PERII ALBI-De ce isi vopsesc unii barbati parul?

Posted: februarie 23, 2009 in Uncategorized
Etichete:, ,

perii-albi1 Ne-am obisnuit sa vedem adolescenti si tineri care si-au vopsit parul in diferite culori. Am vazut ieri, pentru a doua oara saptamana asta un tip, tanar tuns numarul „3” si care avea vopsit parul blond cu buline negre!!!. Ceva nou pentru mine!!!!?.
Acum cativa ani surpriza! In biserica, cand eram in Romania un pastor care predica de cand eram eu copil, l-am vazut ca si-a vopsit parul.
Nu stiu ce explicatie au psihologii pentru acest lucru(fenomen) cand barbatii care, cand vad ca le apar fire albe de par, recurg la aceasta imbunatatire a imaginii(„new look”)!? Pana mai ieri nici pentru femei nu era considerat potrivit acest „chip al veacului”!!!.
Desi suntem inclinati sa credem ca podoaba tinerilor este parul(vedem tot felul de coafuri) si punctul forte al batranilor este forta fizica, un proverb de-al lui Solomon ne spune ca lucrurile stau invers. „Slava tinerilor este taria,DAR podoaba batranilor sunt PERII ALBI” (Prov. 20:29).
Iar apostolul Pavel cand se adreseaza diferitelor generatii din biserica le recomanda batranilor ca „Trebuie sa fie treji, vrednici de cinste…”(Tit 2:2a). Un lucru care ma ingrijoreaza cel mai mult acum cand am „perii albi” este cum sa fac sa nu-mi pierd respectul din partea celor tineri prin comportamentul meu si nu pentru cum arat.
Daca cumva voi fi tinta glumelor lor are cine sa ma apere,asa cum l-a aparat Dumnezeu pe Elisei. „De acolo(Elisei) s-a suit la Betel. Si pe cand mergea pe drum, niste baietasi au iesit din cetate, si si-au batut joc de el. Ei ii ziceau: „Suie-te plesuvule! Suie-te plesuvule!”
El s-a intors sa-i priveasca, si i-a blestemat in Numele Domnului. Atunci au iesit doi ursi din padure, si au sfasiat patruzeci si doi din acesti copii.”(2Imp 2:23-24). Cam aspra lectie au primit pentru lipsa lor de respect.
Si totusi : De ce isi vopsesc unii barbati (batrani) parul? Poate ma ajutati sa inteleg.

Comentarii
 1. Benjamin chiu spune:

  simplu ; asa zisii credinciosi ai zilelor nastre sunt mai degraba interesati de felul cum arata afara si nu in omul din launtru,1Petru3:4 iar Pavel in epistola sa la 2 Corinteni 4:16 si mai apoi cit de adevarat a fos insasi cuvintul Domnului ISUS cind a stat de vorba cu ucenicii, la Matei 23: 25-27. Doamne intareste credinta nastra si nu lasa sa cadem de oboseala si fie ca omul nostru din launtru sa se inoiasca din zi in zi spre slava LUI Hristos ISUS ! benjamin c

 2. Simplu Da! Dar probabil unii aplica PRINCIPIUL din 1Petru 3:4 numai femeilor si se gandesc ca putina „podoaba” nu strica barbatilor. Poate este greu sa-i judecam pe oameni sau este o chestiune de gust sau prost gust( in unele cazuri) ?!!

 3. barzilaiendan spune:

  Batranetea nu este frumoasa la nici o varsta! Mai avem inca nostalgia stramosilor care traiau cateva sute de ani.
  ce-ati zice de un copil care sa aibe inceput de par alb? Inima nu imbatraneste dupa ritmul entropieii contemporane.

 4. Prin excelenta biserica,crestinismul cultiva(trebuie) valorile interioare,fiecare se simte acceptat indiferent de felul cum arata.
  -astfel acest principiu(interior vs exterior ) nu ne da voie sa facem legi in domenii din zona „Gri”(De ex. Cine si cum sa-si vopseasca parul), dar in acelasi timp aspectul exterior pe care cineva incearaca sa-l imbunateasca ne spune cate ceva despre interior
  – am vizat ipocrizia unor crestini care au emis reguli arbitrare in aceste domenii pe care ei insisi le-au incalcat mai tarziu(ex. cand eram tanar numai barbatilor batrani le era permis sa poarte mustata)
  – apoi in aceste domenii ne lasam ghidati si de factorul social-cultural(vizez atitudinile excentrice) si chiar economic(unii nu au bani in buget pentru lucruri care nu hranesc)
  -ma gandesc ca imbatranesc si incerc sa cultiv o atitudine sanatoasa fata de aceasta categorie de varsta la care toti, daca ne ajuta Dumnezeu, ajungem

 5. johnny dragan spune:

  intr-un cuvint (sau trei) ” midlife crisis ” cred ca ei trec prin asta cu multa dificultate si daca este vina cuiva cred ca este in mod mai sigur a sotiilor care incurejeaza lucrul asta .eu sint doar 34 dar deja vorbesc de mult cu sotia de lucruri ca „menopauza” si de „midlife crisis ”
  in viata fiecarui om sint faze care apartin virstei care o avem si in mod normal in viata unui barbat trecerea de la viata omului puternic si intreprinzator , la viata de sfatuitor si blind (cind puterea fizica se transforma in putere psihica )e intimpinata cu repuls de multe ori datorita lipsei de acceptare a realitatii crude – am ajuns aici .Si probabil unele sotii iubitoare isi incurajeaza barbatii la acelasi mod de mascare a defectelor cu care ele sint obisnuite , cind in mod normal ar trebui probabil sa-si incurajeze barbatii in a trece prin perioada asta cit mai subtil si fin , si sa se deprinda cit mai repede cu noul lor rol de viata extrem de important si vital vietii de zi cu zi a societatii de indrumator sau sfatuitor .

 6. Interesant comentariu Johnny. Bine ai venit !
  Asteptam un comentariu in care cineva sa ne marturiseasca ce(sau cine) l-a impins sa-si vopseasaca parul.

 7. JIN spune:

  Frate Daniel, bun subiect! Pana apare „omul” asteptat,doar scurt: ca sa-ne vopsim,trebuie sa fie un motiv! Care o fi?
  Sa -ne ascundem? De cine? De ce?Sa ne dam drept cum nu santem,de ce? Sa parem cum nu santem,cu ce scop? Sa ne privam singuri de respectul cuvenit,pomenit de Scriptura? Doar întreb: are asta ceva comun, cu lipsa de sinceritate deplina?
  Oare nu antrenam, prin asta un climat de „mascaricism” si nu stirbim societatea unde ne-a asezat D-zeu,de o anumita categorie de varsta? Nu este, cumva acesta, un dezechilibru,a carui vina o purtam noi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s