„COMENTARIU” la un articol de pe blogul pastorului Paul Negrut

Posted: martie 13, 2009 in biserica, evanghelici
Etichete:, , , , ,

CITESTE AICI ARTICOLUL DE PE BLOGUL LUI PAUL NEGRUT
L-am admirat de la distanta in anii trecuti cand am auzit despre si pe fratele Paul Negrut , pentru ca era unul din putini intelectuali evanghelici in Romania care era implicat in lucrarea crestina in mod remarcabil si a fost gustat de tanara generatie.Era imediat dupa revolutie si simteam nevoia de ceva mai mult decat ne-au oferit slujitorii nostrii din biserici in conditiile comunismului. I-am citit cartea „Biserica si Statul” pe care o recomand tuturor care vor sa inteleaga mai bine separarea dintre biserica si stat.
Citind pe blogul domniei sale articolul „Posmodernismul si poporul condus de femei si copii” nu m-am putut abtine sa nu comentez sau sa-mi spun parerea .
-organizatiile de tineret, scoala duminicala etc nu sunt ceva nou in Occident ci mai degraba in Romania, care s-au dezvoltat dupa „revolutie”,pentru ca pe timpul comunismului „constrangerile ” nu permiteau acest lucru.
– revolta intregii societati nu este ceva nou, „postmodern”. Totdeauna a existat „lumea” (societatea) separata de Dumnezeu in stare de revolta impotriva lui Dumnezeu si Biserica (oamenii care au fost schimbati radical prin nasterea din nou) intr-o stare de ascultare fata de Dumnezeu.
– Desi toate sunt caracterizate de prezenta autoritatii situatia functionala este diferita in cele trei entitati familie, biserica si societate. Familia este institutia de baza a existentei umane si unica (ex nu iti alegi parintii, la o anumita varsta iesi de sub autoritatea parintilor ,etc. Avem Biserica invizibila universala (credinciosii adevarati) si biserica organizatie vizibila. Uneori in biserica,cei aflati in autoritate nu isi indeplinesc rolul de a fi adevati lideri. adica slujitori , adica nu mai reusesc sa slujeasca nevoilor celor aflati administrativ in supravegherea lor. De aici pleca si cautarea individuala a implinirii nevoilor.
Am o intrebare pentru fratele Paul Negrut 1.Nu ati participat la nici un studiu biblic fara „aprobarea” pastorului cand nu erati pastor. 2. Nu ati simtit nevoia sa studiati mai mult, sa gasiti raspunsuri care nu le aveati din biserica de la pastor.
Aceste „fragmentari” (grupe programe etc) nu sunt totdeauna un act de rebeliune ci mai degraba implinirea unor nevoi reale. Conducerea bisericii ar trebui sa aprecieze si sa incurajeze impliniirea acestor nevoi si sa le conduca catre o slujire adevarata . Dar slujirea cere timp si in familie si in biserica si in societate. Iar uneori nu avem timp sau nu ne facem timp pentru ca uneori uitam ca trebuie sa slujim si ni se pare ca toti ar trebui sa aiba rabdare si sa astepte pana cineva va slujii. Mai grav este ca unii cred ca trebuie sa li se slujeasca si nu sa slujeasca dupa modelul lui Isus.
Problema cea mai mare va fi cand nimeni nu va vrea sa faca ceva in biserica si a va trebui sa apelam la metode psihologice de motivare sau sa fie numai persoane platite care sa faca ceva in biserica.
Imi amintesc de o gluma care arata ca si anii trecuti se gandea ca femeile conduc „Da ! Barbatul este capul dar sa nu uitam ca femeia este „gatul”.
Pentru a intelege mai bine anumite lucruri cred ca trebuie sa va amintiti cum vedeati lucrurile cand nu erati pastor, care va erau frustrarile si poate veti fi mai putin frustrat de situatia de azi.

