Torturat pentru Hristos sau Torturezi ? (Actualizare)

Posted: mai 8, 2009 in etica crestina, evanghelici
Etichete:, , ,

Video prezinta un a din metodele de torturare(waterboarding)

Aici este un alt video despre tortura
Putei citi aici declaratia evanghelicilor impotriva torturii care cuprinde si argumente Biblice torturestatement NAE 20pag
Read about „5 Reasons Torture is Always Wrong” (click on the blue letter)Citeste aici articolul \"Cinci argumente impotriva torturii\"(„Christianity Today”)
Subiectul despre tortura este actual acum cand sunt verificate documentele celor care au interogat pe cei acuzati de terorism, agentii centrelor de informatii din America, si criticate deciziile politicienilor si avizul advocatilor si procurorilor.Oricat de controversat ar fi acest subiect, pentru mine personal, ca si crestin nu pot sa aprob acest lucru,cu atat mai mult sa urmez un ordin prin care mi s-ar cere sa torturez indiferent de explicatiile pe care le-ar produce un guvern sau un politician. P.S. Eu ma straduiesc sa traiesc dupa principiile Predicii de pe Munte (Ev Matei cap 5-7), care sunt superioare chiar si Conventiei de la Geneva.(9mai 2009)
Postul de televiziune CNN afirma pe baza rezultatelor unui sondaj de opinie ca „Americanii cu cat merg mai mult la biserica cu atat sunt mai inclinati sa aprobe torturarea celor care sunt suspectati de terorism.”
Conform sondajului efectuat de Pew Forum nu cu mult timp in urma:54% au fost de acord ca tortura sa fie folosita fregvent sau uneori si numai 42% uneori sau niciodata. Aceste rezultate se potrivesc cu observatiile mele limitate si subiective printre crestinii nostrii care atunci cand am afirmat ca sunt impotriva torturii au sustinut ca acesti „teroristi” chiar o merita pentru ca sunt oameni „rai”.
Intr-un articol din „Christianity Today” se afirma ca sunt cel putin 5 motive pentru care tortura nu este acceptabila niciodata.
Am sa le prezint in sumar acestea iar pentru cine doreste mai multe informatii poate citi articolul intreg accesand legatura de mai sus.
1.Tortura incalca demnitatea fiintei umane. Toti oamenii au fost creati dupa chipul lui Dumnezeu si pentru toti a murit Hristos si toti oamenii au drepturi printre care si cel de a tacea si de a nu fi torturat.
2. Tortura este un tratament rau aplicat celor vulnerabili si incalca cerintele pentru dreptate. „Sa nu chinuiesti pe strain si nci sa nu-l asupresti…”(Exod 22:21-23). Cei care sunt inchisi nu se pot apara si sunt la discretia celor care ii detin.
3. Aprobarea torturii acorda prea multa incredere guvernului. Gary a spus:”Din cauza ca puterea pe care o exerseaza statul impotriva detinutilor este exersata de oameni cu natura umana pacatoasa, decazuta; aceasta putere trebuie limitata de reguli clare si indivizii care exercita aceasta putere trebuie sa o faca sub o transparebnta totala si control exterior.”
4. Tortura il dezumanizeaza pe cel care tortureaza. Alexandru Soljeniten reflectand la Gulagul Comunist Sovietic „Tortionarii nostri au fost pedepsiti in modul cel mai oribil:Ei au devenit niste porci . Ei se indreapata pe un drum care duce la dezumanizarea lor.”
5. Tortura erodeaza caracterul natiuni care o practica. Senatorul John McCain care a fost unul dintre cei mai aprigi impotrivitori ai torturii a spus: „Acum nu este vorba despre cine sunt ei(teroristii) ci este vorba despre cine suntem noi(Americanii). Acestea sunt valori care ne disting pe noi de dusmanii nostrii”
Read more Declaration Against Torture Protecting Human Rights in Age of Terror

Comentarii
 1. cristina spune:

  Oh, da, trebuia sa le dam un buchet de flori si harta oraselor New York si Los Angeles…sau cel putin cele top 10…Perfect! Am sa transmit asta CIA…

  • Multumesc ca ai revenit pe blog. Vezi pe PBS (apasa aici http://www.pbs.org/now/shows/521/index.html ) ca sunt si alte metode care pot fi folosite pentru a trata aceasta problema.
   Pe de alta parte mi-am exprimat un punct de vedere personal in calitate de crestin si in acord cu constiinta mea. Am adus in sprijin si alte pareri similare exprimate in articole si declaratii (vezi Cristianity Today pe aceasta tema). Ma astept sa revii cu un comentariu argumentat si mai putin provocator.

