Nu toti sunt infectati, dar toti sunt afectati(2)

Posted: ianuarie 5, 2009 in etica crestina
Etichete:, ,

Impactul HIV/SIDA se manifesta  si la nivel micro si macroeconomic . Tarile sarace cele mai afectate de virus vor cunoaste si o mai mare  crestere a saraciei ,lipsa de hrana si vulnerabilitate la boli . Majoritatea veniturilor din aceste tari provine din agricultura si in multe tari din Africa  70% din populatie se intretine din acest sector. Tarile din Africa incearca sa atraga noi investitori ,dar HIV/SIDA are o mare influienta in acest sens . Reducerea fortei de munca dintre cei mai experimenati si inlocuirea lor  lucratori mai tineri. Muncitorii pleaca datorita bolii,sunt obligati sa poarte de grija altor membrii din familie infectati ,nevoia de a pariticipa la funeraliile colegilor de munca ,afecteaza afacerile economice in Africa .De exemplu personalul din Namibia au petrecut intr-un an 10% din timpul lor participind la funeralii.    

   Stigmatizarea  si Discriminarea au de asemenea rezultate negative in Africa creind un climat de frica , secretomanie si rusine facilitand noi HIV infectii si imposibilitatea de a cunoaste evolutia  SIDA.Exista o autostigmatizare  influientata de societate  si apoi lucratorii din sistemul de sanatate care se tem de infectare pentru ca nu simt ca au destule masuri de protectie impotriva infectarii ,ori ca simt ca resursele sunt risipite  pentru oameni care oricum vor muri prematur .

 Femeile si fetele tinere au o mai mare susceptibilitate la transmiterea HIV  datorita factorului biologic in comparatie cu barbatii. Inegalitatea  in fata legii face ca in  tarile din jumatatea de sud a Africii  femeile sa fie mai vulnerabile. Ele nu au aceleasi drepturi si statut legal ca si barbatii,nu au dreptul la proprietate personala sau mostenire in urma decesului sotului . Violenta impotriva femeilor , expunerea la sex fortat, este vazuta ca o masura normala de disciplinare mai degraba decat un abuz.

 Lipsa de educatie  si mentalitatea dominata de prejudecati fac ineficient uneori masurile de prevenire a transmiterii HIV de la mama la copil prin alaptare .Orice femeie care ar fi vazuta hranind copilul ei cu „baby formula” ar fi stigmatizata ca fiind testata pozitiv cu HIV ,si nici o femeie nu vrea aceasta .   

Toate acestea si multe altele arata de ce au ajuns africanii  sa spuna „Nu toti suntem infectati dar toti sunt afectati”

Transmiterea virusului HIV se face pe trei cai principale ;contactul sexual, contaminarea prin contactul cu sange si alte fluide ale corpului uman . Prin transfuzia de sange neverificat,folosirea de ace de seringa nestererilizate sau refolosirea lor de catre consumatorii de droguri. A treia cale este transmiterea de la mama la copil in timpul sarcinii sau la nastere ,sau prin alaptarea  copilului nascut.

 Avand in vedere ca problema HIV/SIDA nu este una izolata ci este prezenta intr-un context mai larg de factori ca si saracia,inegalitatea dintre sexe,conflictele interne si regionale ,gandirea fatalista precum si o componenta morala importanata dat fiind modul ei de transmitere ,eradicarea acesteia cere unirea eforturilor tuturor. 

 In cuvantul sau catre natiune in 28 ianuarie 2003 ,presedintele Bush a anuntat infiintarea „PEPFAR/Emergency Plan” Planul de Urgenta al Presedintelui pentru Eradicarea SIDA,la nivel mondial. Este cel mai mare angajament facut vreodata de o tara intr-o initiativa de combatere a unei singure boli la nivel mondial -5 ani,15 bilioane de dolari.

Prin acest plan de urgenta , Guvernul SUA conlucreaza cu alte organisme internationale ,nationale si lideri locali pentru a sprijinii ,Prevenirea, Tratamentul si purtarea de grija a celor infectati cu HIV/SIDA.

 Anul acesta, in 30 mai , Presedintele Bush a cerut Congresului American sa aprobe dublarea sumei propuse la 30 bilioane de dolari in lupta impotriva HIV/SIDA pentru urmatorii 5 ani. Pana in prezent „Emergency Plan” a asigurat tratamentul pentru 1,1 milioane de barbati femei si copii prin programe bilaterale in cele 15 tari  in care s-au concentrat eforturile,12 tari din jumatatea de sud a Africii, Guyana,Haiti si Vietnam si si-a propus sa asigure tratamentul pentru inca 2 milioane de persoane infecatate cu HIV in urmatorii 5 ani.

