VALENTINE’S DAY in Gaza

Posted: februarie 14, 2009 in etica crestina
Etichete:, , , ,

Intr-un articol din New York Times din 12 februarie 2009 se arata cum Israel a permis pentru prima data de un an de zile un export din Gaza.
Embargoul a fost introdus de Israel asupra Gazei din 2007 de cand Hamas a castigat alegerile.
Se indreapta spre Europa un transport de 25000 de garoafe planificat sa ajunga cu ocazia „Valentine’s Day”.
Inteleg si cred ca Israel este poporul ales (Romani 9-11) dar ca si crestin nu pot sa fiu indiferent la excesele exersate de Israel asupra Gazei.
Cu aceasta ocazie mi-am adus aminte de un articol mai vechi, publicat, care se voia sa lamureasca anumite lucruri care nu le stim despre Gaza.
„Aproape tot ce am fost indusi să credem despre Gaza este greşit. Mai jos sunt câteva puncte esenţiale care par să fi dispărut din conversaţie, o mare parte din relatarile care a avut loc în presă despre atacul asupra Israelului în Fâşia Gaza.
GAZANII Cea mai mare parte a persoanelor care trăiesc în Gaza nu sunt acolo prin libera lor alegere. Cea mai mare parte a 1,5 milioane de persoane înghesuiţi în aproximativ 140 de mile pătrate din Fâşia Gaza aparţin familiilor care au venit de la oraşe şi sate în afara Gazei, cum ar fi Ashkelon şi Beersheba. Acestea au fost conduse in Gaza de către armata israeliană în 1948.

OCUPATIA Gazanii au trăit sub ocupaţia israeliana incepand dupa „Razboiul de sase zile” , din 1967. Israel se află încă pe scară largă considerat a fi o putere de ocupatie, chiar dacă si-a îndepărtat trupele şi coloniştii de pe fasia Gaza, în 2005. Israel încă detine controlul accesului in zona, a importurilor şi exporturilor, precum şia circulaţiei persoanelor în şi în afară. Israelul detine controlului asupra spaţiului aerian şi coasta maritima, şi forţele sale intra în zona oricand doresc. Ca putere de ocupaţie, Israel are responsabilitatea în cadrul celei de-a patra Convenţii de la Geneva pentru a veghea la bunăstarea populaţiei civile din Fâşia Gaza.

BLOCADA Blocarea fasiei de catre Israel, cu sprijinul acordat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, a devenit din ce în ce mai strict, de cand Hamas a câştigat alegerile Consiliului Legislativ Palestinian din ianuarie 2006. Combustibilul, energie electrică, importurile, exporturile şi circulaţia persoanelor în şi din Fasia Gaza au fost inabusite lent, ceea ce duce la probleme care pun în pericol viaţa oamenilor, probleme privind canalizarea, de sănătate, de furnizare a apei şi de transport.

Blocadă este sursa majora a şomajului, sărăciei mari şi de subnutriţie. Aceasta este o pedeapsă colectiva- cu sprijinul tacit al Statelor Unite – a unei populaţiei civile pentru exercitarea drepturilor sale democratice.

INCETAREA FOCULUI, ridicarea blocadei, împreună cu o încetare a focului de rachete, a fost unul dintre termenii cheie din iunie de încetare a focului între Israel şi Hamas. Acest acord a condus la o reducere a numarului de rachete aruncate din Gaza de la sute în mai şi iunie la un total de mai puţin de 20 în urmatoarele patru luni (în acord cu cifrele guvernului israelian ). Acordul încetare a focului a fost incalcat, atunci când forţele israeliene au lansat atacuri mari din aer şi de la sol la începutul lui noiembrie; şase operativi Hamas au fost ucisi.

CRIME DE RAZBOI Atacul civililor fie de către Hamas, sau de către Israel, este potenţial o crimă de război. Viaţa fiecărui om este pretioasa. Dar cifrele vorbesc de la sine: Aproape 700 palestinieni, majoritatea dintre ei civili, au fost ucişi, de cand acest conflict a izbucnit la sfârşitul anului trecut. În schimb, s-au înregistrat în jur de o duzina de israelieni ucişi, mulţi dintre ei soldaţi. Negocierea este un mod mult mai eficient de a trata in problema rachetelor şi alte forme de violenţă. Acest lucru ar putea să fi fost în stare să se întâmple daca Israel ar fi îndeplinit condiţiile din iunie de încetare a focului şi ar fi ridicat blocada din Fâşia Gaza.