 2. cristina spune:

  Nu ma intereseaza cite metode sint ca sa scoti informatii pretioase de la niste teroristi. Daca le poti scoate, orice metoda e buna, atita timp cit vieti nevinovate sint salvate. Sint satula sa vad oameni cu semnul „pacii” la git, cu doua degete ridicate in semn de „pace” dar lasa ca mii de oameni civili sa fie omoriti doar pentru ca au pacatul ca traiesc in America sau/si ca nu sint musulmani.

  Daca printre acele mii de persoane din LA unde erau planuri sa fie omoriti dar scapati din cauza waterbording-ului se aflau si copiii tai, erai de acord ca teroristii sa fie supusi unei interogari intensificate?? Eu, sa spun drept, waterbordingul era cel mai usor dintre ele. Musulmanul ala arata ca McCain daca era dupa mine….adica sa nu-si poata misca miinile si alte parti ale corpului. Poate unele nici nu le mai avea….

  Sorry, dar the evil trebuie pedepsit. Aspru.

  • Deci:
   TORTURA (si alte tratamente inumane)NU ESTE IN NICI O CIRCUMSTANTA, O OPTIUNE PENTRU UN CRESTIN ADEVARAT.
   (ceea ce nu trebuie demonstrat,este un adevar care nu se negociaza).

   • cristina spune:

    DECI:

    Ca si crestin, nu trebuie sa faci nimic celor care vor sa te omoare. Iar dupa ce te omoara, nu trebuie sa resimta nici o consecinta. Nu jail, nu pedeapsa. Pe ce te bazezi cind afirmi asta?

 3. cristina spune:

  PS. clipul de mai sus nici nu arata ceea ce este waterbording. Ceea ce arata ei acolo este menit ca sa duca in eroare populatia si sa creada ca waterbording este tortura. Macar pune un clip cum se face waterbording corect, nu stilul Olberman count down to no ratings.

  Apa nici nu atinge omul interogat in waterbording-ul corect. I se pune un celofan, punga, peste fata si toarna apa peste celofan, nici nu atinge pielea teroristului, doar ii da senzatia de inecare. Ceea ce e aratat sus e un fake. Politica. MSNBC e un sell-out.

 4. Autoaparare numai . („self defense”)

  • cristina spune:

   Si cind au scos informatii de la musulmanul ala nu a fost ca semn de self-defense, sa-i apere pe cei din LA?

   • Autoaparare nu inseamna sa torturezi pe altii . M-am referit la singurul lucru care poate fi acceptabil din punct de vedere crestin: un razboi prin care se apara tara in care locuiesti dar acest razboi exclude tortura si impune respectarea si a altor reguli si conventii internationale.

 5. cristina spune:

  Si totusi, pe ce te bazezi?

 6. cristina spune:

  Da, autoaparare nu inseamna sa torturezi pe altii…de fun. Dar cind e vorba de atac asupra a mii de cetateni a unei tari, guvernul acelei tari este obligat sa ia pozitie de autoaparare si sa-si apere cetatenii.

  America nu a incalcat nici o regula sau conventie internationala, asa ca asta nu are de a face cu nimic cu conversatia de fata.

  • „Three Marines in Mahmudiya used an electric transformer, forcing a detainee to ‘dance’ as the electricity coursed through him.”
   International Committee of the Red Cross, February 2004

   America nu ete guvernul sau. America sunt milioane de oameni care se bucura de democratie si drepturile omului si doresc sa promoveze aceasta libertate si pentru altii. Guvernul este trecator si unii din guvern pot face si greseli. De aceea guvernul este responsabil de modul in care isi foloseste autoritatea. Dezbaterea despre subiectul tortura s-a desfasurat in presa si congres si se desfazsoara in continuare Am incercat sa promovez punctul de vedere crestin despre acest subiect.

   • cristina spune:

    Da, America este formata din oameni. Oameni care fac greseli. Oameni care sint pedepsiti pentru greseli. Militarii de la Abu Graib au fost trimisi la Curtea Martiala. Nu am urmarit ce s-a intimplat cu militarii din exemplul de mai sus. Dar pentru faptul ca unii folosesc gresit „tortura” asta nu inseamna ca atunci cind mii de vieti sint in joc nu trebuie folosita, crestin fiind.

    Postul este despre musulmanul asupra caruia a fost folosit waterbordingul. Adica de la el a plecat discutia. Actele arata ca a fost motiv serios ca sa fie folosit. A fost folosit de 3 ori si asta cu citiva ani in urma. Nu are cum sa se mai faca pentru ca deja musulmanii teroristi stiu ce metode se folosesc si se „train” pentru asa ceva.

