Strajerii Miscare si Scoala

Posted: noiembrie 25, 2010 in fundamentalism, lideri spirituali
Etichete:, , ,

Strajerii au inceput prin a se denumii Miscare de Post si Rugaciune. Este un titlu care prinde si atrage multi crestini din Romania sinceri si sau naivi care uneori sunt obositi de spectacolul care se desfasoara de doua sau trei ori pe saptamana in bisericile locale. Se perinda pe la amvoane oameni care nu au prea multe in comun cu rugaciunea si studiu biblic dar care isi consuma energia toata saptamana in afaceri si politica si apoi doresc sa fie si in biserica cu afacerea si politica.
Miscarea de Post si rugaciune suna bine dar cand am auzit ca au si o Scoala de Eliberare si Vindecare am inceput sa fiu suspicios. De cand si pana cand o scoala pentru un asemenea domeniu. „Sunt felurite lucrari dar este acelasi Dumnezeu care lucreaza totul in toti….Si fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora….de pilda unuia ii este dat prin Duhul …darul tamaduirilor,altuia puterea sa fac mimnuni…etc (1Corinteni 12 )
Baptistii s-au dezis de Iosif Ton care a aderat la aceasta miscare . Si eu ma dezic de „Strajeri”, pentru mine nu sunt adevarati penticostali sau carismatici. Nascut si facut penticostal am avut multe de criticat in aceasta organizatie dar am apreciat cum in simplitatea lor fratii au reusit sa aiba discernamant spiritual privind sursa si motivatiile lucrarilor si lucratorilor.
Eliberarea si vindecarea sunt parte integranta din lucrarea trupului lui Cristos, Biserica. Niciodata nu le-a trecut prin cap fratilor sa faca o scoala de specialisti in eliberare si vindecare.
Vindecarea si eliberarea era o lucrare care trebuia sa o cultive fiecare credincios prin credinta in relatia lui personala cu Dumnezeu, in familei,in grupurile de rugaciune in biserica. Asta a facut si face ca multi credinciosi sa experimenteze eliberare si vindecare prin rugaciune in odaita lor ,pe patul spitalului ,vindecare ca raspuns la rugaciunea colectiva a bisericii etc. Oamenii se cunosteau unul pe altul, se putea verifica autenticitatea vindecarii.
Daca se dezvolta asemena scoli de eliberare si vindecare o sa avem o atrofiere a responsabilitatii si oportunitatii fiecarui individ in indrasneala de a se adresa direct prin credinta la Dumnezeu . O sa avem si noi un fel de „vraci” cu diploma si chiar cu cabinete dechise unde sa te adresezi pentru o sedinta de eliberare si vindecare si probabil sigur contra cost. Uneori va fi nevoie de mai multe sedinte. Ce te faci daca nu se produc vindecari. Daca obiectul tau de activitate este producerea de vindecari si nu se produc dai faliment. Si atunci ca sa nu dai faliment trebuie sa produci ceva care seamana a vindecare, adica sa le falsifici. Si niciodata nu fost mai usor ca astazi cand avem la dispozitie internetul. Stiti „cu televizorul ati mintit poporul” ,cu internetul mintiti manipulati tineretul.
Deja am auzit pe unul, din liderii strajerilor spunand ca se va deschide o casa de ruigaciune in Bucuresti cu program de 24 de ore din 24. Asta inseamana ca deja s-au adunat destule fonduri pentru a construii cladiri si vor fi destule fonduri pentru a le intretine. Si cand te gandesti ca in Bucuresti preturile sunt astronomice fratii strajeri sunt dea dreptul optimisti. Miscarea Strajerilor foloseste o strategie de promovare cu metode de marketing invatate de la cei din vest. Sa ne asteptam la marele eveniment vizita pastorului Chis in Romania dar nu inainte de a aduna suficiente marturii de la romanii care s-au dus si se duc in Africa si a caror marturii vor fi folosite in videoclipurile de promovare .
O marturie critica asupra Scolii de Eliberare si Vindecare

Comentarii
 1. daniel, perfect adevarat ceea ce spui!

  • din pacate nu vom opri noi aceasta lucrare dar cel putin ne facem datoria de „strajeri” .

