Nu toti sunt infectati, dar toti sunt afectati(1)

Posted: ianuarie 3, 2009 in etica crestina
Etichete:, , ,

Nu toti sunt infectati cu  HIV /SIDA  dar oamenii care traiesc cu acest virus au ajuns in 2006 la peste 40 de milioane  in intreaga lume, din care 26 milioane din cei  infectati cu HIV  il poarta in partea de sud a Africii unde traiesc  numai 2% din populatia lumii .

 Aceasta face ca Africa sa fie cea mai afectata de aceast virus,  tot aici, Swaziland, fiind tara  avand cel mai mare  procent de populatie (33%) care traieste cu virusul HIV.

Statistica la nivelul anului 2005 ,4.1 milioane noi infectati cu HIV iar 2.9 milioane au murit datorita SIDA .

 HIV, Virusul Imunodeficientei Umane este un virus care ataca sistemul imunitar al omului, slabind astfel capacitatea organismului de a se apara impotriva bolilor.

SIDA, Sindromul Imunodeficientei Dobandite (AIDS, „Acquired Immune Deficiency Syndrome”) este o „defectiune” a sistemului imunitar dobandita si nu mostenita genetic .

Virusul HIV este un retrovirus care ataca limfocitele T (celule albe din sange).  

SIDA este un stadiu avansat al infectiei cu virusul HIV. SIDA este un sindrom si nu o boala in sine care denumeste totalitatea bolilor asociate infectiei cu virusul HIV. In acest stadiu pacientul va muri de infectii secundare (gripa, pneumonie, infectii ale pielii ,etc) datorita faptului ca organismul nu se poate apara, sistemul imunitar fiind distrus de virusul HIV .

Infectia cu HIV decurge in mai multe etape :1.Etapa  Acuta 4-6 saptamani  ,cand apar simptome asemanatoare cu gripa ,temperatua ,greturi,transpiratie. Nu sunt observate de pacient sau lipsesc . Pentru o diagnosticare corecta este necesar Testul HIV rezultatul pozitiv indicand prezenta virusului HIV.

 Iunie 27 este in America,  Ziua Nationala pentru Testare HIV ,campanie anuala  organizata de Asociatia Nationala a Oamenilor cu SIDA  din USA care incurajeaza  pe cei cu risc  de a fi infectati sa primeasca voluntar consiliere si testare .

Din cei  40 milioane de oameni infectati numai  20% din cei HIV  infectati  din tarile slab dezvoltate stiu  statutul lor HIV, in timp ce in tarile dezvoltate situatia este mai buna ,dar totusi in SUA aproximativ 25% din cei infectati nu-si cunosc statutul HIV ,in timp ce in Europa  30% sunt in aceasta situatie . Medicamentele pot incetini evolutia HIV si pot tine pacientul in viata ,numai cand cei infectati stiu statutul lor ,cautand astfel tratament si este mai putin posibil sa infecteze si pe altii 

2 . Etapa  latenta de boala . Dureaza cativa ani si  se inmultesc virusii HIV.

3 . Etapa  simptomele sunt identice cu  cele din faza acuta de boala cu diferenta ca nu mai dispar . 4. Etapa de boala SIDA  cand apar bolile care definesc  un pacient seropozitiv ,boli care sunt inofensive la un pacient sanatos.

Nu exista la ora actuala dupa zeci de ani de la aparitia virusului un vaccin impotriva lui ci numai  tratament pentru incetinirea progresului virusului in organism,fara posibilitatea vindecarii totale . Izbucnirea  etapei 3 si 4 ,precum si evolutia  bolii poate fi  poate fi incetinita prin medicamente antiretrovirale .Terapia HIV trebuie inceputa imediat  si tratmentul nu trebuie sa fie intrerupt pentru a evita producerea de rezistenta la medicamente  , motiv pentru care trebuie respectat cu strictete orarul de terapie . Asa este o viata cu HIV /SIDA  a celor infectati  si afecteaza viata familiei lor .

 Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanataii  din 2006 arata ca numai 28% din cei cu HIV au acces la medicamente antiretroviral care poate salva vietile lor . Situatia aceasta face ca sa fie cunoscut  „Dezastrul Demografic”  in  jumatatea de sud a Africii unde speranta de viata a scazut dramatic  la mai putin de 40 de ani . Pana in 2025 se asteapta ca tarile cele mai afectate de virus HIV  din Africa sa piarda jumatate din populatia intre 35-59 de ani  si peste o treime  a celor sub  varsta de 15 ani. Aceasta face comunitatea sa piarda membrii ei cei mai productivi economic, care produc pentru copiii lor si pentru generatia in varsta  a familiei lor,  atat pentru casa lor cat si pentru comunitate .  

Afectarea familiei si a societatii  afecteaza copiii care raman orfani  . Exemplu in Zimbave aproape 1 milion de copii  si-au pierdut unul sau amandoi parintii  datorita SIDA de la inceputul epidemiei si pana in 2004 .

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s