    Guvernul este trecator. Dar oricare este acolo, are datoria sa apere cetatenii. Nu era de preferat un musulman caruia i s-a dat senzatia ca se ineaca dupa care merge fain acasa la nevestele lui si cei 3000+ de oameni de la New York azi sa fie in viata? De ce nu tinem cu victimele? Nu merita un waterbording (care nu omoara) pentru 3000 de vieti salvate?????? Asta e crestineste?

 7. In unul din cazuri waterboarding-ul a fost folosit de peste 180 de ori la o singura persoana

  • cristina spune:

   Media lie. Sa spunem ca este adevarat…a ramas viu…nu? Nu putem spune asa si despre cei de la 9/11…Iar cei din LA SINT VII din cauza waterbording-ului.

 8. cristina spune:

  Si sa luam matematic, daca numerele sint adevarate (ceea ce nu sint…)= 3000 oameni ÷ 180 ori= 16

  Concluzia?? Musulmanul terorist a fost waterborded o data pentru fiecare 16 oameni care au murit. 16 vieti pentru un spray cu apa??? Priceless!!

 9. cristina spune:

  Eu tin cu victimile, tu ti cu criminalii. Unde scrie asta in Biblie?

  • Am scris aceste doua articole despre tortura cu scopul de a arata punctul de vedere etic crestin. Din pacate am ajuns la speculatii emanate de o logica omeneasca si umbrita de optiunile politice. Nu am avut dorinta de a face din acest subiect un obiect de dezbatere politica ci sa fie o invatatura si pentru tanara generatie care se poate afla in dilema in fata unor situatii similare. Ei au nevoie de un standard , de un reper moral fata de care sa se raporteze si sa-si evaluaieze actiunile. Din punctul meu de vedere am spus ce am avut d espus . Ma gandesc ca cei care viziteaza blogul vor citi in intregime materialul si chiar si leagturile la care fac referinta pentru a ajunge la o intelegere mai buna a subiectului.

 10. Octi spune:

  Cristina,
  Sint impresionat de rationamentele tale. Esti foarte logica si cred ca ai analizat corect problema torturii. Nu cred ca Daniel Lucescu este rau intentionat, cred ca este foarte confuz si ca nu face deosebirea dintre drepturile individului si drepturile guvernului. El are dreptate cind spune ca tortura este impotriva principiilor crestine, numai daca este practicata de persoane private indiferent de scop. Guvernul unei tari este o entitate separata care este autorizata sa faca lucruri pe care cetatenii acelei tari, luati separat, nu au dreptul sa le faca. Exemplu omor (capital punishment), a inchide pe cineva impotriva vointei lui (imprisonement), a judeca si a condamna pe cineva pentru actiunile sale, a declara si a purta razboaie. Sa nu uitam ca avem exemple biblice care ne arata clar ca intre drepturile omului exista o clasificare in functie de importanta. Nu toate drepturile sint egale. Si anume dreptul la viata este dreptul suprem care are prioritate fata de toate celelalte drepturi. Dumnezeu a ingaduit minciuna pentru a salva o viata, ba chiar a rasplatit-o (moasele evreilor in Egipt care minteau salvind viata copiilor de parte barbateasca). Dumnezeu insusi a ordonat evreilor (guvernului) sa omoare tot ce misca in cetate, femei copii batrini, in acelasi timp nu a suspendat cele zece porunci ( sa nu omori premeditat). Daniel cind esti in dubiu, o metoda de a te verifica daca ceea ce sustii este corect este sa te asociezi la un grup de oameni care gindesc la fel. Ori tu gindesti la fel ca si Obama cu toata clica lui de democrati marxisti. Si nu uita National Association Evangelicals America este o organizatie de stinga, foarte liberala care pina nu dmult a avut drept lider pe Ted Haggard. „Spune-mi cu cine te imprietenesti ca sa iti spun cine esti” inca functioneaza si azi.

  • Cred ca ar trebui sa cititi mai mult pe aceasta tema inclusiv legaturile la care am facut referinta si in acealsi timp sa cititi despre etica crestina si despre interpretarea Bibliei. Pentru ca unii crestini au ajuns mai rau decat liberalii si accepta incalcarea Bibliei si a legilor numai ca sa fie „political corect” Mai multe despre acest subiect (etica crestina a torturii) si dezbaterile mai multor organizatii crestine care au loc acum pe aceasta tema puteti citi pe site-ul http://www.evangelicalsforhumanrights.org/pb/wp_abaf1d69/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
   Tarile Anglia, Franta, Rusia, America etc nu sunt natiunea lui Israel din Vechiul Testament si nu au primit mesaj direct de la Dumnezeu ce si pe cine sa tortureze sau sa faca razboi. Noi avem revelatia Noului testament dupa care ne ghidam.Guvernele si nici macar organizatiile crestinne nu lucreaza numaidecat dupa voia lui Dumnezeu. Asa ca noi trebuie sa discernem cand voia lui Dumnezue vine in contradictie cu ceea ce ne cere sa facem guvernul sau ceea ce face guvernul

