INDIVIDUL INVIZIBIL sau Embrionul uman

Posted: decembrie 18, 2008 in ARTICOLE publicate in ROMANIAN TIMES, etica crestina
Etichete:, , ,

De ce a folosit presedintele George W. Bush  dreptul sau de veto numai de doua ori de cand este presedinte si de fiecare data pentru a se opune unei legi

care urma sa aloce fonduri federale pentru cercetarea in domeniul celulelor stem ale embrionului uman ?

 Omul de-a lungul timpului a facut mari progrese in cunoasterea stiintifica  dar odata cu aceasta a crescut si responsabilitatea morala  in folosirea acestor descoperiri .

 „Individul invizibil” la care ma refer este embrionul uman  care este atat de mare „ ……” cat unul din punctele ce le vedeti. Daca mult timp in existenta umana, omul nu putea decat sa fie uimit de miracolul perpetuarii vietii , si sa se exprime numai in termeni poetici,astazi stiinta a facut posibil ca omul sa se joace de-a „dumnezeu”.

 Intr-adevar regele David cu  o mie de ani inainte de Cristos  nu a putut  decat sa se exprime laude la adresa lui Dumnezeu gandindu-se cum din ceva invizibil a devenit o fiinta umana cu destinul sau la discretia  unui Dumnezeu plin de indurare . „Tu mi-ai intocmit rarunchii ,Tu m-ai tesut in pantecele mamei mele:Te laud ca sunt o faptura asa de minunata . Minunate sunt lucrarile Tale,ce bine vede sufletul meu lucrul acesta !Trupul meu nu era ascuns de Tine, cand am fost facut intr-un loc tainic ,tesut in chip ciudat,ca in adancimile pamantului.Cand nu eram decat un plod fara chip,ochii Tai ma vedeau;si in cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau randuite,mai inainte de a fi fost vreuna din ele. Cat de nepatrunse mi se par gandurile Tale,Dumnezeule si cat de mare este numarul lor!”(Psalmul 139.)Oare aceste meditatii pot fi privite doar cu simpatie literara pentru capacitatile poetice ale unui rege naiv ,care nu stia ce stim si suntem capabili noi astazi sa infaptuim?

  Cred ca pe masura ce  posibilitatile omului, de a interveni in lumea creatiei lui Dumnezeu cresc, creste si responsabilitatea etica pentru modul cum sunt folosite . Din totdeauna dreptul de a da viata si dreptul de curma viata umana este rezervat numai lui Dumnezeu . Pentru mine gandindu-ma serios la ceea ce se intampla in zilele noastre este singurul principiu, care ne poate calauzi in tot mai complicata lume a stiintei cu „impotrivirile ei”, „pe nedrept numite astfel”.

  Pe de alta parte chiar si guvernele statelor recunosc ca trebuie impuse limite si reglementari legale aventurii cercetarii stiintifice .

 Senatul American a votat in aprilie 2007 cu 63 contra 34 voturi, o lege care aloca fonduri federale pentru cecetare in vedere obtinerii celule stem din embrionii umani aflati disponibili in clinicile pentru ferilizarea in vitro.

Acum, in 6 iunie 2007 Camera Deputatilor la randul ei a votat o  lege  cu acelasi continut cu 247 contra 176 voturi . Ambele institutii  au nevoie  doua treimi din voturi de trece peste veto-ul promis de presedintele Bush impotriva oricarei legi care ar permite obtinerea de  celule stem prin distrugerea vietii embrionului uman.

O incercare de a obtine o asemmenea lege este oprita de folosirea dreptului de veto petru prima oara de presedintele Bush in 19 iulie 2006.

Anul acesta  presedintele Bush a declarat cu aceasta ocazie :

  „Daca aceasta legislatie devine lege, ea va obliga platitorul de taxe american,pentru prima data in istoria noastra , sa sustina in mod deliberat distrugerea embrionului uman . Eu am  declarat cu claritate Congresului si poporului american ca nu voi permite ca natiunea noastra sa treaca peste aceasta granita morala”  „ Sa distrugi viata umana in speranta salvarii unei alte vieti omenesti nu este etic si nu este singura optiune posibila pentru noi”

 De cealalta parte Democratii au declarat „Intentionam sa continuam sa promovam aceasta lege pana vom avea un presedinte „pro-stem cell” si un „pro-stem cell” Congres.

