Declaratia pastorilor despre colaborarea cu securitatea-Atlanta 2010

Posted: septembrie 14, 2010 in Conventia penticostalilor romani din SUA si Canada
Etichete:, , , , , ,

La Conventia Penticostalilor romani din SUA si Canada o surpriza placuta. Sub privirile tuturor participantilor la conventie, pastorii din Comitetul Consiliului Pastoral au semnatDECLARATIA privind (ne)colaborarea cu securitatea.
Aceasta include elemente specifice ale aspectului colaborarii din trecut :

– Nu am semnat niciodată un document de angajare la colaborare cu securitatea comunistă; (initiale _____)
– Nu am participat niciodată la întruniri prin care în mod deliberat să îmi aduc aportul la actiuni dirijate de securitatea comunistă prin care interesele bisericii erau subminate; (initiale _____)
– Nu am vândut niciodată un frate de credintă sau o persoană prin declaratii scrise, înregistrate sau verbale către securitatea comunistă. (initiale _____)

precum si autorizarea Consiliului Conventiei de a confrunta aceasta declaratie a pastorilor cu avizul CNSAS, care administreaza arhivele fostei securitati.
Un lucru ma framanta : Au fost luati prin surprindere , au stiut din timp de acest lucru ca sa aiba timp sa se gandeasca si?sau sa se razgandeasca? Daca unii au semnat-o sub presiunea emotionala a momentului chiar daca au colaborat cu securitatea? Ce s-ar fi intamplat daca cineva ar fi refuzat sa semneze aceasta declaratie?

Comentarii
 1. Liviu Matei spune:

  Este foarte probabil ca declaratia a fost rodul efortului catorva dintre pastori care se stiu curati in acest domeniu. Mi-ar place sa cred ca niciunul din semnatari nu a avut emotii. E drept ca nimeni din cei nedeconspirati nu-si permiteau sa se deconspire singuri nesemnand declaratia.
  Din pacate, s-ar putea sa avem surpriza sa aflam peste multi ani (sau poate in cer) ca unii au semnat la adapostul legii romanesti care nu face public dosarul nici unui agent activ in serviciile secrete actuale, chiar daca a colaborat si cu securitatea comunista. Mi-ar place sa ma insel, dar …

  • @Matei – Exista unele din acele posibilitati enumerate de tine. Dar trebuie sa acordam tuturor „prezumtia de nevinovatie” continuind sa ii tratam cu respectul cuvenit chiar daca putem sa avem dubii, pana la proba contrarie. Totusi biblic „De aceea sa nu judecatinimic inainte de vreme,pana va veni Domnul care va scoate la lumina lucrurile ascunse in intuneric si va descoperi gandurile inimilor. Atunci fiecare isi va capata lauda de la Dumnezeu.” (1Corinteni 4:5)

 2. […] Declaratia pastorilor despre colaborarea cu securitatea-Atlanta 2010 Tue Sep 14, 2010 20:45 pm La Conventia Penticostalilor romani din SUA si Canada o surpriza placuta. Sub privirile tuturor participantilor la conventie, pastorii din Comitetul Consiliului Pastoral au semnatDECLARATIA privind (ne)colaborarea cu securitatea. Aceasta include elemente specifice ale aspectului colaborarii din trecut : – Nu am semnat niciodată un document de angajare la colaborare cu securitatea comunistă; (initiale _____) – […] […]

 3. Pentru ca am participat personal la elaborarea documentelor si la cele doua sedinte ale Consiliului Pastoral si la intrunirea in plen a Corpului Pastoral al Conventiei, pot atesta urmatoarele:
  1. NU A EXISTAT NICI O OPOZITIE IN CADRUL CONSILIULUI PASTORAL SAU CORPULUI PASTORAL REFERITOARE LA DOCUMENTELE SEMNATE.
  2. DESI TIMPUL A FOST SCURT DE LA APARITIA CARTII PANA LA CONVENTIE SI UNII DINTRE PASTORI NU AU AVUT CARTEA RM, SINGURUL INTERES AL LOR A FOST CA DOCUMENTUL SA FIE CLAR, COMPLET SI SA INCLUDA ATAT UN LIMBAJ AL DREPTATII CAT SI AL HARULUI DIVIN, CEEA CE MI SE PARE FOARTE BINE.
  3. ADEVARUL IL CUNOASTE DOAR DUMNEZEU SI SURPRIZELE NU POT FI EXCLUSE DIN CALCUL, DAR PANA LA PROBA CONTRARA, SA ACCEPTAM ACEST ACT CA O RASCUMPARARE A CONSTIINTELOR NOASTRE.
  4. CUNOSC FOARTE APROPIAT PE MAREA MAJORITATE A PASTORILOR DIN CONSILIU SI, DESI TOCMAI AM INVATAT SA NU BAG MANA IN FOC PENTRU NIMENI, AU ADANCUL MEU RESPECT SI DRAGOSTE. NU PUTEM CREA O STARE DE SUSPICIUNE GENERALA CARE SA AFECTEZE SI SA DISTRUGA PARTASIA NOASTRA. CAND APAR DOCUMENTE, APAR! PANA ATUNCI, VOI ACORDA INCREDERE FRATILOR SI COLEGILOR MEI DE SLUJBA.
  Mult Har si Pace!
  Cu respect,
  Cristian Ionescu

  • Onorat de prezenta dvs , incantat de deschiderea si transparenta cu care doriti sa comunicati opiniei publice penticostale si nu numai. Este extraordinar spiritul lucid si realist cu care ne-ati prezentat conjuctura producerii DECLARATIEI de la Atlanta 2010.
   Aveti respectul meu nunmai pentru ca trebuie ci si pentru ca l-ati castigat.
   Va doresc o slujire binecuvantata in continuare.

 4. nelu spune:

  MAT 5, 37

  nu era de ajuns?

 5. nelu spune:

  da, este o aplicatie valabila numai cu confirmare de la securitate… asta-i veriga slaba.
  ea nu prea avea ce cauta aici…

  • da, dar orice om poate cadea in ispita si pastorii sunt oameni si ei au nevoie de o buna marturie sau confirmare din partea altora.S-a dovedit ca desi unii au fost desconspirati tot nu recunosc si multi ,pentru ca sunt multi din cei care au fost informatori, nu se grabesc s-o faca de buna voie .

 6. evedyahu spune:

  Fain. Sper sa semneze si fratii Baptisti! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s