   • Octi spune:

    Daniel,
    Sa inteleg din raspunsul tau ca esti impotriva pededpsei cu moartea?
    Sau impotriva judecarii celor vinovati si pedepsirii lor cu inchisoarea. Acestea sint aparent in contradictie cu principiile Noului Testament. „Razbunarea nu este a voastra, este a mea, spune Domnul”. Am observat ca citezi Christianity Today. O alta revista de „stinga”. Trebue sa fii atent ce citesti si cu cine te asociezi.
    Bineinteles, daca guvernul ne obliga sa facem lucruri impotriva constiintei noatre aven datoria sa refuzam si sa suportam consecintele.

    God bless you

 11. cristina spune:

  Mi e mi s-a parut ca postul este scris din punct de vedere personal. Nu s-au adus argumente biblice si nici logice. Nu s-a venit cu argumente impotriva la ceea ce s-a pus pe masa.

  PS. Pentru informatie: Geneva Convention nu se aplica teroristilor. Postul trimis pe privat e plin de PC.

  • Nu am scris numai dpv personal . Vezi articolul din Christinity Today. pe care l-am prezentat in rezumat si nu l-ai citit(vezi si alte articole) .
   S-a pus problema la un moment dat chiar si avocatii care au scris memoriul care aproba „metodele intense de interogare” sa fie trasi la raspundere in tribunal. Oricum unii dintre ei nu mai sunt in functie

 12. cristina spune:

  „Because we are Christians who are commanded by our Lord Jesus Christ to love God with all of our being and to love our neighbors as ourselves (Mt. 22:36-40)” – Vecinii nostri au fost si cei de la 9/11 si cei din Los Angeles, nu?

  „“When human lives are endangered, when human dignity is in jeopardy, national borders and sensitivities become irrelevant,” Elie Wiesel declares. “Silence encourages the tormentor, never the tormented.”” – exact! vietile multor oameni sint in pericol din cauza musulmanilor care jura jihad!

  „1. Introduction: From a Christian perspective, every human life is sacred.” Viata tuturor care sint amenintati de musulmani este „sacred”, nu? Sau numai viata teroristilor e sacra? Cei de la 9/11 si-au pierdut viata, terorisul caruia i-a fost aplicat waterbordingul si-a pierdut doar comfortul.

  ” 3. Human Rights: Human rights, which function to protect human dignity and the sanctity of life, cannot be cancelled and should not be overridden.” Cui i-a pasat de drepturile si dignitatea celor de la 9/11? Dar drepturile si dignitatea celor din Los Angeles nu sint importante, numai cele ale teroristilor?

  5. Ethical Implications: Everyone bears an obligation to act in ways that recognize human rights. This responsibility takes different forms at different levels. Churches must teach their members to think biblically about morally difficult and emotionally intense public issues such as this one. Our own government must honor its constitutional and moral responsibilities to respect and protect human rights. The United States historically has been a leader in supporting international human rights efforts – Exact! Guvernul are datoria, prin Constitutie sa apere cetatenii acestei tari. Prin interogarile facute si-a indeplinit datoria!

  „In this light, we renounce the resort to torture and cruel, inhuman, and degrading treatment of detainees, call for the extension of procedural protections and human rights to all detainees, seek clear government-wide embrace of the Geneva Conventions” – Vor protectie si drepturi pentru teroristi????? De nu vor si protectie si drepturi pentru cetatenii Americii???? La fel cum am spus mai sus….regulile stabilite prin Conventia de la Geneva nu se aplica teroristilor. De ce o aduc in discutie?

  Dupa cum vedeti, am incercat sa iau pe puncte si mi-am spus parerea. V-as ruga frumos sa-mi raspunde-ti la fel si sa-mi spuneti unde am gresit. Nu are rost sa ma trimiteti la site-urile altor reviste, pentru ca tot asa as putea gasi si eu site-uri care zic ca mine si nu ajungem niciunde. Eu am adus argumente, dvs sa aduceti contra-argumente. Poate ma convingeti sa renunt la parerile care le am.