Comentarii
 1. vesteabuna spune:

  Am citit si eu postul lui Paul N.
  Scrie bine, cursiv, argumentat, fluent si usor de absorbit.
  Atat de curgator, ca iubesti curgerea si ignori gustul.
  Doua idei in antiteza: fragmentarea bisericii incat „fragmente” ajung dominate de „femei si copii”, versus „biserica omogena”, „laolalta”, unita, etc. in jurul persoanei veghetoare a pastorului.
  Dreptate mare are in treaba cu femeile si copii, blestem este.
  Dar hai numai un pic sa cercetam duhul viziunii sugerate: biserica clasica, neschimbata, cum o stim, asa!
  Sunt mai multe feluri de copii: despre un fel scrie „sa nu mai fim copii”(Ef.4), despre altul:”daca…nu vă veţi face ca nişte copilaşi”(Mt.18).
  In biserica e dat ca batranii(in Duhul) sa-i conduca pe tineri….dar intreb naiv, scoala te face batran sau viata traita?
  Ce autoritate are imberbul absolvent de seminar peste oameni duhovnicesti, maturi in Hristos?
  Nu scartzaie nimic aici?
  Nu cumva falnicul seminarist e tot un „copil-conducator”, dat ca pedeapsa peste cei blestemati?
  Nu acesti „copii-conducatori” au fost adementzi de jucariile securitatii si au colaborat asiduu?
  Urmasii lor, infantili ca ei, se pretind azi lideri pe baza aceluiasi blestem!
  E mare taina, cresterea spirituala.
  Iata aici o istorie in versuri a istoriei petrecute cu „necrescutii fii”:
  „….dar cerberii stravechilor porunci
  inchis-au Calea Vietii tot mereu
  pe fii silindu-i sa ramana prunci.

  A fost usor sa-i vinzi ca robi atunci
  (vorbesc de anii-aceia de demult)
  pe necrescutii fii, ramasi tot prunci
  cu robii-asemanandu-se mai mult.”

  Toata poezia: AICI sau linkul: http://vesteabuna.wordpress.com/2008/07/28/cumparatorii-de-fratzi/

  d.

 2. @ Vestea Buna Excelenta remarca despre „copii-conducatori” seminaristi.

  O fi avand legatura cu articolul meu acest articol („Letters of children to pastors) publicat de Danut Manastireanu ?
  http://danutm.wordpress.com/2009/03/22/letters-of-children-to-pastors/

 3. […] Le voi da baieti drept capetenii By vesteabuna “Le voi da baieti drept capetenii, -zice Domnul-si niste copii vor stapani peste ei…tanarul va lovi pe batran, si omul de nimic pe cel pus in cinste …” (Isaia 3:4) Aceasta nu este o posatre ci o compilare de postari. Ideea mi-a venit de la postarea lui Paul N.Postmodernismul si poporul condus de femei si copii. Pentru ca respectivul blog nu permite comentariile am comentat pe altul: Comentariu la un articol de pe blogul ….. […]

 4. elisa spune:

  Fratele Paul Negrut atinge multe puncte importante din viata bisericii.
  Nu mai este putere in biserica,acest adevar este o mare durere.
  Se da invatatura…dar nu se traieste.

 5. Este nevoie de „invatatura sanatotasa”, „invatatura care duce la evlavie” si de o viata a bisericii data de o dinamica a partasiei reale dintre credinciosi. Eu cred in zidirea si cresterea „…prin ceea ce da fiecare incheietura” si astfel „… isi primeste cresterea potrivit cu lucrarea fiecarei parti in masura ei, si se zideste in dragoste” (Efes 4:16). Eu cred in biserica „organism” si nu in biserica organizatie

 6. aurica ilies spune:

  E o vreme de „libertate” in care fiecare ar trebui sa reflecteze la viata lui si sa-si puna intrebarea: Care-i pozitia mea fata de Dumnezeu? E dureros ca egoismul pune un zid de despartire intre credinciosii romani, nu simt unii cu ceilalti ci dimpotriva barfele, vorbele rele si minciuna circula de la un capat la altul al Americii.
  Daca astfel este pozitia noastra fata de fratii pentru care a murit Hristos, mantuirea noastra este cu semn de intrebare. E vremea sa ne trezim la adevarata viata pana mai e timp. Sora Lia Eliza a spus pe buna dreptate „Nu mai este putere in biserica,acest adevar este o mare durere. Se da invatatura…dar nu se traieste”.

 7. Aveti dreptate sunt prezente si aceste aspecte, nevoi si neajunsuri in viata credinciosilor. Dar in articolul prezent am incercat sa-mi spun parerea cu privire la subiectul abordat de fratele Paul Negrut. Unele lucruri le-am spus din experienta mea de o viata care s-a invartit in jurul bisericii.
  Cred ca exprimarea unei opinii care vine in contradictie cu alte opinii nu poate fi catalogata ca si „barfa” etc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s