Acest război impotriva oamenilor din Gaza nu este cu adevărat vorba despre rachete asa cum presa israeliana ar vrea sa ne faca sa credem.
Mult mai relevante sunt cuvintele lui Moshe Yaalon,Seful Fortelor Apararii care a spus in 2002,”Palestinienii trebuie facuti sa inteleaga in coltul cel mai adanc al constiintei lor ca ei sunt un popor infrant”.”
(scris e un profesor de Studii Arabice de la Collumbia)
Vezi de asemenea un articol din Christianity Today, „God in Gaza
AICI \"God in Gaza\"

Reclame
Comentarii
 1. cristina spune:

  Nu te lasa dus de media liberala. Ca palestinienii sint victimele nu este adevarat. De cite ori este un tratativ de pace intrerupt, de cele mai multe ori este inceput de palestinieni. Daca asculti la multi evrei, scopul lor in viata nu este sa omoare palestinienii, dar invers e adevarat.

  De cite ori incep palestinienii luptele, nu scrie nimic in ziare, dar daca Israel arunca cu o piatra, toate ziarele din lume scriu despre asta.

  Israel nu are campuri de antrenare de teroristi cum are Hamas, Hezbolah, si restul. Ca nu intotdeauna iau decizii corecte, sint de acord, dar se satura si ei sa tot fie atacati.

 2. Multumesc Cristina pentru comentariu .
  Incerc sa nu ma las „dus” de nici un fel de presa nici chiar de asa zis conservatoare . Unele lucruri relatate sunt fapte care pot fi interpretate subiectiv. Am facut referinta la un articol din Christianity Today „God in Gaza” care aduce si o perspectiva crestina din ambele parti Gazani si evrei. Nu l-am tradus poate o voi face.
  Am pus mai jos un citat din acest articol care exprima speranta de pace si justitie in razboi(nu iei 100 de ochi pentru fiecare ochi).
  „Yohanna Katanacho, dean of Bethlehem Bible College, expressed concern about the wedge the war might create between Palestinian Christians and Messianic Jews. He hoped a common pursuit of peace would offer forgiveness but also advocate justice in a war where 100 eyes were taken for every eye.”

 3. cristina spune:

  Inteleg ca sint si crestini palestinieni, precum si evrei mesianici, care sufera din cauza teroristilor. Nu despre asta am vrut sa scriu.

  Am vrut sa scriu despre PC-ul de care este plina media. Este o parere gresita atunci cind avem impresia ca razboiul trebuie sa fie „fair”. In care razboi s-a luptat fair?? Nu este scopul intr-un razboi sa-ti distrugi inamicul? E normal ca sa cistige cine e mai tare, mai dotat, etc. In timpul WWII, au zis americanii nemtilor ca daca ei dau cu 5 bombe, dau si ei tot cu 5 bombe? Ca vor sa lupte fair si sa nu dea cu mai multe?? Ai auzit Hamasul sa zica ca evreii au dat cu (X) bombe, si deci dau si ei tot atitea? Ai auzit Hamasul sa zica ca ei dau cu tot atitia suicide bombers cu citi au dat evreii?? NU!! Israel trebuie sa lupte „fair”, dar asta nu se aplica la teroristi?? De ce nu le zice nimeni ca sa dea tot atitea bombe cite da Israelul? Sau sa trimita tot atitia oameni sa-si zboare creierul intr-o pizzerie cite dau evreii?? Numai ca numai Israelului i se cere sa lupte „fair” cind este in aparare, dar musulmanilor nu li se cere sa lupte „fair” cind sint in atac??

  Asta nu e corect, imi pare rau……

 4. Fiecare intelege ce vrea . Eu am incercat sa citesc diferite surse pentru a intelege ce se intampla in lumea asta dar uneori pare ca nu mai inteleg nimic.
  Oricum ma tem ca unii dintre noi influientati de scenariile esctologice si apocaliptice ale unor invatatori evanghelici sa nu incepem sa gandim ca niste caporali su sa ne talibanizam.Ma tem ca unii pierzandu-si sensibilitatea omeneasca, ar fi in stare sa ia din Vechiul Testament ..In Numele Domnului ii tai in bucati…”
  As vrea sa te pui o clipa in locul unei mame cu copii carese afla in zonele de razboi ale lumi .poate altfel ai intelege lucrurile si ai milita pentru o solutie pasnica a problemelor internationale

 5. cristina spune:

  Normal ca prefer pacea, razboiului. Dar pace in Gaza si in Middle East va fi numai daca evreii vor fi stersi de pe harta. Acea mama cu copii din Gaza le va pune o vesta cu bombe si o mitraliera in brate ca sa-i omoare pe evrei. Ai vazut asa ceva la evrei? Gaza e plina de teroristi hamas pentru ca ei i-au ales. La fel ca si America, si ei isi merita conducatorii. Ce zici de mamele din Israel la care copiii le sint omoriti in pizzerii, autobuze sau scoli?? Si de ce? Doar pentru ca sint evrei?

  Daca cineva te ataca continuu, si te duci sa-i propui pace, crezi ca se bate cu mina pe frunte si zice, „La asta nu m-am gindit”??? Ei vor moarte evreilor si tuturor celorlalti care nu sint musulmani. Nu exista solutie pasnica pentru ca musulmanii nu vor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s