OPRITI VIOLENTA IN FAMILIE PANA S-APUNA SOARELE

Posted: octombrie 14, 2008 in ARTICOLE publicate in ROMANIAN TIMES, violenta in familie
Etichete:, , , , ,

 „……Armele violentei domestice sunt: intimidarea  prin strigate, atacurile verbale prin care se incearca distrugerea respectului de sine si o perceptie reala de sine a victimei, izolarea  victima devine prizioner in propria casa, minimalizarea negarea si blamarea, afirmand „tu m-ai facut sa te lovesc”, folosirea copiilor, amenintand ca ii va lua copii si va pleca si va lua custodia lor, abuzul de autoritate, interpretand distorsionat cerinta Bibliei de a te supune, controlul economic, facand victima fara resurse financiare, amenintari , tinand victima intr-o continua frica si subordonare, violenta fizica, folosita sa infrice si sa recastige puterea si controlul…..”   

 

    

                   OPRITI  VIOLENTA  DOMESTICA PANA S-APUNA SOARELE

Violenta in familie este veche de cand lumea dar in ultimii ani in tarile democratice unde se respecta drepturile fundamentale ale omului, a devenit un subiect supus atentiei politicului, guvernelor  si societatii civile. Vechimea acesteia o pot identifica la prima familie umana Adam si Eva. Cei doi stramosi ai rasei umane s-au confruntat cu o criza de proportii catastrofice, au trait cea mai mare frustrare omeneasca. Inselati de Satana au piedut favorurile paradisiace si s-au vazut aruncati intr-o conditie de viata bletemata. S-ar parea ca Adam si Eva au reusit sa rezolve pasnic dar limitat aceasta drama. Insa prezenta  violentei manifestata mai tarziu in familia lor a dus la moartea fiului lor Abel.

Scena descrisa in Genesa, prima carte din Biblie dezvaluie contextul in care violenta se cultiva. Incapacitatea omului de a-si controla mania ca urmare a frustrarilor, conflictelor, incapacitatea de a recunoaoste diferentele dintre membrii familiei, de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile intreprinse  si cuvintele spuse.

Cain a cunoscut respingerea  inaintea lui Dumnezeu in opozitie cu fratele sau care printr-un comportament adecvat a fost acceptat. Sentimentele interioare de gelozie si invidie au produs mania criminala in sufletul lui Cain.

 Demersul Consiliului Europei  prin Campania de Combatere a Violentei  in Familie  Impotriva Femeii 2006-2008, prin Agentia Nationala  pentru Protectia Familiei din Romania(www.anpf.ro)  sub genericul „Opriti violenta domestica impotriva femeii” este precedat de demersul lui Dumnezeu pentru a opri violenta lui Cain impotriva fratelui sau Abel.

 „Si Dumnezeu a zis lui Cain: Pentru ce te-ai maniat? ….Nu-i asa ? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti.”  Cu alte cuvinte Dumnezeu i-a spus: accepta consecintele faptelor tale, controleaza-ti mania, opreste-te sa reactionezi cu violenta la frustrari tu posezi capacitatea sa-ti contralezi mania.

Uciderea  partenerului de viata sau a altui membru din  familie este culminarea unui proces de violenta ce s-a instituit intr-o familie. Conform legii din Romania care incearca sa previna si sa combata violenta in familie, o lege promulgata in 2003 violenta  in familie este „orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleasi familii care provoaca suferinta fizica, psihica, sexula sau un prejudiciu materiale si in acelasi timp impiedicarea de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.” Acesta este un act binevenit, de oprire a violentei in famile, prin actiuni politice asigurandu-se fondurile necesare unor actiuni sociale (crearea de centre pentru primire in regim de urgenta destinate victimilor violentei in familie, centre destinate pentru agresori familiali).

In America, acum 40 de ani agresorul era obligat de politie, venita la domiciliu in urma unei reclamatii, sa alerge cateva strazi in jurul locuintei sale pana se calmeaza.

Astazi exista o lege promulgata in 1994, impotriva violentei femeilor (Violence Against Women Act) care asigura bilioane de dolari din bugetul federal pentru a ajuta victimele violentei domestice, incluzand fonduri pentru asistenta legala, adaposturi, examen medical, sesiuni de instruire a politistilor, judecatorilor si avocatilor.

Desi violenta domestica a scazut dramatic in ultimi ani, aceasta continua sa existe, si sa se extinda si la cei care se afla in perioada de prietenie inainte de casatorie(„teen-dating violence”). Statisticile arata ca intr-o zi in America trei femei sunt omorate de partenerul sau sotul lor, iar alte zeci sunt ranite. Desi sunt si barbati victime ale violentei domestice, femeile sunt de cel putin cinci ori mai mult supuse riscului de a suferii din partea iubitului lor.Victime sunt si copii care sufera abuzuri din partea parintilor, parinti tineri care se bat intre ei sau abuzeaza copiii lor.

Concentrarea atentiei asupra violentei domestice a inceput odata cu miscarea de eliberare a femeii din anii 1970 si are un impact pozitiv in societate dar, organizatiile pentru drepturile tatilor si gruparile conservative  spun ca prea multe programe impotriva violentei domestice demonizeaza barbatul, promoveaza agenda miscarii feministe si nu lupta destul pentru a tine familiile impreuna, creste numarul copiilor fara tata, forteaza cuplurile catre divort in loc sa incerce sa aduca impreuna victima si agresorul  la o solutie pasnica prin consiliere.

Violenta domestica se petrece in cadrul familiei si este bazata pe puterea  si controlul exercitat  de cel mai puternic asupra celui lipsit de putere si resurse. Aici sunt inclusi si copiii si batranii.

