Modul de alegere  sau „numire” in diferite slujbe in biserica locala evanghelica a cunoscut schimbari dramatice, in ultimii ani.  Cel putin asa sunt percepute de mine.Probabil aceste schimbari au intervenit pentru a evita unele neajunsuri (certuri,tulburari etc) ale  modalitatilor vechi de alegeri, dar  produc alte efecte negative.Cred ca noile modalitati imprumutate uneori din teoriile  conducerii moderne, ignora punctul de vedere biblic despre biserica. Biserica locala este un organism viu,prin partasia participativa a fiecarui membru .

Vezi aici un punct de vedere  asupra acestui subiect   fratilor-alegeti-dintre-voi
Fratilor,ALEGETI DINTRE VOI….!!! (Fapte 6:3)
Chemare la vot

Cand este vorba sa alegem in biserica locala oameni care sa slujeasca in mod public administrativ –spiritual ne apare in minte intrebarea „Pe cine ?”. Cum ar trebui sa fie ? Ce criterii sa aplicam pentrua opta pentru unul sau altul de a fi propus si ales ? In primul rind este o parte a exercitarii partasiei crestine prin a alege , recunoscind astfel oamenii pe care Dumnezeu i-a calificat pentru o anumita slujire. Cind se spune „alegeti dintre voi” aceasta ne indica ca biserica locala are o viata de partasie activa, credinciosii reusind sa se cunoasca unii pe altii,asa fel incit sa faca aceasta alegere in mod valid.
Unii refuza sa considere alegerile ca parte a lucrarii Trupului lui Cristos invocind uneori modele lumesti de conducere „ Eu sunt liderul si imi aleg echipa (my team)”, sau ca membrii bisericii locale sunt imaturi sa poata face o alegere potrivita, sau o ierarhie exterioara bisericii locale este responsabila sa decida . Replic la aceasta ca, vom vedea caci criteriile pentru a alege la slujire pe cineva in biserica locala sunt foarte simple . Nu este necesar o testare complexa, psihologica, teologica, sociologica ci apreciarea prin oportunitatile partasiei crestine a caracterului acelei persoane, cit de mult se aseamana cu Hristos candidatul la slujire.
Cit despre preluarea unor exemple de lideri din Vechiul Testament ca o scuza pentru a cobori standardele morale ale celor ce vor sa slujeasca nu face decit sa induca confuzie.
In Biblia de studiu pentru o viata deplina , la articolul referitor la „Calitatile morale ale pastorilor” se arata despre aceasta „Dar ce sa mai spunem despre regele David ? Raminerea lui ca rege al lui Israel in ciuda pacatelor sale ,adulter si crima (2Sam.11:1-21;
12:19-25),este privita uneori ca justificare biblica de catre unii ,pentru a ocupa slujba in Biserica lui Dumnezeu, cu toate ca au fost incalcate exigentele deja mentionate .Aceasta
comparatie este gresita din mai multe privinte… „ si sunt enumerate in continuare aceste motive gresite.
In Noul Legamint, Biserica este Trupul lui Hristos , a carui cap este El,conducator ,asa ca toti trebuie sa asculte de El , sa aiba scopurile Lui, sa arate ca El. Aceasta cerinta este pentru toti credinciosii cu cit mai mult pentru cei chemati in slujire publica( aici ma refer la toate categoriile de slujire)Desi intreg Noul Testament este un bun „Ghid de votare”, avem citeva pasaje care in mod specific ne ajuta sa decidem ,Luca 22:24-30,Fapte6:1-6,1Timotei 3:1-13, Tit 1:5-10 si altele . Desi standardele par prea inalte toti trebuie sa tindem spre ele si cei care vor sa slujeasca in mod public si cei care vor a face alegerea.
Un element esential pentru reusita acestei lucrari de alegere este implicarea activa in viata bisericii locale. „Sa nu parasim adunarea noastra…” si „ Sa veghem unii asupra altora…” sunt indemnuri inca actuale pentru o lume tot mai indiferenta sau dezgustata de cele ce se intimpla in biserica locala . Sa nu ajungem sa apelam la agentii care pentru $12 iti fac „National background checks at member discounts, including sexual offender datebase search” cum suna una din reclamele dintr-o revista crestina americana adresata bisericilor locale dornice sa angaje voluntari la activitatile spirituale ale bisericii. Este vorba despre Group`s Church Volunteer Central .