  • iosif buda spune:

   Pt. fr. Daniel
   In primul rand mi-am dat seama ca nu a-ti inteles ce vrea sa insemne asa zisa ,,Scoala de vindecare prin eliberare,, si de aceea nici nu va condamn prea mult, daca intr-adevar este asa si sunteti sincer ca asa a-ti inteles, desi eu am totusi unele dubii legate de faptul ca NU a-ti inteles. Nu stiu cum sa va spun ,exact pe dos a-ti pus-o. De ce oare nu a-ti spus exact ceaa ce este aceasta scoala si cui se adreseaza ea?Daca e ca nu a-ti inteles nu-i nici-o problema, dar daca e pe dos…., atunci e altceva la mijloc si stiti d-voastra f. bine ce?
   Ca sa v-o spun direct si la subiect, Scoala de vindecare nu scoate si nu absolva nimeni ca si ,,vindecator sau tamaduitor/vraci cum va place in zeflemea sa ….spuneti, crezand prin asta ca sunteti mai grozav in ale penticostalismului-si eu sunt tot penticostal, dar nu mai pot spune Binelui -rau si Raului -bine, inchid paranteza),,aceste cursuri si lectiuni daca vreti au rolul sa pregateasca pe cei ce vor sa primeasca vindecarea in a intelege bine ce trebuie sa faca ei , care sunt pasii lor in ali se creste/mari credinta pe Baza careia se poate produce fenomenul supranatural de care vorbeam.
   Deci in concluzie, e bine fr. Daniel sa nu rastalmacim lucrurile, nici ale Scripturii si nici altele, numai ca sa placem oamenilor?,nu cu ei ne vom intalni in Acea Mare ZI a socotelilor , gandindu-am la faptul ca vom fi raspunzatori/dand socoteala si de un cuvant NEFOLOSITOR, daramite de cele……, le stim noi toti f. bine.
   Domnul sa ne binecuvinteze cu intelepciune de sus !

   • La data cand am scris articolul nu se stiau foarte multe deact ceea ce am vazut pe internet si acum s-au adus unele clarificari dar pentru mine Scoala de Vindecare este ceva despre care ar trebui sa stim mai multe . Eu sunt din afara acestei miscari scoala.

    Daca sunteti unul care ati participat, sunteti in interiorul acestei miscari va invit sa purtam un dialog prin care sa ajungem o cunoastrere mai buna a fenomenului.
    Avem un punct comun suntem amandoi penticostali si nu suntem cesationisti . Deci credem ca Dumnezeu raspunde la rugaciuni si astazi, da daruri cum voieste El Bisericii lui, ca este nevoie sa judecam orice manifestare pentru a vedea daca este de la Duhul, conform Scripturii, sau de la oamnei sau de la Diavol etc

    Pentru inceput 3 intrebari :
    1)De ce ar trebui sa aleg sa particip la scoala de eliberare si vindecare , avand in vedere ca am si alte optiuni ca de exemplu Sa ma rog singur pentru vindecare sau sa apelez la biserica locala sau la ungerea cu untdelem de catre batranii bisericii?
    2) Care sunt cerintele pentru a participa la scoala de vindecare ?
    3) Care este programul pe care trebuie sa il urmez ?(orice scoala instruire are un program de invatare)

    Astept rspunsul dvs !

 2. Adi spune:

  Despre asta vorbeam intr-un comment anterior.

 3. ialomitaevanghelica spune:

  Ce scoala de vindecare? Ce sa inveti? Vindecarea (tamaduirea) este un dar al Duhului Sfant. Cine il are si-l foloseste in Numele Domnului Isus, il va folosi prin calauzirea si autoritatea Duhului Sfant. Cu timpul se capata experienta si se lucreaza asa cum se lucreaza cu o unealta. Cu cat il intrebuintezi mai mult, cu atat vei sti cum sa lucrezi cu el mai bine. Dar, fara abuz si fara etalare personala, ci intr-o totala dependenta de Dumnezeu si spre gloria Lui.

