CONTROVERSE ASUPRA SINUCIDERII

Posted: martie 19, 2009 in etica crestina, sinucidere
Etichete:, ,

Sinuciderea, considerata de criminalisti o forma particulara de violenta, este privita in mod diferit de filozofi,medici,sociologi,psihologi si de diferite religii. A 13-a cauza de deces in lume, este apreciata de unii ca fiind o eliberare a omului de povara vietii sau de altii ca o manifestare a spiritului de libertate . Albert Camu, spunea in Mitul unui Sisif „Omul care este capabil sa priveasca absurditatea vietii umane, care vede disparand semnificatia vietii inca se confrunta cu problema sinuciderii. Singura problema filozofica intr-adevar serioasa este sinuciderea.” Pana la urma omul se sinucide de secole din aceleasi motive de suferinta elementara . Oamenii se sinucid si in aceasta categorie, intra mai nou si copiii . Cel mai tanar sinucigas in Romania este un copil de 9 ani care a luat un pumn de pastile in urma divortului parintilor, pe cand alt copil de 12 ani s-a sinucis prin spanzurare dupa ce a aflat ca mama sa va pleca la lucru in strainatate. Oamenii se sinucid pentru motivul ca nu vad ratiunea de a trai in anumite conditii date . Suferinta produsa de un anume eveniment din viata, dragoste, esec profesional,saracia si alte lucruri, care in ochii victimei anuleaza sensul de a trai, ii aduce pe unii sa renunte la o lupta pentru supravietuire. De fapt s-a propus inlocuirea termenului „suicid” care provine din doua cuvinte latinesti ,”sui” care inseamna „de sine” si al doilea cuvant „caedere” insemnand „omorare”. Noul termen propus este „suisad” adica „ un sine trist”.
Pe de alta parte ne putem intreba cei face pe cei mai multi oameni sa nu se sinucida desi traiesc in acelasi conditii dificile ca cei care o fac. Nu este o problema de educatie, nici de posesiuni materiale sau alte conditii. Orice fiinta vie chiar si din lumea animala este dominata de instinctul de conservare ,de instinctul de a–si pastra pe orice cale viata ,atunci cand este pusa in pericol. De altfel se spune ca cei care se sinucid sau care au o tentativa de sinucidere nu vor de fapt sa moara ci isi doresc ca suferinta de care sunt coplesiti sa inceteze. Ei nu vad o alta cale de iesire din criza, asa ca se sinucid.
O explicatie la dorinta omului de a trai chiar si in conditii mizere, potrivnice, in contradictie cu asteptarile lui, este in conceptia iudeo-crestina despre conditiile in care a creat Dumnezeu lumea. Omul are un statut special , a primit de la Dumnezeu suflare de viata ,iar pe de alta parte scriitorul Eclesiastului care realizeaza desertaciunea vietii dupa ce avut parte de tot ce-a fost mai bun „sub soare”, vede frumusetea ei, in faptul ca Dumnezeu face orice lucru frumos la vremea lui si a pus in om chiar si gandul vesniciei. Sa ne gandim atunci cine pune in oameni gandul mortii. S-ar parea ca tot mai mult crestinismul de azi uita de agentul mortii, Diavolul si accepta cu o falsa mandrie intelectuala explicatiile psihologice a multor stari interioare umane.
O schimbare spre o mai mare toleranta fata de sinucidere se cunoaste in epoca moderna atunci cand este acceptata „sinuciderea asistata”. La inceput s-a acceptat sa fie legala in anumnite conditii, ca apoi sa fie disponibila oricui o cere, unui medic, care desi prin profesia lui este chemat si a jurat sa faca tot ce poate sa salveze vietile omenesti.
Statul Oregon este singurul stat din America care a legalizat sinuciderea asistata de medic din 1997 . Medicul are voie doar sa dea o reteta si pacientul este cel care trebuie sa ia supradoza. Medicul trebuie doar sa intrebe „De ce ceri acest lucru?”. Acest lucru este departe de intentia initiala a legii care se presupunea a fi limitata doar la cei cu boli terminale sau care aveau boli cu dureri fizice acute. O lege similara s-a incercat a se promova in statul California in 2005 . Organizatiile care sustineau aceasta lege spuneau ca le da oamenilor liberatatea de a alege cand sa-si puna capat vietii . Organizatiile care se opuneau acestei legi au afirmat ca sinuciderea asistata este un raspuns distructiv la boli si la infirmitati.Ei au avertizat ca milioanele de oameni cu venituri mici, care nu au acces la ingrijirile medicale de baza, pot sa considere mult mai usor sa se sinucida sub protectia acestei legi. Iata cat de usor in numele libertatii, poti sa ajungi ca nimanui sa-i pese daca ai facut o alegere buna sau daca ai fost manipulat sa faci o asemenea alegere. Ce stari sufletesti poate experimenta un pacient care doreste sa traiasca ,ceea ce este firesc ,iar medicul sa-i sopteasca la ureche : „Stii, vezi ca este si o lege care poate sa te ajute sa mori cu demnitate , nu trebuie sa te chinuiesti sa traiesti cu suferinta asta”. Pacientul poate sa-si puna problema ca nu i se acorda destula atentie si ingrijire pentru ca altii au considerat ca poate ar fi mai bine pentru el (ca sa nu ne gandim ca ar putea fi si alte motive ) sa decida sa-si puna capat zilelor. Ma gandesc la cainii vagabonzi din Bucuresti. Cainii avut mai multi aparatori, atunci cand primaria a decis sa recurga la eutanasierea lor (pentru ca sinucidere asistata nu se poate opera la un caine fara casa ), decat o au oamenii lipsiti de ajutor emotional ,impinsi spre sinucidere.