  Prevenirea este un semnificativ factor impotriva extinderii  infectiei HIV/SIDA. Daca numarul celor infectati va creste va creste si numarul celor care au nevoie de tratament  si de ingrijire .

 Pe langa eforturile de prevenire si tratament  este nevoie sa se asigure purtarea de grija pentru cei orfani si a copiilor vulnerabili ,fapt pentru care „Emergency Plan” si-a propus sa poarte de grija pentru inca 10 milioane.

Intr-un raport despre HIV/SIDA  in jumatatea de sud a Africii  se spune ca in ciuda unor enorme resurse  alocate in   aceasta lupta viitorul tarilor din zona este incert. Fara o larga prevenire ,tratament si testare epidemia HIV va continua sa creasca  in Africa. ONU a prezis ca pana in 2025 daca nu se iau masuri mai mari 38 de tari din Africa vor avea o populatie cu 14% mai putin decat in conditiile lipsei HIV/SIDA.   

Cei de facut! Oricum epidemia HIV/SIDA nu poate fi infruntata numai de evanghelici este nevoie de cooperarea tuturor guvernelor,  oamenilor de afaceri, organizatii neguvernamentale,si biserici. Pastorul Rick Warren cunoscut in angajametul lui in lupta impotriva HIV/SIDA ,marturisea intr-un interviu ca a fost provocat de ceea ce facea o biserica din Africa  in care 50 de adulti purtau grija de 25 de orfani  victime ale HIV/SIDA. El a realizat atunci ca acea mica biserica facea mai mult decat biserica lui care este foarte mare . Dumnezeu ,spunea el i-a aratat ca sunt 5 uriase spirite rele la nivel mondial : foamea spirituala,conducere corupta,saracie,boli,analfabetism si ca  biserica poate confrunta acesti uriasi prin planul numit „PEACE” :infiintarea de biserici noi,echiparea de lideri,asistarea saracilor,ingrijirea bolnavilor si educatia noi generatii .

Anul trecut 9 dintre cei mai influenti crestini au lucrat cu Centru pentru Studii Misionare din Oxford ,pentrua vedea cum congregatiile crestine pot contribui in lupta impotriva HIV/SIDA.Intr-un raport de 75 de pagini au asternut cunostintele acumulate pe teren in Africa,AmericaLatina si Asia.concluzionand  ca : Congregatiile crestine trebuie mai eficient sa faca ceea ce in mod special sunt calificate sa contribuie printr-o colaborare cu alte grupuri crestine si seculare care lucreaza la nivel  international si national.. Caile de a ajuta prin a procura tratament acum disponibil tot mai mult ,purtarea de grija pentru orfani ,biserica sanatoasa nu are rival in a lucra la eradicarea radacinilor acestei maladii, testarea HIV, consilierea,prevenirea transmiterii de la mama la copil ,platind taxele scolare pentru orfani ,ajutoare alimentare,”plangand cu cei ce plang” .

 O teologie biblica a sexualitatii care afirma abstinenta inainte de casatorie , credinciosia fata de partener dupa casatorie  si cea mai mare si unica contributie care ramane  este impartasirea evangheliei care ofera iertare si puterea de a te schimba moral .

 Faptul ca raspandirea si prevenirea raspandirii  este legata de elemente de moralitate sexuala  ,ar fi oportun sa ne reamintim ca starea de pacat a omenirii descrisa de apostolul Pavel in scrisoarea sa catre crestinii din Roma secolului unu este cauza acestei epidemii si altora . „Fiindca n-au cautat sa pastreze pe Dumnezeu in constiinta lor ,Dumnezeu i-a lasat in voia mintii lor blestemate ca sa faca lucruri neingaduite ….i-a lasat prada necuratiei  sa urmeze poftele inimilor lor ,asa ca isi necinstesc singuri trupurile ….i-a lasat in voia unor patimi scarboase; caci femeile lor au schimbat intrebuintarea lor fireasca intr-una care este impotriva firii,tot astfel si barbatii au parasit intrebuintarea fireasca a femeii,s-au aprins in poftele lor unii pentrui altii ,au savarsit parte barbateasca cu parte barbateasca lucruri scarboase ,si au primit in ei insisi plata cuvenita pentru ratacirea lor.”

Desi consecintele HIV/SIDA se extind dincolo de persoane care s-au complacut in comportament pacatos si afecteaza persoane inocente,  asta este explicatia din punct de vedere spiritual a starii generale a lumii dupa caderea in pacat si oferta lui Dumnezeu prin Hristos pentru o lume si viata lipsita de suferinte si de epidemii.  

 Nu toti sunt infectati dar toti sunt afectati.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s