Vasile Motrescu un „bandit” penticostal din Bucovina

Posted: martie 2, 2011 in comunism, persecutie
Etichete:, , , , ,

Vasile Motrescu,”un bucovinean inalt imbracat in haine nationale” este unul din partizanii din Romania care au luptat ca si partizani sau „banditi” cum le spunea securitatea, pentru inlaturarea comunismului si a ocupatiei sovietice din tara.
La varsta 24 de ani se alatura partizanilor, care opuneau o rezistenta armata impotriva comunismului alimentati de speranta ca intr-o zi vor veni americanii si vor ajuta la eliberarea de ocupatia sovietica. Aceasta speranta a fost intretinuta si de posturile de radio „Europa Libera” si „BBC”.
Timp de aproximativ 14 ani, intre anii 1944-1958 a experimentat o viata de fugar fiind singurul partizan(exista o singura exceptie) care a scris un jurnal si care a fost posibil sa fie citit find in dosarul de la securitate . In jurnalul acesta a scris si 14 poezii. In cartea Rascumpararea, Memoriei Vasilica Croitor il prezinta ca unul care s-a convertit la penticostali dupa ce a primit o Biblie de la niste ciobani in muntii Bucovinei.
De altfel cand a fost arestat se afla ascuns de vreo doi ani in casa familiei Sfichi din Galanesti,raionul Radauti care l-au cunoscut pe Dumnezeu prin intermediul lui Vasile Motrescu.
UPDATE PUTETI VIZIONA apasand pe legatura asta Recurs la Cazul Motrescu

Credinta in Dumnezeu …a fost arma mea cea mai puternica. In acesti ani de prigoana si viata amara mngaierea sufletului meu a fost Biblia de care sunt hotarat sa nu ma despart pana la sfarsitul zilelor mele… (din Jurnalul lui Vasile Motrescu)

Fratele lui a construit casa pe care o visa si care a fost schitata in detalii in jurnalul sau.

Comentarii
 1. George W.Galis spune:

  Cand Alexandru Macedon a prins un pirat, a fost o discutie interesanta intre cei doi:Eu a spus piratul jefuiesc cate o corabie din cand in cind, si
  lumea i-mi spune caci sunt bandit. Iar tu jefuiesti
  tari si omori zecii de mii de oameni si lumea te onoreaza si te stimeaza. Dece? In perioada 1943 sa nascut si s-a organizat Miscaea de rezistena impo-
  triva comunistilor, peste tot in tara s-au retras in
  munti. S-a aflat caci la Ialta Churchill, Rosevelt
  si Stalin au impartit Europa de este sa le-o da rusilor. Churchil a spus despre romanii ca sunt tigani. Iata tradatori care au impartit lumea asa
  cum au vrut ei. In banat in muntii a fost o miscare de rezistenta. La Caransebes am fost martor ocular la o ciocnire dintre partizai si securitate. Deci
  sa nu vorbim de rau despre lucruri pe ccare nu le sim.GWG

 2. @ George Galis Daca pentru comunisti partizanii au fost „banditi” pentru noi sunt eroi romani care au iubit Tara si libertatea pana acolo ca au ales sa lupte pentru ea cu arma pana la moarte . exista si alte filme depre partizani chiar probabil si despre cei din Caransebes .
  aveti aici prima parte a filmului despre Motrescu Vasile http://www.56.com/u12/v_NTc5MzAyMjU.html

  • Remus spune:

   Eu gasesc ca, atunci cand Dumnezeu pune un jug peste un popor, nu ai voie sa te ridici la rebeliune. Cazul Nebucadnetar este o dovada vie cu privire la instaurarea unor regimuri totalitare ( vezi Ieremia 27:8 ).
   Dupa Scriptura toti acesti partizani care s-au impotrivit regimului comunist din punct de vedere politic, nu sint altceva decit niste razvratiti care si-au luat plata pentru nelegiuirea lor.Da , dintr-un punct de vedere patriotismul lor si spiritul de dreptate trebuie apreciat, dar noi trebuie sa judecam din punct de vedere al Scripturii. Deci, din acest punct de vedere se pare ca lucrurile stau altfel decit ne imaginam noi.
   Comunismul din Romania nu a fost altceva decit un jug pe care Dumnezeu l-a pus peste natiunea romana. Cine si-a vazut de treaba lui si nu s-a ridicat impotriva regimului nu a avut de suferit, asta mai putin pentru oamenii politici din perioada interbelica si cei pe care comunistii i-au persecutat fara motiv dupa instaurarea regimului comunist pentru a slabi opozitia.

