Iosif Ton recunoaste

Posted: noiembrie 30, 2010 in fundamentalism, lideri spirituali, Uncategorized
Etichete:, , , ,

Intr-un articol publicat pe pagina de internet a „Strajerilor” fratele Iosif Ton clarifica mai pe larg pozitia privind declaratia publica, cu privire la simpatia lui fata de carismatici si trecerea lui in aceasta tabara Reactia domniei sale fata de criticile si intrebarile ridicate mi se pare marcata de amaraciune si nedreapta.

De îndată ce te declari carismatic, caută în internet și îți atribuie toate aberațiile altor carismatici și toate greșelile lor de doctrină, de învățătură, de mod de viață. Lucrul acesta este o nedreptate și ”nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu? Nu vă înșelați în privința aceasta!” (1 Corinteni 6:9).

Nu au fost o nedreptate aceste critici ci reactia normala a unor oameni care nu au stiut despre aderenta domniei sale la invataturile si practicle carismatice. Nu a fost nedreapta. Cei care sunt lideri spirituali si influenteaza prin invatatura lor, viata si gandirea multor oameni ar trebui sa se astepte la asemenea reactii cand brusc isi schimba teologia si simpatiile. Cred ca Iosif Ton datoreaza ceva explicatii celor carora l-au urmat ani de zile, si care au luat unele decizii in viata influentati de autoritatea care pretindea ca o detine in calitate de slujitor a lui Dumnezu
Personal in vremea comunismului am ascultat si mi-au fost de mare folos predicile care erau transmise la radio Europa Libera. Dezvaluirea cum ca a fost pentru un timp colaborator al securitatii mi-a produs o mare dezamagire, dar oricum am fost pregatit de multi ani sa invat sa nu ma incred in oameni, pentru ca „blestemat este omul care se increde in om”.
Am crescut intr-un mediu penticostal care seamana cu ceea ce s-ar parea ca unii abia acuma descopera. Excese si manipulari au fost si au fost criticate de fratii”sanatosi in credinta”.
Fratele Iosif Ton recunoaste ca exista aceste probleme in tabara carsimaticilor si asta este bine.

Sa redefinim situatia. A fi carismatic înseamnă a crede că Domnul Isus n-a abandonat războiul împotriva împărăției lui Satan după o primă generație și Duhul Sfânt n-a încetat să-i echipeze pe credincioși cu darurile miraculoase necesare pentru această luptă. În războiul acesta sunt și aberații și exagerări și greșeli de învățătură. Dar acestea nu pot fi atribuite tuturor carismaticilor.

Sper sa trateze cu obiectivitate si biblic aceste excese caracteristice carsimaticilor si penticostalilor.
Cat despre formele acestea de inchinare pe care le considera mai dinamice ,eu unul m-am confruntat cu ele. Dupa revolutia din decembrie 1989 cand au inceput sa vina cei din vest ,au adus cu ei un nou stil de muzica si alte manifestari care tin de inchinarea exterioara. Nu vad de ce ar fi mai nespirituala o cantare in biserica care seamana a romanta sau a „doina” sau cu muzica de pahar sau muzica clasica. Aceste chestiuni nu sunt de esenta , a te inchina in duh si in adevar asta conteaza.
Era moda cu batutul din palme si ridicarea mainilor . Eu am spus ca daca fratii mai batrani nu ne lasa sa batem din palme sau sa ridicam mainile acum nu ma obligati voi sa bat din palme sau sa ridic mainile. Va rog !