Unii invatatori crestini care vor sa fie „cool”, adica in ton cu modernitatea, nuanteaza raul acesta al deciziei de a te sinucide. Intr-un articol din Christianity Today un profesor de religie de la Hope (speranta) College din Olanda, da sinuciderii o nunata gri. „Noi nu putem spune ca un asemenea motiv pentru sinucidere este corect dar nici nu putem spune ca persoana care face aceasta tragica greseala este indepartata pentru totdeauna de la harul lui Dumnezeu.” El spune ca Biblia nu mentioneaza nimic despre moralitatea sinuciderii, si ca cele sapte cazuri de sinucidere prezentate, in aparenta nu sunt dezaprobate. Ca si in alte cazuri, invatatorii crestini, se aventureaza intr-o interpretare a Bibliei care sa se acomodeze cu dorinta lor de popularitate pe care vor sa o castige in lumea crestina, care este si devine tot mai confuza cu privirile la adevarurile fundamentale de viata crestina.
Un alt scriitor crestin intr-un articol, in care raspunde la intrebarile cele mai fregvente cu privire la sinucidere, insista mult pe ideea ca nicaieri in Biblie nu ete mentionat ca o persoana care comite sinuciderea este in iad. Mantuirea noastra eterna nu este conditionata spune dansul, de felul in care mori, nu depinde de faptele noastre ,ci de credinta in Hristos. Iata ca o teologie care a adus eliberare de sub jugul robiei legii si pacatului, a ajuns sa dea libertate extrema, pana la moarte.
Biblia nu vorbeste direct despre sinucidere, pentru ca mesajul ei este unul de salvare de la moartea vesnica a tuturor oamenilor . Pentru un crestin este firesc sa sufere ,pentru ca insusi Hristos a suferit cat a fost pe pamant, in acelasi fel de trup ca al nostru , si ne-a lasat o pilda, ca si noi vom suferi in aceasta viata trecatoare . Persoanele, sa zicem crestine, care se sinucid, de fapt nu accepta conditia de ucenic al lui Hristos.
Hristos care a fost si Dumnezeu si om in acelasi timp, afirma in calitatea Sa de Dumnezeu ca are discretie asupra vietii proprii :”Tatal ma iubeste pentru ca Imi dau viata, ca iaras s-o iau. Nimeni nu Mi-o ia cu sila, ci o dau de la mine . Am putere s-o dau si am putere s-o iau iarasi: aceasta este porunca pe care am primit-o de la Tatal meu.” Aceasta renuntare la viata a lui Hristos este in deplina ascultare de decizia Dumnezeirii, nu este un act al disperarii.
In aceste conditii un ucenic crestin isi va da viata numai in situatia cand trebuie sa asculte de Hristos si nu de alta autoritate, fie chiar si eul sau. Testamentul lui Isus pentru ucenicii sai a fost :„In lume veti avea necazuri … EU ma duc sa va pregatesc un loc…….Ma voi intoarce si va voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu sa fiti si voi.”
Nu ma gandesc sa devenim bigoti in situatiile in care se intampla ca unul care s-a declarat crestin, a recurs la actul sinuciderii. Nu trebuie sa facem ca in evul mediu, care aplica anumite pedepse cadavrului conform cu metoda prin care s-a sinucis. De exemplu daca moartea s-a produs prin injunghiere cu un pumnal, in craniul mortului se infingea o pana de lemn. Nu pot sa ii asigur pe cei care au ramas in urma, coplesiti de durere, ca cel care s-a sinucis nu este numaidecat in iad, sau ca din naivitate aceea persoana a crezut ca poate sa ajunga mai repede la Dumnezeu, asa cum filozofa un alt invatator crestin. Cineva ma intreba de ce condamni asa drastic anumite pacate, nu te gandesti la cei care au pacatuit si acum si-au revenit si se simt stanjeniti. Da am raspuns ma gandesc la acestia, dar mai mult ma gandesc la cei care inca nu au pacatuit in acelasi fel . Ma gandesc mai mult la cei care sunt slabi si sunt gata sa pacatuiasca sinucigandu-se. Nu as vrea sa le dau nici macar o farama de speranta daca aleg sinuciderea. Acestia nu sunt oameni cu care sa ne permitem sa facem jocuri de cuvinte. Am fi de altfel caraghiosi, cand la nivel national sinuciderea in anul 2008 ramane o problema serioasa de sanatate publica si in toate statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii rata sinuciderilor este considerata un indicator foarte important in privinta sanatatii mintale a unui popor.
Citeste si Sinuciderea- Cum poti ajuta pe cineva aflat in pericol