 13. Prea iubitilor Cristina si Cel sau Cea care se a scunde in spatele lui Octi !!!ce sa mai zic. Sunteti pentru tortura si alte tratamente degradante si gata nu pot sa va conving chiar ati ajuns sa rastalmaciti si Biblia si scrierile pe care vi le-am propus.Ma dau batut !
  Propun sa ne rugam pentru tinerii care sunt la datorie in armata. Dumnezeu sa-i ajute sa dovedeasca un comportament demn de un crestin si sa-i ajute sa isi faca datoria ca niste adevarati cavaleri.
  Si sa ne rugam pentru toti cei care au responsabilitate la nivel de guvern sa fie mantuiti si sa-si faca datoria cu integritate .
  Oricum sunteti simpatici si apreciez zelul cu care va sustineti punctul de vedere.

  • Octi spune:

   Daniel,
   Aseara la studiul biblic pe care il avem am discutat despre tine si subiectul torturii. Simona Bartos si Claudia Creta au fost printre alti bistriteni prezente la studiu. Numenle meu este Octavian Neiconi (Octi) si locuiesc in Boca Raton. Fl. Este clar ca avem pareri diferite in ceea ce priveste tortura. Astept insa raspuns la intrebarea mea. Cu ce grup de oameni te identifici cind sustii punctul tau de vedere? Progresivii,Obama, democratii, homistii, liberalii pacifisti, biserica unitariana, anglicana, catolica,Hollywood-ul sint toti ingrijorati de drepturile teroristilor. Evanghelicii apartinind lui Southern Baptist Convenion, Politia armata, conservatorii republicani, oamenii de afaceri, Middle America sint de partea cealalta. Poate ca Primul grup are dreptate? Tu ce crezi?
   Iti doresc o duminica placuta si tie si lui Cristina. Pacea Domnului nostru Isus Cristos sa fie cu noi cu toti.
   Your Brother in Christ
   Octi

 14. cristina spune:

  Does it smell like condescension?

 15. Rodica Botan spune:

  Uite ca ma bag si eu…gata sa ma duc sa adun citeva floricele pentru buchetul ce-l pregatea Cristina pentru teroristi. Fratii mei, Biblia e plina de razboaie si in razboaie oamenii se bat. Si cetatenii unei tari trebuie sa isi apere tara…chiar daca e Tara lui Mamaliga Mare acuma, unde

 16. Rodica Botan spune:

  n-am terminat…sorry. Unde Obama umbla cu buzunarele intoarse pe dos sa-i vada toata lumea continutul. In razboi se intimpla lucruri teribile, ca asa e razboiul si in Vechiul Testament si in Noul si pina la sfirsitul vremurilor.

  Cind un soldat este in armata vointa lui nu mai exista si el nu este vinovat de nici o crima…pacat ca trebuie sa fie asa, dar asa este. Si daca ai fi avut pe cineva in New York in unele dintre turnurile care ai cazut, ai fi cerut personal sa il bagi pe Husein Mahomed…Abdulah, un pic la apa…sa scoata tot ce stie si sa aperi pe altii…si m-as fi rugat ca Dumnezeu sa-mi dea putere si intelepciune si izbinda in ceea ce aveam de facut…

  Ca cineva trrebuie sa fie si barbat pe lumea asta nu? Cineva trebuie sa apere poporul…ori ne-am prostit cu totii? Nu-mi vine sa cred ce citesc.

  Pavel avea o sabie la el. Domnul Isus nu i-a luat sabia sau nu i-a spus sa n-o poarte ca e gresit sa aiba sabie…El avea o misiune si trebuia sa moara pentru noi…altfel cred ca altul era peisajul.

  Cred ca unii incurca borcanele …

  • Isus a spus „Imparatia mea nu este din lumea aceasta”, adica nu are aceleasi valori si metode si idealuri care le are lumea pacatoasa de la caderea in pacat. Imparatia lui Dumnezeu are idealuri si valori superioare care sunt perfectiunea morala si spirituala, si o viata vesnica dincolo de moarte in prezenta lui Dumnezeu. Acestea nu pot fi impuse lumii ci pot fi asimilate si sa devina aspiratiile unui crestin nascut din nou.
   Constitutia unei tari, legile, cultura pot fi influientate de aceste valori, dar nu ajung sa fie altceva decat un amestec cu umanism si emanatii ale constiintei umane. Constitutia si legile se voteaza dar Invataturile lui Isus ,nu se supun la vot.
   Ca si crestin trebuie sa duc aceste valori in lume oriunde m-as afla. Dupa cum spune Pavel in Galateni Impotriva acestor lucruri(adica roada Duhului Sfant) nu este lege. Atunci cand vreau sa traiesc potrivit cu valorile „Imparatiei”,sa am roada Duhului Sfant nu exista lege care sa ma condamne. Si daca o societate sau un stat are legi care sa ma condamne ca vreau sa ma port cu bunatate sau ca vreau sa am infranarea poftelor etc. atunci va trebui sa sufar pentru ca sunt crestin.
   In acelasi timp nu pot sa fac constitutie sau lege „Predica de pe Munte”(Ev Matei cap5-7) pentru toata lumea, dar nimeni nu ma poate condamna daca celui care vrea sa-mi ia haina ii dau si camasa. Asta nu ar fi decat o metoda de a prezenta frumusetea Imparatiei lui Hristos. Ceea ce se intampla in ziua de azi nu sunt manifestari ale „Imparatiei ” ci actiuni ale unui guvern laic care face ce crede el ca este mai bine.
   Pe de alta parte daca este sa vorbim despre razboi are si acesta reguli. Daca un dusman se indrepta asupra ta cu arma ca sa te omoare tu vei raspunde cu arma . Dar daca dusmanul este in fata ta arunca arma jos si ridica mainile sus si tu il impusti aceasta se numeste crima etc.
   Isus i-a spus lui Petru ” „Pune-ti sabia la locul ei;caci toti cei ce scot sabia, de sabie vor pieri(Matei26:52)” Petru la Cinzecime a predicat prin puterea Duhului Sfant despre Isus si cand a fost prigonit nu a mai scos sabia,ci puterea lui Dumnezeu l-a scos din inchisoare atunci cand Dumnezeu a vrut si a murit ca martir cand Dumnezeu a ingaduit.

