“ Misterioasa sinucidere colectiva a aproximativ 150 delfini in Golful Piersic din ultimile saptamani i-a ingrijorat pe ecologiistii iranieni.”

Este o stire mai veche din 2007 septembrie.care m-a facut sa ma intreb cum este posibil ca si delfinii sa se sinucida. Mai intai 79 delfini au esuat pe o plaja,ca apoi dupa o saptamana alti 73 delfini au urmat acelasi destin. Delfinii s-au intors pe aceesi plaja dupa ce locuitorii din zona au incercat sa-i duca in larg. O posibila cauza acestui gest, cred autoritatile iraniene , ar putea fi faptul ca delfinii au fost prinsi in plasele pescarilor si au fost impiedicati astfel sa ajunga la suprafata apei ca sa respire.
Chiar daca se sinucid si oameni, in Iran regimul dictatorial nu permite publicarea acestui lucru si nici probabil o abordare adecvata a fenomenului .
Sinuciderea este un lucru care se intampla tot mai aproape de noi . Cred ca ar trebui sa cautam sa stim mai mult despre aceasta problema,considerata de medicina moderna, una de sanatate mintala. In acord cu practica medicala o persoana care are tentativa de sinucidere este considerata o urgenta medicala care cere o interventie imediata si tratament medical de urgenta.
In acelasi timp statistic privind lucrurile, rata sinuciderii in America a ajuns la cote alarmante ,fiind considerata o problema de sanatate publica.
In fiecare zi in America se sinucid in medie 85 de persoane. Nu numai persoanele in varsta de 65 de ani sau mai mult se sinucid ci si printre copii de la 10 1a 14 ani sinuciderea este a patra cauza,dintre altele, care aduce moartea.
Mai multi,adolescenti si tineri adulti mor datorita faptului ca se sinucid decat din cauza cancerului,bolilor de inima,sida,defecte din nastere,atac de cord,pneumonie, toate acestea luate impreuna.
Asociatia Americana impotriva Sinuciderii ( American Asociation of Suicidology) sustine ca sinuciderea este forma de moarte cu cele mai mari sanse de prevenire. O declaratie de presa data in urma masacrului de la Virginia Tech un doctor de la aceasta asociatie sustine ca exista un tipar dupa care se intampla aceste drame urmate de sinuciderea faptuitorului. Astfel este pierduta oportunitatea de detecta din timp manifestarile tipice care conduc la sinucidere, interventia si tratamentul.
Intr-un material numit Strategia Nationala de Prevenire a Sinuciderii se arata ca la baza strategiei la care se vrea a fi implementata in urmatorii ani sta faptul ca, sinuciderea nu este act facut la intamplare , intr-un moment de disperare sau ca rezultatul unei situatii deosebit de stresante. Unele persoane sunt in mod particular vulnerabile la sinucidere datorita unor factori de risc enumerati in aceasta strategie:
• tentative anterioare de sinucidere
• boli psihice, in special depresia
• aparitia simultana a bolilor mintale si consumul de droguri sau alcool
• antecedente in familie de persoane care s-au sinucis
• sentimentul lipsei de speranta ,de disperare
• un comportament marcat de impulsivitate si/sau agresivitate
• situatii care nu fac posibil accesul la tratament pentru boli psihice
• pierderi financiare ,a locului de munca, distrugerea relatiilor din familie (divort, separare etc)
• bolile fizice
• accesul foarte lesne la arme letale, in special pistoale
• refuzul de a accepta ajutor datorita stigmatizarii perosanelor care au probleme psihice sau de abuz de alcool sau droguri , sau faptul ca ai avut ganduri de sinucidere
• influienta pe care o exercita perosanele care au murit datorita sinuciderii si care au fost in contact personal cu cel supus riscului sinuciderii sau prin intermediul prezentarii in presa a cazurilor de sinucidere intr-un mod nepotrivit
• influiente culturale sau religioase care sustin ca sinuciderea este o cale demna de a iesi dintr-o situatie complicata
