IMPRUMUTURI,DATORII,SCLAVIE,FALIMENT

Posted: februarie 14, 2009 in datorii
Etichete:, , , ,

Lipsa de planificare, refuzul de a asculta sfatul altora, decizii sub impuls de moment, lacomie, munca, disperare, insomnii, conflicte, cearta, ingrijorare, frustrare, stres, divort, cerc vicios, reputatie proasta sunt cuvinte care descriu starea si sentimentele celor care au intrat in cercul vicios al datoriilor, care s-au trezit „datori vanduti” vorba romaneasca, sau in engleza „drowning in debt”,”inecati in datorii”.
Nu numai indivizi sunt indatorati ci si natiuni, afectate fiind in special cele din lumea a treia. In anul 2000, mai multe organizatii au demonstrat pe strazile Washington-ului cu ocazia intalnirii anuale a Bancii Mondiale. Ceea ce i-a adus acolo a fost cererea ca tarile dezvoltate si institutiile internationale care acorda imprumuturi, sa ierte datoria zdrobitoare de bilioane de dolari a 40 tari care fac parte dintre cele mai sarace. Cu aceasta ocazie, crestinii au venit cu o campanie de iertare a datoriilor tarilor sarace inspirata din Vechiul Testament. Anul Jubileului, era la fiecare cinzeci de ani cind natiunea lui Israel era provocata sa ierte datoriile celor care s-au imprumutat si n-au avut cu ce sa plateasca, sa eliberezii sclavii si inapoieze pamanturile proprietarilor initiali. Congresul Statelor Unite ale Americii a aprobat de multe ori iertarea datoriior tarilor sarace care au folosit banii pentru a ajuta saracii lor pe spatele carora se plateau aceste datorii. Etiopia de exemplu cheltuia de patru ori mai multi bani pentru a-si platii datoriile fata de banii alocati pentru sistemul de sanatate. In fiecare an in aceasta tara 100,000 de copii mor din cauza unor boli care ar fi foarte usor de prevenit, daca ar exista fondurile necesare.
Daca datoriile nationale ii afecteaza pe saracii acestor tari, indivizii din tarile dezvoltate se lupta sa iasa din capcana datoriilor individuale acumulate care nu au nici o sansa de a fi iertate. In Marea Britanie englezii folosesc 18% din venitul lor sa-si plateasca datoriile de pe „credit card”-uri. Ei nu sunt departe de americani care au nevoie de 20% din venitul lor, sa puna in contul datoriilor. In Romania, in 2007, deja 5 milioane de persoane traiesc pe datorie de la banci pentru credite sau leasing, numar care s-a dublat comparat cu 2006 cand erau doar 1,8 milioane. Biroul de Credit tine in evidenta nu numai pe cei care au luat un imprumut ci si pe cei care au restante. Volumul creditelor restante dupa primele 9 luni ale anului 2007 ajunsesera la 2.065 miliarde de lei , cu 23,8 % mai mult decat in 2007.
Si sa revenim la noi stimati concetateni romani-americani, nu stiu statistic cati v-ati aventurat in a va vinde robi datoriilor, dar cred ca este un oarecare numar de indivizi care au nevoie de „plastic surgery”chirurgie plastica. Si lucrul acesta poate fi foarte potrivit pentru unii care s-au trezit din betia cumparaturilor din „Luna Cadourilor”, decembrie 2008 si traiesc mahmureala din „Luna Datoriilor”, ianuarie-februarie etc 2008. Caci pana la urma cum intra cineva in datorii sau ce ar trebui sa faca sa practice abstinenta de la „credit card”-uri?
La nivel de Statele Unite datoriile totale in 2007 erau de 2,5 trilioane de dolari, ceea ce revine fiecarui barbat, femaie sau copil care traieste in America o datorie aproape 8200 dolari, fara a lua in calcul datoriile pentru plata creditelor luate la cumpararea caselor.
A acumula datorii, este pentru unii o chestiune de stil de viata, pe care l-au mostenit din familia care au crescut. Ne indatoram pentru ca dorim sau poftim sa avem lucruri care le au altii, sau pentru ca citim toate reclamele pe care le primim in cutia postala. Ne indatoram pentru ca nu avem rabdare sa asteptam pana vom avea banii necesari pentru a cumpara lucruri. Sumtem victime ale dorintei de imbogatire peste noapte si ne aventuram in tot felul de scheme care promit satisfacerea acestei dorinte. Investim fara sa stim nimic sau foarte putin despre produsul respectiv, organizatie, in care noi suntem solicitati sa investim. Uneori suntem inselati de confratii nostri crestini in care avem incredere, care