Comentarii
 1. […] şi ethos-ul mişărilor de tip carismatic (guest post Otniel […] (mariuscruceru.ro) 3. Iosif Ton recunoaste (danlucescu) 6. Iosif Ţon – Clarificări (lascaupetru) 8. Mai multă acribie, stimate frate […]

 2. […] şi ethos-ul mişărilor de tip carismatic (guest post Otniel […] (mariuscruceru.ro) 3. Iosif Ton recunoaste […]

 3. […] şi ethos-ul mişărilor de tip carismatic (guest post Otniel […] (mariuscruceru.ro) 3. Iosif Ton recunoaste (danlucescu) 7. Iosif Ţon – Clarificări (2) (lascaupetru) 10. Mai multă acribie, stimate […]

 4. […] şi ethos-ul mişărilor de tip carismatic (guest post Otniel […] (mariuscruceru.ro) 4. Iosif Ton recunoaste (danlucescu) 7. Iosif Ţon – Clarificări (2) (lascaupetru) 12. Mai multă acribie, stimate […]

 5. […] Alina Birgean (mariuscruceru.ro) 7. De Straja Imprejurul Turmei (vasilealexandrutalos) 9. Iosif Ton recunoaste (danlucescu) 10. Iosif Ţon – Clarificări (2) (lascaupetru) 15. Tulbură-ne, Doamne! […]

 6. Tole Samuel Beniamin spune:

  Deci stimabilii mei, as vrea un singur lucru sa spun. Ce va tot muscati atata si va ofensati. Nu am vazut pana acum pe fratele Iosif Țon să arunce cu vorbe negandite, așa cum fac unii fără să stie.

  Studiati invatatura fratelui Iosif Țon, învățătură primită de la Dumnezeu, cred eu, și va rog abia apoi veniti si dati-va cu parerea.
  După ce ați studiat îndeajuns vă rog aduceți-mi si mie clar locul în care fratele Iosif s-a abătut de la învățătura biblică. Nu zic ca nu se poate dar eu unul nu am gasit încă.
  Un om pe care Dumnezeu l-a folosit și încă îl mai folosește cu putere, cred eu ar merita mult mai mult respect.

  • Cu tot respectul fiecare poate sa-si exprime parerea personala. Si noi am spus vorbe „gandite”. Am citit cateva din cartile fratelui Ton dar citesc si alte carti produse si de alti autori crestini. Fiecare om are limitarile sale. Citesc si Biblia.

 7. IUDITA YOUNG spune:

  In toate doctrinele, daca le privesti si analizezi de la distanta, sunt chestii cu care nu esti de acord chiar daca faci parte din tabara respectiva. Puneti singur intrebarea ..de cate ori ai fost pe scaun la biserica si ai putut sa vezi ca unele chestii nu sunt obligatori conform Bibliei, sau unele sunt chiar iesite din context?.Dar totusi te simti chemat in biserica respectiva…stii ca acolo te vrea D-zeu…Cine suntem noi sa aratam cu degetul la ce face cineva? Daca ” vezi pe un frate pacatuind ,roagate pt el” spune Biblia.Oare asa facem? Sau incepem sa pacatuim prin al judeca si condamna?….Isus a fost judecat de cei ce trebuiau sa fie lideri spirituali ca a stat la masa cu pacatosii.Oare a stat la masa ca sa pacatuiasca sau ca sa aiba oportunitatea dea vorbi cu ei despre D-zeu…..???….Cine suntem noi sa spunem ca doar o anumita dominatiune va fi mantuita ?..Te-ai intrebat vreodata de ce Biblia nu-ti cere sa fi baptist,pendicostal,ortodox dar iti cere sa te pocaiesti?

  Romani 10:9-13
  Daca Il marturisesti,deci cu gura ta pe Isus ca Domn si daca crezi in inima ta ca D-zeu L-a inviat din morti,vei fi mantuit.
  10 .Caci prin credinta din inima se primeste neprihanirea si prin marturisirea cu gura se ajunge la mantuire.
  11.dupa cum zice Scriptura:Orcine crede in El nu v-a fi dat de rusine.
  12.Intr-adevar,nu este nici o deosebire intre iudeu si grec;caci toti au acelasi D-zeu care este bogat in indurare pentru toti cei care-L cheama.
  13.Fiindca oricine v-a chema Numele Domnului va fi mantuit.

