Nici nu stiu cum sa mai sarbatoresc Craciunul

Posted: decembrie 10, 2009 in eseuri
Etichete:, , , , , ,


De fiecare data de sarbatori sunt intr-o stare de framantare interioara. Pe de o parte pe vremea copilariei de craciun era simplu. Erau programe mai multe la biserica si nu respectam obiceiurile crestinilor de alte confesiuni. Ne bucuram pentru ca veneau musafiri la biserica din alte locuri, predicatori mai buni(sau mai noi )si cantareti mai buni dar uneori era obositor de lung programul. Acasa aveam mancare speciala.
In ultimii ani batranii din biserica s-au lasat convinsi ca tinerii pot colinda pentru ca astfel intr-un regim comunist ateu puteau sa auda mesajul nasterii lui Hristos si unii din activistii de partid. Apoi au aparut concertele de Craciun dupa revolutie, pe langa colinde si alte manifestari.
Acum nu mai stiu cum sa sarbatoresc Nasterea lui Hristos, Craciunul .
Dupa ce prietenul nostru Danut Manastireanu pe bolgul lui(vezi la blogroll Danut Manastireanu) ne-a acomodat cu adventul am gasit si un articol in Crosswalk .com cum sa reinoiesc credinta in familia noastra sarbatorind Adventul (read more Here) Dar astazi este prea tarziu sa recurg la acest ritual pentru ca a inceput din duminica din 29 noiembrie anul acesta.
Apoi tot intr-un articol in Crosswalk.com am gasit un articol care punea sub semmnul intrebarii folosul sarbatorii Craciunului sub forma culturala din lumea vestica si indemna la o noua forma, la („change”)schimbare (read more Here).
Aceasta miscare se cheama „Advent Conspiracy” si este prezentata „schimbarea” in filmul de mai sus. Seamana oarecum cu intoarcerea la”vechile carari”.
Pana la urma am sa sarbatoresc Nasterea lui Isus Hristos intr-un mod cat mai semnificativ pentru sufletul meu si beneficiul comuniunii in familie. Incerc sa-mi fac un program special.
Citeste si Craciun fara Cristos 1

Comentarii
 1. johnny dragan spune:

  pentru prima data ai deschis un subiect nobil si demn de dezbatut. multumesc mult! ! ! nu am acuma timp detul dar am sa revin cu un comentariu mai substantial.

 2. Mariana Goron spune:

  LACRIMILE DIN SEZONUL CRACIUNULUI
  Crăciunul este cea mai minunată sărbătoare a familiei, sărbătoare ce ar trebui să aducă bucurie, iubire şi armonie între oameni. In realitate însă, de-a lungul anilor, această sărbătoare s-a desacralizat devenind o afacere comercială, un bun supurt pentru reclame, un prilej de etalare a luxului pentru unii sau de conştientizare dureroasă a sărăciei lor, pentru alţii.

  Bogaţi sau săraci, mulţi oamenii experimentează în perioada Crăciunului sentimente de însingurare sau tristeţe, în multe case au loc certuri, este perioada cu cele mai multe crize nervoase ( după un sondaj de opinie efectuat în Anglia).

  De ce se întâmplă toate acestea? Poate pentru că tocmai acum omul simte în adâncul sufletului lui că adevăratul sens al Crăciunului nu se găseşte în mâncare, cadouri, băutură sau alte feluri de distracţii. Acum el este cel mai aproape sau poate cel mai departe de Dumnezeu, întrupat în Domnul Iisus Hristos. Dar la fel cum la venirea Lui pe pământ nu s-a găsit un loc pentru El tot aşa şi astăzi în inima omului nu prea se află loc pentru Domnul Iisus, între cauze aflându-se, în mod paradoxal, mulţimea activităţilor de Crăciun. însă fără Domnul Iisus Hristos, prinţul păcii, inima omului nu îşi găseºte adevărata odihnă, sufletul lui nu găseşte sensul acestei vieţi efemere şi pline de trudă.