nu ne dezvaluiesc toate riscurile, sau care pretind ca au o revelatie speciala sau calauzirre de la Dumnezeu. Ne indatoram crezand ca Dumnezeu va veni cu o schema care ne va ajuta sa ne platim datoriile chiar daca nu vedem cum vom putea s-o facem in conditiile prezente. Astfel il luam pe Dumnezeu ca si un asociat care nu are dreptul sa puna nici o conditie, ci numai sa asigure fondurile necesare. Biblia are o multime de instructiuni despre finante, viata materiala in general si care nu este separata de viata spirituala. In Biblie sunt aproximativ 2350 de versete care fac referire la bani si posesiuni materiale. Nimeni nu poate sa spuna ca este pacat sa ai datorii dar acest lucru este descurajat. In acelasi timp suntem invatati sa privim diferit acest aspect. Dumnezeu este proprietarul a tot ce exista si noi suntem numai administratorii, chemati sa o facem dupa regulile Stapanului.
Este nevoie de o educatie specifica pentru a trai liber fara datorii. Exista astazi o multime de consilieri finaciari crestini , mai multi ca niciodata. Si cred ca au nevoie de educatie toti si cei care au bani mai multi si cei care au mai putini dar urgenta este pentru cei care sunt inecati in datorii. Cand am propus unor confrati de-ai mei sa introducem un studiu despre administrarea banilor pe care l-am gasit disponibil, replica ironica a fost ca ar trebui sa avem un studiu care sa ne invete sa facem bani. Ironia este ca unii care au avut bani i-au pierdut. David Ramsey care conduce o organizatie pentru a ajuta oamenii sa scape de datorii spune ca el insusi la varsta de 26 de ani avea proprietati de 4 milioane de dolari si care patru ani mai tarziu a pierdut totul. Acesta descurajeaza total detinerea de credit card, pana acolo incat el nu accepta sa cumperi materialele organizatiei cu „credit card”. El este in opozitie cu alti lideri crestini care solicitand fonduri pentru biserica au spus sa o faci chiar daca ar trebui sa folosesti credit card-ul.
Tinerii in America au nevoie sa invete bazele administrarii banilor. Conform sondajelor recente numai 34% din tineri stiu sa-si verifice balanta de la contul bancar, 29% din tineri sunt deja in datorii, iar 19% din cei care declara faliment sunt tineri sub 25 de ani.
Sunt considerate acceptabile datoriile pentru cumpararea unei case sau automobil care sunt proprietati ce pot fi vandute dar imprumuturile pentru educatie si credit card-uri sunt greu de lichidat.
O familie tanara de exemplu plateste inca dupa un an de zile rochia de mireasa. Este marturia unei femei la rubrica „Stupid Tax” de pe site-ul lui David Ramsey.” N-am avut bani economisiti, n-am avut bani sa platesc asa ca am luat creditul pe care ei mi l-au oferit. Am pus rochia deoparte dupa nunta si am neglijat sa platesc sase luni. Acum rochia de 600 de dolari are o balanta de 810 dolari. Cei 210 dolari sunt „stupid tax””.
„In timp ce eram in colegiu cu sotul meu am imprumutat bani in fiecare semestru chiar si atunci cand am avut bursa. Noi am folosit („student loans”)imprumut pentru studenti chiar si atunci cand am avut servicii. Apoi am folosit imprumutul special pentru studenti pentru a ne plati imprumutuirle cu dobanzi mai mari si credit card-urile. Noi ne-am gandit atunci ca suntem isteti. Acum noi avem 72000 de dolari datorii la imprumutul pentru studenti si un venit de 38000 de dolari pe an, 5 copii si inca multe datorii”.
Larry Burkett care este pionerul consilierii financiare crestine spunea ca datoriile (debt) nu este problema ci este simptomul. „Eu cred ca datoriile sunt simptomul cheltuirii peste masura, fara limita si a lipsei straduintei de a economisi.”
In contextul economic si social actual trebuie sa invatam sa ne administram resursele financiare din punct de vedere biblic si practic. Iesirea din datorii este uneori o calatorie lunga, de-a lungul careia avem nevoie de sfaturile altora care sa ne ghideze si sa ne incurajeze. Dumnezeu vrea sa traim liberi in limitele resurselor pe care le avem. Pentru ca a trai in datorii este robie . Solomon a spus: „Bogatul stapaneste peste cei saraci, si cel ce ia cu imprumut este robul celui ce-i da cu imprumut”.
Un site util . .