Violenta domestica se produce de la forme aparent mai putin distructive si greu de identificat, cum ar fi  abuzul emotional prin care sunt negate sentimentele si nevoile victimei, facand-o sa se simta vinovata pentru greseli minore, apoi abuzul verbal  prin folosirea unui limbaj care critica permanent, degradeaza,  folosirea de porecle, glume proaste, remarci rasiale, tipete, injuraturi, pana la violenta fizica. Gelozia, caracterul posesiv, neincrederea sunt semne care caracterizeaza o persoana care este abuziva.

De obicei violenta domestica se incearca a fi definita printr-un act specific, un incident, considerat violent. Dar deoarece violenta domestica se petrece in cadrul unei relatii, efectele acelui incident continua si dupa consumarea lui, sub forma unui ciclu care se desfasoara pe anumite perioade  de timp. Leonore Walker prezinta un model al ciclului violentei care consta intrei faze: Faza numita „Luna de miere” cand cel abuziv isi cere scuze si violenta inceteaza aparent. In aceasta perioda agresorul  simte remuscari si pareri de rau. Unii dintre  agresori vor pleca in timp ce altii vor coplesii victima cu actiuni aratand afectiune. Faza a doua :”Cresterea tensiunii” care este caracterizata de o slaba comunicare intre parteneri, tensiune, frica de a nu produce izbucniri de violenta. In acesta etapa victima incearca sa calmeze agresorul, pentru a evita orice alta confruntare majora. Iar faza a treia  a „Actiunilor violente” apar izbucnirile de violenta si incidente de abuz fizic .In acesta faza deja incearca sa-si domine victima folosind armele violentei domestice.   

 Armele violentei domestice sunt: intimidarea  prin strigate, atacurile verbale prin care se incearca distrugerea respectului de sine si o perceptie reala de sine a victimei, izolarea  victima devine prizioner in propria casa, minimalizarea negarea si blamarea, afirmand „tu m-ai facut sa te lovesc”, folosirea copiilor, amenintand ca ii va lua copii si va pleca si va lua custodia lor, abuzul de autoritate, interpretand distorsionat cerinta Bibliei de a te supune, controlul economic, facand victima fara resurse financiare, amenintari , tinand victima intr-o continua frica si subordonare, violenta fizica, folosita sa infrice si sa recastige puterea si controlul.

            Pentru  oprirea violentei domestice se lucreaza continua  la nivel legislativ si social. In decembrie 17 2005 Congresul SUA a adus la zi si a extins legea impotriva violentei domestice promulgata in 1994. S-a spus despre aceasta noua lege ca ea asigura resurse pentru orasele Americii de care au nevoie sa combata violenta domestica, sa asiste victimele si sa pedepseasca pe cei abuzivi.  Mai sunt multe de facut  la acest nivel, pentru ca fenomenul este inca  la faza de studiu stiintific, nu este la fel definit de toti .

Ma gandesc ca se vor gasii totusi dintre cei care sa asculte pledoaria lui Dumnezeu de o opri violenta in familie. Sa renuntam la o interpretare „spre pierzarea nostra”,  o interpretare subiectiva care sa ne justifice comportamentul abuziv-destructiv. In familie Dumnezeu nu a randuit ca unul sa domine asupra celuilalt. Ca cel slab si lipsit de resurse sa fie victima abuzului celui tare. Sotul are rolul de conducator in familie dar spre binele emotional, spiritual si fizic al femeii, parintii au autoritatea si responsabiliatea de a-si creste copii in frica lui Dumnezeu, dar nu cu metode abuzive sau egoiste. Dumnezeu este exemplul nostru de parinte care ne-a tratat daruindu-se noua, respectandu-ne dreptul de alege liber de a asculta sau de a nu asculta.

  „Femeia inteleapta isi zideste casa…”este un proverb biblic care arata potentialul mare pe care il are fiecare membru al familiei de lupta pentru integritatea familiei, si de a nu contribuii la destramarea ei.

 Copiii isi vor respecta sau cinsti parintii renuntand sa-i abuzeze emotional sau fizic sau material atunci cand acestia vor fi vulnerabili la batranete.

Dedic acest articol tuturor  femeilor, barbatilor si copiilor care au  fost si sunt victime ale violentei domestice  ca urmare a deciziei lor de a se mantui de pacate si de a primi viata vesnica  prin credinta in Hristos. Am cunoscut si cunosc femei si barbati si copii si parinti care au suferit abuzul celor din familia lor pentru ca s-au pocait si au suferit cu rabdare crezand ca Dumnezeu le va aduce izbavirea. Uneori aceasta  izbavire a venit dar unii vor primi rasplatirile si izbavirea „dincolo”. Ma gandesc cu tristete la cei care si-au distrus si isi distrug familiile desi se numesc crestini pentru ca sunt abuzivi sau pentru ca nu au suferit cu rabdare si nu s-au purtat cu intelepciune, si nu au facut  totul  pentru a-si salva famila de la destramare.

             „Maniati-va si nu pacatuiti, sa n-apuna soarele peste mania voastra si sa nu dati prilej diavolului” este una din retetele biblice de a opri violenta domestica si de a nu uita ca in spatele scenariului sta diavolul care de la inceput si pana la sfarsit unelteste la distrugerea familiei.                                                                            

 

                                                                                           de     Daniel Lucescu                     

 

Comentarii
  1. ionel cornell spune:

    curaj….foarte bun mesaj si de mare nevoie sa se faca de cunoscut prin toate bisericile si cercurile familiare si prietenesti…
    God blees you.Cornell

  2. danlucescu spune:

    Cornel@
    „curaj” un indemn binevenit pentru mine.Mi-ai dat o idee buna. Poate o sa incep sa-l trimit la bisericile care au internet ca sa-l recomande membrilor sau poate si cititorii blogului vor putea folosi materialul sa-l transmita si altora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s