Craciun fara Cristos (1)*

Posted: decembrie 13, 2008 in sarbatori
Etichete:,

Nu stiu cine dintre noi isi mai aminteste despre perioada asa zisa a sarbatorilor de iarna, luna decembrie din Romania comunista. I se spunea „Luna Cadourilor” pentru ca probabil termenul avea o referire la obiceiul crestinilor de a face cadouri ,imitand marele act de daruire a lui Dumnezeu , cadoul „Un Mantuitor”, Hristos. In acelas timp magii au adus daruri si i s-au inchinat Lui. Dar in perioada comunista aceste gesturi de a darui au fost convertite de sistemul ateist-comunist. Primeam cadouri de la scoala si parintii primeau cadouri pentru familie de la servici,ceea ce era o mare bucurie pentru noi copiii. Binenteles s-a pastrat pomul de craciun! Mm.. nu ci „pomul de iarna” si cadourile le aducea Mos Craciun, mm… nu ci Mos Gerila. Acum in Decembrie 2007,in Europa,in Romania si aiurea , nu mai este comunismul ateist ci bantuie ateismul crestin international. Adica cea mai mare parte a lumii care se declara crestina, traieste ca si cum nu ar avea credinta in Cel care, pentru care, cel putin asa credem, s-a instituit sarbatoarea craciunului sau mai reformator spus Sarbatoarea Nasterii lui Hristos.

Romania se lauda anul acesta cu cel mai mare brad de Craciun.Un brad din metal de 76 metrii inaltime cu o stea de 3,5 metri inaltime ,pe care au fost instalate doua milioane de lumini aprinse in mod oficial pe 1 Decembrie. Mos Craciun cu sediul in Laponia finlandeza va avea 120000 de vizitatori anul acesta ,dar in acelasi timp dupa calculele unora va trebui sa se deplaseze de la sediul sau, de-a lungul si latul pamantului cu 5800km/secunda daca vrea sa duca cadouri la toti copiii din lume, indiferent de religie, avand doar 34 secunde pentru fiecare oprire.

Desi in America de cativa ani se duce asa zisul razboi al Craciunului(„war on Christmas”),cred ca toti ar putea sa remarce cuvintele crestinesti exprimate de presedintele Bush la ceremonia de aprindere a luminilor a pomului de Craciun national. Un fragment semnificativ din aceasta cuvantare :”……Craciunul este un timp de bucurie si reflectie. In fiecare an, in aceasta perioada, noi ne bucuram proclamand vestea buna ca in Betleemul din Iudeea s-a nascut un Salvator. Si noi ne bucuram in promisiunea de pace adresata oamenilor placuti Lui.Noi de asemenea reflectam la misterul Craciunului;povestea Celui prea Inalt care care a intrat in istorie in cea mai vulnerabila forma posibila-ascuns in slabiciunea unui copil nou nascut. Si noi reflectam la chemarea Creatorului nostru –care luand aceasta intrupare, ne aminteste despre datoria noastra sa purtam de grija celor slabi si vulnerabili aflati printre noi.In timpul acestui sezon al Craciunului milioane de americani vor raspunde acestei chemari, intinzand o mana plina de compasiune pentru a ajuta fratii si surorile noastre in nevoie. Noi suntem multumitori pentru aceste suflete milostive care arata inima buna a natiunii noastre…..”

Dar razboiul Craciunului continua si anul acesta. Ateii organizati in Fundatia pentru Eliberarea de Religie din America (The Freedom from Religion Foundation) au afisat un panou cu inscriptia „In acest sezon al solstitiului de iarna fie ca ratiunea sa triumfe”, alaturi de pomul de Craciun prezent in cladirea statului Winsconsin. Razboiul se duce pe diferite fronturi de lupta, unele fiind mai putin orienatate spre adevaratul inamic al unui Craciun real.