Comentarii
 1. Andrei spune:

  Sunt perfect de acord ca este nevoie de consilieri crestini in domeniul finantelor.
  Datoriile foarte mari sunt motivul pentru care am plecat din Romania in Belgia la munca.
  Daca nu ar fi fost aceasta usa deschisa pt noi as fi putut spune ca: „datoriile sunt ale urmasilor urmasilor nostri”.
  Suntem o marturie ca si familie de vartejul in care am fost tarati privind viata pe datorie. De asemenea nu am avut o educatie financiara de mic si am perpetuat ceea ce am vazut, trairea din datorii.
  Trebuie sa invatam sa „ne intindem cat ne tine plapuma”. nu este usor avand in vedere ca traim intr-o lume in care se promoveaza la greu viata pe datorie. si pt ce… pt a deveni sclavii propriilor noastre pofte si nesabuinte.

  • Andrei,succes pana la elberare totala.
   Ascult un program de radio in fiecare seara cind vin de la munca unde pe linga sfaturile in domeniul financiar cei care au ajuns sa scape de datorii(exceptie casa) striga tare live „I am debt freeeeeeeee!”

 2. […]  citeste  mai mult aici Imprumuturi Datorii Sclavie Faliment […]

 3. Luminita spune:

  Si eu am probleme financiare.Am vrut sa avem casa noastra si am facut credit si casa este ipotecata.De cand ne-am casatorit , doar prin imprumuturi am reusit safacem ceva.Acum regret enorm ca am urmat aceasta cale si as fi foarte fericita daca s-ar vinde casa si am lua-o de la zero.Nu trebuie sa te imprumuti ca sa-ti faci casa.Este o mare prostie.Eu am facut si-mi pare rau .Nu faceti ca mine, fratilor. Nadajduiesc ca bunul Dumnezeu ne va mai da o sansa ca sa o luam de la capat.Luminita

  • @ Eu cred ca Dumnezeu ne da tuturor si intotdeauna o sansa sa o luam de la capat ! „Cautati mai intai Imaparatia Cerurilor si toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra…Matei6:33 si „….strangeti-va comori in cer…” Sa ai pace!

 4. viorel chis spune:

  Subiectul descrie realitatea prin care omul poate ajunge rob pentru lucrurile peritoare si cu o mare influenta si putere de expunere din partea sistemului de azi.De ce ?Multi poate nu realizeaza si pentru multi este greu de acceptat raspunsul fiinca cred ca tot confortul ce omenirii se ofera azi este o binecuvintare.Dar aceasta ideie este indusa in mentalitatea crestinului de catre Satana care si chiar DOMNULUI ISUS HRISTOS A OFERIT-O;”Matei 4;”8 Diavolul L-a dus atunci pe un munte foarte înalt de unde I-a arătat toate împărățiile lumii și măreția lor.
  9 Apoi I-a zis: „Pe acestea toate Ți le voi da Ție, dacă te vei prosterna și mi te vei închina.”
  Si azi in fata omenirii apare la fel cu oferta si ne spune cumpara ca ai beneficii bune si nici nu trebuie sa platesti un an sau doi ,ori nu platesti interes un an ,ori primesti un imprumut cu o rata de interes avantajoasa si mica.Si uite asa persoana umana este atrasa in capcana imbogatirii exact ca cel ce a dorit sa-si mareasca si imulteasca hambarele fiinca a avut recolte mari ,dar nefiind atent la mesajul divin.Un mesaj care si azi are aceiasi insemnatate si putere fiinca in 1 Timotei capitolul 6 ;ce gasim scris?Sa citim;”9 Cei care vor să se îmbogățească vor cădea în ispită, în cursă și în multe dorințe nebune și vătămătoare, care-i ruinează și-i distrug pe oameni,
  10 pentru că iubirea de bani este rădăcina a tot felul de rele. Unii oameni, dornici de bani, s-au rătăcit de la credință și s-au străpuns singuri cu multe dureri.”Chit este de adevarat acest lucru?Putem sa vedem cu ochii nostrii si sa intelegem ca au fost orbiti de aceste lucruri si cei ce sint in pozitii care predica si cunosc mesajul.Aceste lucruri sint reale si astfel se descopera;
  http://filipsinvestigation.blogspot.com/2011/04/e-la-moda-sa-nu-ti-platesti-datoriile.html
  Si atunci ,ce putem sa explicam?Ca mesajul divin este cunoscut?Nicidecum fiinca in urmatoarele versete ce este scris?Sa citim;”3 Dacă cineva învață o altă învățătură și nu este de acord cu cuvintele sănătoase ale Domnului nostru Isus Cristos și cu învățătura care este în conformitate cu evlavia,
  4 aceasta înseamnă că este mândru, nu înțelege nimic, ci are o dorință nesănătoasă de certuri și dispute care duc la invidie, neînțelegeri, blasfemii, bănuieli rele
  5 și la neînțelegerile permanente ale oamenilor cu mintea pervertită, privați de adevăr și care cred că evlavia este un mijloc de îmbogățire.
  6 Evlavia este, într-adevăr, un mare câștig, dacă este însoțită de mulțumire,
  7 pentru că noi n-am adus nimic în lume și nu putem lua nimic din ea.
  8 Dacă avem mâncare și îmbrăcăminte, aceasta ar trebui să ne ajungă.”Mesajul este simplu si plin de putere chind ajunge inmplinit ,dar vedem ca este ignorat si vedem ceea ce azi se intimpla si unii se intreaba ;de ce?Raspunsul este simplu ;mesajul divin a ajuns sa fie ignorat si multi doresc sa se expuna pentru scopul lor firesc si egoist aduchind in Biserici astfel destabilizare,pacat si chiar probleme uitind de indemnul pe care trebuie sa-l adreseze si astfel este scris;”11 Însă tu, om al lui Dumnezeu, fugi de acestea și urmărește dreptatea, evlavia, credința, dragostea, răbdarea, blândețea!
  12 Luptă-te lupta cea bună a credinței! Pune mâna pe viața veșnică la care ai fost chemat și pentru care ai depus o bună mărturie înaintea multor martori!
  13 Îți poruncesc, înaintea lui Dumnezeu, care dă viață tuturor lucrurilor, și înaintea lui Cristos Isus, care a depus o bună mărturie înaintea lui Pilat,
  14 să asculți de poruncă și s-o ții curată și fără reproș până la arătarea Domnului nostru,
  15 care va avea loc la timpul potrivit – El, care este fericitul și singurul conducător, Împăratul împăraților și Domnul domnilor,
  16 singurul care este nemuritor, care locuiește într-o lumină de care nimeni nu se poate apropia, pe care nici un om nu L-a văzut și nici nu-L poate vedea! Ale Lui să fie onoarea și puterea veșnică! Amin!
  17 Poruncește-le celor care sunt bogați în veacul de acum să nu se îngâmfe, să nu-și pună speranța în bogăție, care este nesigură, ci în Dumnezeu, care ne dă din abundență totul, ca să ne bucurăm.
  18 Ei trebuie să facă binele, să fie bogați în fapte bune, să fie generoși cu alții,
  19 așezând pentru ei înșiși o bună temelie pentru viitor, ca astfel să pună mâna pe viața care este într-adevăr viață.”
  Mesajul este simplu si pe inteles ,insa merita citit si in viata aplicat dupa cum faceau primii crestini din Bereea care cercetau Scripturile si doreau sa vada daca este in conformitate cu ce scrie in scriptura si este de folosinta!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s