  A marturisi ca este El este Domnul…inseamna ai urma invatatura.!..Daca tu esti mai luminat in alte lucruri decat altul ,impartaseste-le ,daca D-zeu te-a chemat la asa ceva!Dar nu judeca daca lumina ta nu a fost dezvaluita altuia si nu il judeca..mai degraba roaga-te pt el …pt ca cel ce face lucrarea ..si atinge inimile e Duhul Sfant ,care a fost trimis dupa ce Isus s-a inaltat la cer …las-L pe El sa isi faca lucrarea…tu fati partea ta de rugaciune…..cum am mentionat mai sus ,daca crezi ca cineva a pacatuit ,roaga-te!…..Si apoi,la urma urme…de cand si pana cand te-a pus D-zeu sa fi barfitorul Romaniei?…Nu am auzit inca de o astfel de pozitie duhovniceasca.Am auzit de incurajator,de cel care intareste si zideste.Oare astfel de iscodiri intaresc, zidesc pe cineva sau mai degraba aduc mai multa dezamagire in poporul lui D-zeu?Oare astfel de lucruri nu omoara pe cei care inca nu sunt maturi in El, care inca au nevoie de lapte ca si hrana spirituala?Imi place o fraza pe care o persoana a mentionat-o in unul din raspunsuri:”ce va tot muscati atata ,fratii mei” …Exact!!!!…Suntem chemati la al vesti pe El, sau la a ne manca unul pe altu..,la a ne certa intre noi de la chestii cu care nu suntem de acord?…Exista o zi a judecatii…Lasati-L pe Cel ce trebuie sa judece sa judece la sfarsit,iar noi hai sa ne umplem timpul cu vestirea evangheliei sifacerea de ucenici..Cei maturi in Domnul vor da socoteala de faptele lor ,pt ca il cunosc pe el si stiu ce fac.Dar tu?….Iti vine sa te patezi si murdaresti in halul asta cand timpul secerisului e as de aproape,sfarsitul e aici ,….Auzim de razboaie si vesti de razboaie,de cutremure …si noua ne arde de batai….Cu ce suntem mai buni decat fariseii si iudeii din vremea lui Isus care nu l-au inteles si nu s-au lasat atinsi de cuvantul lui ?..Nu va lasati inselati si distrasi de lucruri marunte care nu te ajuta pe tine sa iti castigi cununa!..Mai bine fi un lucrator in Imparatia Lui care nu are timp sa Judece ..caci judecata nu e a noastra…Inchei cu un pasj din Biblie si un sfat:

  „nu judecati ca sa nu fiti judecati „.MATEI 7:1-3
  „nu va atingeti de un uns al Domnului …..Aduceti-va aminte de David care nu s-a atins de Saul, .cil-a numit”UNSUL DOMNULUI”.

  Aveti grija cu ce va jucati ,fratilor!!!!!!

  • Nu sunt numai judecatorul Romaniei ci si in Africa de Sud si prin America si ceva prin Europa etc. Dar acum Iudita te-ai facut judecatorul meu ? 🙂
   Mai exista o judecata in alt sens decat cel pe care il reclami. Judecata adica a evalua ceea ce cunosti despre lucrarea si calitatile moarle si spirituale ale unei persoane. Acest fel de judecata nu numai ca este acceptabil ci chiar recomandat cand Isus a spus „…bagati de seama sa nu va insele cineva …”
   Celalalt fel de judecata,Judecata finala adica viata vesnica rasplatiri sau condamnarea vesnica a cuiva intr-adevar este treaba lui Dumnezeu.

 8. […] Daniel Lucescu: Iosif Țon datorează ceva explicații celor cărora l-au urmat ani de zile […]

 9. marius spune:

  Domnul sa-l binecuvanteze pe fratele Ton, a facut un pas f.mare in decizia care a luat-o , impactul o sa fie mare in randul crestinilor care cauta o viata mai profunda in Cristos. Inca o data Domnul sa il binecuvanteze!

