credinta personala.

  Sorin – Oradea

  Dumnezeu sa te binecuvinteze

 5. tudor spune:

  O viata traita sincer dupa scriptura te face capabil de a creste copilul mai bine decat o armata de psihologi, intrebarea noastra este cat suntem de dispusi sa ne bazam pe Cuvant.Este o povestioara despre un om care vrea sa salveze de la inec pe altul si se arunca in apa….nu stia sa inoate.
  Un crestin adevarat nu „legalist” este mai eficient decat un psiholog.Am inceput psihologia si am fost atat de dezamagit incat am renuntat .
  Pe langa influenta buna a parintilor mai este cea a colegilor de scoala , nefasta de cele mai multe ori, si cea din adunare…..E destul de greu de stabilit echilibrul.
  Sotia unui frate drag brusc a hotarat ca nu l-a iubit niciodata, ca totul a fost o minciuna .Pare ca nu intelege ce este o casatorie , nu asculta de nimeni si traiesc impreuna dar …separat.Pastorul nu avea obiceiul de a face vizitele pastorale si nu are acum autoritate asupra ei.Comunicarea cu alte surori sau frati era de suprafata, toti ii considerau o familie model pana ce fratele , lider in adunare ,a marturisit ca lucrurile nu stau bine.Toti credeau ca adunarea lor nu prea mare merge f bine….pana s-a ivit o problema care nu pot sa o rezolve.
  Biserica poate fi ostila prin indiferenta.
  Noi suntem chemati sa „reparam” aceasta lume nu doar sa traim mai moral un pic decat paganii.Pentru asta ar trebui ca biserica sa fie o relatie adevarata nu doar cateva ore pe saptamana in care facem o activitate comuna.

 6. Va invitam sa aruncati o privire peste Blogosfera Crestina !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s