  • „M-as fi rugat la Dumnezeu sa-mi dea putere…”
   De unde stiai ca acea persoana care ti s-a adus este vinovata sau cunoaste ceva despre ceea ce vrei tu sa stii . Si apoi vezi ca sunt trasi la raspundere totusi pentru abuzuri cei de sub drapel.
   Ai un exemplu in video urmator

 17. Va prezint un mesaj raspuns care l-am primit prin e-mail de la un tanar crestin evanghelic.

  „The prisoners or terrorists are not humans are animals. That said they need to be TORTURED to prevent other attacks on our soil. Yes all human lives are sacred, but these kind of people believe in CORAN which is against Bible beliefs. I am for torture and self defense if someone attacks you.”

  Traducere: „Prizionerii sau teroristii nu sunt fiinte umane ci animale. Avand in vedere aceasta este nevoie ca ei sa fie torturati pentru a preveni alte atacuri asupra teritoriului nostru.. Da toate vietile omenesti sunt sacre dar acest fel de oameni cred in Coran care este impotriva invataturilor Bibliei. Sunt pentru tortura si autoaparare daca cineva te ataca.”

  • Octi spune:

   Extraordinar cum se potriveste caracterizarea din Romani 1 pentru fundamentalistii islamici, si hai sa ii includem aici si pe moderatii musulmani. Poate in afara de ” neascultãtori de pãrinti” restul li se aplica ca si o manusa.
   28 Fiindcã n-au cãutat sã pãstreze pe Dumnezeu în cunostinta lor, Dumnezeu i-a lãsat în voia mintii lor blestemate, ca sã facã lucruri neîngãduite.
   29 Astfel au ajuns plini de ori ce fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lãcomie, de rãutate; plini de pizmã, de ucidere, de ceartã, de înselãciune, de porniri rãutãcioase; Sunt soptitori,
   30 bîrfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, lãudãrosi, nãscocitori de rele, neascultãtori de pãrinti,
   31 fãrã pricepere, cãlcãtori de cuvânt, fãrã dragoste fireascã, neînduplecati, fãrã milã.
   32 Si, cu toate cã stiu Hotãrârea lui Dumnezeu, cã cei ce fac asemenea lucruri, Sunt vrednici de moarte, totus, ei nu numai cã le fac, dar si gãsesc de buni pe cei ce le fac.

   Tinarul crestin evanghelic nu a fost departe de adevar, Sint aproape animale. Nu isi pot controla pornirile sexuale, pizma, lacomia. De aceeia femeile lor trebuie sa se acopere din cap pina in picioare altfel sint violate in strada si se fac si vinovate de provocare la viol.
   Sint de acord ca trebuie sa ne rugam pentru ei ca natiune si popor. Dar in acelasi timp trebuie sa fim fermi daca nu vrem sa ajungem sa ne inchinam de 5 ori pe zi cu fata la Mecca. Intr-un razboi ceice sint in uniforma si se predau trebuie tratati in conformitate cu regulile razboiului (Geneva Convention). Cei care sint civili si sint prinsi cu arma in mina daca nu sint impuscati pe loc sint de parere ca li se face o favoare indiferent ce urmeaza dupa aceea. Dupa parerea mea ar trebui inpuscati toti cei din Guantanamo si s-ar rezolva problema Gitmo. Si asa ei vor sa fie martiri.

