Pacatele imigrarii

Posted: septembrie 7, 2008 in bani, etica crestina
Etichete:, , , , , , ,

Am intalnit astazi o persoana care mergea la biserica. Mi-a spus ca a venit pentru 6 luni in America dar ca a ramas peste termenul stabilit, ca sa ajute pe cineva din familie. Intre timp lucreaza ca sa mai faca ceva bani. Are tot ce-i trebuie in Romania,dar…

Am fost provocat sa ma gandesc la pacatele imigrarii:

-declararea falsa a detinerii unor bunuri pentru a obtine viza prin prezentarea garantiei reintoarcerii

-incalcarea promisiuni de a nu sta peste temenul aprobat pe viza

-trecerea frauduloasa a frontierei

-intocmirea de acte false(pasport,etc)

-munca la negru, prin neplata taxelor

-sederea unui timp indelungat separat de familie,partener de viata si copii

-divortul cand unul din parteneri nu poate obtine viza

-implicarea in relatii extramaritale

Cred ca toate acestea sunt pacate pentru ca vom gasi echivalent biblic pentru fiecare din aceste actiuni.

Mai adaugati si alte pacate pe aceasta lista sau eliminam una sau mai multe dintre cele enumerate ?

PS. „casatoria formala” pentrua obtine dreptul de sedere permanenta urmata probabil de divort

Lista de pacate adaugate de cititori

-declaratia falsa(minciuna) cum ca ar fi fost prigoniti religios sau politic (Daniel Istrate)

-declaratia falsa privind venituirle pentru obtinerea de ajutor social(welfare),asigurare medicala,pentru reducerea taxelor (Daniel Istrate)

– angajarea la „negru” de catre patroni( a persoanelor aflate ilegal sau fara plata de catre patron a taxelor aferente) (Eugen)

– atitudini interioare care motiveaza la comportamentul pacatos al imigrarii ilegale:mandrie,invidie,ura,barfa etc(Doru Gurban)

Propuneri

-amendament sau lege pentru retragerea cetateniei celor care au facut declaratia falsa ca au fost persecutati religios (Victor Sgorcea)

Vezi aici un articol in revista Romanian Times despre
Imigrant legal sau ilegal

Comentarii
 1. danlucescu spune:

  Atunci cand suntem confruntati cu ideea ca o anumita actiunea de-a noastra poate fi catalogata ca fiind pacatoasa putem avea doua reactii:
  – incercam sa gasim justificari si circumstante(de ex in cazul acesta „cei mai multi au venit in asemenea conditii in alta tara ca imigranti si uite ca sunt bine „merci”…) care sa faca acceptabil acel pacat
  sau
  – sa recunostem ca am pacatuit, obtinand iertarea, sa facem ceea ce mai este posibil pentru a nu mai traii in acest pacat (inclusiv reintoarcerea in tara) si mai mult sa ii invatam pe altii ca acest lucru este pacat(Psalmul 51 :13 ” Atunci voi invata caile tale pe cei ce le calca si pacatosii se vor intoarce la Tine”

 2. Daniel Istrate spune:

  „declararea falsa a detinerii unor bunuri pentru a obtine viza prin prezentarea garantiei reintoarcerii” daca trebuie clasificat, da este pacat.
  „sederea unui timp indelungat separat de familie,partener de viata si copii” in timp ce nu e recomandat niciunei familii, nu poate fi clasificat ca si pacat.
  „munca la negru, prin neplata taxelor” este un pacat care este direct asociat cu emigrarea si un direct rezultat al emigrarii. Mai poate fii mentionat faptul ca orice ban castigat si nedeclarat la guver de catre persona cu acte e un pacat, deci acest pacat nu e rezervat doar pentru emigrantii ilegali.
  „implicarea in relatii extramaritale” este un pacat, dar nu este direct legat de emigrare, nu neg faptul ca nu a fost nici o persoana care a emigrat ilegal si a comis acest pacat, dar acest pacat poate fi comis de o persona cu acte, deci nu e direct un rezulatat al emigrarii. Multi au emigrat si au stat ani, dar nu au comis acte de genul acesta. Devine deci doar o asumptie.
  Este de mentionat ca multi au venit in vizita si au ramas peste viza, dar nu au facut declaratii false (despre bunurile materiale pe care le poseda) pentru a primii viza, nu au acte flase, nu s-au casatorit cu nimeni pentru acte, nu au lasat familie apropiata in romania (sot, sotie, copii minori), nu au trecut forntiera fraudulos, si in unele cazuri nici nu lucreaza (cum ar fi unii oameni mai in varsta).
  Sunt mult mai ingrijorat de cai care mint ca au fost prigoniti pentru a primi acte. De asemenea romanii (acum vorbim de ei) care sunt aici ilegali de obicei asi vad de ale lor, problema mai mare cred eu este cu cei care nu au incalcat nici o lege cand s-au stabilit aici, dar comit o graza de pacarte cu consecinte mult mai mari in fata oamenilor si a lui Dumnezeu. Invidia, Inseala statul la taxe, aplica pentru Welfare, asigurare medicala (cand stiu ca nu ar trebuie sa se califice, dar mint despre venit), au lasat biserica pentru lucru, dragostea de bani si multe altele pe care nu o sa le amintesc.
  In concluzie, de ce sa marginalizam dor un grup, pe cand toti sunt vinovati.

