Zambia-tara biserica (1)

Posted: iulie 4, 2009 in ARTICOLE publicate in ROMANIAN TIMES, politica
Etichete:, , ,

Nu a existat, nu este si nici nu va fi o natiune care s-o putem defini ca si crestina in adevaratul sens al termenului. De altfel este o notiune inventata de-a lungul istoriei ca si o incercare pentru o combinatie nefericita, dintre stat sau o anumita natiune si credinta crestina. Prima lectie din istorie care este invatata in scolile teologice este despre increstinarea imparatului Constantin si declararea credintei crestine ca si relgie a imperiului. Crestinii au trecut de la starea de prigoniti, la pozitia de prigonitori ai altor religii. Acest lucru nu se aseamana deloc cu definitia data de Isus conditiei crestinului in lumea care il inconjoara.
Inainte de a vedea ce s-a intamplat dupa ce in decembrie 1991, presedintele ales de atunci , Frederick Chiluba a declarat Zambia o natiune crestina,sa aduc cateva argumenete biblice sau teologice impotriva ideii de a declara si a sustine o natiune ca fiind crestina.
Porunca data de Isus ucenicilor sai nu a fost „Duceti-va in toata lumea si faceti „natiuni crestine’” ci „Duceti-va ( in toata lumea) si faceti ucenici din toate neamurile..” adica din toate natiunile. In fiecare natiune vor fi indivizi care vor deveni ucenici devotati,reali, ai lui Isus. Acestia vor forma impreuna o natiune, „…un popor ,pe care Dumnezeu si l-a castigat ca sa fie al Lui ..”(Biblia 1Petru 2:9 s.u.). Ucenicii „facuti” ,sunt chemati sa se comporte dupa principiile noii natiuni ,care pe deoparte vor fi remarcati ca si separati de ceilati cetateni ai unei natiuni prin comportamentul lor dar in acelsi timp ca fiind parte ca si cetateni activi ai natiunii in care traiesc. „Sa aveti o purtare buna in mijlocul neamurilor (natiunilor),pentru ca in ceiace va vorbesc de rau ca pe niste facatori de rele, prin faptele voastre bune pe care le vad sa slaveasca pe Dumnezeu in ziua cercetarii” (1 Petru 2:12).
Atunci cand cineva declara o natiune ca fiind crestina, aceasta distinctie dintre crestinul ucenic si cel nominal dispare.Se transfera misiunea de a face ucenici de la biserica catre stat . Biserica este chemata sa-si implineasca misiunea de a multiplica numarul ucenicilor prin mijloacele harului mantuitor,prin propovaduirea Evangheliei . Statul va folosii mijloacele legalismului, constrangerii exterioare, pentru fapte exterioare vizibile dar cele interioare ,invizibile, spirituale vor ramane neatinse. Numai biserica adevarata, „doi sau trei adunati in Numele lui Isus” va avea resursele si mijloacele Duhului Sfant necesare de a dezvolta o morala si viata spirituala autentice.
Limitarile statului, a natiunii, in materie de credinta am remarcat-o chiar acum la alegerile din 2008 din America. S-a votat cu succes in statul Arizona , amendamentul la constitutie prin care familia sa fie definita ca ”uniunea dintre un barbat si o femeie”. Efectul acestui amendament este oarecum spiritual dar mai mult social. El limiteaza astfel ca persoanele „casatorite” cu persoane de acelasi sex,sa poata beneficia de avantajele sociale oferite de stat unei familii. Pentru mine de exemplu, un amendament mult mai cuprinzator pentru definitia familiei ar fi trebuit sa includa si interzicerea divortului, concubinajului,adulterului etc. Nu poti sa faci o natiune crestina, folosind sistemul legislativ.
„..Daca poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, si va cauta Fata Mea, si se va abate de la caile lui rele,Il voi asculta din ceruri, ii voi ierta pacatul si-i voi tamadui tara”.(2 Cronici 7:14) este pasajul favorit al celor ce sustin notiunea „natiune crestina”. Acest pasaj nu a fost scris nici pentru Romania ,nici pentru America,nici pentru Zambia, nici pentru o alta natiune.
Este scris pentru natiunea Israel ,care in planul universal de mantuire a tuturor oamnenilor ocupa un loc special.Dumnezeu a ales natiunea Israel ca prin aceasta natiune sa duca mantuirea la toti oamenii, la toate natiunile.Este scris in conditiile istorice ale perioadei domniei lui Solomon.
