Nu stiu exact la ce s-a referit presedintele Traian Basescu,cand a spus aceste cuvinte in calitate de primar al capitalei Romaniei, dar probabil nu la fenomenul numit „incalzire globala”. Toata lumea intr-un mod empiric cand constata schimbari ale climei neobisnuite pentru o anumita perioada a anului si a unei anumite zone a lumii,o pune pe seama incalzirii globale.

Familia noastra a experimentat oarecum „incalzirea globala” cand ne-am mutat din Romania de la temperaturi in medie intre -25 grade celsius ,pana la cel putin +25 grade celsius, in statul Arizona la temperaturi toate peste 0 grade celsius pana la + 46 celsius (115 F). Acum cand scriu acest articol am aflat ca in Romania ,in capitala s-ar parea ca a ajuns incalzirea globala,sunt 40 grade celsius (105 F).

Cand se vorbeste despre incalzirea globala ,se face referire la cresterea temperaturii medii a aerului,masurata aproape de suprafata pamantului si oceanului ,la nivelul intregului continent.Media acestei temperaturi globale a crescut in ultimul secol cu 0.78+_ 0.18 grade celsius(1.33 +-0.32 F).

Determinarea unei temperaturi globale este complexa si dificila ,iar omul a inceput sa masoare aceasta in mod consistent incepand din 1850. Majoritatea acestei cresteri a fost intre 1919-1940 apoi a scazut intre 1940-1970 ,crescand din nou in 1990 ,ramanad constanta din 1998 incoace . Dintre cei care pun la indoiala realitatea fenomenului de incalzire globala ,pe langa observatiile mai sus mentionate ,adauga si faptul ca local vremea poate cunoaste variatii de temperatura intre orase aflate la numai cateva mile distanta.

Incalzirea globala nu este(discutand in jurul valorii de aproximativ 0.8 grade celsius)nu este o incalzire uniform globala cum am putea crede. Oamenii de stiinta folosesc adesea termenul de „schimbari climaterice” in loc de „incalzire globala”. Aceasta numire este motivata de faptul ca pe masura ce temperatura medie a pamantului creste ,vanturile si curentii oceanici misca caldura de-a lungul pamantului,ca urmare anumite zone se racesc si altele se incalzesc,producand si schimbari in cantitatea de ploaie si ninsoare.

Aceste schimbari de temperatura s-au intamplat in mod regulat in istoria pamantului ,intre temperaturi pe care le avem noi astazi si temperaturi destul de coborate , astfel incat gheata sa acopere suprafete mari din nordul Americii si Europei.

Ceea ce se reclama acum ca fiind ingrijorator este schimbarea mai rapida a climei decat capacitatea fiintelor vii de adaptare,precum si producerea de schimbari neasteptate ale conditiilor climaterice.

„The International Panel on Climate Change”(IPCC), organism al Natiunilor Unite, format din peste 2000 de oameni de stiinta din lumea intreaga din peste 100 de tari,au declarat in 2 Februarie 2007 intr-un raport ,ca incalzirea globala este „irevocabila”,cu schimbari rapide in natura planetei pamant si ecosistemul ei si „foarte posibil” sa fie cauzata de activitatile umane cum ar fi arderea de combustibili fosili,schimbarii destinatiei terenurilor datorata expansiunii agriculturii,etc.

Ceea ce ii incurajeaza pe scepticii cu privire la incalzirea globala este ca IPCC si-a tot schimbat declaratiile de-a lungul timpului.

In 1990 IPCC declara „O detectare fara echvoc a amplificarii efectului de sera prin observatii nu este asteptata pentru urmatorul deceniu sau chiar mai mult”.

In 1995 „Cantarind dovezile am putea sugera o oarecare influienta umana asupra climatului”,ca in 2001 sa sustina „Aceasta este o noua dovada a faptului ca cea mai mare parte a incalzirii globale detectata in ultimii 50 de ani poate fi atribuita activitatilor umane. Ce vor spune peste 5 ani de zile ?

Daca este adevarat ca planeta Pamant cunoaste o incalzire globala cu efectele ei nedorite ,ce cauzeaza aceste schimbari nedorite?

Dar mai intai ar fi interesant sa stim cum se incalzeste pamantul si ce intampla ca se incalzeste prea tare . Simplu oarecum.Pamantul primeste caldura de la soare sub forma de radiatii .O parte din radiatii sunt reflectate inapoi in spatiu aproximativ 30% iar restul de 70%sunt absorbite incalzind solul ,atmosfera si oceanele. Aceastea se intampla datorita „efectului de sera”(„green house efect”) . asemanator cu principiul de functionare a unei sere. La fel cum razele solare patrund prin peretele de sticla a unei sere incalzind aerul din interior si solul si aceasta caldura fiind mentinuta in interiorul serei ,in acelasi mod gazele din atmosfera pamantului previn pierderea caldurii in spatiu si mentin pamantul atat de cald incat sa sustina existenta vietii.Cantitatea de gaze din atmosfera este reglata prin absortie naturala de catre pamant. Poate ca daca am avea o fereastra in cer am putea s-o folsim sa reglam temperatura,dar nu ne-am intelege cine sa fie autorizat s-o faca.Dar s-ar parea ca numite activitati umane in special incepand cu anul 1700 ,inceputul industrializarii,intensifica efectul de incalzire a planetei prin faptul ca sunt emise o cantitate mult mai mare de gaze dintre care cea mai mare influienta o are dioxidul de carbon(CO2) pe langa cresterea emisiei de metan si oxid azotos.

Pe baza acestei explicatii s-a ajuns la un raspuns larg raspandit si promovat pe scara larga cu sustinere stiintifica,politica si religioasa,prin care aprope singurul factor in incalzirea globala este producerea suplimenatara de gaze emanate in atmosfera datorita activitatilor umane. Ca urmare solutia consta in reducerea emisiilor de gaze ,devenind astfel o responsabilitate morala.
Citeste partea a2a Iarna nu-i ca vara (2)

Comentarii
  1. […] partea 1 Iarna nu-i ca vara 1 Dar daca o sa accesati google.com,cautand „global warming myth”, veti fi adaugati la cele 79 de […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s