  Sărbătoarea se va sfîrºi, colindele vor înceta, Betleemul se va cufunda în întuneric, păstorii şi magii vor pleca… Dar noi? Vom rămîne aceeaşi, cu singurătatea, gîndurile, frămîntările şi dorinţele noastre? şi unde va rămâne Sfântul Prunc? Tot în staulul rece şi sau i-am pregătit o iesle caldă, primitoare, inima noastră?

  Să ne facem timp de acest Crăciun şi de un moment de solitudine, de reflectare personală, profundă la misterul întrupării. Când lăsăm imaginea Betleemului să ne pătrundă gândurile, cînd recunoaştem sacrificiul Fiului lui Dumnezeu, nu mai putem fi aceeaşi. Cînd înţelegem însemnătatea reală a Crăciunului, vin lacrimile… de recunoştinţă, de bucurie. E mai frumos Crăciunul cu lacrimi. O lacrimă vărsată în sezonul Crăciunului îl cheamă pe Domnul Hristos în inimile noastre. Iar în inima în care locuieşte El se instaurează pacea şi se face lumină!
  Mariana Goron

 3. johnny dragan spune:

  pentru mine foarte multe lucruri in viata sau raspunsuri la intrbari se rezuma la un citat biblic care imi ghideza viata de multe ori:

  „Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal.” (Ioan.4:23)

  de ce tinem mortis sa nu-si dea seama copiii nostri ca nu exista Santa? de ce pentru majoritatea dintre noi nu e craciun fara becuri care sa ne impodobeasca casa ( ei probabil pe noi barbatii ne supara mei mult ca noi le punem si tot noi trebuie sa le luam jos:) )

  imi place foarte mult raspunsul tau Mariana cu o singura exceptie: craciunul si venirea lui Isus in lume e o pricina de sarbatoare , bucurie ,VESELIE , SI CELEBRARE ; lucruri in care nu prea vad cum plinsul isi are locul

  daca te adincesti in evenimentele craciunului, in afara de respingerea intimpinata de Maria si Iosif inainte de nasterea lui Isus , nu prea gasesti nici un motiv sau exemplu de ponderare adinca sau reflectie , ce gasesti cu predominanta e cintare, bucurie , cadouri , slava si inchinare.

  o reflectie adinca asupra Jertfei facute de insusi pruncul acesta micut venit la Betlehem si un sincer varsat de lacrimi, este mai potrivit in preajma Pastelor… dar trebuie sa fiu cuviincios si sa spun ca in ceea ce o priveste pe iubita mea sotie … nu exista fericire deplina fara lacrimi … poate te referi la misterul asta feminin care noi barbatii poate il acceptam mai mult decit il intelegem 🙂

  in ce priveste degradarea societatii , nu cred ca mai pot adauga altceva, deoarece analiva facuta pe video si de Mariana cred ca sint destul de coincise si complete; cu probabil o mica exceptie; priviti la ce ne-a adus minciuna (chiar si cele mai inocente si dragute minciuni)… pe copiii- pentru care fara sa ezitam ne-am da viata – tinem mortis sa-i mintim si sa tinem cit mai mult timp de minciuna asta , pe simplu motiv ca vrem sa aflam in secret ce vor de craciun !?!?! sau ca vrem sa-i motivam sa fie cuminti ?!?! de ce ca si crestini nu le putem zice deslusit sa scrie o scrisoare Domnului Isus pe care sa o dechidem ipreuna seara inainte de culcare si sa o citim Domnului Isus … poata in micuta lor inima care e de sute de ori mai sincera si inocenta, ar realiza si un miez din ceea ce inseamna egocentrismul … dar ce stiu eu … toti care ma cunosc ma intimpina cu usuala replica „ce sti tu ? tu n-ai copii…!”

  P.S. by the way … cer rugaciunile orcui simpatizeaza cu situatia noastra … dupa zece ani de casatorie si fara copii sintem in curs de adoptare a unei fetite dulci pe care o cheama Ema … sint niste dificultati, dar Dumnezeu e mare … multumesc ! ! !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s