 3. Eugen spune:

  In primul rand vreau sa spun ca frazele de genul „am intalnit azi o persoana care mi-a zis ca…” sunt genul de fraze care i-a facut pe romani sa fie cat se poate de secretosi unul cu celalalt; sa se inchida cand vine vorba de o discutie de la om la om.
  Fac parte din multimea de romani care a ajuns ILEGAL aici si vreau sa spun ca am avut parte de multe peripetii pana sa ajung aici.Nu cred ca e mai important cum ajungi aici decat faptul ce faci aici.
  Fiecare prin anumite mijloace a ajuns cum l-a ajutat D-zeu aici, caci fara ajutorul lui D-zeu niciunul din noi nu am fi fost in ziua de azi aici. Cred ca niciunul din cei care au venit legal aici nu au venit datorita meritelor lor.
  Si „pacatele emigrarii ” toate enumerate de autorul articolului nu sunt comise doar de cei ce vor sa ajunga aici.
  Nu cred ca „munca la negru prin neplata taxelor” este facuta doar de ilegali. Stiu multi din cei legali aici care nu se coboara atat de jos incat sa munceasca la negru dar angajeaza temporar „cate un mexican” sa le faca o munca la care nu se coboara nimeni care este legal. Eu unul cred ca este acelasi pacat.
  Din puntctul de vedere al familiei sunt sigur ca toti care sunt aici si si-au lasat acasa (sotii, copii) duc o viata de doua ori mai grea fiind rupti in jumatate. Avand in vedere relatile din famiile romane intre sot si sotie, nu cred ca e cazul sa dam vina pe ilegali.
  Si as putea sa merg in continuare cu fiecare punct , dar cred ca m-am facut inteles doar cu atat.
  Si inainte de a mai arata cu degetul pe cineva as vrea sa citez un pasaj de la Matei 7: „Nu judecati, ca sa nu fiti judecati. Caci cu ce judecata judecati,veti fi judecati;si cu ce masura masurati, vi se va masura. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau, si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau? Sau cum poti zice fratelui tau:’Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau” si cand colo, tu ai o barna intr-al tau?… Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul tau.
  Mi-a placut tare mult de un pastor pe care l-am auzit intr-o predica cand spunea :” ai grija cand areti cu degetul pe cineva ca doar un deget e indreptat inspre aceea persoana si restul patru sunt indreptate inspre tine.
  Sa ne ajute D-l sa ne ajutam unii pe altii in loc sa ne acuzam cum si cand si in ce imprejurari am ajuns aici.
  Si daca o sa mai fie sa intalnim pe cineva care ne spune mai mult decat ar fi trebuit sa stim sa fim intelepti sa nu judecam caci judecata e a D-lui.
  D-l sa se indure de noi!

 4. danlucescu spune:

  @ Daniel Istrate
  @ Eugen
  Multumesc ca ati mai adus la suprafata noi fapte considerate pacatoase. Unele din cele enumerate de mine nu sunt intr-adevar legate strict de actul imigrarii dar unii din cei ilegali au fost supusi tentatiei comiterii lor, iar unii au cedat.
  @ Eugen
  Nu am dat nume si nici macar nu as mai recunoaste acea persoana daca as avea ocazia s-o intalnesc.
  In acelasi timp am dorit sa aduc in discutie in mod deschis acest subiect tocmai in ideea de scapa de inhibitiile proprii culturii romanesti. Daniel si tu sunteti deja un exemplu de oameni care pot discuta deschis.(din aceasta au un folos si cei care citesc fara sa intervina in discutie)
  Nu incerc sa fac o judecata asupra unei persoane anume, ci ma astept ca fiecare sa se judece pe sine dupa standardele lui Dumnezeu. In acelasi timp ma gandesc la cei care nu au comis aceste pacate sa ii ajute sa reziste tentatiei de a imigra ilegal.
  Si chiar daca as fi comis unele sau toate pacatele enumerate pana acum as avea autoritatea morala sa le spun altora sa nu pacatuiasca atat timp cat eu insumi am fost iertat dupa o pocainta sincera.
  Cred ca exemplul acela cu trei degete indreptate spre tine cand arati cu degetul spre altii, nu vrea sa spuna ca toti trebuie sa tinem gura inchisa pentru ca am pacatuit. Ceea ce vrea sa spuna este ca trebuie sa te poaciesti mai intai personal si apoi sa ajuti si pe altii sa faca la fel . Aceasta cred ca este in acord cu invatatura lui Isus cu pilda cu paiul si barna din ochi.(citat mentionat de tine)
  Cred ca tu esti unul care poti sa predici impotriva imigrarii ilegale cel putin pentru fraza cu care ai incheiat „D-l sa aiba mila de noi”

 5. Doru Gurban spune:

  Cu riscul sa ne indepartam de la subiectul propus – pacatele imigrarii – ingaduiti-mi sa punctez cateva lucruri:

  1. Scriptura ne porunceste – nu e doar un simplu indemn – prin apostolul Pavel sa fim supusi stapinirilor celor mai inalte (Rom. 13:1-7), adica sa urmam litera legii. Nu vorbeste aici despre legea divina, ci despre legea civila. Orice incalcare a legii civile inseamna si o incalcare a legii divine.