   • Atunci aceleasi lucru este adevarat cu privire la toti cei care se afla in puscariile lumii inclusiv cei din vest care au violat, au poftit si au furat,au inselat(exemplu financial ponzi scheme). Deci toti trebuie omorati si atunci suntem si noi talibani crestini daca facem asa. Democratia se poate raspandi cu pusca dar credinta crestina nu.
    Apoi ar trebui pedepsiti cu moartea si cei care curvesc sau fura din bisericile noastre. Totusi mare este harul lui Dumnezeu.
    Romani 1 se potriveste la toti oamenii care nu au fost mantuiti prin credinta.

 18. Octi spune:

  Daniel Daniel Daniel,
  Stii bine ca ma refer la pedeapsa cu moartea conform regulilor Conveniei de la Geneva a celor care sint prinsi in haine civile cu arma in mina si care pot fi impuscati pe loc si nu a celor ce mint etc.
  Primul pasaj a fost doar o caracterizare a lumii islamice mai mult sau mai putin „moderate”.
  Hai sa nu ne jucam cu vorbele.

  P.S. Inca astept un raspuns din partea ta la intrebarea mea daca te simti confortabil in „barca de opinii” impreuna cu Obama-Biden-Pelosi-Reid, homistii, welfare recipients, Progresivii,avortonii, democratii ,liberalii pacifisti, biserica unitariana, anglicana, catolica,Hollywood-ul?

  • Conventia de la Geneva =Prizioneri de razboi(nu tortura)
   Drepturile omului=pentru orice detinut(nu tortura)
   Romani 2:1 etc „Asa dar omule ORICINE(si noi) ai fi tu, care judeci pe altul nu te poti desvinovati; caci prin faptul ca judeci pe altul, te osandesti singur;fiindca tu, care judeci pe altul,faci aceleasi lucruri.”

   Raspuns la PS:
   1. Incerc sa ma simt cum a fost Isus in compania vamesilor si pacatosilor si sa fiu intristat de atitudinea carturarilor si fariseilor. Imi pare rau ca nu folosesc la maxim libertatea care o avem pentru a predica Evanghelia care mantuieste.

   • Octi spune:

    Daniel,
    Este adevarat ca Isus a umblat cu vamesii si pacatosii…… dar nu avea aceleasi opinii ca si ei! A umblat cu ei si le-a aratat cit de pacatosi sint. Gasesc destul de ingrijorator faptul ca acum si citezi din ce spun ei (Leon E Panetta CIA Chief) un liberal ateisto-comunist. Crezi ca el este o autoritate in materie?
    Ca sa adaug si eu un citat la aceasta polemica iata ce spunea cel mai mare presedinte al Americii despre prietenii nostri liberali.

    ‘The trouble with our liberal friends is not that they’re ignorant; it’s just that they know so much that isn’t so.’ – Ronald Reagan

 19. Adaug aici si parerea lui Leon E Panetta CIA Chief
  „…We cannot simply suspend these beliefs in the name of national security…”(Noi nu putemm pur si simplu s aanulam aceste convingeri(impotriva torturii etc (nota mea))in numele securitatii nationale. citeste mai mult aici http://www.washingtonmonthly.com/features/2008/0801.panetta.html

  si aici http://buzz.yahoo.com/buzzlog/92674?fp=1

 20. Pentru mine acest subiect al torturii nu este liberal sau conservator este de domeniul eticii crestine. Ceea ce este surprinzator si trist este ca cei care se decalara sustinatorii valorilor crestine in politica sunt de acord cu tortura iar liberalii sunt impotriva. Nu am aceleasi ideii ca si liberalii poti constata aceasta din ceea ce am scris pe blog dar nu pot sa sustin un punct de vedere nebiblic chiar daca vine din partea celor care se declara crestini.
  Apoi am citat pe Leon pentru pozitia sa care sustine valorile democratice si de drepturi ale omului , in rest convingerile sale religioase este un alt subiect.

