ETICA MUNCII (1) Painea cea de toate zilele-Biserica cea de toate zilele

Posted: ianuarie 28, 2009 in etica crestina
Etichete:, , , ,

Etica defineste ce este bine sau rau din punct de vedere moral. Etica muncii defineste ce este bine sau rau , privind munca, atitudinea fata de munca,relatiile de munca, comportamentul fata de superiori,fata de subordonati,raportarea fata de clienti.

In istorie munca a fost privita diferit,in functie de contextul socio-cultural. In antichitatea greco-romana a fost considerata ca o obligatie numai pentru sclavi , tratata cu dispret si fiind apreciata chiar ca o pedeapsa sau tortura.

Catolicismul in evul mediu a dat muncii un nou sens. Era calea de ispasire a „pacatului originar”,binenteles obligatie pentru cei ce nu au alta cale de a-si asigura traiul,facand exceptie pentru cei bogati care sa poata sa-si cumpere ispasirea pacatelor prin compensarea cu actiuni filantropice.

Reforma protestanta a adus o argumentare noua pentru munca . Etica muncii este bazata pe conceptul crestin al faptului ca munca este un mandat divin, care ne apara impotriva tentatiilor, indoielilor si este pana la urma un mod de sluji pentru gloria lui Dumnezeu.

Instructiunile biblice privitoare la munca si la relatiile de munca, desi scrise in conditiile sclavagismului antic, consider totusi ca au un caracter absolut,care le face aplicabile pentru orice situatie istorica si sociala.

Imi permit sa citez, pentru frumusetea lor, cateva din instructiunile biblice date:

„ Robilor (angajatilor) ,ascultati in toate lucrurile pe stapanii vostri pamantesti nu numai cand sunteti sub ochii lor,ca cei ce cauta sa placa oamenilor ,ci cu curatie de inima, ca unii care va temeti de Domnul . Orice faceti sa faceti din toata inima ,ca pentru Domnul,nu ca pentru oameni, ca unii care stiti ca veti primi de la Domnul rasplata mostenirii. Voi slujiti Domnului Hristos ………….

Stapanilor(patroni, directori etc), dati robilor vostri ce le datorati si ce li se cuvine caci stiti ca si voi aveti un Stapan in cer .”(Biblia,Coloseni.3.22-4.1).

Ceea ce se intampla in societatea moderna este produsul secularizarii. In mare parte aceasta motivatie etico-religiosa s-a pierdut. Determinarea pentru munca si aspectele etice sunt modelate, cel mai mult de aspectul economic, sub imperativul eficientei,rentabilitatii, si o latura importatnta este cea psihologica. Cei care sunt scosi in afara muncii prin pensionare ,somaj, sufera de anxietate si frustrare chiar in conditiile mentinerii unui nivel de viata celui avut anterior.

Stirile ca cele de mai jos ne descriu tabloul etic al muncii in societatea capitalista de astazi. Ziarele din Romania au publicat recent „Sorin Oprescu si-a masluit dosarul” . Sub acest titlu a fost data stirea conform careia senatorul, medic de profesie,care pentru, in anul 2000, a folosit falsuri la dosarul intocmit pentru obtinerea titlului de profesor universitar. Trebuia sa faca dovada ca a publicat cel putin 20 de lucrari stiintifice in reviste nationale si internationale dintre care zece sa fie prim autor. La intocmirea dosarului a declarat ca are la activ 21 de articole dar a depus dovezi pentru 15 numai. Un numar de lucrari care pretinde ca le-a publicat in revista „Chirurgia”, conform investigatiilor ziaristilor nu se regasesc in aceasta revista.

Abatorul, din localitatea Lohne, nordul Germaniei, este acuzat ca exporta carne stricata sau chiar mucegaita, care era amestecata cu cea proaspata, unor fabrici de carnati din Romania ,Rusia si Germania. Procurorii germani au deschis o ancheta in urma sesizarii facute de cinci macelari romani.

Primarul Marian Vanghelie,primar de sector, din Bucuresti este acuzat de falimentul unei firme care nu a incasat banii cei datora primaria. Aceasta firma a efectuat lucrari de constructie in Bucuresti.

Un lucrator de la o casa de batrani din zona noastra se plange ca nu a primit salariul de trei luni si nici o zi libera in acest interval. Probabil si voi a-ti putea adauga si alte stiri care ne fac sa ne intrebam ce se intampla cu etica muncii astazi.

O analiza asupra etcii muncii la romani care aduce o perspectiva diferita de ceea ce promoveaza presa si politicienii din Romania, este cea din cartea „Etica muncii la romani azi”.

Monica Heinz o romanca care are doctoratul in antropologie sociala la Cambridge a produs aceasta carte in urma a trei ani de studiu si documentare stiintifica pe teren. Ea a plecat la acest studiu pentru ca i se parea ceva in neregula cu aceasta acuza privind „mentalitatea romaneacsca” ca fiind cauza crizei economice din Romania, in tranzitie. Ea sutine ca mentalitatea nu este mostenita ci este formata de circumstantele sociale si economice. Solutia propusa de aceasta doamna este ,redescoperirea respectului de sine individual si national ,printr-o coerenta a politicilor economice si sociale si mai ales prin impunerea legii fara exceptii. Sunt necesare, conform concluziei autoarei studiului, contracte ferme intre manager, angajat,client, contracte care sa dea incredere fiecarei parti si sa armonizeze valorile ansamblului cu cele ale individului.
Citeste partea a 2a AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s