  2. Sa folosesti metode ilegale de ajunge intr-o anumita tara si apoi sa atribui „succesul” tau lui Dumnezeu mi se pare una dintre cele mai josnice forme de ipocrizie! Balaam a stiut de la bun inceput raspunsul lui Dumnezeu, dar a insistat din pricina recompensei materiale promise de Balac. Exista in teologie termenul de voie permisiva a lui Dumnezeu, care vorbeste despre faptul ca Dumnezeu ingaduie anumite lucruri sa se intample, dar nu le cauzeaza. Inteleg ca pentru multi romani situatia materiala de acasa i-a impins sa lase in urma familie si sa se sacrifice tocmai de dragul lor. Ma intreb doar daca se merita sa platim pretul alienarii de cei dragi!

  3. Tocmai din cauza imigrantilor ilegali si a conduitei lor in tarile in care s-au asezat, toti ceilalti care vor in mod legit sa obtina o simpla viza turistica intampina greutati pe la ambasade. Parafrazand cuvintele Domnului Isus – chiar daca voi fi improscat cu pietre – nu intrati nici voi, nici nu lasati pe altii sa intre!

  Nu am avut intentia sa judec sau sa ofensez pe nimeni prin ceea ce am scris. Exprim doar un punct de vedere prin care as vrea sa atrag atentia celor care ii judeca pe altii dupa fapte, dar pe ei insinsi dupa intentii. Fratii mei, sa nu uitam ca lista pacatelor nu contine doar pacate exteriorizate – curvie, crima, hotie, etc. – ci si din cele mai putin vizibile – mandrie, invidie, ura, barfa, etc. Intr-adevar, Domnul sa aiba mila de noi!

  In Hristos,
  Doru Gurban

 6. Victor Sgorcea spune:

  Am asteptat numai 25 de ani pentru a veni legal in USA si in acest timp am fost in vizita de cateva ori fara a utiliza nici una din ilegalitatile mentionate in articol.Am considerat cel putin pana acuma ca singura cale sigura de a ajunge pe aceste meleaguri mult dorite de unii este sinceritatea absoluta si poate de aceea am reusit.
  Nascut ortodox si ramas in acest cult cu toate deformarile sistemului comunist consider insa ca cel mai urat lucru din cele descrise este felul in care unii au aderat la cele numite atunci secte si s-au declarat asupriti si prigoniti cand de fapt tot ce urmareau era sa se poata da drept persecutati religios spre a obtine viza de imigrare mult dorita si deci aplicarea a ce stim ca „scopul scuza mujloacele” folosind aceasta cale o consider ca cel mai murdar si degradant posibil.Noroc ca autoritatile Americane nu stiu de aceste practici si au crezut in cei care le-au folosit,personal a-si introduce amendamentul retragerii cetateniei celor care au folosit aceasta procedura identic cu cei care au avut activitate nazista.
  Oricum subiectul este larg si nu se poate da un verdict,intrebarea mea este insa :cum este mai bine , sa minti in orice fel si sa iti atingi scopul sau sa incerci si sa crezi ca fiind absolut cinstit vei reusi candva?

 7. danlucescu spune:

  @ mulutmesc Doru G. pentru contributia la acest subiect(nu te-ai indepartat de subiect)

  @ Felicitari domnule Sgorcea pentru decizia morala de a astepta sa obtineti viza legala, sau mai bine zis de a rezista tentatiei compromisului. A-ti asteptat mai mult decat noi. Am obtinut viza dupa 13 ani de aplicatie la loterie.