   • Ianchis Ioan spune:

    @Remus
    Ai dreptate ca evreii si mai ales imparatul Zedechia a primit mesaje prin profetul Ieremia sa se supuna Babilonului pentru a-si pastra viata, lucru pe care Zedechia nu l-a facut, si l-a costat mult.
    Dar tot in Biblie sunt relatate multe situatii in care poporul lui Israel s-a sculat la lupta impotriva celor ce ii cotropeau tara. Intr-o lupta impotriva unei coalitii siriano-amonita Ioab, capetenia ostirii lui Iuda il incurajeaza pe fratele sau Abisai:
    „Fii tare, si sa ne aratam plini de barbatie pentru poporul nostru si pentru cetatile Dumnezeului nostru; si Domnul sa faca ce va crede!” (2Sam. 10:12)
    Daca partizanii au inteles sa lupte pentru tara lor, pentru poporul lor si pentru familiile lor, care erau amenintate cu bolsevizarea, cu rusificarea, cu ateizarea si pentru asta tu-i numesti razvratiti,
    „nu sint altceva decit niste razvratiti care si-au luat plata pentru nelegiuirea lor”, ca sa te citez pe tine. Sa inteleg ca liderii cultului penticostal care au vandut pe fratii lui Christos comunistilor, si implementat in biserici politica comunistilor inlaturand lucrarea Duhului Sfant din biserici si pe slujbasii lui Dumnezeu din slujbele duhovnicesti in care Dumnezeu i-a randuit, sa cred deci, ca acesti lideri, colaboratori ai securitatii si a tuturor organelor ateist-comuniste, sunt oameni de laudat si ca ar trebui sa li se inalte statui? In timp ce memoria razvratitilor „banditi” (cum ii numea Securitatea) ce „si-au luat plata pentru nelegiuirea lor” (ca sa te citez tot pe tine) dandu-si viata pentru tara lor, pentru poporul lor si pentru familiile lor ar trebui murdarita?
    Curios, rusinos si nedemn rationament!!!

    • Remus spune:

     Ianchis Ioan,

     este trist ca tu nu ai inteles contextul vorbirii mele in totalitate. Apoi nu uita ca noi traim in perioada Noului Testament cind s-a terminat cu razboaiele in numele lui Dumnezeu. Invatatura Noului Testament arata ca Dumnezeu a schimbat unele reguli din Lege.
     Deci ca atare, crestinismul in ziua de azi nu mai are nimic a face cu razboiul fizic. Iar cit despre supunerea la autoritati, cred ca invatatura Nou Testamentala este cit se poate de clara.
     Ai vazut tu vreun crestin din cei mentionati in Noul Testament sa se ridice la revolta impotriva stapanirii din vremea aceea ??? Dumnezeu iti da voie sa protestezi , dar nu iti permite sa te ridici la rebeliune. De fapt si problema cu protestul este discutabila in conditiile in care Noul Testament ne cere si ne obliga sa suferim toate nedreptatile fara sa ne impotrivim, exact asa cum a facut Domnul Isus.
     Si concluzia este asa: ca unde este Lege, nu este tocmeala.

 3. dumitru muresan spune:

  cand dumnezeu pedepseste o tarta cum nea-u pedepsit pe noi nu ai voie sa te inpotrivesti.ma inca sa-l rogi pe dumnezeu sa nu o faca..cine hotareste..dumnezeu.daca nu ne place ce face dumnezeu i-l putem inplora prin rugaciuni si cereri.
  poate crereile noastre sa aiba un efect pozitiv.
  tara noasta e pedepsita de peste 60 de ani..
  suntem fii ai romanmiei dar nu n-e mai putem intoarce
  ca nu mai avem la ce si daca as-i merge in tara unde sa locuiesc./comunisti mea-u daramat casa cu ce drept

  suntem pribegi si doar gndul n-e este la tara..

 4. Radu Oprea spune:

  interesanta relatarea despre Vasile Motrescu !
  …a fost un om care s-a sacrificat pentru neam !
  a iubit poporul roman,dar l-a iubit si pe Dumnezeu,
  …….daca veneau alte vremuri,cu siguranta ca unii
  nu mai foloseau la adresa lui termenul de „bandit”,
  ci unul de „erou” !

 5. dragan spune:

  nu este adevarat ca este ultimul partizan din romania mai esti si gavril vatamaniuc deci se ia in calcul oricum vasile motrescu este un adevarat roman si tare mult as vrea sai strang mana.DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE.

 6. liviu spune:

  a fost ortodox 100%

 7. constantin nistor spune:

  DIN INTAMPLARE AM DAT DE ACEASTA PAGINA ,SI POT SPUNE CA CUNOSC TOATA ISTORIA PARTIZANILOR. Posteaza ( pp-lc timis-timisoara ) >www.variantacojocaru.ro <

 8. ilie craciun spune:

  dupa ce am vazut filmu sincer sint mai mindru ca orcind ca sint vicovian si remezan si vecin . iam cunoscut frati lui vasile mutresu si erau oameni foarte hotariti.dumnezeu sai odihneasca in pace. de mic mia placut sa ascult povest despre mutrescu de la batrini din sat. acum leam ascultat oficiale sint uimit de tot ce a facut pentru mindra bucovina.

 9. Mirel spune:

  Ce tara e aia in care un comunist ateu ca Ilici ajunge presedinte iar eroii care au refuzat comunismul sunt marginalizati , uitati intr-un colt de lume ? Gavril Vatamaniuc ar trebui sa primeasca onoruri la cel mai inalt nivel de stat , sa fie invitat si decorat de presedintele tarii , iar partizanilor ucisi in muncti sa li se ridice statui !

 10. […] copil și partizanii aveau nevoie de mâncare și părinții lui le duceau. Gândul mi-a fugit la Motrescu, un partizan care s-a pocăit în munții Bucovinei. Cât de zadarnică a fost lupta partizanilor, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s