  • Dar cand ai scoala de vindecare la baza inveti sa exploatezi orice situatie pentru promovarea imaginii de vindecator. aici cateva exemple din marturiile de la intalnirea de la Tg Mures 2010

   „Luta Maria –Targu Mures – In timpul conferintei am primit putere de la Dumnezeu, o mai mare credinta si bucurie nespusa.

   Luta Gheorghe – Targu Mures – Mi-am deschis sufletul pentru ca Domnul sa lucreze si sa fiu partas la noi binecuvantari. Domnul sa Isi faca lucrarea Sa si in familia mea, cu multe binecuvantari.

   Luta Delia – Targu Mures – Am fost calcata in picioare si Domnul m-a ridicat. Am primit de la El multa incurajare.

  • Liviu A. spune:

   Vindecarea supranaturala se datoreaza unei puteri. Pe asta ori o ai , ori nu o ai. Nu o poti dobindi prin invataturi in scoli teologice. Este darul Duhului Sfint, „care da fiecaruia in parte, cum voieste (Duhul)” (1Cor.12/11; Evrei2/4!). Deci NU cum voieste (staruieste) omul! In plus mai exista si un alt aspect, discutabil, delicat: daca sursa acelei puteri este intr-adevar divina sau nu: si asta datorita posibilitatii mentionate de ap. Pavel (2Cor.11/14-15; 1Tes.2/9). Dovada autenticitatii puterii divine este daca o vindecare sau o eliberare se face in Numele Domnului Isus Cristos si spre slava Sa. (Fapte Ap. 3/6). In caz contrar, nu este!

   • inca nu stim prea bine ce se intampla la acele scoli de vindecare. ai dreptate Liviu. Minunile ,vindecarile nu sunt un scop in sine asa cum s-ar parea ca vor sa faca cei ca pastorul Chris. Si apoi nu conteaza aici cate vindecari etc ci faptul cine sunt cei care au pretentia ca detin puteri dela Dumnezeu (adica calitatile lor moral- spirituale) si care este invatatura lor este una sanatoasa conform cu Biblia si apoi ce se intampla cu starea sipituala a celor care au fost sub influienta scolii de vindecare.

 4. Lucian Oniga spune:

  Draga Daniel,

  Miscarea Strajerii este la inceput. Definirea si etichetarea ei este prematura. Ca orice noua miscare, Strajerii nu inca o identitate clara cu lideri, forme, doctrine si practici bine stabilite.

  Din mica mea experienta cu Strajerii (am participat doua zile la o intalnire a lor), pot sa afirm ca miscarea are mult potential pozitiv. Rolul liderilor principali ai miscarii este sa se ancoreze tare in Cuvant si sa elimine orice invatatura si practica extremista. Eu sper ca afinitatea unora dintre ei pentru Christ Embassy sa nu arunce miscarea Strajerilor la periferie. Cred ca aportul fratelui Ton in definirea unei teologi carismatice echilibrate, poate tine miscarea pe val multi ani de acum incolo – bineinteles daca liderii miscarii vor lua in seama sfaturile fratelui Ton.

  Sa luam si noi numai ce este bun si sa nu ne pripim in a da cu pietre fara a cerceta, mai intai, toate lucrurile.

  Doamne, ajuta!

  • „Sa luam ce este bun… ” Da, dar cand acest bun este amestecat cu practici nebiblice si indoielnice si cu pretentii de supranatural trebuie sa fim foarte precauti.
   Nu-i vorba de a da cu pietre ii treaba serioasa Oli Ne jucam cu sufletele oamenilor si exploatam orice numai de dragul „miscarii”. Daca cuiva ii pasa real de acesti oameni sinceri si necajiti atunci trebuie ajutai prin purtarea de grija a tuturor nevoilor lor si asta se face intr-un cadru reponsabil cu oameni care dau socoteala unii altora care au o partasie directa.in cadrul uni grup organizat (de exemplu biserica).
   Un exemplu:

   In acelasi timp sotul meu simte ca v-a trebui sa fiu la aceasta conferinta!Dar pentru ca situatia financiara (deocamdata) ne sta impotriva am alergat la rugaciune.