 8. […] Scris de Daniel Lucescu pe martie 26, 2009 Miercuri ,25 Martie 2009 a avut loc porcesul celor cinci angajati a unei firme de avocatura din Sacramento . Printre cei acuzati de intocmirea de dosare false pentu a peste 500 de persoane (romani si indieni) se afla si doi romani, Iosif Caza, 43 ani si Luciana Harnath, 29 ani care erau angajati ca si translatori-traducatori. Cei peste 500 de imgranti identificati de autoritati au obtinut dreptul de sedere(azilul) prin declarea falsa ca sunt persecutati religios in Romania. Conform ziarului Ziua de Cluj (vezi AICI )un pastor penticostal din Cluj a fost cel care a ajutat la intierea acestei anchete. Iata cum prezinta un ziar din Sacramento acest caz ( vezi articolul aici http://www.sacbee.com/ourregion/story/1692462.html?mi_rss=Our%2520Region At the heart of the case against five employees of the Sacramento-based law firm Sekhon & Sekhon are allegations of a massive fraud scheme for profit that led to hundreds of people being granted asylum in the United States after falsely claiming primarily religious persecution. A jury was selected Wednesday, and opening statements are scheduled today in the case, which has many of the elements of a TV docu-drama, complete with a large cast of characters, 11,000 pages of documents and tape recordings of an undercover agent. Oare cati dintre cei care au obtinut azilul prin declaratii false vor spune adevarul (”… adevarul va va face liberi…” sau vor continua sa traiasca in aceasta minciuna ca recompensa pentru a ramane in America. Vezi aici Pacatele Imigrarii despre care am avertizat ca trebuie sa ne lepadam PACATELE IMIGRARII […]

  • ARTHUR spune:

   NEA LUCESCU :EU TI-AS PROPUNE SA-TI VEZI DE PACATELE TALE ,DACA TU AI AVUT SANSA SA VII CU LOTERIA ,CREZI CA AI FOST SAU ESTI MAI BUN CA ALTI? FIECARE O SA RASPUNDA DE CE A FACUT SAU O ZIS NO SA RASPUNZI MATA PTR NIME ,SO VEZITI DE ATOBUSU MATALE

   • Poate trebuie sa primesc si astfel de comentarii , desi nu stiu cine-i Arthur(mi-a lasat o adresa de e-mail fictiva si astfel n-am cum sa stiu ce a facut el ca sa se simta ofensat). Oricum raspunsul meu se afla in ceea ce am scris si comentat la acest articol si la altele legate de acest subiect.
    God bless you !

 9. Oleg spune:

  Mi-ar fi foarte interesant sa aflu mai multe lucruri despre aceasta, dar foarte ridicol pentru mine este ca scriu cei stabiliti cu traiul in SUA de zeci de ani.Bine fratilor ati emigrat d-tra cind era regimul ceasescu sau cel comunist.In Romania acest regim s-a terminat in 1989.De ce mariile d-tra nu va-ti reintors in tara de origine fiindca nu va mai prigoneste nimeni si nu va mai insulta nimeni pentru credinta voastra. Ati decis sa ramineti in USA deoarece e bine si frumos si nici nu se compara cu Romania.Daca scrieau cei care sint in tara dar sint impotriva imigrarii este alt lucru.Asa ca nu prea vad dreptul moral de a interzice cuiva sa plece.Da intradevar fiecare va raspunde pentru tot ce face si pentru toate vorbele spuse.Cuvintul Lui Dumnezeu ne spune clar si raspicat despre toate lucrurile si sa nu incercam la oameni sa cautam raspuns ci doar la Dumnezeu.
  P.S. Sint impotriva imigrarii ilegale si impotriva tuturor pacatelor care urmeaza dupa o imigrare ilegala.

  • remoremo spune:

   Domnul Oleg ,

   da-mi voie sa-ti spun ca la Dumnezeu nu este imigrare ilegala . O fi gresit Dumnezeu cind i-a vorbit lui Iosif sa ia Pruncul si pe mama Lui sa fuga in Egipt , fara VIZA de la Faraon ? Tu ce zici ?

 10. Am scris aceste lucruri pentru cei care nu au imigrat deja ca sa ii ajut sa fie scutiti(nu numai de pacatele imigrarii) ci si de unele suferinte-umilinte legate de imigrarea ilegala.
  PS
  Draga Oleg, daca vrei sa afli mai mult despre imigrare „google” „imigration” sau ilegal imgration sau „imigration in France” de exemplu si poti sa afli cum este posibila o imgrare legala, ce sanse ai etc

 11. remoremo spune:

  Fr. Daniel Lucescu ,

  Pentru inceput hai sa fim clari cu privire la doua lucruri :

  1 – nici un om nu este ilegal pe pamant
  2 – inaintea lui Dumnezeu nu este ” munca la negru ” si ” munca la alb ”