 10. elisa spune:

  Este vorba dsepre lupii rapitori; daca nu judecam singuri care sunt, desi sunt asezati intre noi, ne vom lua dupa urmele lor.
  Diferenta pe care o face acum Iosif Ton intre evanghelii si epistole mi se apre periculoasa.
  domnul ne-a dat judecata sa judecam, ca a nu ajungem la Judecata mare.
  Ereziile nimicitoare care se strecurau inca din vremea apostolului Pavel, au fost combatute de el. care il indruma si pe Timotei,asa precum fartele Marius pe tineri si nu numai;
  sa se fereasca de invavaturi straine.
  Dumnezeu ne lasa in voia mintii pacatoase din pricina trufiei, pacatul capital.
  Toata viata ai fost un om mindru, care asteptai onoruri de pretutindeni(uitaind ca ai tradat fratii zeci de ani) :primesti pedeapsa de a cadea in propria mindrie:”am descoperit un nou crestinism”parca asa spune domnul Iosif.

 11. eugen spune:

  Pentru Daniel Lucescu
  Daca oamenii l-au urmat pe Iosif Ton si nu pe Hristos atunci este problema lor. Din zecile de predici pe care le-am auzit rostite de Iosif Ton, in nici una Ton nu a indraznit sa spuna: urmati-ma pe mine ci a spus Urmati-l pe Hristos. Ca oamenii au facut din Ton un idol este treaba lor dar Biblia spune ca blestemat este cel ce se increde in om.

 12. eugen spune:

  Marea problema a bisericilor de astazi este ca avem o gramada de oameni la amvoane care CUNOSC DESPRE DUMNEZEU si prea putini oameni care sa-l CUNOASCA PE DUMNEZEU.
  „Teologia este discursul rațional despre Dumnezeu”
  Si un ateu daca vrea, poate sa cunoasca o gramada de lucruri DESPRE DUMNEZEU. Ca sa il CUNOSTI PE DUMNEZEU insa, iti trebuie in primul rand credinta si apoi trebuie sa si o relatie personala cu Dumnezeu.
  Cand vad o gramada de pastori si teologi care vorbesc de rau pe un semen de-al lor, cand ii vad cate ura, invidie si minciuna se revarsa din sufletul lor, nu pot sa spun decat ceea ce a spus Domnul Isus: Voi aveti de tata pe diavolul pentru ca ma urati si nu impliniti ceea ce va spus. Cine uraste, minte, vorbeste de rau nu este in nici un caz plin de Duhul Sfant ci este plin de Satana, fie ca e pastor baptist, penticostal, teolog, decan sau rector de seminar teologic.

 13. Aici un articol din 2009 postat de Danut Manastireanu privind nevoia de reconciliere intre evanghelicii romani si Iosif Ton http://danutm.wordpress.com/2009/08/09/despre-iosif-ton-si-nevoia-de-reconciliere-intre-evanghelicii-romani/

 14. Ce s-ar fi intamplat daca Iosif Ton nu ar fi colaborat cu securitatea Unul din raspunsuri posibile poate fi gasit in acest articol http://mariuscruceru.ro/2010/12/24/our-greatest-mistake-the-desire-to-survive-iosif-ton/

 15. Ionica spune:

  Cand a devenit Iosif Ton „eretic”? In 2010?
  El marturiseste ca a fost botezat cu Duhul Sfant (cu „semnul” vorbirii in alte limbi) inca din 1969.
  In tot acest timp baptistii au ascultat invataturile unui eretic? (culmea e ca majoritatea din ei declara ca i-a „zidit”).
  Cum pot sti baptistii ca cei care-i invata astazi nu sunt tot eretici?

 16. […] The busiest day of the year was November 30th with 857 views. The most popular post that day was Iosif Ton recunoaste . […]

 17. Ionica spune:

  Consider ca Dumnezeu l-a pus la zid pe Iosif Ton.