In conditiile acestea s-ar parea ca soarta „individului invizibil” are sanse sa schimbe in urmatorii ani ,desi si in prezent sunt multi „indivizi” sacrificati pe altarul stiintei .

Legea federala permite  de  altfel in prezent orice forma de cercetare privind celulele stem ,chiar si cele din embrionul uman, care cauzeaza distrugerea acestuia. Fondurile necesare sunt obtinute din fondurile unor state care au aprobat suportul financiar,Connecticut,Illinois,California,Maryland si New Jersey si diferiite organizatii private.

  Totusi presedintele Bush a aprobat fonduri din bugetul federal  in 9 august 2001 ,pentru cercetare  a  embrionilor existenti la data respectiva in clinicile de fertilizare in vitro,ceea ce l-a facut pe Dr. James Dobson  la cea data sa se declare dezamagit „Omorarea embrionilor chiar daca asta s-a intamplat in trecut nu este justificata niciodata pentru progresul cercetarii stiintifice”

Dar pana la urma de ce ravnesc atat de mult oamenii de stiinta dupa embrionii aflati in clinicile de fertilizare  sau de cei care i-ar putea produce ei insisi in laboratoare ? Si apoi de ce opune presedintele Bush de a aloca fonduri  si alte organizatii crestine de a fi folositi embrionii umani  in scopul cercetarii prin distrugerea lor si obtinerea in final a celulelor stem.

Ce este o celula stem si ce foloase poate aduce omului  obtinerea ei ?

 Fiecare celula din corpul uman provine in ultima instanta din embrionul format in urma unirii spermatozoidului barbatului si ovulul femeii . Corpul uman este constituit din peste 200 de tipuri de celule specializate . Toate aceste tipuri de celule provin din asa numitele „celule stem”aflate la inceput in embrion  care au calitatea ca se multiplica ele insele in acelasi tip de celule stem  si in acelasi timp se multiplica specializindu-se in cele peste doua sute tipuri de celule care compun complexul organism uman ce se dezvolta dupa fertilizare in pantecele mamei ,si continua dupa nastere toata viata.

Astfel avem celule stem in embrionul uman si  „celule stem adulte”  ascunse adanc in organele omului inconjurate de milioane de celule ordinare si care ajuta la producerea de noi celule ordinare necesare trupului uman .

CELULELE STEM sunt folosite de oamenii de stiinta in tratamentul medical ce inlocuieste celulele peierdute cele care sunt bolnave . In 1998 cercetatoriide la Universitatea din Wisconsin au recoltat cu succes prima celula stem dintr-un embrion uman viu,operatiune in urma careia embrionul a fost distrus.

Tratamentul folosind celule stem adulte  nu este nou. In 1956 s-a facut primul transplant cu succes de maduva  osoasa pentru tratarea leucemiei  si apoi in anii urmatori pacienti cu cancer au primit dupa chemoterapie , celule stem ale lor personale dupa ce au fost „curatate”.

 Celule stem adulte pot fi recoltate din diferite  organe care au nevoie constanta de aprovizionare de celule noi ,cum ar fi sangele ,pielea ,maduva osoasa,tesutul creierului,sangele din cordonul ombilical,placenta etc. Celule stem adulte au limitari ca produc un numar limitat de tipuri de celule ,nu se gasesc in toate tesuturile ,si sunt dificil de identificat ,recoltat,mentinute si crecute in laborator.

 Aceste limitari i-a facut pe oamenii de stiinta sa se indrepte spre o alta sursa de celule stem „individul invizibil” ,embrionul uman . Si unde se gasesc embrioni umani  conservati prin inghetare  si ramasi in urma fertilizarii ? Clinicile de fertilizare in vitro care de cativa ani ajuta ca familiile care nu pot avea copii din motive de infertiliate sau altele. Este de fapt conceperea unui copil in afara corpului uman al mamei . Primul copil nascut in Romania, in urma fertilizarii in vitro facuta cu succes de doctorul Ioan Munteanu ,in Centrul de Fertilizare Artificiala din Timisoara , a avut loc in 1996. Am aflat ca il cheama Daniel Ioan si la 6 februarie 2001 a implinit 5 ani.