  De ce vorbesc asa la punctul 2 ? Deoarece Dumnezeu da dreptul la munca oricarui om de pe pamant , pentru intretinerea vietii .Cei ce vor sa munceasca in alte tari , nu sint de vina ca altii le refuza dreptul de munca , dar sint deasemenea deacord ca nu toti oamenii care au nevoie de bani pot sa munceasca in America sau in alta tara bogata .
  La Dumnezeu nu este sedere la negru si la alb nici munca legala si ilegala .
  Ce condamna Dumnezeu vizavi de acest subiect ? Pacatele . Si care sint acelea ?
  Dumnezeu condamna minciuna , egoismul si inselatoria si alte fapte care au un scop pacatos . Si asta este valabil in cazul celui care dintr-un motiv sau altul este nevoit sa traiasca intr-o alta tara , decit tara lui pentru o anumita vreme cit si in cazul celui stabil in tara respectiva si lucreaza cu imigranti .
  Se vorbeste de taxe in sus si in jos . Dar despre agresiunea fiscala la care sint supusi oamenii prin platirea de taxe , nu vrei sa vorbim putin ?
  Cind Dumnezeu i-a vorbit lui Iosif sa ia Pruncul si pe mama lui si sa fuga in Egipt , au fost ei ilegali acolo ? Nu cred . Ei au trait ca straini o vreme in Egipt , din cauza ca viata Domnului Isus era in pericol din cauza lui Irod care vroia sa-l omoare . A muncit Iosif in Egipt ? Desigur , ca avea o familie de intretinut . A avut Iosif nevoie de drept de munca ? Nicidecum . Caci Cel ce da unui om dreptul la viata , da automat si dreptul la munca acelei fiinte pentru intretinerea vietii .

  Referitor la legile pamantesti , toate sint in concordanta cu legile divine din Biblie ? Nicidecum . Sint legi pamantesti care incalca grav Cuvintul lui Dumnezeu ? Da sint . Vreti unele exemple ? Dreptul la avort , la divort , la recasatorie atunci cind Biblia interzice acest lucru , etc , etc , etc .
  Daca condamnati pe unii care din motive economice sint nevoiti sa stea sa munceasca departe de casa pentru a implini niste nevoi , atunci dati-le voi toti banii de care au nevoie pentru implinirea nevoilor si va asigur ca vor pleca repede inapoi acasa . Daca nu !!! Atunci nu va amestecati in viata privata a nimanui si lasa-ti oamenii sa se descurce cum pot .
  Cine are ginduri necurate sa minta , sa insele , sa fure prin nedeclararea reala a veniturilor atunci cind este intrebat despre veniturile lui , normal ca el trebuie sa spuna adevarul .
  Casatorie pentru acte ? Nici nu poate fi vorba . Asta nu este casatorie , asta este o minciuna gogonata, impreuna cu inselatorie . Aceasta fapta poate aduce o catastrofa in viata unui om credincios , care se lasa prada unei asemenea fapte , asa cum a adus in viata unui tinar din Germania care a facut o asemenea casatorie pentru a ramane in Germania , care pina la urma la adus aproape de caderea de la credinta , caci de fapt el uneori el nici nu mai credea ca exista Dumnezeu , om botezat in apa si nu stiu daca si botezat cu Duhul Sfint . Asa ca atentie amatori de casatorie pentru acte , care de fapt se numeste : Mare Inselatorie .

  Sanatate.

 12. Draga „Remoremo” este foarte interesant comentariul tau. Sincer ma bucur ca ai revenit pe blog. Ma abtin sa replic. Astept sa aud opinia din partea altor cititori. Si eu iti doresc sanatate ca-i mai buna decat toate.

 13. remoremo spune:

  Fr. Daniel ,

  Ti-am vorbit ca unul care am experimentat imigrarea in viata mea . Prima mea actiune a fost in vara lui 89 cind am fugit in Iugoslavia . Unul din tovarasii mei de calatorie de pe timpul lui Ceausescu este actualmente , Primarul Municipiului Hunedoara si se numeste Ovidiu Marius Hada . El este fiul pastorului penticostal Hada Gligor , care pastoreste Biserica Golgota din Hunedoara . Apoi in 91 am imigrat in Belgia , unde am stat un an si ceva si actualmente locuiesc in Germania de mai multi ani . Toate plecarile mele au fost actiuni care au fost dupa planul lui Dumnezeu , pentru a fi implinite mai multe lucrari . De trei ori am trait in ilegalitate ( asta din punct de vedere al oamenilor ) si intodeauna Dumnezeu a avut mila de viata mea , m-a pazit si m-a ajutat si niciodata plecarea si sederea mea nu a fost fara rod vizavi de actiunile mele .
  Eu am trait acest subiect si nu iti vorbesc din auzite . Experienta cea mai veritabila este cea traita . Sa nu ne lasam dusi in extrema sa stabilim noi cum trebuie sa lucreze Dumnezeu in viata unui om .
  Vizavi de sederea unui timp mai indelungat despartiti de familie sau de cei dragi , as vrea sa-ti dau un exemplu , ca sa vezi cum lucreaza Dumnezeu in viata unui om ca sa schimbe ceva ce nu este bine .
  Cunosc un caz in care cineva a trait 3 ani si 7 luni intr-o tara straina fara sa aiba posibilitatea sa-si vada copiii deloc , decit in poze si pe telefonul mobil . Aceasta persoana nu avea o viziune clara in ce priveste disciplinarea unui copil vizavi de subiectul : bataie . Prin acesta conjunctura in care Dumnezeu l-a tinut departe de copii si fara posibilitatea sa fie impreuna cu ei vreme indelungata , acest om a inceput sa se schimbe vizavi de acest subiect , in relatia cu copiii si acest om a renuntat sa mai fie agresiv cu copiii . Si-a schimbat radical comportamentul , si relatia lui cu copiii este alta in momentul cind ei gresesc si trebuie disciplinati .
  Deci iata un exemplu in care Dumnezeu a lucrat in viata unui om ca sa elimine ceva rau . Uneori conceptele noastre cu privire la desfasurarea vietii pe pamant , nu corespund cu planurile lui Dumnezeu .
  Apoi Dumnezeu mai lucreaza in viata unui om si in raport de evenimente petrecute in trecut in viata acelui om , evenimente necunoscute oamenilor din jur .
  Lipsa totala de informatii , face pe om sa stabileasca ipoteze gresite si sa zica , ca de ce nu a facut asa sau de ce aia este asa si cealalta este altfel .
  Imigrarea unui om poate fi un subiect foarte important si foarte serios inaintea lui Dumnezeu si inaintea acelui om care este implicat direct in aceasta lucrare .