Comercializarea sarbatorii Craciunului, a facut ca acesta sa fie prezent in cataloagele comerciale sub diferite nume „Winter Break”, „Happy Holiday”, „Seasons Greetings”, „Kwanza”, „X-mas”. S-au format comitete care sa aduca inapoi cuvintele „Merry Christmas” in piata publica la nivel national. S-au facut liste cu magazine care onoreaza Craciunul si liste cu acelea care refuza sa onoreze clientii care sarbatoresc Craciunul. Creativitatea comerciantilor pusa in slijba atragerii cat mai multi cumparatori,i-a facut sa schimbe denumirea pomului de Craciun in „Pomul familiei”. Dupa mai multe presiuni din partea unor comitete „Lowe’s a sfarsit prin a-si cere scuze ca a pus denumirea „pomul familiei” in catalogul de Craciun. Oficialii orasului Colorado au interzis folosirea luminilor rosii si verzi care spun ei sunt prea mult legate de Craciun. Asa ca intregul oras trebuie sa foloseasca numai lumini albe in aceasta perioada pentru decorarea orasului, respectarea acestui ordin fiind vegheat de o echipa speciala creata. Tocmai am vopsit dormitorul nostru cu doua culori, rosu si verde, si acum realizez ca unii o sa creada ca sarbatoresc Craciunul tot timpul! Exemplele ar putea continua ,si voi daca va priviti in jur in aceasta perioada veti observa si alte lucruri care arata cum Hristos a fost scos din sarbatoarea nasterii Lui.Ar fi interesant sa ne trimiteti observatiile voastre,si propunerile voastre pentru a-L aduce inapoi pe Cristos in sarbatoarea Craciunului.

*pentru cei care nu l-au citit in dec.2007 ,cand a fost publicat. Este la fel de actual l
Citeste si Craciun fara Cristos 2

Comentarii
  1. […] si Craciun fara Cristos 1 Cum pot sa fac ca aceasta sarbatoare sa fie celebrata cu adevarat in sens crestin? Am gasit si alte […]

  2. […] De fiecare data de sarbatori sunt intr-o stare de framantare interioara. Pe de o parte pe vremea copilariei de craciun era simplu. Erau programe mai multe la biserica si nu respectam obiceiurile crestinilor de alte confesiuni. Ne bucuram pentru ca veneau musafiri la biserica din alte locuri, predicatori mai buni(sau mai noi )si cantareti mai buni dar uneori era obositor de lung programul. Acasa aveam mancare speciala. In ultimii ani batranii din biserica s-au lasat convinsi ca tinerii pot colinda pentru ca astfel intr-un regim comunist ateu puteau sa auda mesajul nasterii lui Hristos si unii din activistii de partid. Apoi au aparut concertele de Craciun dupa revolutie, pe langa colinde si alte manifestari. Acum nu mai stiu cum sa sarbatoresc Nasterea lui Hristos, Craciunul . Dupa ce prietenul nostru Danut Manastireanu pe bolgul lui(vezi la blogroll Danut Manastireanu) ne-a acomodat cu adventul am gasit si un articol in Crosswalk .com cum sa reinoiesc credinta in familia noastra sarbatorind Adventul (read more Here) Dar astazi este prea tarziu sa recurg la acest ritual pentru ca a inceput din duminica din 29 noiembrie anul acesta. Apoi tot intr-un articol in Crosswalk.com am gasit un articol care punea sub semmnul intrebarii folosul sarbatorii Craciunului sub forma culturala din lumea vestica si indemna la o noua forma, la (“change”)schimbare (read more Here). Aceasta miscare se cheama “Advent Conspiracy” si este prezentata “schimbarea” in filmul de mai sus. Seamana oarecum cu intoarcerea la”vechile carari”. Pana la urma am sa sarbatoresc Nasterea lui Isus Hristos intr-un mod cat mai semnificativ pentru sufletul meu si beneficiul comuniunii in familie. Incerc sa-mi fac un program special. Citeste si Craciun fara Cristos 1 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s