   L-am sunat pe fratele Demeter sa-i spunem ceea ce Domnul ne-a pus pe inima si atunci el a inceput sa ne incurajeze, amintindu-ne cine-i Tatal nostru si cine suntem noi in Hristos. Atunci am inceput sa proclamam biruinta Domnului ca biletele de avion sa fie cumparate pentru ca sosirea noastra in Romania sa fie posibila.Si am inceput sa-L laudam pe Domnul pentru bunatatea si purtarea Sa de grija. Era ora 2 noaptea la noi. A doua zi dimineata vine o sora la noi si ne spune: “dimineata cind m-am trezit Domnul mi-a pus pe inima sa va cumpar bilete de avion sa va duceti in Romania, caci e planul si voia Domnului ca voi sa fiti acolo”(sora are 10 copii si nu este bogata material ,dar este bogata in Domnul si impreuna cu sotul ei a ajutat mult Romania prin rugaciune si darnicie).

   „Sotul meu simte ca trebuie sa fie la conferinta…” si o sora cu 10 copii le procura bilete de avion !!!???? Iar fratele Demeter ii incurajeaza sa participe pentru ca „Miscarea” este importanta ( Sursa http://www.strajeri.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=98:marturie&catid=40:rezumat&Itemid=64 )

 5. Lucian Oniga spune:

  Sunt de acord cu precautia, dar nu sunt de acord cu pietrificarea. Cred ca foculetele straine pot fi stinse chiar de liderii miscarii. Din cate am vazut / „simtit” eu nu toti sunt adepti ai lui Chris. Vom vedea pe ce fagas se vor inscrie Strajerii. Eu sper si ma rog ca numai Domnul sa le fie calauza.

 6. Laurentiu spune:

  Cred ca ai zis bine, Dan. Miscarea „strajerii” a cam pecit-o preluand un „sistem” de la „Pastor Chris” in loc sa continue miscarea de sfintire cu care au inceput stramosii nostrii din cadrul credintei din care facem parte fiecare. Mi-a placut articolul tau – scurt si la subiect.

  In ceea ce priveste scoala de vindecare, este ceva clasic asa ceva acum. Trebuie sa strangi bani din ceva. Daca nu se mai cumpara carti, se vor face bani din participarea la astfel de cursuri. In curand o sa auzi de MLM in cadrul scolii de vindecare. Asculta bine ce iti zic, asta e doar inceputul business-ului din cadrul asa-zisului „Crestinism al zilelor de azi”. Incerc sa aflu cine e tipul care a pus si a declarat cele 5 parti ale marturiei cu privire la „vizita de lucru” din Africa de Sud. Nu stiu cine este, daca aflii tu ceva, te rog anunta-ma si pe mine.

  Multumesc mult. Sarbatori fericite!

  • Nu stiu cine este cel care a depus marturia, dar mai mult conteaza ca pare credibila avand in vedere si celelate informatii care sunt publice despre Scoala de vindecare a pastorului Chris. Probabil afacerea aceasta a inceput mai de mult dar acum incepe sa se arate public. Asa cred si eu ca vom avea si alte surprize in viitor. Sarbatori Fericite si tie !

 7. Ionut spune:

  Scoala de vindecare dupa cum ii spune numele inalta lucrarea Domnului si nu pe Domnul Isus insusi. In alta ordine de idei, vindecarea prin Duhul vine prin rugacine, pocainta si apropiere de Dumnezeu. Asta ar trebui sa se invete, iar daca Domnul vrea sa dea si vindecare slavit sa fie EL si nu minunea pe care o face. Insa ma intreb daca toti cei ce ies din scoala din vindecare se vindeca..

 8. Tremendous things here. I am very glad to peer your article. Thank you a lot and I am looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 9. alex spune:

  …strajerii…acesti mincinosi ..in frunte cuTon .Popa ilie si altii…condusi de tatal minciunii…rusine sa le fie

 10. alex spune:

  Ton.Ilie popa .Demeter….si altii vor doar avere si renume…asa ca se folosesc de minciuna sa isi bata joc de oamen…dar ii va judeca Dumnezeu ..auzi evoli de vindecare..prefacatorii si vicleniile lor vor fi date pe fata…sa va fie rusine ..mizerabili de romani

 11. victor802006 spune:

  Este adevărat că mișcarea Străjerii s-a dezintegrat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s