  „Dar fertilizare in vitro nu este foarte curata moralmente” a spus Joni Eareckson Tada.”Cuplurile crestine ar trebuie sa inteleaga problemele inerente ce apar in legatura cu procedura ce este in prezent in aceste clinici „

Pentru fertilizarea in vitro sunt produsi mai multi embrioni ,care sunt apoi  depozitati si inghetati si eventual folositi in cazul unei nereusite fertilizari  anterioare . Daca procedura a reusit din prima incercare ceilalti embrioni ramasi pot fi distrusi sau pastrati pentru o noua  nastere in cazul in care donatorul doreste sa aiba inca un copil sau cineva vrea sa adopte un embrion.

Avand in vedere aceasta procedura de distrugere a embrionilor ramasi  in urma fertilizarii in vitro, face ca aceasta procedura sa fie la fel de imorala ca distrugerea embrionului in vederea obtinerii de celule stem.Earickson Tada este decisa sa nu  treaca peste aceasta linie morala chiar  asumandu-si  conditia de a ramane  in caruciorul ei pentru persoane cu handicap.

Family Research Council din America a adunat probe despre 72 de succese medicale cand s-au folosit celule stem adulte ,ceea nu pune nici o problema morala in comparatie cu folosirea celulelor stem din embrion umam distrus ca urmare a procedurii.

De fapt Biserica Catolica se opune ca sa se produca embrioni umani in afara corpului uman ,chiar si parte a tratamentului de fertilitate .

 In ciuda a ceea ce citim presa liberala ,celulele stem din embrion nu au demonstrat inca beneficii  terapeutice pe vreun pacient .Oamenii de stiinta admit ca exista inca un drum lung de parcurs pentru a controla procesul complicat desi rapid de crestere si dezvoltare a celulelor stem  recoltate din embrion. Academia Nationala de Stiinte a Statelor Unite recunoaste intr-un material produs pentru publicul larg cu scopul de a intelege  celulele stem ,ca este nevoie de multi ani,decade chiar de a ajunge de la cercetarile de baza la aplicarea terapeutica . Aceasta este adevarat cu privire la orice tratament medical ,inclusiv noi medicamente ,noi proceduri si echipament medical.

  De asemenea sunt probleme legale si sociale de rezolvat inainte ca  tratamentul cu celule stem sa fie disponibil pentru toti.

 „Individul invizibil”este ravnit de  oamenii de stiinta din cercetare ,pentru a-i recolta cu pretul vietii lui celulele stem cu probabilitate ca va salva  „indivizi vizibili” aparent mult mai pretiosi in ochii societatii ,este la discretia cuplurilor infertile si nu numai poate si altora cu mofturi discriminatorii care pot decide cati sa traiasca si cati pot sa fie distrusi si mai este  vanata posibila lui existenta de aventurieiri sexuali pentru a evita o sarcina nedorita ce ar distruge placerea lor egoista ,a instinctelor lor scapate de sub control .

  O reclama publicitara la un asa zis produs contraceptiv  suna foarte linistitor pentru ccineva care nu stie daca a ramas insarcinata sau nu „Ai 72 de ore sa stergi ultima noapte”Aceste pastile care se declara contraceptive  pot fi considerate  mai degraba pastile avortive pentru ca previn implantarea pe peretele uterului mamei a ovulului fertilizat. Cind incepe viata de fapt?

Biologic viata umana incepe la conceptie cind spermatozoidul barbatului se uneste cu ovulul femeii. Aceasta noua viata sub forma embrionului este 100% umana completa cu 46 de cromozomi si cu codul lui sau al ei genetic.

Acest embrion creste si se dezvolta prin toate stadiile vietii:embrion,fat,nou nascut,copil,adolescent  si adult . „Individul invizibil” embrionul a fost vazut pentru mult timp in istoria omenirii numai de Dumnezeu, omul creat dupa chipul lui Dumnezeu a ajuns sa-l vada si chiar sa poata sa opereze ca un „Dumnezeu” asupra lui dar trebuie sa-si restranga activitatea in limitele legii morale „Sa nu ucizi”. Daca incalcarea acestei legi morale se facea de multe ori involuntar de catre oameni care nu au stiut exact cum stau lucrurile cu „individul invizibil” astazi oamenilor de stiinta li se cere o responsabilitate pe masura progresului in cunoastere, ca de altfel si noua mai putin calificati stiintific dar informati . Caci cui i se da mult, i se cere mult.     

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s