  Sanatate

 14. Anumite experiente subiective din viata noastra nu schimba cu nimic adevarul pe care Dumnezeu il stabileste prin Biblie. Daca emigrez legal si-mi merge rau/!!!!, nu inseamana ca trebuie sa ma indoiesc si sa spun ca uite mai bine le merge celor care au imigrat ilegal. La fel si invers daca imi merge bine?!!!!!! nu inseamna ca trebuie sa trag concluzia ca uite cred ca acesta a fost planul lui Dumnezeu. Chiar daca am avut „lucrari” ca pot sa merg, nu schimba acestea cu nimic adevarul lui Dumnezeu cu privire la minciuna , fals etc. Sunt cel putin doua variante Ori Dumneeu a vorbit prin acel proroc ca lui Balaam si a zis daca tot vrei sa te duci, du-te sau Dumnezeu nu a vorbit ceea ce este mai paluzibil, pentru ca Dumnezeru nu poate sa contrazica prin prorocie, Biblia.
  Apoi Dumnezeu nu este asa de impresionat cu realizarile nostre materiale sau sociale sau politice, pentru ca el este deasupra acestor lucruri trecatoare si vrea sa ne ridice si pe noi. Stiu sunt multi care au imigrat ilegal etc nu ii pun la zid, nu sunt dusmanii mei, ci dupa cum am mai spus ma astept ca sa recunoasca adevarul si astfel primesc iertarea si ma astept ca si altii sa nu imite acest exemplu nefericit. Oricum mare este harul lui Dumnezeu !(care ne invata … ) Sanatate !

 15. remoremo spune:

  Fr. Daniel ,

  Eu nu promovez imigrarea ilegala . Sint de acord ca exista niste reguli care trebuie respectate . Dar eu militez pentru drepturile omului . Adica orice om are dreptul sa circule pe pamant liber . Cei ce sau folosit de minciuna si inselatorie este clar ca au pacatuit si trebuie sa se pocaiasca de pacatele lor . Este deasemenea clar ca nu il putem implica pe Dumnezeu atunci cind oamenii se folosesc de pacat , ca sa-si implineasca anumite scopuri .
  Apoi fr. Daniel sa nu uitam ca pamantul este a lui Dumnezeu si ca Dumnezeu da pamantul cui ii place .
  As dori sa intelegi ca sint o multime de oameni care nu sint vinovati ca li se incalca dreptul la libera circulatie .
  Sa-ti aduc aminte ca pe vremea cind Romanii circulau cu vize , multi erau rspinsi la viza de SUA nejustificat si in mod abuziv , iar pe partea cealalta altii obtineau viza de SUA pe bani prin filiera coruptiei din ambasada . Si daca vrei asta era valabil la toate ambasadele tarilor bogate . Ca exemplu : o viza de SUA costa in jur de 5000-6000$ , iar o viza de Europa pina in 2000 de marci sau dolari .
  Apoi ca tarile bogate au vrut numai sa jegmaneasca de pe tarile mai sarace si asta fac si acum , acest fapt are mai putina importanta .
  Sa-ti aduc aminte de SUA cum jegmaneste Romania si alte tari prin programul de emigrare legala pe care il are vizavi de Loteria Vizelor prin care ei i-au oameni gata formati profesional pentru care ei nu au cheltuit un cent ? Sti citi bani costa statul roman sa educe un om , incepind din gradinita si pina la terminarea liceului ? Ia fa o socoteala . Si apoi vine americanul si ti-l ia fara sa plateasca nimic statului care a investit in el de la nastere . Nu este asta hotie pe fata ?
  Cred ca in primul meu comment am fost destul de clar , in al doilea deasemenea dar dupa cite am vazut el nu prea s-a inteles . In al doilea comment eu ti-am dat informatii ca sa intelegi mai bine lucrurile . Eu nu am scos in evidenta nici un fel de realizare , exemplu cu tovarasul meu de calatorie care ajuns primar t-i l-am dat asa ca idee , mai ales ca tu traiesti in SUA si poate cunosteai persoana in cauza .
  Acum vreau sa-ti vorbesc putin despre punctul : munca la negru prin neplata taxelor .
  Te intreb eu pe tine . Ce taxe trebuie sa plateasca la stat un om care munceste la negru (cum se zice), ca acel om nu este inregistrat nicaieri si nici un functionar al statului nu lucreaza nici macar un minut pentru acel om . Si daca acel om nu plateste asiguari de nici un fel , el nu are nici un fel de drept asa cum are un angajat care plateste asigurari . Deci pagubeste el pe cineva ? Nu cred . Ar fi totusi o problema vizavi de asemenea situatie , in conditiile in care el ar cistiga un venit mai substantial care depaseste cosul minim lunar si ar trebui sa plateasca ceva impozit la cistigul lui . Dar in conditiile in care el munceste fara forme legale , el nu poate face acest lucru.
  Si sa-ti mai dau un exemplu . In Germania cosul minim lunar pentru o familie cu doi copii este stabilit de Guvern la 1700 si ceva de euro , sub acest venit lunar , familia se incadreaza deja la baremul de saracie ,Asta inseamna ca un muncitor cate lucreaza 168-170 de ore pe luna el ar trebui sa cistige ceva mai mult de 10€ pe ora netto ,in conditiile in care o multime de Germani cistiga sub 10€ pe ora netto , deci un om casatorit cu doi copii el cistiga sub cosul minim stabilit de Guvern . Acuma te intreb eu pe tine ? De ce permite statul German unui angajator sa plateasca pe un om pentru munca lui sub cosul minim stabilit de Guvern ? Asta in conditiile in care Germania ca si SUA sint semnatare a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului , in care se stipuleaza ca : Orice om care presteaza o munca are dreptul la o retributie decenta pentru munca pe care o face . Deci statul incalca legal dreptul omului de a primi un salariu decent care sa asigure o minim de viata decenta lui si familiei lui . In SUA nu este tot asa ? Si acum noi venim si dam pe ala care munceste pe 6$ pe ora si care trebuie sa munceasca 200 de ore intr-o luna ca cistige 1200$ . Si daca are familie cu 2-3 sau 4 copii cistiga el o avere din care sa mai vina statul sa-l jegmaneasca , cind el traieste sub nivelul minim ?
  Fr. Daniel hai sa fim realisti . Caci daca se poate vorbi de pacatele imigrarii sau emigrarii , tot asa putem sa vorbim si de pacatele trairii intr-o tara bogata , legal si cu contract de munca sau cu firma privata , de Americanismul si Germanismul care au cuprins pe cei mai multi pocaiti si asta mai ales la Romani .Caci sint Americani si Nemti mai smeriti ca Romanii , la care la unii din ei le-a cam crescut nasul ca la Pinochio , ca au ajuns sa aiba si ei o casa si o masina . Ce zici , nu stau asa lucrurile ?

  Sanatate.

 16. @ Remoremo
  Ai adus in discutie si alte aspecte ale imigrarii. Sunt multe de discutat. De exemplu Iosif si Maria in Egipt au fost „refugiati”.
  Am vrut sa ma rezum la aspectul etic -spiritual al acestui domeniu.

 17. remoremo spune:

  Fr. Daniel ,

  sa nu crezi ca sint absurd si nu inteleg ca fenomenul imigrarii si emigrarii trebuie tinut sub control , pentru a evita dereglari si evenimente neplacute in societate .
  Subiectul initiat de tine este important si este de folos ca sa se discute despre acest fenomen si despre posibile deraieri de la mersul normal in conditiile cind cineva nu vegheaza asupra faptelor lui .
  Ps.: toate situatiile sint urmarite de anumite pericole . De exemplu : bogatia are pericolele ei , saracia are pericolele ei , frumusetea are pericolele ei si uritenia are pericolele ei de asemenea . In toate situatiile oamenii trebuie sa se lupte impotriva raului ca sa se pastreze la un nivel echilibrat in viata .

  Sanatate.

 18. @ Remoremo Da cred ca ai destula experienta privind emigrarea pe propria piele nu numai din ceea ce ai citit. Si eu am vrut sa ii ajut pe altii sa ia decizia, dupa cu am mai spus, dupa ce in prelabil se informeaza. Astazi este usor sa faci acest lucru avand internetul etc Cred ca ai citit articolul despre care fac referinta Imigrant legal sau ilegal ?