Comentarii
 1. remoremo spune:

  Cel care se sinucide se numeste ” ucigas de sine ” . Cine vorbeste alfel vorbeste minciuni .

 2. remoremo spune:

  Asa cum am mai spus mai sus : cel care se sinucide se numeste ” ucigas de sine ” si acel om care comite asemenea fapta este pierdut pentru totdeauna .
  Apoc. 21:8 ” Dar cit despre fricosi,necredinciosi,scirbosi,UCIGASI,curvari,vrajitori,inchinatori la idoli,si toti mincinosii, partea lor este iazul,care arde cu foc si cu pucioasa, adica moartea a doua .”
  Aici nu exista tirguiala .

  • De acord cu tine Remus de altfel cum am incercat sa susutin si in articol. Mai ales ca ne gandim la cei care sunt in pericolul de a se juca si cu gandul sinuciderii. Nu trebuie nici macar sa te gandesti la acest lucru, trebuie sa fie exclus din mintea noastra o asemnea posibilitate.

 3. Traian spune:

  Iubitilor in Domnul Isus,
  Cel Prea Inalt sa va binecuvinteze, pentru ca Dumnezeu vrea si poate sa binecuvinteze, slavit sa fie Numele Lui!!!
  Isus spunea :”Veti cunoaste adevarul, si adevarul va va face slobozi”.
  Un om liber este omul care il are prin credinta in fata lui, pe Domnul Cristos.
  Un asemenea om e liber sa aleaga sa traiasca , fie noaptea cit de neagra.
  De ce? Pentru ca e el tare. Nu. Ci pentru ca a ales la un moment dat sa-L puna
  in fata lui, pentru totdeuna , pe Cel care are toata puterea ,ISUS CRISTOS!
  Cu durere o spun, tinarul nostru, care sa sinucis, nu a fos liber.
  Au fos si sint oameni in viata cu mult mai grele sarcini, dar nu recurg la o asemenea „evdare”.De ce? Pentru ca sint liberi in Cristos.
  Ne rugam Domnului ca El sa mingie Fam indoliata Bartosi.
  Traian

  • Multumim de cuvintele de binecuvantare si va dorim asemenea si dvs. Ne pare rau dupa cum ati spus de tanarul care s-a sinucis si in acelasi timp ne gandim sa-i ajutam pe altii sa inteleaga ca aceasta nu este o alegere pentru nimeni.

 4. remoremo spune:

  Eu nu am obiceiul sa fac din necazurile unui om batjocura , insa lucrurile trebuiesc spuse corect asa cum sint . Acel tinar a avut probleme serioase mai dinainte de a face acest gest . Si o parere personala a mea este ca s-ar putea ca emigrarea acestei familii in SUA sa nu fi fost dupa voia lui Dumnezeu , avind in vedere cele intimplate si cu mama copiilor si cu acest tinar .
  Dumnezeu sa mangaie ranile celor ramasi .

  • Nu cunosc detalii despre aceasta familie . Oricum cu cat se actioneaza mai din timp cu atat este posibila prevenirea acestui gest. Actul in sine, al sinuciderii ma sperie . Acum cred ca fiecare trebuie sa afle pentru el personal voia lui Dumnezeu si s-o urmeze.

 5. George spune:

  Multumesc mult, l-am pus si la mine pe blog, si am specificat de unde il am. multumesc frate!