 21. Octi spune:

  Daniel
  Este adevarat ca in biserica lui Christos darurile Duhului Sfint au fost impartite intre copii Lui. Unii au darul milosteniei altii darul prorociei altii darul organizarii, al compasiunii, al clarviziunii, al facerii de bine. Aceste daruri in mare parte sint naturale( ne nastem cu ele) si atunci cind devenim copii ai Lui, Duhul Sfint le sfinteste pentru a fi folosite asa cum crede El de cuviinta. E clar ca Dumnezeu te-a binecuvintat cu darul compasiunii si al milosteniei care este prevalent la tine. In aceiasi categorie pot sa-l pun si pe pastorul Wurmbrand pentru care am un respect deosebit. El s-a rugat pentru tortionarii lui si chiar si pentru Ceausescu. Sa recunoastem insa ca nu toti sint la fel. Exemplu Pavel vs Barnaba. Recent am vazut un film pe care mi l-a recomandat George Creta sotul lui Claudia. Se numeste Taken despre un tata, fost CIA, care isi cauta fata rapita in Paris pentru a fi vinduta ca si sclava prostituata. Ca sa afle unde este fata el recurge la toate mijloacele inclusiv tortura. Eu cred ca una este sa discuti filozofic despre etica torturii si alta sa fii pus in situatii extreme. Pentru aceasta sint pe un vapor diferite functii, unul este matelot altul bucatar altul capelan si altul capitan. Confuzia apare atunci cind capelanul vrea sa fie capitan sau matelotul bucatar.
  Oricum imi face placere sa argumentez cu tine pe teme de etica sau credinta. Fierul ascute fierul si credinta in Domnul Isus este cea care ne uneste.
  Numele Lui sa fie laudat.
  Octi

 22. Dan spune:

  Intimplator am dat peste discutia voastra despre tortura . My God ! Vreau sa va spun ca am si eu un punct de vedere pe care o sa-l apar cu pretul vietii . Adica : Steaua e mai buna decit Dinamo si cine zice altfel trebuie omorit cu pietre . EU vreau sa am dreptate si numai EU . Cristos ? Forget it man! Legea Lui ? Hai sa fim seriosi , ca doar traim in secolul XXI si stim Noi mai bine ! Asa de destepti am ajuns, ca legea lui Cristos a devenit invechita si fara putere in comparatie cu legea Mea ( aka „Legea junglei” ). Mergem chiar mai departe si interpretam legea lui in feluri care sa ne suporte de fapt legea Noastra . Foarte concret : promisiunile lui Cristos sint valabile numai pentru urmatoarele categorii umane : romani , albi , republicani ,neoprotestanti, si oameni bogati. Urmatoarele categorii sint 100% excluse : tiganii , catolicii ,ortodocsii,protestantii,evreii,musulmanii, budistii…practic orice alta religie care nu este din denominatiunea Mea. Cu ocazia asta cred ca o sa fac o lista de recomandari mult mai mare pe care o sa o trimit direct lui Dumnezeu si pe cuvint ca o sa ma supar daca cumva o sa vad picior de negru ( cioroi – in jargon romano-crestinesc) sau mai stiu eu ce alti terchea berchea, in cer . Si sa nu cumva sa credeti ca sint un FRAIER . Puteti sa ma faceti oricum dar nu FRAIER, va rog frumos…( FREIHERR = DOMN LIBER in germana ). Numai fraierii mai cred ca legea lui Cristos mai poate fi aplicata si e plina de putere in secolul XXI . Acum, un amalgam de foarte mult EU cu putina lege a lui Cristos ( asa ca sa fim si noi in ton cu lumea , nu? )este formula cistigatoare . Adica exact cum a spus Cristos : „O sa cistigam toata lumea si o sa ne CISTIGAM si sufletul” Curat murdar , dom’le !

  PS.
  Daniel Lucescu , multumesc lui Dumnezeu pentru oameni ca tine. Mai sint inca 7000 care nu si-au plecat genunchiul! Lupta nu o duci cu un punct de vedere , ci cu insusi marele EU, dusmanul primordial care de mii de ani vrea sa-l creeze pe Dumnezeu dupa chipul si asemanarea omului. Adevarul lui Dumnezeu va triumfa pina la urma si noi toti ceilalti care am crezut cu aroganta ca detinem in mina cheia adevarului o sa fim dati de rusine!Ai nevoie de curaj sa afirmi ca soarele este in centrul galaxiei intro vreme cind pentru asemenenea afirmatii o sa fii ars pe rug, tocmai de invatatorii legii . Si totusi Galileo a avut dreptate chiar atunci cind o lume-ntreaga credea ca e nebun! Duhul lui Dumnezeu va da lumina celor ce se lasa calauziti de duh . Duhul lui Dumnezeu e un Genlemen care nu forteaza pe nimeni sa asculte . Ma uimeste conversatia culturala pe care noi romanii o punem inaintea relatiei cu Dumnezeu. Relevanta, poate afirmatia lui Petre Tutea : ” Daca Dumnezeu nu e Roman atunci ma supar pe El ” .Vorbim ca romanii in loc sa traim ca si Crestinii !

  Respect si multa pace
  Dan Rizo

  • Multumesc. M-ai ajutat sa simt ca nu lupt degeaba. Ai dreptate lupta se duce cu marele EU, toate se invarta i jurul „eu-Lui” adica eu,viata mea,parerea mea ,natiunea mea ,familia mea, partidul meu, etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s