• influienta prin contaminare datorita unei epidemii locale de sinucidere
• izolarea si sentimentul de izolare
Aceasta lista a fost creata pentru a creste sansele de a identifica din timp persoanele cu riscul de a se sinucide, dar care nu in mod necesar vor ajunge la aceasta . Nu poate fi aplicata in general, pentru ca aici sunt incluse comportamente specifice tuturor persoanelor aflate in situatii stresante.
„Trebuie facute eforturi continue care sa asigure protectia impotriva sinuciderii pentru ca rezistenta de se opune tendintei de se sinucide nu este permanenta.” Astfel in acesata strategie nationala s-au propus masuri de a prevenii sinuciderea si care trebuie sa functioneze in permanenta:
• Asigurarea ingrijirii medicale eficiente impotriva bolilor psihice,fizice si abuzului de droguri .
• Accesibilalitate cat mai mare de interventii clinice si suport pentru cei care cauta ajutorul
• Interzicerea accesului la metode si mijloace de sinucidere
• Sustinerea din partea familiei si comunitatii
• Educarea pentru a castiga deprinderi in rezolvarea problemelor,rezolvarea disputelor pe cai fara folosirea violentei
• Promovarea convingerilor culturale si religioase care descurajeaza sinuciderea si sustin instinctul de conservare
Pe baza unor studii si analize se va dezvolta o strategie nationala de prevenire a sinuciderii ,dar pe de alta parte fiecare din noi putem sa contribuim la efortul de prevenire atunci cand suntem in contact cu o persoana cu riscul de a se sinucide. Pentru a fi eficienti este nevoie sa recunoastem semnele care sa ne alerteze ca avem de a face cu o persoana aflata in pericol si sa intelegem ca in astfel de cazuri este nevoie de a contacta o perosana calificata din punct de vedere medical.
Va punem la dispozitie traducerea unui material care este prezentat sub forma de pliant pentru a fi la indemana celor care intalnesc persoane aflate in pericol de a se sinucide.
Cauta ajutor imediat pe cat posibil contactand un medic sau suna la 1800 273 8255 daca tu sau cineva pe care il cunosti prezinta unul din urmatoarele semne:
• Ameninta ca se raneste singur sau se omoara sau spune ca vrea sa se omoare
• Cauta cai sa se omoare uitandu-se dupa posibilitati de a avea arme sau medicamente pentru a se sinucide
• Vorbeste sau scrie despre moarte sau sinucidere, cand aceste actiuni sunt in afara normalului
• Lipsa de speranta
• Manie necontrolata, furie si sentiment de razbunare
• Actiuni necontrolate sau activitati riscante sau necugetate
• Sentimentul ca este incoltit sau prins ca intr-o capcana fara nci o cale de iesire din criza
• Abuz de alcool sau droguri
• Instrainare fata de prieteni, familie si societate
• Agitatie ,anxietate,insomnii, sau oboseala cronica
• Trecerea rapida de la o stare emotionala la alta
• Nici o motivatie pentru a mai trai si imposibiliattea de a vedea vreun scop in viata
Cum spuneam mai devreme sinuciderea poate fi prevenita . Majoritatea oamenilor care vor sa se sinucida de fapt ei ar vrea cu disperare sa traiasca dar pur si simplu nu sunt in stare sa vada alternative posibile la rezolvarea problemelor lor . Majoritatea oamenilor care se sinucid au destule semne care pot fi identificate, si care vorbesc despre intentia lor de a se sinucide. Ceea ce ste dureros este ca cei apropiati lor nu sunt in cunostinta despre semnificatia lor si nici nu sunt siguri ce trebuie sa faca . Sta in puterea noastra sa ne informam mai mult si sa fim de ajutor aproapelui nostru cand este in nevoie. Pentru ca au fost deja prea multe cazuri de sinucidere printre noi. Un site util http://www.suicidepreventionlifeline.org sau un numar de telefon in caz de urgenta 1 800 273 8255. Sa alegem viata .