  Cand fiica sa a inceput sa frecventeze o biserica carismatica (ba inca a si fost botezata cu Duhul Sfant, cu „semnul” vorbirii in limbi), Iosif Ton ar fi putut sa aduca argumente (ale baptistilor) impotriva acestei experiente. Dar (ca sa ramana credincios adevarului) a trebuit sa-si dezvaluie experienta (bine ingropata) din 1969.
  Iar cand fiica sa a fost vindecata, ar fi putut pretinde ca fratele de la Oradea este un ratacit si lucreaza cu ajutorul lui Belzebut.
  Dar a trebuit sa admita ca el s-a rugat atatia ani iar Dumnezeu s-a indurat si a lasat vindecare.

  In acelasi mod a procedat Isus cu cei 10 leprosi (si pe ei i-a pus la zid), i-a trimes la preoti ca sa-I fie martori. Ne putem imagina cu usurinta reactia preotilor, asa ca doar samariteanul a fost liber sa se intoarca si sa-i multumeasca Domnului. Preotii au inchis gura celorlalti 9, asa cum au incercat s-o inchida pe a tuturor credinciosilor (avem relatarea cazului orbului din nastere – pe care l-au dat afara din sinagoga).
  Acum a fost randul lui Ton sa fie dat afara din „sinagoga”. Ma bucur ca nu si-a inchis gura chiar daca l-a costat foarte mult.

  Ma gandesc la fratii (baptisti) care l-au sustinut in rugaciune, pentru vindecarea fiicei lui: nu se bucura ca Dumnezeu i-a ascultat? ca Dumnezeu e viu si adevarat, plin de mila si de indurare si ne iubeste cu dragoste fierbinte?

 18. vali spune:

  cand il vedeam simteam ca il vad pe satan

  • Nu te baza pe simturi! S-ar parea ca ai viziuni ? Totusi probabil trebuie sa ne limitam sa-l vedem ca pe fratele nostru cu greseli ca oricare dintre noi care nu suntem „dumnezei” ! 🙂 Pe de alta parte cred ca dezamagirea nostra poate fi mare cand si adularea nostra fata de cineva a fost mare !

 19. ilie belciu spune:

  Cred că ar trebui să privim cu răbdare şi încredere în Dumnezeu tot ce se întâmplă. E dureros că unii din cei ce se consideră pocăiti acum î-şi arată inteligenţa în ai umili pe alţii.
  Mântuitorul nostru nu ne dă dreptul la asemenea abordări. El spune lăsaţii…. Eu cred că aceşti oameni care-şi dau cu părerea au uitat că există Dumnezeu acel care cordonează totul în univers de aceea nici nu au răbdarea să vadă cât de departe vor marge carismaticii, străjeri şi alţii de acest gen. Cei ce consideră că apără baptismul apără doar nişte moaşte, ei preiau în vremea noastră atitudinea lui Uza… O vor plăti, pentrucă ce seamănă omul aceea va secera. Treziţi-vă până nu e prea târziu, crezi ce vrei şi lasă-i pe alţi să creadă ce vor fi convins că răsplata o dă Dumnezeu tuturor, Dar duhul de a judeca aparţine diavolului, fugiţi de el!!!!!!!!!!!!!!!
  Ilie Belciu

  • Sunt tot felul de judecati unele ne sunt interzise, altele ne sunt poruncite sau recomandate, ramanem sa distingem ce si cand … Oricum avem rabdare sa vedem unde merg „strajerii” etc dar nadajduim s-o ia pe „calea ingusta „

 20. oana spune:

  Dragii mei frati,am fost crescuta la penticostali de mica dar pt ca sustineau prezenta DUHULUI SFINT doar daca vb in limbi am decis sa plec acolo unde am simtit ca pot sa cresc si sa inteleg mai multe despre DUMNEZEU,a fos cultul baptist,dar credinta mea conform scripturii ca darurile DUHULUI SFINT sint active SI AZI nu mi-am abandonat-o,cu fratele IOSIF TON am crescut mult in credinta si am mai stiut un lucru foarte important ca am pornit pe drumul credintei ca sa-l urmez pe CRISTOS ca fratele ton sau alti au avut caderi sau poticneli am fost datoare sa ma rog pt ei nici de cum sa intorc spatele lui CRISTOS ,ma bucur cind pot sa cueg lucruri ce ma zidesc dar sa judec nu e treaba mea ci sa-mi fie mila dar nu aceea fatarnica ci chiar sa sufar si sa ma rog credinta nimanui nu trbuie sa intr in declin cind un frate nu mai raspunde pretentiilor lui ci sa stie ca el urmeaza pe CRISTOS nu pe fratele fata de care are doar obligatia de al ajuta sa creasca rugind pe DUMNEZEU CARE schimba inimi salucreze. ACUMA eu sint la baptisti de 15 ani si cind am plecat de la penticostali aveam si darul vb in limbi (inca il mai am)dar am considerat ca acest dar nu e asa de important de practicat ci mai important e sa am o viata schimbata fara ura si sa stiu sa ma raportez corect la un conflict cum sa iert sa-l cunosc pe ISUS ,S-A INTIMPLAT CA INTR-O NOAPTE SA-MI VB DUMNEZEUcu privire la comportamentul gresit si consecintele ce vor urma daca nu se schimba,asa ceva nu mi s-a mai intimplat dar nici nu am fost f surprinsa pt ca eu recunosteam puterea DUHULUI SFINT de a lucra si azi ,acuma veti spune ca poate nu a fost DUMNEZEU dar va spun fratilor cid iti vb DUMNEZEU toata fiinta ta stie ca e EL si te inchini nu treb sa se prezinte ,ACUMA de 3 ani DUMNEZEU ma cheama la o lucrare speciala vb prin cartile ce le citeam dar am facut ca MOISE ba ca nu sint si altii ba ca e ceva nou ba ca nu voi fi intleasa si iata ca DUMNEZEU mi-l scoate inainte pe fratele IOSIF TON dar e o minune acum chiar voi incepe lucrarea cu riscul de a fi data afara de la baptisti,cartile lui PETER HORROBIN sint grozave chiar cartile si invatatura care nu stiam multe despre ea o traiesc si fratii misionari di ETIOPIA nu am vb cu ei de 8 luni (tot baptisti)si nu prea aveam curajul sa le spun ce citesc dar surpriza si ei citeau aceeasi carte haideti sa facem practica evanghelia lui ISUS mearga bolnavii vindegati sa legam duhurile si sa fie cu adevarat o mare trezire va recomand cartile AUTORITATE IN RUGACIUNE ,RUGACIUNEA DE MIJLOCIRE va va aduce multa invatatura si explicatia de ce nu se intorc cei din familiile noastre la DOMNUL

 21. oana spune:

  Fratii mei sa nu ma intelegeti gresit si sa credeti ca denigrez penticostalii departe de mine ,in continuare ma duc mult la penticostali si, traiesc bucuriile lucrarii DUHULUI SFINT impreuna cu sotul meu baptist dar asa se face ca aceste doua culte se completeaza fantastic si chiar imi aduc aminte de un frate care a avut o descoperire in sensul acesta si spunea baptistii si penticostalii ar trebui sa-si uneasca fortele asa a primit ca mesaj de adus pt noi de la DUMNEZEU si eu cred la fel,fiti binecuvintati si sa va investiti timpul cu multa intelepcine spre cresterea imparatiei lui DUMNEZEU.

  • @ Oana Ca unul nascut in familie de penticostali m-am identificat cu unele din lucrurile pe care le-ai zis. Am avut de criticat si la noi la penticoistali destule si am avut lucruri de invatat de la baptisti. Intotdeauna am colaborat cu baptistii si crestinii dupa Evanghelie Si pe unii si pe altii i-am considerat fratii mei. De fapt sunt destui penticostali-baptisti (pentobaptisti) care nu prea cred in darurile din 1 Cor 12 . Nu am raspuns la comentarii un timp pentru ca am fost foarte ocupat . Scuze ! Marturia ta este foarte importanta pentru mine si cred ca si pentru cei care citesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s