ETICA MUNCII (2)

Posted: ianuarie 30, 2009 in etica crestina
Etichete:,

Citeste partea 1 AICI
Este nevoie de aceste schimbari sociale si economice , pentru ca sondajele de opinie din Romania dezvaluiesc ca munca la romani nu este privita ca o cale importanta de reusita in viata. Un studiu din 2003 arata ca reusita in viata depinde cel mai mult, in conceptia romanilor de azi sa te nasti intr-o familie bogata(16%), pentru 15% credinta in Dumnezeu,inteligenta cea mai importanta cale de reusita este necesara pentru 12% si 10% spera in educatie sa afle reusita ,pe cand altii in acelasi procent considera ca „sa ai relatii” sau „sa ai noroc” i-ar ajuta cel mai mult. Raman 8% dintre cei care au fost chestionati care considera in mod corect munca, conditia cea mai importanta pentru reusita in viata. Poate de acesta este nevoie de schimbarile propuse mai sus care sa aduca speranta romanilor si incredere ca munca este principala sursa de bunastare.

Etica muncii s-a degradat si in tari cunoscute cu o inalta etica .Norvegienii care au ajuns la un nivel de bunastare prin munca sarguincioasa si bazati pe propriile eforturi, astazi se confrunta cu cea mai inalta rata al absenteismului de la lucru din Europa. Aproximativ 25% din muncitori care ar putea sa se prezinte la lucru lipsec invocand motive de boala in principal si a costat guvernul 2,3 miliarde de dolari in 2003.

Oare este nevoie de o etica a muncii in conditiile reglementarilor relatiilor de munca foarte detaliat prin contracte dintre patroni si angajati si contracte si promisiuni fata de clienti? Masurarea a performantelor muncii foarte minutios si permanent , supravegherea cu tehnica de ultima ora si foarte performanta (camere de luat vederi,instalatii de ascultare) ,formatori de opinie si sondaje de opinie , posibilitatea de a depune plangeri sub anonimat, pot sa excluda necesitatea ca elementul subiectiv, omul, sa aiba o etica a muncii care sa fie urmata in mod constant, in orice circumstanta? Mai pot fi situatii cand oamenii sa fure lucruri, sa fure din timpul de lucru,sa se faca ca lucreaza stand in fata computerului,sa aiba un comportament care sa distruga increderea clientilor,sa aiba comportamente care sa afecteze negativ relatiile dintre angajati(hartuire sexulala , calomnie,violenta)?

Desi lucrez intr-un sistem foarte bine organizat ,si supravegheat si o atmosfera de lucru extraordinar de pozitiva, un management care se poarta onorabil, sunt inca multe aspecte care depind de atitudinea mea ,de etica muncii pe care o am. Pot sa am o contributie pozitiva la succesul companiei fara numaidecat sa fiu apreciat sau compensat imediat sau in mod direct, dar o fac cu credinta in aprecierea divina si benficiile personale in viata mea profesionala . Comportamentul meu incerc sa-l modelez dupa etica crestina biblica care nu trebuie sa fie influientat de mediul social si economic ci este in mod absolut valabil in orice mediu.M-am straduit in socialism sa am o etica de munca biblica continuind si in perioada de tranzitie sa perseverez pe aceeasi norma etica.

Astazi 90 % dintre scolile de business au in programa lor o forma de instruie cu privire la etica , in fiecare companie exiasta reguli de conduita etica,pe care fiecare angajat trebuiesa le cunoasca si sa le aplice, sunt legi pe care oamenii de afaceri si companiile trebuie sa le respecte in idea unui mediu etic de afaceri.

Cu toate acestea etica muncii cunoaste noi provocari pentru un crestin care are o etica a muncii fundamentata pe absolutele Bibliei. Alegerea profesiei trebuie facuta din aceasta perspectiva. Astazi o anumita cariera, sau carierismul te poate desparte de familie pentru un timp indelungat si care poate duce la divort atunci cand nu se cauta o cale de rezolvare prin ajungerea la un compromis acceptabil.

Alegerea locului de munca trebuie facuta avand in vedere prioritatile corecte in viata,relatia cu Dumnezeu,familia si apoi lucrurile materiale.Imi voi alege acel loc de munca in care pot sa imi exersez o etica a muncii pe masura convingeruilor mele personale.Daca astazi in America 59% cred ca pentru a avea succes trebuie sa faci orice inclusiv sa inseli,iar 42% cred ca trebuie sa minti sau sa inseli ca sa ai succes, 23% sunt dispusi sa minta sa fure sau sa insele pentru a avea succes in cariera, acest lucru trebuie sa fie inacceptabil pentru un crestin.

Un crestin adevarat se va confrunta zilnic cu decizii etice ,care il vor pune uneori impotriva curentului. Suntem noi gata sa platim pretul urmarii cu tenacitae a preceptelor biblice de etica la locul nostru de munca in fiecare moment, in fiecare zi, sau ne amestecam printre multime si ne inchinam idolului materialismului. Gandeste-te de cate ori ai mintit zilele acestea la locul de munca sau in afaceri numai ca sa-ti acoperi lenea , nerespectarea obligatiilor de serviciu sau ca urmare a presiunii patronului.

Pana la urma munca noastra ca si angajati trebuie facuta constienti ca avem un stapan in ceruri, si comportamentul nostru de patroni se manifesta sub privirile atente ale Stapanului.

Noi nu avem doua biserici, cu doi dumnezei. O biserica de dumnica si una de luni pana sambata. Ci o biserica de toate zilele.

Comentarii
  1. […] Monica Heinz o romanca care are doctoratul in antropologie sociala la Cambridge a produs aceasta carte in urma a trei ani de studiu si documentare stiintifica pe teren. Ea a plecat la acest studiu pentru ca i se parea ceva in neregula cu aceasta acuza privind „mentalitatea romaneacsca” ca fiind cauza crizei economice din Romania, in tranzitie. Ea sutine ca mentalitatea nu este mostenita ci este formata de circumstantele sociale si economice. Solutia propusa de aceasta doamna este ,redescoperirea respectului de sine individual si national ,printr-o coerenta a politicilor economice si sociale si mai ales prin impunerea legii fara exceptii. Sunt necesare, conform concluziei autoarei studiului, contracte ferme intre manager, angajat,client, contracte care sa dea incredere fiecarei parti si sa armonizeze valorile ansamblului cu cele ale individului. Citeste partea a 2a AICI […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s