 19. vesteabuna spune:

  Chiar si intre puiutul de camila (camilut) si tantarul gigant diferenta ramane. Oricat de mare ar fi tantarul muncii pentru nevoi, pentru mancare si haine, ca strain, e tantar si trebuie lasat nestrecurat, trebuie inghitit, adica acceptat. Munca la negru in mod repetat, pentru imbogatire, ramane camila si nu se va inghiti. Una e sa fugi prigonit si sa lucrezi pe apucate, ai tot dreptul sa o faci la negru, sa scapi de necaz, e tantar. Dar sa pleci fugarit de dorul de bani, aspirat de vise de imbogatire si sa-ti justifici munca la negru prin saracia si romania ta, e camila, cat ar fi de mica. Noi suntem scrisoarea cea vie, cea citita, DE TOTI, nu bisericile si nici cartile sau carturarii nostri.
  Draga remoremo, ai spus:”inaintea lui Dumnezeu nu este ” munca la negru ” si ” munca la alb ”,”. Ingaduie-mi sa te mustru: conducatorii statelor si administratiile lor sunt SLUJITORII LUI DUMNEZEU, noi suntem FIII Lui. Nu voi respecta eu pe slujitorii Tatalui meu? Situatia invocata de tine, a supravietuirii este amintita de multe ori in Vechiul Testament: „…sa nu seceri coltul ogorului, sa nu scuturi maslinul a doua oara, sa nu ridici snopul cazut din caruta, sa fie al strainului, al orfanului si al vaduvei…”. Dar sa sti Remoremo, ca dupa infiere nu mai suntem straini si nici oaspeti, ci cetateni cu sfintii. Slava la care am fost chemati pretinde o anumita demnitate chiar in lucrurile pamantesti.
  „N-am vazut pe cel neprihanit parasit…”
  Credeti cumva ca apostolul Pavel, care n-a vrut sa-l mituiasca pe Felix, a lucrat „la negru” cand a ajuns in Corint la Aquila si Priscila? Eu nu cred. Si a lucrat nu numai pentru nevoile lui ci si pentru ale celor care erau cu el. Ca sa ne dea o pilda.
  V-am scris din dragostea cu care nu vreau sa va raman dator.
  d.

 20. remoremo spune:

  Vesteabuna ,

  Hai sa fim intelesi , cred ca tu nu ai inteles comentariile mele . Mai citeste-le inca odata sau de 5 ori ,dar atent .
  Eu nu incurajez munca ” la negru ” , asa cum ii spun oamenii . Eu nu sint absurd sa nu inteleg necesitatea taxelor pe care trebuie sa le platim , deoarece nici un stat nu poate supravietui fara bani . Banii colectati din taxe se distribuie intr-o multime de directii , pentru nevoile care sint .
  Eu m-am referit la cazuri izolate , in care cei care hotarasc sa plece sa munceasca se lovesc de piedici , pentru a munci legal cu un contract de munca .
  Cel mai mare procent de oameni care ” muncesc la negru ” asa cum spun oamenii , ar iesi imediat din ilegalitate daca autoritatile din tara respectiva le-ar da aceasta posibilitate ( vezi Regularizarile din Spania si Italia ) .
  Iti dau dreptate ca cine pleaca cu scopul de imbogatire si planifica in mod intentionat sa lucreze ” la negru ” ca sa nu plateasca impozit la stat , greseste . Insa eu nu am vorbit de aceasta categorie de oameni .
  Si apoi sa sti ca si cel care munceste ” la negru ” plateste taxe si impozite daca vrei sa sti . La toate produsele pe care le cumpara plateste TVA ( taxa pe valoare adaugata ) aceasta difera de la o tara la alta in ce priveste procentul . Apoi cind cumpara un produs , in acel produs se gaseste un adaos comercial , si acel adaos comercial este compus din : taxe , impozite si profitul personal a firmei respective .
  Deci prietenul meu , daca mergi cu trenul , platesti taxe si impozite incluse in pretul biletului , daca mergi cu taxiul la fel , daca cumperi benzina la fel , daca cumperi alimente la fel , intelegi tu acum ?
  Deci indiferent ca acel om este legal sau ilegal ca munceste oficial sau neoficial el plateste taxe si impozite fie ca vrea fie ca nu vrea .
  Si apoi prietene , daca tie nu-ti convine ca unii pleaca printre straini sa munceasca sa-si poata cumpara o casa sau lucruri trebuincioase vietii , pentru ca in tara lor nu le pot realiza intr-un timp mai scurt , atunci da-le tu bani de casa , de mobila , de masina de spalat , si de alte nevoi si atunci ei vor sta in tara lor . Daca nu vrei sau nu poti , atunci lasa oamenii sa se descurce cum pot .

  Sanatate.

 21. […] in ce priveste etica crestina un exemplu ar fi ultimul articol publicat pe blogul lui cu privire la Pacatele imigrarii din care am preluat citatul […]

 22. ionel cornell spune:

  agreez intru totul cu remoremo,hai ca le ai remoremo,eu nici nu am vrut sa vin aici in America,….nam avut incotro,am venit prin casatorie,sotia rominca nu voia sa vina inapoi,am inteles asta dupa un timp,nu-mi pare rau,nu toti se fac vinovati de asa zise pacate ale emigrarii,sa fim intelegatori cu alti si foarte stricti cu noi in ce priveste pacatul ,D-mne ajuta la aceasta,eu am piaicea catre 30 de ani,D-ne multe am mai vazut.Ai mila Doamne…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s