Citeste si Controverse asupra sinuciderii

Comentarii
 1. Pastor: Grigore Buia A spus

  e doar o sugestie pentru enghlish or romanian
  Pace locuioesc in Detroit si cred ca ar fi necesar sa avem o licarire de speranta pentru cei care au intentia de a se sinucida.
  Sa fie un telefon la care sa sune pentru ajutor in caz de depresie suparare traume
  Tel; 248 909 2992 sotia mea; 248 376 2559 Am luat cursuri de consiliere spirituala chiar si pentru pastori si daca pot fi de ajutor pe undeva sunt gata sa ajut si daca se poate sa fie vizitati cei in nevoi

  • tudor spune:

   Este ca si cum am cere unei oi ratacite sa vina la sediul bisericii intre orele rezervate consilierii spirituale .Unul din principalele motive ale sinucigasului este singuratatea .In ungaria ,tara cu cele mai multe sinucideri din europa, cele mai multe sinucideri sunt in timpul sarbatorilor, cand familiile se reunesc si…..birturile raman goale fara „prietenii”de pahar.
   Biserica este ostila prin indiferenta, comoditate , programe, orare …

 2. Adrian spune:

  Sincer nu mai vad nici o speranta nici o dorinta de a trai nu stiu cum sau cu ce as putea fi ajutat sau salvat din acest gest tragyc pe care doresc sal fac 😦

  • Am incercat prin ceea ce am scris sa ajut pe cei care se joaca cu gandul de a
   se sinucide. Poate ai citit si articolul „Controverse asupra sinuciderii” Este
   dificil pentru mine sa te ajut de la distanta prin inetrnet,dar daca pot s-o fac
   o sa incerc daca imi dai voie. Oricum este bine sa cauti ajutorul unui
   preot-pastor sau medic din zona unde locuiesti. Trebuie sa cauti pe cineva sa te
   ajute sa nu faci acest pas pe care nu-l poti repara ulterior.
   Viata este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie sa-l pretuim indiferent prin
   ce situatii trecem

   Daca doresti poti sa-mi scrii la adresa de e-mail pe care ti-am trimis-o.

   Oricum ai la dispozitie pe Dumnezeu 24 de ore din 24 si poti sa vorbesti cu El sa-i ceri sa-ti dea explicatii. Cauta in Noul Testament sa vezi daca gasesti motive de a trai. sau care este perspectiva asupra vietii.

  • remoremo spune:

   Adrian ,

   fi tare si nu te lasa coplesit de problemele pe care le ai . Nu da loc in mintea ta la asemenea gind rau . Cred ca nu ar fi rau sa stam putin de vorba . Daca doresti ma gasesti pe yahoo mesenger la adresa : romulus_gif
   Crede-ma , exista solutii la problemele tale .

 3. remoremo spune:

  Crestinilor care ati mai fost pe aici si ati citit mesajul lui Adrian ,

  va era greu sa scrieti niste cuvinte de mangaiere si de imbarbatare acelui suflet napastuit de necaz ,sau sa incercati sa stati de vorba cu el , asa-i ? Sa va fie rusine .

 4. remoremo spune:

  Daniel Lucescu ,

  vreau sa te anunt caci Dumnezeu a inceput sa lucreze pentru viata acestui tinar de 29 de ani . De citeva zile m-a contactat si am inceput sa stam de vorba .
  Este trist ca a trebuit sa scriu cuvinte de mustrare pe blogul tau , insa m-i se pare ca unii au facut ca Preotul si Levitul , l-au vazut jos si s-au dus inainte pe alaturi . Roaga-te impreuna cu familia ta pentru acest tinar caci Dumnezeu va lucra pentru viata acestui tinar . El trece printr-o depresie foarte puternica , insa Dumnezeu nu il va lasa .
  In aceasta vara baiatul meu a avut un vis : Se facea ca un barbat care era intr-o stare psihica ( dezamagit , descurajat ) foarte critica a venit la poarta mea unde locuiesc , si eu a trebuit sa iau pe acel om si sa-l tin o vreme la mine in chirie . Inclin sa cred ca este vorba de acest tinar .
  A lui Dumnezeu sa fie slava . Amin

 5. Victor spune:

  Cum îi putem ajuta pe pastorii noștri ca să nu se sinucidă:

  Rugați-vă pentru pastorii voștri! Diavolul este real și este unul singur care este mai puternic decât el – nu pastorul vostru, ci Dumnezeu. Satan știe că dacă poate lovi păstorul, oile se vor împrăștia. De aceea, îi ia ca țintă pe pastori cu cele mai puternice proiectile ale lui. Mulți creștini sunt orbi la acest fapt. Ei tind doar să-și admire pastorii ca și cum ar niște supraoameni. Proiectează invincibilii lor eroii din benzile desenate din copilărie (Omul Păianjăn, Dl. America etc.) asupra pastorilor lor, și pur și simplu îi privesc în timp ce se luptă cu păcatului cu o energie eroică, în comunitate și biserică. Uită că pastorii lor sunt și ei creaturi căzute.

  Doamne, ne rugăm pentru toți pastorii care nu primesc suportul de care au nevoie pentru a face față celor mai grele momente din viața lor!

  (Extras din articolul „De ce se sinucid atât de mulți pastori?”, disponibil la linkul: http://www.satanism.ro/2015/05/10/de-ce-se-sinucid-atat-de-multi-pastori/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s