Asa ca daca ar fi sa le grupam in diferite categorii aceste calitati enumerate in 1Timotei cap 3 versetele 1 la 13 ar arata cam asa :

Mintuit prin credinta in Hristos „fara Prihana „ (v.2)

Familia mai intai „barbatul unei singure neveste „(V.2)
„sa-si chiverniseasca bine casa,si sa-si tina copiii in
supunere cu toata cuviinta….”(v.4) (vezi si vers. 5)

maturitate spirituala „ In stare sa invete pe altii”(v.3)
„sa nu fie intors la Dumnezeu de curind,ca nu
cumva sa se ingimfe si sa cada ….”(v.6)

calitati sociale „primitor de oaspeti”(v.2)
„sa aiba si o buna marturie din partea celor din
afara , pentru ca sa nu ajunga de ocara , si sa cada”
(v.7)
autocontrol „nu betiv”(v.3) „ci blind”(v.3)
„nu bataus”(v3) „ ci cumpatat”(v.3)
„ nu gilcevitor”(v.3)

integritate financiara „nici doritor de cistig mirsav”
„ nu iubitor de bani” (v.3)

persona respectabila „intelept”
„vrednic de cinste”(v.2)
„ cinstit nu cu doua fete „ (v.8)

Aceasta poate fi luata ca ”chek list „ de cei care vor sa accepte o slujire sau cei care vor sa propuna sau sa voteze pe cineva.
Standardul prezentat pentru a slujii public este destul de inalt dar acesta este singurul ,nu avem altul. Sa ne straduim sa-l atingem ,sa propunem pe cei care se apropie de el si care vor sa atinga acest standard. Este adevarat ca avem nevoie de har si in lucrarea de slujire nu numai in aceea de mintuire . Dar cui ar folosii sa slujim imparatiei lui Hristos comportindu-ne ca niste dusmani ai ei.

Phoenix,AZ Daniel Lucescu
Noiembrie 2006

Publicitate
Comentarii
 1. danielcirt spune:

  Bun articol. Daca am cauta in primul rand oamenii de caracter, intr-un climat de partasie, biserica ar fi locul unde Dumnezeu ar adauga pe cei ce sunt mantuiti.

  • Crezi ca sunt inca biserici care aplica aceste principii pe cat mai mult posibil?

   • danielcirt spune:

    Laud pe Domnul ca mai exista! Chiar am avut de curand alegeri in biserica pe care o pastoresc. Am indemnat pe membrii sa propuna oameni de caracter potrivit cu descrierea din 1 Timotei 3. Fratii au raspuns acestui indemn. Cu rugaciune si responsabilitate au ales oameni probati de Biblie. Am vazut cum Dumnezeu a lucrat fara ca eu sa fiu implicat in propuneri.

 2. Este o mare bucurie pentru mine sa aud acest lucru. Imi place sa vad ca exista credinta care permite ca Dumnezeu sa lucreze.

 3. […] de Dumnezeu si nu numai de structurile organizatorice ale “cultului”. 8.Sa elimine nepotismul si simonismul in chemarea la slujire la toate nivele din bisericle locale si ale cultului. PS. astept si alte […]

 4. lamuriri spune:

  intrebare! Ce credeti daca un barbat a fost casatorit inainte, asa zice el, de a fi pocait dar a fost catolic si a divortat de sotia lui cu care a avut copii si pe urma sa casatorit cu o a doua avand acum 5 copii cu cea din urma si devenind Penticostal poate sa fie ordinat (uns) ca slujitor (Diacon) intr-o bisercica Penticostala? Au fost ordinati doi indivizi care au acumulat tot la fel si doua locuri prin concurenta (bani) sau linguseli la alegerile din 2009 in comitetul Biserici ERPC la la care pastorul C.L. impreuna cu self proclamatul prezbiter C.D. au dictat pur si simplu, incalcand atat normele si principiile Biblice cat si Statutul de Organizare si Functionare al Biserici ERPC care la articolul 49. arata clar ca nu puteau sa fie alesi in cadrul comitetului daca nu indeplinesc conditiile respective. Acest act dictatorial s-a intamplat pe data de 12.12.2010 in Biserica Penticostala ERPC din Vancouver, Canada. Ce credeti?

  • Nu ne mira ca cineva incalca statutul unei biserici cand incalca poate legile tarii si Biblia . Asta arata lipsa de resepct pentru membrii bisericii. Apoi acest lucru duce in timp la distrugerea bisericii locale dar interesele de moment duc la aceste actiuni ridicole ,de a te vedea pastor sau prin comitet fara sa te gandesti macar daca Dumnezeu este de acord cu asta. Acum ce sa faci frate lasa-i sa se bucure de noua lor pozitie trecatoare si gandeste-te ca in cer va fi un singur Pastor si o turma . Asta este tinta noastra finala !
   http://www.emanuelchurch.ca/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s