Nu putem sa credem ca acest principiu enuntat,in versetul 2Cronici 7:14, mentionat mai sus, se poate aplica strict la nivel national, pentru orice natiune ci mai degraba spiritual, la nivelul fiecarui individ care a intrat intr-un legamant personal cu Dumnezeu. Nu se poate aplica nici macar la nivelul unei biserici sau organizatii bisericesti ,etc. „Daca poporul Meu… si-i voi tamadui tara” este conectia pe care unii o fac fara sa ia in calcul contextul acestor afirmatii. Pentru unii „..voi tamadui tara…” are semnificatii numai materialicesti .
Acest verset poate fi aplicat in sens spiritual unui credincios care a intrat in legamant cu Dumnezeu. Cand acesta pacatuieste are sansa restaurarii legaturii lui cu Dumnezeu , prin exprimarea sincera a parerii de rau, pocainta „…se va smerii,se va ruga,si va cauta fata Mea, si se va bate de la caile lui rele,il voi asculta din ceruri, ii voi ierta pacatul..”(2Cronici7:14). Aceste cuvinte se potrivesc cu regula generala prin care Dumnezeu poate sa restabileasca legatura cu omul pacatos, binenteles in baza jertfei lui Isus Hristos.”Daca ne marturisim pacatele El este credincios si drept, ca sa ne ierte pacatele si sa ne curateasca de orice nelegiuire”(1Ioan 1:9)
Statul foloseste pentru implinirea misiunii sale, judecatori,avocati,politisti,politicieni,senatori,primari,alegeri,dictatura sau democratie,servicii de informatii,armata,pe cand biserica are ca serviciu de informatii Duhul Sfant,are daruri supranaturale,este un organism viu al carui conducator este Isus Hristos si toti trebuie sa se supuna autoritatii lui Hristos inclusiv cei care se afla in responsabilitati administrative al unor organizatii bisericesti trecatoare.Fiecare membru al acestui organism este responsabil in mod personal de conduita morala pe care o dezvolta , si are dreptul si este indemnat sa evalueze dupa „roade” pe oricine are pretentia de a fi lider spiritual. Biserica are apostoli,proroci, evanghelisti, invatatori. Statul se ocupa cu viata trecatoare, cu viata de aici, biserica se ocupa cu viata vesnica. Atunci cand valorile crestine ,ale imparatiei se afla in contradictie cu pretentiile si legile statului sau natiunii, crestinul replica „Judecati voi singuri daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam mai mult de voi (de stat) decat de Dumnezeu”Faptele Apostolilor 4:19)
La 29 decembrie 1991 ,la doua luni dupa alegerea sa , presedintele Zambiei, Frederick Chiluba a declarat oficial Zambia ca fiind o „natiune crestina „. Intr-o ceremonie televizata ,s-a sarbatorit ceea ce nici America nu a vazut. Constitutia Zambiei „..declara Republica ca fiind o natiune crestina in timp ce sustine dreptul fiecarei persoane sa se bucure de libertatea constiintei..”
Opt ani mai tarziu „Christianity Today” consemneaza intr-un articol publicat la „Stiri ecumenice” ca declaratia („natiune Crestina”) conform parerii liderilor bisericilor din Zambia, este fara continut ,suna ciudat, fata de realitatea problemelor sociale,politice,economice , inclusiv coruptia larg raspandita , cu care se confrunta Zambia.
Arhiepiscopul John Mambo,liderul „Bisericilor lui Dumnezeu”(Church of God),Joe Komakoma,preot si secretar executiv al Coimisiei Catolice pentru Justitie si Pace,Thomas Lumba ,director national al Aliantei Evanghelice,toti au declarat ca ceea ce se intampla in Zambia, „nu este nimic care sa arate diferit in comparatie cu celelalte natiuni seculare”.
Citeste partea a2a Zambia tara biserica 2

Comentarii
  1. […] Dan Lucescu, absolvent al Institutului Teologic Penticostal din Bucureşti vorbeşte despre ce ar însemna o normalizare legală a căsătoriei (articolul este mult mai larg şi trebuie citit complet pentru a înţelege contextul, subiectul este ideea unei naţiuni creştine): Pentru mine de exemplu, un amendament mult mai cuprinzător pentru definiţia familiei ar fi trebuit să includă şi interzicerea divorţului, concubinajului, adulterului etc. danlucescu.wordpress.com […]

  2. […] partea 1 Zambia tara biserica 1 Poti afla mai multe despre cum arata Zambia ca si o tara crestina de la liderii partidelor de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s