SARACI AU FOST, SARACI SUNT INCA(2)

Posted: ianuarie 2, 2009 in ARTICOLE publicate in ROMANIAN TIMES, etica crestina
Etichete:, , ,

cont.

Raspunsul la problema saraciei  nu este un „capitalism salbatic” profit cit mai mare  pentru intreprinzator,sau un „socialism utopic” sa nu mai avem nici bogati, nici saraci  ci cred ca un crestinism practic ,oameni care datorita credintei lor s-au facut prin credinta ,de buna voie ,  saraci „aici” ca sa fie bogati „dincolo”.

  Nu vreau sa spun ca nu este nevoie sa sprijinim  politicul  cand  are vointa de acorda atentie  acestui   sau sa salutam idei din sfera economica . Nu ma pricep la economie,dar daca „Spiegel on line” a publicat  parerea  lui Muhammad Yunus,din Banglades, castigator al Premiului Nobel pentru Pace, cred ca ar merita sa fie  cunoscuta si oamenilor de afaceri romani . „Multe probleme ale lumii de astazi , inclusiv saracia persista din cauza interpretarii prea inguste a capitalismului …. Aceasta teorie a capitalismului isi asuma ca intreprinzatorul este o fiinta unidimensionala care este dedicata unei singure misiuni toata viata maximizarea profitului….Sa presupunem ca intreprinzatorul in loc sa aiba o singura sursa de motivatie (ca maximizarea profitului) acum are doua surse de motivatie :maximizarea profitului si facerea bine oamenilor si lumii. Fiecare tip de motivatie va conduce catre doua tipuri separate de afacaeri. Sa-l numim pe primul  tip. afacere pentru maximizarea profitului si al doilea tip afacere sociala . „ (SPIEGEL ON LINE, 07 ,iunie,2007 ,Noi putem creia o lume fara saracie de Muhammad Yunus)       Aceste doua tipuri de afacere propuse de Muhammad  vor functiona pe aceleasi principii ale pietei libere  dar cu diferenta ca  profitul afacerii de tip social nu va fi luat de investitor ci va ramane in afacera care va fi astfel extinsa si imbunatatita . Este ceva asemanator cu organizatiile nonprofit cu diferenta ca acestea din urma, pentru a functiona colecteaza donatii.

Dar pana poate aceasta propunere va fi legalizata sperantele se indreapta catre guvernele statelor bogate , organizatiile mondiale  implicate ,pentru a face ceea ce au promis cu diferita ocazii si forumuri. Eradicarea saraciei este o problema complexa pentru ca intr-un anumit fel dupa cum spuneam are cauze complexe .

Un numar mare de organizatii din SUA  a initiat o campanie sub deviza  „ UNU” „Campania pentru a face saracie istorie” . Ei cer Congresului SUA sa aloce 1% in plus in bugetul federal ,al anului 2008, pentru  fondul de dezvoltare si  programe umanitare.Pe la langa aceasta cerere  sunt propuse masuri care sa  contracareze cauzele care concura la perpetuarea  saraciei .

 Asigurarea de apa curata si igiena –pentru ca la fiecare 15 secunde un copil moare de o boala cauzata de lipsa apei curate  si igienei . Incercati sa va imaginati o zi fara apa ,de baut ,pentru spalat,pentru toaleta  etc. Lipsa apei curate duce la urmatoarea nevoie a luptei impotriva saraciei ,bolile asociate,SIDA,malaria ,tuberculoza.  Boli care ucid  milioane de oameni astazi pe glob :tuberculoza 2miloane pe an ,cel putin 1 milion din cauza malariei ,si Sida a ucis aproximativ 3 milioane de oameni in 2006. Campania „UNU” arata prin date concrete ca pot fi reduse foarte mult aceste cifre cu costuri destul de mici.

 Sistemul de sanatate din tarile sarace prin deterioarea lui   face ca la fiecare 3 secunde sa moara un copil de pana la varsta de 5 ani care ar fi putut fi prevenita cu un vaccin ieftin,iar femeile gravide sa moara datorita complicatiilor la nastere (500000 in fiecare an ,si alte zeci de milioane sa sufere de boli legate de sarcina si nastere .

Educatie pentru toti: lipsa educatiei este una din radacinile saraciei .Vrei sa ajuti pe cineva sarac ajuta-l sa aiba o  educatie  care sa-l ajute sa functioneze intr-o lume tot mai sofisticata.

Iertarea datoriilor :multe tari sarace s-au indatorate se lupta sa-si plateasca datoriile  alocand 25-30% din bugetul lor pentru aceasta .Nu vor putea sa fac un pas spre bunastare daca nu li se vor ierta din datorii.Datorita initiativei trecute de a ierta datoriile unor tari sarace  ,s-au vazut exemple ca  Tanzania care a folosit aceste resurse suplimentare   eliminind taxele scolare  ,si  aproape peste noapte 1,6 milioane de copii s-au inscris la scoala .

Masurile acestea propuse la nivel global ne pot inspira  in demersul nostru individual sau comunitar pentru a face ceva pentru cei saraci si vulnerabili; copii,bolnavi,batrani,femei, refugiati,straini,imigranti,persoane cu handicap.

„Blestemul saraciei nu are nici o justificare in era noastra . Social este la fel de  crud si orb ca si practica canibalismului in istorie cand oamenii se mancau unii pe altii din cauza ca ei nu invatasera inca sa obtina mancarea din pamant  sau sa consume din viata animala care abunda in jurul lor. A venit timpul pentru noi sa ne civilizam pe noi insine  printr-o totala directa si imediata eradicare a saraciei”. (Martin Luther King Jr.)

Cine are urechi de auzit, sa auda . O idee !Cind tu vei dezvolta relatii cu oameni traind in saracie ,vei incepe sa vezi ca tu poti lupta cu Monstrul saraciei facand ceva  pentru viata unui individ.  Si apoi daca crezi poti sa ti spun ce-a zis Isus: daca dai un pahar de apa cuiva in numele Lui ,nu-ti vei pierde rasplata .

Parabola spusa de Isus continua .

Cu vremea saracul a murit ;si a fost dus de ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul si l-au ingropat.

                                                        sfarsit

Comentarii
 1. manoliuval spune:

  RAZBOI TERORIST PE CALEA UNDELOR

  Mercenari, teroristi, comunisti, agenti secreti sprijiniti militar de SUA-ISRAEL, RUSIA, FRANTA si altele pentru actiuni teroriste, revolte populare si lovituri de stat.
  RADIO FREE EUROPE
  RADIO LIBERTY
  ARE TERRORIST
  WAR TERRORIST ON THE RADIO WAVES
  Mercenary, terrorists, communists, agents secret military support of the US-Israel, Russia, France and others for terrorist actions, popular revolts and coups.
  Radio Free Europe
  RADIO LIBERTY
  ARE TERRORIST

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s