 6. Dani spune:

  Am gasit acest post cautand un raspuns la mantuirea mea daca ma sinucid, ca si crestin baptist, nu am reusit sa capat prea multe raspunsuri, din ce am citit, cazurile biblice de sincudere au fost mai ales ca un fel de pedeapsa pentru anumite fapte extreme, exemplul cel mai bun fiind iuda. moartea imi pare ceva bun, undeva sa ma refugiez, atat, cred ca e mai usor. nu stiu ce se va intampla cu mine daca ma sinucid, nu sunt sigura nici acum ca sunt mantuita. da, ma rog, cateodata ma incred in El cateodata nu, in biserica imi fac indatoririle. probabil sunt ca orice alt crestin, dar problemele mele nu le mai pot duce atat vreau sa scap. am incercat sa ma omor in urma cu doi ani, din pacate am ajuns la spital, atat si viata mi-a devenit mai neagra datorita atitudinii celor din jur. articolul dvs ar fi trebuit sa ma scape de ganduri negre daca as fi un crestin adevarat unul mantuit, insemna ca nu sunt unul, asa ca sinuciderea sau o moarte naturala nu ar produce nici o schimbare.

  • @ Dani ai spus printre altele ca: „…articolul dvs ar fi trebuit sa ma scape de ganduri negre daca as fi un crestin adevarat unul mantuit, insemna ca nu sunt unul…”
   Starea de mantuire dupa parerea mea nu pot sa o evaluez dupa propriile mele emotii. Ca si crestini toti suntem oameni cu emotii si sentimente dar suntem diferiti de ceilati oameni pentru ca suntem angajati intr-un raazboi spiritual impotriva „duhurilor rautatii’ care incearca pe orice cale sa ne distruga.
   Gandurile vin la mintea noastra fele de fel dar cum spunea cineva gandurile sunt ca pasarile. Nu le puitem opri sa zboare pe deasupra casei dar putem sa nu le lasam sa faca cuiburi..

   In aceste razboi spiritual uneori cand nu stii ce sa mai faci cel mai bine este sa nu faci nimic si sa astepti ca Dumnezeu sa aduca lumina si raspuns.
   Gandeste-te ca n-ai nimic de pierdut daca te increzi in Dumnezeu si astepti de la El sa te lumineze si o va face chiar daca pare ca intarzie….!
   Eu cred ca esti sub privirile iubitoare ale lui Dumnezeu si asteapta sa te increzi in EL si sa te faca nu numai sa traiesti ci sa traiesti din plin pentru El si pentru a raspandii vestea buna si altora ca El este gata sa le dea nu numai viata asta ci si viata vesnica. 🙂

 7. Ruben spune:

  Este periculos sa spunem cuiva care se lupta cu sinuciderea ca prin sinucidere nu-si pierde mantuirea (daca o are), totusi sa nu uitam ca sinuciderea nu este pacatul de neiertat. Ar fi bine ca noi, crestini fiind, sa ne instruim cu privire la sinucidere si sa oferim ajutor la nevoie. Celor care se lupta cu sinuciderea si supravietuitorilor sinuciderii, le recomand un site care ofera speranta: http://suicid.wordpress.com/

 8. Victor spune:

  Extras dintr-un material care prezintă date despre sinuciderea multor pastori, unii dintre ei, oameni dedicați lui Dumnezeu:

  Ce este cu valul neașteptat de pastori care se sinucid? Sinuciderea nu este o problemă nouă printre clerici, dar trei sinucideri cunoscute în mai puțin de două luni cer o examinare mai atentă a chestiunii.

  Nu lipsesc statistici despre pastori și depresie, epuizare, moarte, salariu mic, spiritualitate, relații și longevitate – și niciuna dintre ele nu este bună. Conform Institutului Schaffer, 70 de procente dintre pastori se luptă constant cu depresia, iar 71 de procente sunt epuizați. În același timp, 72 de procente dintre pastori spun că studiază Biblia numai când își pregătesc predicile, 80 de procente cred că misiunea pastorală le-a afectat negativ familiile, iar 70 de procente spun că nu au un prieten apropiat. Drept rezultat, același studiu raportează că „80 de procente dintre absolvenții de seminar și școli biblice vor părăsi slujirea în cinci ani.”

  Doamne, ne rugăm pentru toți pastorii care nu primesc suportul de care au nevoie pentru a face față celor mai grele momente din viața lor!

  (Extras din articolul „De ce se sinucid atât de mulți pastori?”, disponibil la linkul: http://www.satanism.ro/2015/05/10/de-ce-se-sinucid-atat-de-multi-pastori/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s