Orfanii secolului (2)

Posted: noiembrie 23, 2008 in etica crestina
Etichete:, , ,

Citeste Orfanii Secolului 1 AICI

Stanley Kurtz,intr-un material intitulat „Sfarsitul casatoriei in Scandinavia” spune ca Scandinavia,si in mod special Suedia este luat ca un prototip al dezvoltarii(destramarii) familiei si care se va raspandii sau poate se va impanzii in intreaga lume . Iata ca avem un model nu numai in domeniul politic „modelul suedez”care a vrut sa fie copiat de unele partide politice din Romania ci si un model suedez al evolutiei negative a institutiei familiei.

   „In Suedia ca si in alte parti, anii sasezeci au adus contraceptivele,avorturile si cresterea individualismului. Sexul a fost separat de procreiere,reducand nevoia de a avea o casatorie stabila. Aceste schimbari impreuna cu angajarea masiva a femeilor in piata fortei de munca,au incurajat ca oamenii sa se casatoreasca  tot mai tarziu. Cu aceste cupluri casatorite, punand deoparte pentru mai tarziu angajarea in calitatea de parinte, amanand sa aiba copii, divortul in primii ani de casatorie a devenit cu putine consecinte pentru copii si pentru cei doi  si atunci urmatorul pas a fost renuntarea la casatorie si trairea in concubinaj pana va  aparea dorinta de a avea copii. America deja a trecut prin acest proces. Suedia foarte simplu a ajuns la concluzia finala:Daca am ajuns asa de departe cu casatoria de ce sa ne mai casatorim?Dragostea noastra este ceea ce conteaza,nu o bucata de hartie. Si apoi copiii de ce ar schimba aceasta idee? Doua lucruri au incurajat Suedezii sa ia acesti pasi suplimentari ,asigurarile sociale de stat si atitudinea culturala. Garantand locuri de munca si venituri pentru fiecare cetatean, inclusiv copii,sistemul de asigurari sociale a sustinut independenta individului. Este usor sa divortezi cand statul te va sprijini financiar.

   Contraceptivele,avorturile,femeile in forta de munca,cresterea individualismuluisi un substantial ajutor financiar din partea statului se afla deja in fiecare tara din vest. Acest „model suedez” al destramarii familiei se raspandeste neuniform dar sigur  in intreaga lume si fara sanse de revenire.

   

   Kathleen Kiernan, demograf britanic foloseste un model cu patru stadii  cu care se poate masura evolutia unei tari catre modelul suedez  privind nasterea copiilor in afara casatoriei ,pe care eu ii consider „orfanii secolului”.

   In primul stadiu concubinajul este vazut ca si o practica devianta sau avangardista si majoritatea populatiei are copii in cadrul casatoriei . Italia este in acest stadiu.

    Al doilea stadiu , concubinajul slujeste ca si o perioada de testare inaintea casatoriei si este in general o faza fara copii. America este in acest stadiu.

    In al treilea stadiu ,concubinajul devine tot mai acceptabil si calitatea de parinte nu mai este asociata automat cu casatoria. Norvegia era in aceata pozitie dar cu noile schimbari de legislatie si demografice a intrat in stadiul patru unde se afla Suedia si Danemarca.

    In al patrulea stadiu, practic nu se mai face distinctie intre casatorie si concubinaj. Acum cei mai multi copii sunt nascuti „orfani” si crescuti in afara casatoriei . Statisticile despre casatorie si divort nu mai inseamna cu ceea ce se intampla in realitate. Acum ar trebuii o statistica care sa arate destramarea familiei in noua forma ,adica de cate ori cineva s-a despartit fiind in concubinaj si cati copii sunt nascuti in afara casatoriei(„out of wedlock”) .

    De altfel Suedia conduce in lume in declinul familiei si America o urmeaza . In Suedia casatoriile sunt tot mai putine si copii nascuti in afara casatoriei sunt tot mai multi  si mai multi decat in orice alta tara industrializata. America este liderul mondial in parinti singuri  si divorturi. Aceasta situatie de destramare a casatoriei afecteaza foarte mult copii care traiesc acum cu un singur parinte datorita divortului ,cu doi parinti de acelasi sex,cu unul din parinti fiind parinte vitreg, ceea ce pentru mine face ca acesti copii sa ii consider „orfanii secolului”.

    Legalizarea „casatoriilor” persoanelor de acelasi sex accentuiaza acest fenomen, prin pretentia lor de a adopta copii sau avea copii prin relatii heterosexuale sau mai nou prin fertilizare in vitro. Din povestea  lui Rossie O Donnel care a relatat-o intr-un interviu televizat,reiese ca povestea cu drepturilor „familiilor” de acelasi sex este o preocupare egoista a adultilor.Fetita ei de 6 ani a intrebat-o:”Mama eu de ce nu pot avea un tata?” Iar Rossie i-a raspuns „Pentru ca eu sunt acel fel de mama care vrea o alta mama.”

Comentarii
 1. […] LA ARTICOLE SCRIE CEL PUTIN UN COMENTARIU « INVATATORUL SI LUCRAREA LUI Orfanii secolului (2) […]

 2. remoremo spune:

  Fr. Daniel ,

  ai putea sa-mi spui daca cunosti la ce Biserica merge sora ” Cristina ” care a scris pe blogul tau la rubrica ” Numai o minune ma poate scapa de datoriile financiare . ” Aceasta femeie promoveaza divortul fara rusine in afara motivului biblic , lucru dovedit pe blogul tau dar , si pe blogul ei , la rubrica : Stind impreuna pentru copii ? Da ! Te rog daca poti sa-mi oferi ceva informatii ca sa oprim acesta otrava pe care unii crestini o arunca .

  Astept raspuns.

  • NU am informatiile acestea. Oricum suntem intr-o lume in care fiecare este liber sa-si exprime parerea nu poti impune nimanui nimic. Ma intristeaza cand vad oameni care trateaza foarte superficial subiecte cu implicatii majore morale si spirituale, mai ales cand se aventureaza sa dea sfaturi(reguli) la modul general si nu lasa sa fie aplicate principiile biblice la situatii concrete.. Ma bucur ca au fost mai multi cei care au fost de acord cu mine in problema divorturilor. Poate apelezi la ,cei care sunt pe blogrolul lui Cristina sa te ajute.
   PS mi-a venit o ideee poate este din Plano,Texas sau Chicago

 3. remoremo spune:

  La dialog pe blogul ei spunea ca ea nu mai intra pe blogul tau . I-ai facut ceva ? Totusi pe blog se inregistreaza locul si tara de unde a intrat vizitatorul.

 4. remoremo spune:

  Fr. Daniel ,

  stai linistit ca eu nu am vazut deloc urma de nepolitete in ceea ce ai scris . Ea a vazut ca nu sint acceptate ideile ei si si-a luat talpasita . Parerea mea este ca astfel de ” membrii ” care raspandesc asemenea ” sfaturi ” reprezinta un mare pericol pentru cei din jur si ar trebui sa stea o vreme buna la disciplina in Biserica ca sa l-i se curete mintea de asemenea stricaciuni . Tu ce zici ?

  • Ei sunt asa cum spune Ap Pavel in 1 Corinteni „…putin aluat care face sa dospeasca toata plamadeala…’ Deci sunt un pericol care poate duce la contaminarea altora. Din pacate disciplinarea este o alta problema spinoasa in bisericile noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s